Skip to main content

Τζόελ Μπολομπόι -  Σταρ στο ρόλο του

Το «Shot Clock» αναλύει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί στα χέρια του Μπαρτζώκα μπορεί να φτάσει στο peak της καριέρας του.

To 2016 αποφοιτώντας από το Weber State, o Bolomboy -για τον οποίο σύντομα θα έχουμε αναλυτικό scouting report στο κανάλι μας στο youtube- θεωρήθηκε ένας από τους παίκτες που μπορεί να είναι η έκπληξη του Draft από το 2ο γύρο. Για αυτό και οι Jazz τον επέλεξαν στο νούμερο 52, παρά το γεγονός ότι είχε κλείσει ήδη 4 χρόνια στο κολλέγιο και επιθετικά θεωρούνταν αρκετά περιορισμένος.

Λίγα χρόνια μετά, είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Center στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και υπογράφει στον Ολυμπιακό για να είναι ο 2ος ψηλός υψηλού επιπέδου, πίσω από το Μουσταφά Φαλ. Στο παρόν κείμενο, θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία που κάνουν τον Bolomboy ένα εξαιρετικό παίκτη ατομικά, ένα πολύ καλό φιτ για τον Ολυμπιακό και γιατί στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα ίσως φτάσει στο peak της καριέρας του.

 

Ένας πραγματικά προικισμένος αθλητής

O γεννημένος στην Ουκρανία παίκτης με ύψος 206 εκατοστά είναι ένας από τους καλύτερες αθλητές στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι διάφοροι τραυματισμοί τον έχουν κάνει λίγο πιο αργό, από ότι ήταν νεότερος, παραμένει ένας αθλητικότατος ψηλός που έχει πολύ καλό επιτόπιο άλμα, άνοιγμα χεριών στα 220 εκατοστά, καλές αντιδράσεις και δύναμη. Το αθλητικό του προφίλ είναι το πρότυπο του mobile ψηλού τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στο ΝΒΑ και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Με βάση αυτό είναι ικανός να τρέχει το γήπεδο, να πιάνει λόμπες, να στήνει δυνατά σκριν και φυσικά να παίρνει ριμπάουντ.

Ήταν ο ρόλος του μικρός στην CSKA;

H βασική μας αντίληψη, από αυτό που είδαμε τόσο στο κολλέγιο, όσο και στη G League, είναι ότι είχε άλλη μια ταχύτητα την οποία στην Ευρώπη δεν έπιασε ποτέ ως τώρα μιας και από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον της CSKA, όπου μετρούσε μόλις 14’ ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα στις 4 σεζόν του. Στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, που αρέσκεται να παίζει με τέτοιου είδους ψηλούς, μπορεί να ανέβει επίπεδο και να κάνει την καλύτερη του σεζόν. Επιθετικά, ο Κώστας Σλούκας είναι ένας εκ των ικανότερων pick and roll δημιουργών στην Ευρώπη και ο Bolomboy μπορεί να παρέχει έναν εξαιρετικό παρτενέρ με τα δυνατά του σκριν και την εξαιρετική του ικανότητα να παίζει πάνω από τη στεφάνη. Αμυντικά, φάνηκε αρκετά ικανός να τα βγάλει πέρα στα hedge out που συχνά επέλεγε ο coach Ιτούδης, ενώ μπορεί να παίξει και με αλλαγές, αλλά και σε drop καταστάσεις. Δεν πρόκειται για κάποιον σπουδαίο blocker, αλλά σε ένα σωστό και απλοποιημένο αμυντικό σύστημα μπορεί να φανεί ακόμη καλύτερος σε αυτό το κομμάτι.

Περιορισμένος επιθετικά, αλλά καλός στα βασικά

Ήδη από το κολλέγιο, το επιθετικό πακέτο του νέου παίκτη του ΟΣΦΠ αφήνει μια σειρά από πράγματα που θα θέλαμε να δούμε να αναπτύσσονται. Πλέον, στα 28 του ίσως είναι δύσκολο να τον δούμε να γίνεται ένας προικισμένος επιθετικά παίκτης όμως έχει κάποια βασικά στοιχεία που ικανοποιούν τις ανάγκες του ΟΣΦΠ:

  • Μπορεί να τελειώσει εξαιρετικά τις φάσεις μετά το pick and roll
  • Είναι ικανότατος επιθετικός rebounder
  • Μπορεί να παίξει και στο «4». Τη περσινή σεζόν τον είδαμε αρκετές φορές δίπλα στο Νίκολα Μιλουτίνοβ και εδώ είναι ένα στοιχείο που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
  • Φέτος σούταρε συνολικά 16 στα 44 τρίποντα. Το δείγμα είναι μικρό όμως δείχνει ότι μπορεί υπό συνθήκες να σουτάρει για τρεις ανοίγοντας το γήπεδο.

Γιατί τελικά σταρ στο ρόλο του;

Αναφέραμε στον τίτλο ότι ο Bolomboy μπορεί να είναι σταρ στο ρόλο του. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί επιθετικά – άλλωστε, ο ΟΣΦΠ δεν τον πήρε για αυτό. Είναι όμως ένας από τους καλύτερους στο είδος του στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις, ενώ υπό συνθήκες μπορεί να ανοίξει το γήπεδο. Το βασικό όμως είναι ότι ανεβάζει το επίπεδο αθλητικότητας της ομάδας, στοιχείο κρίσιμο όταν οι Σλούκας και Βεζένκοφ που είναι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικοί. Δίνει versatile επιλογές στην άμυνα και μια σταθερή απειλή πάνω από τη στεφάνη στην επίθεση. Πιθανώς, με αυτά τα λεφτά, ίσως οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να βρουν έναν παίκτη από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας ιεραρχεί πολύ ψηλά πλέον την εμπειρία στην Ευρωλίγκα και αυτό πιθανότατα ήταν ένα καθοριστικό στοιχείο για έναν παίκτη που έρχεται για να παίζει 15’, αλλά μπορεί να έχει ένα ακόμη επίπεδο στο παιχνίδι του.

Ακολουθήστε το Shot Clock για περισσότερα scouting reports και αναλύσεις για ΝΒΑ και Ευρωλίγκα.