Skip to main content

Επιστροφή στο σερί νικών με επιβλητικό τρόπο

Ο Ολυμπιακός, μετά την Βίρτους… σκόρπισε και την Φενέρμπαχτσε και το «Shot Clock» γράφει για το πως τέτοιες νίκες  δίνουν χρόνο σε μια ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου να δουλέψει στις αδυναμίες της.

Το προηγούμενο διάστημα γράψαμε για το πώς ο Ολυμπιακός κάνει μια μπασκετική κοιλιά, αλλά κυρίαρχα αναλύσαμε το γιατί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια ομάδα τέτοιου επιπέδου. Έχει ο ΟΣΦΠ πρόβλημα στο πώς να τελειώνει κλειστά ματς; Ναι, έχει και πιθανώς να συνεχίσει να έχει. Η κατεύθυνση που θέτει όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι τέτοια που επιδιώκει να απαντήσει στο μέτριο closing με πραγματική κυριαρχία: αν δεν υπάρχουν κλειστά παιχνίδια, δε χρειάζεται και να αναρωτιέσαι για αυτά. Το αν και κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να ισχύσει για όλη τη σεζόν είναι ερώτημα, μιας και η Ευρωλίγκα είναι μια δυνατή διοργάνωση με σπουδαίες ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες νίκες, όπως αναλύσαμε και στο χθεσινό Shot Clock Euroleague Show, δίνουν χρόνο σε μια ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου να δουλέψει στις αδυναμίες της.

Η Φενέρ ήρθε έχοντας μεγάλες απουσίες. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι ήρθε αδιάφορη, ούτε ότι αυτοί που έπαιζαν δεν ήταν ικανοί. Η πεντάδα που ξεκίνησε τον αγώνα για την ομάδα του coach Ιτούδη αποτελούνταν από τους Καλάθη, Edwards, Hayes, Booker και Jekiri. Πέντε εξαιρετικούς παίκτες, επιπέδου Ευρωλίγκας -κάποιοι από αυτούς elite. Αύτη είναι η πεντάδα που δέχθηκε το αρχικό επιθετικό κρεσέντο του Ολυμπιακού, που έδωσε λίγο παραπάνω τη μπάλα στα χέρια του Canaan και δικαιώθηκε -ξανά- με τον Αμερικάνο guard να έχει 6 πόντους και 2 ασίστ στα πρώτα λεπτά του ματς. To μόνο σίγουρο είναι ότι ο Canaan εμφανίζεται πολύ καλός εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, παρότι το usage rate του παραμένει ίσως πιο χαμηλό από όσο θα έπρεπε.

Φυσικά, για άλλη μια φορά δεν υπήρχε απάντηση από την αντίπαλο ομάδα για τον Sasha Vezenkov. Ο Vezenkov είναι πλέον ένας…πιστοποιημένος 3-level scorer, που σκοράρει αποτελεσματικά και από παντού. Χθες, όχι απλά είχε πάλι καταπληκτικά νούμερα με 21 πόντους και 9/12 σουτ, αλλά έδειξε την καταπληκτική του ικανότητα να σκοράρει με κάθε τρόπο.

Οι αριθμοί του για τη σεζόν είναι πρωτοφανείς και όσο ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παλεύει για την 1η θέση, τόσο θα εδραιώνεται ως ο ξεκάθαρος MVP της λίγκας.

Η νίκη της ομάδας του coach Μπαρτζώκα είχε και βαθμολογική σημασία. Όχι μόνο κέρδισε την πρωτοπόρο και κορυφαία ομάδα της λίγκας, αλλά πήρε και ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις ενδεχόμενες ισοβαθμίες! Πριν το ματς, οι δύο ομάδες παρουσίαζαν την εξής εικόνα στην άμυνα:

Η Φενέρ ήταν (και παραμένει) μια από τις κορυφαίες άμυνες της Ευρωλίγκας, αλλά η εξαιρετική επιθετική μηχανή του Ολυμπιακού που είδε να μπαίνουν στην εξίσωση και ο Λαρεντζάκης (ξανά) και ο Alec Peters την έκανε να μοιάζει αδύναμη. Αδυναμία που ξεκινούσε από την αντιμετώπιση στο pick and roll – εδώ, η απουσία του Motley ήταν ολοφάνερη.

Σπουδαία νίκη λοιπόν για τους ερυθρόλευκους. Όμως, δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς. Το ματς με τη Βιλερμπάν είναι πολύ κοντά και η Γαλλική ομάδα, όπως έχει δείξει πολλές φορές φέτος μπορεί να κάνει ζημιά σε κάθε ομάδα.