Skip to main content

«Όπως προπονείσαι, έτσι παίζεις»: Μια ματιά στην καταπληκτική διαβολοβδομάδα του Μιχάλη Λούντζη

Το «Shot Clock» γράφει για τον παίκτη του Ολυμπιακού που έκλεψε την παράσταση στα παιχνίδια με Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές.

O Mιχάλης Λούντζης δεν είναι πια ένα ταλέντο. Είναι ένας παίκτης σχεδόν 25 ετών που έχει το ρόλο του 12ου παίκτη στον Ολυμπιακό και την Εθνική Ελλάδος. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στα προσόντα του, θα απορήσει με το γιατί αυτός ο παίκτης δεν έχει καθιερωθεί στο rotation μιας ομάδας στην Ευρωλίγκα. Μακριά χέρια, ύψος 198 εκατοστών για ένα παίκτη με πολύ καλή αντίληψη των fundamentals, αλλά και μια συνολική εικόνα που πάντα αφήνει στον αέρα ένα «Μπορείς πολύ καλύτερα».

Η παρουσία βέβαια ενός παίκτη στην Ευρωλίγκα και πόσο μάλλον στο φετινό Ολυμπιακό δε μπορεί να είναι τυχαία. Ο διεθνής Guard βρίσκεται συχνά πολύ κοντά στο να κερδίσει παραπάνω ευκαιρίες. Πέρσι στα πλέι-οφ με τη Μονακό πήρε λίγο, αλλά κρίσιμο ρόλο συμμετοχής, ενώ η συνολική του στάση έδειχνε έναν παίκτη που προσφέρει πολλά στην άμυνα, αλλά στην επίθεση παίζει, θα λέγαμε, φοβικά.

Πρόσφατα, συζητώντας σε podcast μας για παίκτες που σίγουρα έχουν μια παραπάνω ταχύτητα μέσα τους, αλλά δεν το έχουν δείξει ακόμα, ο Λούντζης ήταν από τους βασικούς μας παίκτες στη συζήτηση. «Σκέφτομαι αν θα ήταν καλύτερα να παίξει κάπου αλλού, όπου θα έχει περισσότερο χρόνο και usage rate, περισσότερο τη μπάλα στα χέρια του και ένα ρόλο πιο εκτελεστικό, να γράφει αριθμούς και να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα έτοιμος να παίξει», αυτή ήταν η βασική σκέψη. Όλα αυτά μέχρι τα ματς της προηγούμενης βδομάδας. Γιατί εκεί, στο γήπεδο, στα κρίσιμα ματς, εκεί δίνονται οι απαντήσεις.

Ο Λούντζης, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Κώστα Σλούκα, μπήκε στο rotation. Που να σημειώσουμε ότι μιλάμε για το rotation της καλύτερης περιφέρειας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που ακόμη παλεύει για το ρόλο του ο Canaan με εκατοντάδες παιχνίδια στο ΝΒΑ και κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη με την Unics. Αρχικά, στο ματς με τη Φενέρ, είχε μια καλή, σταθερή παρουσία με μερικές εξαιρετικές δημιουργικές στιγμές. Αλλά ο ρόλος του δε ξέφυγε από τα συνηθισμένα. Έκανε τη δουλειά που του ζητήθηκε και βγήκε, πρώτα όμως ανάγκασε τον Δημήτρη Ιτούδη να μιλήσει για αυτόν σε time-out!

Απέναντι στην Εφές όμως ήταν ένα ματς που θα θέλαμε να είναι καθοριστικό για τη συνέχεια της καριέρας του. Η είσοδος του στον αγωνιστικό χώρο, όχι απλά ήταν σημαντική για τον ΟΣΦΠ, αλλά ο coach Μπαρτζώκας τον κράτησε στο παρκέ για 19 λεπτά, καθώς ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3/3 τρίποντα.

Το τρίποντο του στον αιφνιδιασμό από τις 45 μοίρες, ήταν ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση σουτ, που αντιστοιχεί σε ένα παίκτη που θέλει να παίζει και κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι μπορεί. Φέτος, σε ένα δείγμα 33 σουτ, μετρά 15 εύστοχα τρίποντα σε Ευρωλίγκα (4/10) και Basket League (11/23). Το δείγμα μικρό, αλλά υπάρχουν μερικά παραδείγματα που δείχνουν ότι ίσως η δουλειά που έχει κάνει είναι καιρός να μετατραπεί στο παρκέ στο υψηλότερο επίπεδο. Στις 30/10 είχε σκοράρει 21 πόντους απέναντι στο Λαύριο με 6/8 τρίποντα. Η επίθεση του Ολυμπιακού παράγει τα πιο ελεύθερα σουτ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Το να μπορέσει ο Λούντζης να είναι ένας σουτέρ άνω του 37% στα τρίποντα είναι κλειδί για να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Η παρουσία του όμως στην άμυνα και στα ριμπάουντ είναι η βάση για να συνεχίσει να έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Στη διαβολοβδομάδα, που είχε τον ουσιαστικότερο ρόλο του από τότε που έγινε παίκτης του Ολυμπιακού μέτρησε σχεδόν 17 λεπτά μέσο όρο με μέσους όρους τους 7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2.5 κλεψίματα! Πέρσι σε κανένα ματς δεν είχε παίξει πάνω από 13 λεπτά και είχε σκοράρει συνολικά μηδέν πόντους! Η εξέλιξη όχι απλά είναι φανερή, αλλά ο coach Μπαρτζώκας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει κάθε ταλέντο να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό.

Υπό αυτή την έννοια, ο Λούντζης είναι στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.