Skip to main content

Πάρις Λι -  Αναβάθμιση σε μια θέση που πονά

Το «Shot Clock» αναλύει την μεταγραφή του Πάρις Λι στον Παναθηναϊκό και το κατά πόσο μπορεί να καλύψει το «πράσινο» κενό στην θέση του PG.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γράψει ξανά και ξανά για το τεράστιο κενό του ΠΑΟ στη θέση του Point Guard. Από παίκτες που δεν είναι point guard, αλλά καλούνται να παίξουν σε αυτή τη θέση (βλ. Sant Ross), μέχρι εξαιρετικά αποτυχημένες επιλογές παικτών που δεν ήταν καν σε θέση να αγωνιστούν (βλ. Γιόβιτς), οι φίλαθλοι του ΠΑΟ ψάχνουν τον παίκτη που θα καλύψει αυτό το πόστο από την σεζόν που έφυγε για την Μπαρτσελόνα ο μεγάλος Νικ Καλάθης.

Η φετινή σεζόν φαίνεται να ξεκινάει αρκετά δυναμικά για τους πράσινους, που έβαλαν ως προτεραιότητα τη θέση του «άσσου» και έκλεισαν γρήγορα τον Paris Lee, έναν παίκτη που έπαιζε 19 λεπτά στην Ευρωλίγκα για την δυνατή Μονακό και είδε τα λεπτά του να γίνονται 25 στα play-off της Ευρωλίγκας. Είναι ο Paris Lee ένας παίκτης που μπορεί να γίνει ο βασικός floor general μιας ομάδας στην Ευρωλίγκα; Ποια είναι τα στοιχεία που τον κάνουν έναν ποιοτικό guard και ποιες οι αδυναμίες του; Ας δούμε αναλυτικότερα

Paris Lee: ένας Point Guard μετά από καιρό

Ανεξάρτητα από τις φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Lee δεν είναι ένας παίκτης που μπορεί να είναι βασικός στην Ευρωλίγκα, το δεδομένο είναι ότι o απόφοιτος του Illinois State είναι ένας παίκτης που γνωρίζει τη θέση του άσσου, λειτουργεί και παίζει με βάση τα ένστικτα ενός πραγματικού Point Guard και αυτό από μόνο του αποτελεί αναβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση στον ΠΑΟ. Από την καριέρα του στο κολλέγιο μέχρι σήμερα, ο Lee είχε πάντα από καλό έως εξαιρετικό ast/to ratio, πράγμα που είναι αρχή και το τέλος της φυσιογνωμίας ενός guard που φαίνεται να ξέρει ποια είναι η σωστή κίνηση την κάθε στιγμή. Η καλύτερη σεζόν της καριέρας του μέχρι σήμερα ήταν η εντυπωσιακή του 2020-21 με την Orléans Loiret Basket, όπου μέτρησε σε ένα καλό πρωτάθλημα όπως το γαλλικό, 14.6 πόντους, 7.8 ασίστ, 40% στο τρίποντο και μόλις 2.8 λάθη. Αυτή είναι και το καλύτερο δείγμα που μπορεί να πείσει κάποιον για την δυνατότητα του να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που είχε πέρσι στη Μονακό. Με βασική του αρετή την ικανότητά του να οργανώνει το παιχνίδι με λίγα λάθη, ο Lee έρχεται στον Παναθηναικό για να θέσει ξανά βασικές αρχές σε μια ομάδα που είχε τεράστια έλλειψη σε αυτές.

Ένας καλός shooter που μπορεί να παίξει και μακριά από τη μπάλα

Ο Lee στη Μονακό, όπως αναμενόταν, περνούσε πολύ χρόνο μακριά από τη μπάλα. Με συμπαίκτες τους Mike James και Bacon είναι λογικό να πρέπει να έχει ένα χαμηλότερο ρόλο, καθώς μιλάμε για δύο dominant παίκτες. Ωστόσο, η ικανότητα που έδειξε -και- φέτος στο catch and shoot είναι ένα στοιχείο υπερβολικά χρήσιμο στο σύγχρονο μπάσκετ. Στις παρακάτω φάσεις λειτουργεί ως floor spacer στις πάσες του Bacon και του James, σκοράροντας έχοντας καλά στημένα τα πόδια του, ενώ η 3η φάση δείχνει και την ικανότητά του ως σουτέρ σκοράροντας σε μια φάση που η επίθεση είχε σχεδόν τελειώσει.

Στις παρακάτω φάσεις, φαίνεται πόσο άνετα παίζει μακριά από τη μπάλα δίπλα στον απρόβλεπτο Mike James. Είναι έτοιμος να σουτάρει ανά πάσα στιγμή γνωρίζοντας το ρόλο του και παρέχοντας spacing, εκμεταλλευόμενος την προσοχή που παίρνει πάνω του ένας σταρ γκαρντ. Φυσικά, στον ΠΑΟ -τουλάχιστον με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό- ο Lee φαίνεται να έρχεται ως leading guard, κάτι που φυσικά αποτελεί ευκαιρία καριέρας.

 

Ο Lee είναι ένας εξαιρετικός pick and roll παίκτης

Η βασική του ικανότητα επιθετικά είναι να κάνει απλά, αλλά ολόσωστα plays μετά το Pick and roll. Η ικανότητα του να τελειώνει τις φάσεις είναι υπαρκτή, παρότι όπως θα δούμε και στη συνέχεια δυσκολεύεται -λόγω του μεγέθους του- στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Ωστόσο, στην πρώτη φάση αναγνωρίζει τα αργά πόδια του αμυντικού και επιτίθεται αποτελεσματικά, ενώ στη δεύτερη φάση, βλέποντας τον Kyle Hines  κάτω από τη μπασκέτα, δεν επιτίθεται αλλά τελειώνει με ένα floater. Η διαφορετική αντιμετώπιση των φάσεων δείχνει το IQ του και την ταχύτητα αναγνώρισης της κατάσταση σε ρυθμούς αγώνα.

To παρακάτω βίντεο είναι ακόμη πιο ενδεικτικό της ικανότητάς του να δημιουργεί καταστάσεις μετά το pick and roll. Αρχικά, η διστακτικότητα του αμυντικού του δίνει ένα εύκολο floater, ενώ στην επόμενη φάση η άμυνα της Μπασκόνια παίζει Under και Drop απέναντί του με αποτέλεσμα ένα εύκολο εύστοχο τρίποντο. Η άμυνα του ερυθρού Αστέρα φαίνεται να χάνεται στην ταχύτητά με την οποία ο Lee μπορεί να αντιμετωπίσει παγίδες, ενώ η επιθετική drop coverage της Unics εκτίθεται με τον Lee να δίνει την ασίστ στον Donta Hall. Σε μια φάση που σίγουρα θα έκανε χαρούμενο τον Γιώργο Παπαγιάννη, που στο prime του θα βρεθεί με έναν ικανό πασέρ. Τέλος, ξανά τα αργά πόδια του Center δε μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα του Lee που σε ένα ρόστερ με ικανούς σουτέρ μπορεί να δημιουργήσει τέτοια ρήγματα.

Παράλληλα, είναι ένας ικανότατος σουτέρ μετά από τρίπλα, στοιχείο που βοηθάει τη δημιουργία του.

Το μέγεθος και τα τελειώματα είναι το μεγάλο του ελάττωμα

Ο Lee είναι ένας παίκτης που έχει ύψος 180 εκατοστά, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δυνατός. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι αμυντικά είναι ένας παίκτης που πρέπει «να κρύβεις» μιας και δυνατά και ψηλά guard όπως ο Μίσιτς, ο Exum, o Σλούκας κ.α. μπορούν να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα. Παρά το ότι τακτικά εμφανίζεται σταθερός, στο σύγχρονο μπάσκετ δεν αρκεί αυτό και η άμυνα του ΠΑΟ πρέπει να προσαρμοστεί σε μια τόσο τρανταχτή αδυναμία. Ταυτόχρονα, το μέγεθός του κάνει και τα τελειώματά του να μην είναι αποτελεσματικά, παρότι τεχνικά μπορεί να φτάσει ως εκεί. Στην Ευρωλίγκα σούταρε μόλις 39% σε Fg% εξαιτίας της αδυναμίας του να τελειώσει τις φάσεις μπροστά στους υψηλού επιπέδου rim protectors που αντιμετώπισε.