Skip to main content

Ολυμπιακός: Η επιστροφή στη κορυφή είχε μία σπουδαία υπογραφή

Το «Shot Clock» γράφει για την επιστροφή του Ολυμπιακού στον θρόνο του πρωταθλητή και παράλληλα στην ελίτ τη Ευρώπης, επιτυχίες που φέρουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρισκόταν μακριά από τη προπονητική για ένα διάστημα. Μετά από μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες, φαινόταν σα να περίμενε μια ευκαιρία από την ομάδα με την οποία έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη, την ομάδα που είναι ταυτόχρονα η ομάδα που ο ίδιος ο κόουτς υποστηρίζει – τον Ολυμπιακό.

Τη στιγμή που ο ΟΣΦΠ βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ομάδα να βρίσκεται σε κρίση και σε αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα κινήθηκε για τον κόουτς Μπαρτζώκα και έδειξε ότι θέλει αυτόν για να ξαναβάλει τον Ολυμπιακό στο δρόμο των επιτυχιών.

Λίγους μήνες μετά, ο Ολυμπιακός βρέθηκε ένα βήμα πριν την κορυφή της Ευρώπης και είναι ξανά στην κορυφή της Ελλάδας. Το 3-0 επί του Παναθηναϊκού, δεν ήταν παρά η υπογραφή σε μια κυριαρχία από την πλευρά των ερυθρόλευκων στο μπασκετικό στερέωμα τη φετινή σεζόν. «Δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε εδώ, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε» είναι τα λόγια του προπονητή της ομάδας. Ο ΟΣΦΠ χτίστηκε χωρίς τεράστιο budget, αλλά με τη συνταγή που ακολουθεί ο Μπαρτζώκας εδώ και χρόνια: σύγχρονο μπάσκετ με τους παίκτες να έχουν καθορισμένους ρόλους και τα χαρακτηριστικά τους να είναι τόσο συμπληρωματικά, ώστε να επιτρέπουν στους πάντες να λάμπουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής αποτελούν τρεις παίκτες της ομάδας. Πρώτος φυσικά, ο Σάσα Βεζένκοβ, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Power Forward που περνούσε τον χρόνο του κυρίως στον πάγκο των ομάδων της Ευρωλίγκας και στα χέρια του Μπαρτζώκα έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη. Δεύτερος, ο Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος Center ήταν ένας καλός παίκτης στη Βιλερμπάν, που φέτος έγινε ένα φόβητρο στον Ολυμπιακό, αναγκάζοντας τους πάντες να μιλάνε για αυτόν. Τρίτος, ο Κώστας Παπανικολάου. Ο διεθνής Έλληνας Forward τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν ασταθής και δε μπορούσε να έχει επιρροή ανάλογη της ποιότητάς του. Φέτος όμως βρήκε ξανά τον εξαιρετικό του 3&D ρόλο, στον οποίο πρωταγωνιστούσε για χρόνια στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ο «αιώνιος αντίπαλος» βρίσκεται σε κρίση. Η απομάκρυνση του coach Πρίφτη, έκανε τον Παναθηναϊκό να χάσει οποιαδήποτε ταυτότητα είχε και οι ήττες του ΠΑΟ ήταν χαρακτηριστικά εύκολες – ίσως δυσανάλογες ακόμη και της διαφοράς ποιότητας των ρόστερ. Οι φετινοί τελικοί ήταν πιθανότατα οι τελικοί με το λιγότερο ενδιαφέρον από πλευράς ανταγωνισμού μεταξύ των «αιωνίων» εδώ και πολλά χρόνια. Από το πρώτο λεπτό του πρώτου αγώνα και με μικρή εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο του δεύτερου ματς, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και ο ΠΑΟ έδειχνε μια ομάδα χωρίς συνοχή, χωρίς στόχο και χωρίς πνευματική και τακτική συγκέντρωση.

Αντίθετα, παρά την εντυπωσιακή του σεζόν στην Ευρώπη, ο ΟΣΦΠ εμφανίστηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του. Δε πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα ντέρμπι, παραμένουν ντέρμπι. Όσο μεγάλη και αν είναι η διαφορά των δύο ομάδων, η έδρα και ο κόσμος σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη μπορούν ακόμη να καθορίσουν κάποια στοιχεία.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν -χωρίς να εκπλήσσεται κανείς- ήταν το εκπληκτικό δίδυμο του ΟΣΦΠ: O Κώστας Σλούκας με 12.5 πόντους και 5 ασίστ μέσο όρο και ο Σάσα Βεζένκοβ με 18 πόντους και 6.5 ριμπάουντ έθεσαν για άλλη μια φορά τη βάση για την επιτυχία αυτής της ομάδας.

Κι όμως, τί θα ήταν δυνατό από όλα αυτά, αν ο κατάλληλος άνθρωπος δεν ήταν διαθέσιμος την κατάλληλη στιγμή; Τί θα γινόταν αν ο κόουτς Μπαρτζώκας, ο άνθρωπος που έφτιαξε την ομάδα ουσιαστικά από την αρχή, δεν ήταν ξανά ο προπονητής του Ολυμπιακού; Αυτό πλέον δεν απασχολεί κανέναν. Οι άνθρωπο της ομάδας είδαν τη δουλειά του, γρήγορα ανανέωσαν το συμβόλαιό του και ο ίδιος για πρώτη φορά στη καριέρα του είναι έτοιμος να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Πλέον, δεν τον τρομάζουν οι εγχώριες διοργανώσεις, ούτε ο -κάποιες φορές υπερβάλλων- ενθουσιασμός του.

Πλέον, η δουλειά του δικαιώνεται και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την φυσιολογική μπασκετική του εξέλιξη: την είσοδο στο κλειστό γκρουπ των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών.