Skip to main content

Άσκηση ψυχραιμίας για τον Ολυμπιακό η Βαρκελώνη

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για τη νέα δοκιμασία των ερυθρόλευκων που μετά την υγειονομική κρίση που πέρασαν μοιάζουν να ξεκινούν από την αρχή 

Έπειτα από δύο συνεχόμενες νίκες και πέντε σε επτά παιχνίδια, ο Ολυμπιακός -έχοντας ήδη χάσει τον Χάρισον με θλάση- χτυπήθηκε από τον Covid-19 και υπέστη τις συνέπειες της υποχρεωτικής... διακοπής εργασιών που επιβλήθηκε στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν κακήν κακώς σε αγωνιστική δράση "κατεβάζοντας" σύνθεση ανάγκης απέναντι στην Μπασκόνια, ενώ και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ εμφανίστηκαν επηρεασμένοι, καταφέρνοντας να ανταγωνιστούν ουσιαστικά την έτσι κι αλλιώς πανίσχυρη ρωσική ομάδα για όχι περισσότερο από ένα δεκάλεπτο.

Ξαφνικά, ο Ολυμπιακός βρέθηκε αντιμέτωπος μ' ένα αγωνιστικό πισωγύρισμα που ήταν πάνω από τις δυνάμεις του να αποφύγει, αν και ως καινούργια ομάδα, είχε αρκετά θέματα να λύσει και πριν από την υγειονομική κρίση που του παρουσιάστηκε. Δεν είχε σε καμία περίπτωση φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης και διάρκειας, πλην όμως πατούσε σε μια στέρεα βάση, διέθετε σταθερές στο παιχνίδι του και προσπαθούσε μέσα από την πάροδο του χρόνου και της αγωνιστικής δράσης να βελτιώσει διάφορες επιμέρους δυσλειτουργίες. Τώρα, μοιάζει σαν να ξεκινάει από την αρχή...

Mckissikr4353

"Η έξοδος από μια προβληματική κατάσταση δεν είναι ποτέ τόσο εύκολη, όσο η είσοδος σε αυτή". Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ε. W. Howe, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να βρει την ψυχραιμία, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Χωρίς να πανικοβληθεί και χωρίς να τον πάρουν από κάτω τυχόν νέα αρνητικά αποτελέσματα. Άλλωστε, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στον Πειραιά, δεν έχει ορίζοντα μιας σεζόν, ούτε τη μορφή... ζαριάς. Αφορά την επόμενη μέρα μιας ομάδας που επί μία δεκαετία διακρίθηκε στην Ευρώπη στηριζόμενη σε πολύ συγκεκριμένα θεμέλια. Οι ερυθρόλευκοι, φυσικά, θέλουν και οφείλουν να συνδυάσουν το μακροπρόθεσμο με τον βραχυπρόθεσμο. Ο στόχος των πλέι οφ είναι δεδομένος, είναι εφικτός, όμως αυτή δεν είναι η στιγμή να ασχοληθεί ο Ολυμπιακός με τον βαθμολογικό πίνακα. Τώρα πρέπει να συσπειρωθεί για να ορθοποδήσει εκ νέου αγωνιστικά και πνευματικά. Και παρά το γεγονός ότι η δοκιμασία στην Βαρκελώνη δεν... ενδείκνυται για μεγαλεπήβολα σχέδια, μπορεί να βάλει τους ερυθρόλευκους σε mood ταχείας επαναφοράς.     

barcelona st

Η Μπάρσα, δεν "φοράει" την ταμπέλα της κλασικής ισπανικής ομάδας, όπως τις έχουμε συνηθίσει με το πολύ τρανζίσιον και το ένστικτο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Οχι επειδή στην Καταλονία δυσκολεύονται (γενικώς) να αποδεχτούν... το ισπανικό τους στοιχείο, αλλά επειδή ελλείψει οποιασδήποτε αγωνιστικής ταυτότητας τα τελευταία χρόνια, οι μπλαουγκράνα αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τυφλά όσα πρεσβεύει ο Γιασικεβίτσιους. Ως εκ τούτου εξελίσσονται σε μια ομάδα μισού γηπέδου, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που στηριζόταν μέχρι πρότινος και η Ζαλγκίρις. Μόνο που τα υπηρετούν με πολύ πιο ποιοτικά και απείρως πιο ακριβά εργαλεία. Σετ παιχνίδι, πάντως, δεν σημαίνει απαραίτητα και και αργός ρυθμός, αφού η Μπαρτσελόνα επιδιώκει όλες οι ενέργειές τις να γίνονται με ταχύτητα. Η κυκλοφορία της μπάλας, οι κινήσεις χωρίς την μπάλα και γενικότερα η επιθετική της λειτουργία έχει ως στόχο την γρήγορη εκτέλεση μέσα από αυτοματισμούς.

