Skip to main content

Shot Clock Video analysis -  Το preview του δεύτερου τελικού μέσα από φάσεις του πρώτου

Το «Shot Clock» αναλύει τις κρίσιμες φάσεις του Game 1 των τελικών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αναφέρεται στους παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την αποψινή αναμέτρηση του ΟΑΚΑ (21:00).

Ο πρώτος τελικός της Basket League βρήκε τον ΟΣΦΠ νικητή με σχετική άνεση απέναντι στον ΠΑΟ που παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των απαιτήσεων ενός τόσο κρίσιμου αγώνα. Παρά το γεγονός ότι η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων τόσο σε επίπεδο ρόστερ, όσο και σε επίπεδο χημείας και φυσικά σε επίπεδο προπονητικό είναι πολύ μεγάλη, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους τελικούς της Α1 ανάμεσα σε δύο ομάδες της Ευρωλίγκας. Έτσι, ρίχνοντας «φως» σε κάποιες κρίσιμες φάσεις του πρώτου αγώνα, θα δούμε πώς οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, ποια λάθη έγιναν και ποιοι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τον σημερινό αγώνα.

#1 Η άμυνα του ΠΑΟ δεν ήταν ούτε προετοιμασμένη, ούτε αποτελεσματική

Το ματς ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να προηγείται 25-7, χωρίς να είναι απαραίτητα τόσο καλός όσο θα περίμενε κανείς βλέποντας το σκορ. Απλά, ο ΠΑΟ βρισκόταν σε τέτοια ανετοιμότητα και σύγχυση που σε αυτό το επίπεδο δεν είναι παρά αυτονόητο, ο αντίπαλος να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί από αυτό. Στη παρακάτω φάση, κάποιοι παίκτες του ΠΑΟ πηγαίνουν σε ζώνη, κάποιοι άλλοι σε man to man και φυσικά ο Νεμάνια Νέντοβιτς (ένας από τους χειρότερους αμυντικούς σε όλη την Ευρωλίγκα) είναι εκτός θέσης είτε η άμυνα είναι άμυνας ζώνης είτε είναι κάποιο…man to man.

Ο Παπανικολάου ευστοχεί σε ένα τρίποντο προπόνησης, όσο οι παίκτες του ΠΑΟ αρχίζουν τελικά να συζητάνε αν έπρεπε να παίξουν ζώνη ή όχι. Αν ο ΠΑΟ θέλει να επανέρθει σήμερα στη σειρά, τέτοιο ξεκίνημα είναι απλά ανεπίτρεπτο.

#2 Ο Ολυμπιακός διάβασε πολύ σωστά την αποδιοργανωμένη άμυνα

Όπως έχουμε γράψει ξανά και ξανά, ο ΟΣΦΠ, όπως κάθε ομάδα του coach Μπαρτζώκα είναι ομάδα που «σκέφτεται» στην επίθεση. Είναι ομάδα που πάει κόντρα στην παραδοσιακή νοοτροπία του «να βγει το σύστημα» και λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες αρχές του read and react. Αντιμετωπίζοντας λοιπόν μια άμυνα σαν αυτή που παρουσίασε ο ΠΑΟ δεν είχε παρά να κάνει απλά reads, ώστε να μπορέσει να βρει εύκολους πόντους. Στην παρακάτω φάση, ο Σάσα Βεζένκοβ κόβει ολομόναχος στη μπασκέτα, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να κοιτά τη μπάλα, ξεχνώντας παντελώς τον αντίπαλό του.

Λίγο αργότερα, ο πολύ κακός αμυντικά -μακριά από τη μπάλα, όλη τη σεζόν- Ιωάννης Παπαπέτρου δεν συνεννοείται με τον Παπαγιάννη, δεν καταλαβαίνουν αν πρέπει να αλλάξουν ή όχι στο κόψιμο του Βεζένκοβ και ξανά ο σταρ του ΟΣΦΠ βάζει δύο πολύ εύκολους πόντους.

Είναι προφανές ότι ένας παίκτης του επιπέδου του αρχηγού του ΠΑΟ, δε δικαιολογείται να έχει αυτή την αμυντική παρουσία. Αναμένουμε καλύτερη εμφάνιση από αυτόν, καθώς είναι ένας παίκτης που καθορίζει το ρυθμό για την ομάδα του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

#3 Οι αντιμετωπίσεις στα pick and roll από την πλευρά του ΠΑΟ ήταν βούτυρο στο ψωμί του Σλούκα

Είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είναι μια pick and roll oriented ομάδα και σε αυτό βασίζει πολλά στην απόδοση του Κώστα Σλούκα, ενός εκ των καλύτερων δημιουργών και σουτέρ μετά το pick and roll στην Ευρώπη. Στην παρακάτω φάση βλέπουμε πώς ο Οκάρο Γουάιτ φαίνεται μπερδεμένος αν πρέπει να περάσει κάτω από το σκριν ή να αλλάξει, διαλέγει καθυστερημένα το δεύτερο, τελικά ο Έβανς αργεί να βγει στο Σλούκα και ο Μέικον κοιτά τη μπάλα χάνοντας τον Σάσα Βεζένκοβ τη πλάτη του! Αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: o ΠΑΟ φάνηκε να μην είναι έτοιμος για τους τελικούς πνευματικά και τακτικά.

Λίγες φάσεις μετά, ο Παναθηναικός παίζει under στον Κώστα Σλούκα και αυτός τιμωρεί στο χαρακτηριστικό του pull up jumper για τρεις.

Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις φάσεις που έδειξαν πόσο κακή ήταν η αντιμετώπιση του ΠΑΟ στην επίθεση του Ολυμπιακού, κάτι που έκανε τον πρώτο τελικό να τελειώσει σχετικά νωρίς. Σήμερα, αναμένουμε ο ΠΑΟ να αλλάξει τη προσέγγισή του, να εμφανιστεί πιο διαβασμένος και να μπορέσει να κρατήσει κάποιες βασικές αρχές στην αντιμετώπιση των βασικών plays του coach Μπαρτζώκα.

Η συνέχεια στο γήπεδο.