Mirotic42453

Το ρόστερ της παρουσιάζει την εντυπωσιακή πληρότητα και βάθος. Εκτός από το υπερόπλο Μίροτιτς που σκοράρει με την ίδια ευχέρεια από μακριά κι από κοντά, διαθέτει εξαιρετικούς σουτέρ (Κούριτς, Αμπρίνες, Χιγκινς, Σμιντς) τους οποίους βοηθάει με πολλά σκριν. Ο Καλάθης χρησιμοποιείται πολύ σωστά ώστε να ανεβάζει όλους τους υπόλοιπους, ακόμα και ως σκρινερ, ενώ πραγματικό βαρόμετρο στις δύο πλευρές του γηπέδου, αποτελεί ο Ντέιβις.

davis

Αμυντικά, η Μπαρτσελόνα έχει πολύ συγκεκριμένες αρχές, είναι επιθετική, πιέζει πολύ την μπάλα και φυσικά με τα δυναμικά χετζ άουτ κυρίως του Ντέιβις ό οποίος έχει μακρύ κορμό και μεγάλα άκρα δημιουργεί προβλήματα σε ομάδες που δυσκολεύονται να διαβάσουν και καθυστερούν να επιτεθούν.

Παρ’όλα αυτά, δεν έχει το μέγεθος της ΤΣΣΚΑ κοντά στο καλάθι και μια καλή αρχή για τους Πειραιώτες θα είναι να εξασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Οχι ότι θεωρητικά δεν έχουν τον τρόπο να σπάσουν την πίεση και να επιτεθούν στο πέντε εναντίον πέντε, αλλά όπως και να το κάνουμε η έλλειψη ρυθμού από το φρένο που επέβαλε ο κορωνοϊος, αλλά και η ανετοιμότητα των παικτών που προσβλήθηκαν -συν του Χάρισον που προέρχεται από τραυματισμό-, δεν είναι σύμμαχοι της ομοιογένειάς τους. Ιδιαίτερα ο Χάρισον, ως δεύτερος πικ εν ρολ χειριστής με ικανότητα στο μακρινό σουτ, θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες να αποβεί πολύ σημαντικός για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως είδαμε, άλλωστε, το πείραμα του Μπαρτζώκα στη Μόσχα με την ταυτόχρονη παρουσία των Σλούκα-Σπανούλη στο παρκέ, έστω για ένα διάστημα λειτούργησε.

σλουκας τρ

Κακά τα ψέματα, από τα χέρια του Σλούκα, θα γραφτεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη του Ολυμπιακού το βράδυ της Τρίτης. Από το πώς θα προσεγγίσει το ματς, από το πόσο επιθετικός θα είναι, αλλά και από την αμυντική του συμπεριφορά στην αναμενόμενη στόχευσή του από τους γηπεδούχους. Πάντως, ένα τόσο υψηλής δυσκολίας εγχείρημα μπορεί να αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ξέσπασμα που ο ίδιος ψάχνει. Οι μεγάλοι παίκτες τρέφονται από τα μεγάλα παιχνίδια κι ο διεθνής άσος στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα, έχει μείνει αρκετό καιρό νηστικός...

Εν πάση περιπτώσει, ο Ολυμπιακός σε αυτή τη δύσκολη από πολλές απόψεις συγκυρία, οφείλει να οπλιστεί με ηρεμία και ενότητα. Μέσα από την άμυνά του να παραμείνει ανταγωνιστικός και εφόσον μειώσει τα λάθη, κυκλοφορήσει την μπάλα γρηγορότερα και σουτάρει καλύτερα από την περίμετρο να διεκδικήσει την υπέρβαση. 

xasan cska

Το βασικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό δεν είναι να φύγει πάση θυσία με το διπλό από την Βαρκελώνη, αλλά το να δείξει πραγματικά σημάδια βελτίωσης. Η δυσλειτουργικότητα που παρατηρήθηκε στα δύο τελευταία παιχνίδια ήταν 100% αναμενόμενη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, όμως η διοργάνωση είναι τόσο απαιτητική, που τα αντανακλαστικά του καθενός οφείλουν να λειτουργούν γρήγορα.