Skip to main content

Yogi Ferrell - Αναβάθμιση για Παναθηναϊκό, παρότι δεν είναι καθαρός άσος

Το «Shot Clock» παρουσιάζει σε πέντε στοιχεία το scouting report του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού.

Ο ΠΑΟ κινήθηκε τελικά στην αγορά για άσσο και έκλεισε τον Yogi Ferrell, έναν έμπειρο και ποιοτικό γκαρντ σε πολύ καλή ηλικία. Εμείς πάμε να αναλύσουμε το παιχνίδι του Αμερικάνου γκαρντ φτιάχοντας ένα player report, ώστε να υπάρχει μια συνολική μπασκετική εικόνα του τί μπορεί και τί όχι να κάνει ο 28χρονος παίκτης.

Στοιχείο #1: Ο Yogi Ferrell είναι ένας εξαιρετικά ικανός scoring guard

Μετρώντας 259 παιχνίδια, 7.7 πόντους μέσο όρο σε 20’ παιχνιδιού είναι ξεκάθαρο ότι ο Φέρελ είναι ένας ικανότατος παίκτης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Κάθε άλλο, έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να πούμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για έναν κορυφαίο scoring guard στην Ευρωλίγκα πριν καν παίξει το πρώτο του παιχνίδι. Παρότι undersized με ύψος 1.83 και όχι φοβερή αλτικότητα, ο Ferrell μπορεί να επηρεάζει έντονα το επιθετικό παιχνίδι μιας ομάδας με την ταχύτητά του και με την ικανότητά του να σκοράρει μετά το pick and roll. Για να καταλάβουμε πόσο καλός είναι στο να σκοράρει μετά το σκριν σε ένα απλό pick and roll action αρκεί να πούμε ότι πριν λίγα χρόνια με τη φανέλα των Μάβερικς είχε 1.48 Points Per Possession, αριθμός το λιγότερο εντυπωσιακός.

O τρόπος που παίζεται η άμυνα στην Ευρώπη πιθανότατα θα βοηθήσει τον νέο παίκτη του ΠΑΟ να δείξει τα ταλέντα του. Η ταχύτητά του θα τον βοηθήσει να επιτεθεί σε ψηλούς που αλλάζουν στην άμυνα, ενώ σε περιπτώσεις άμυνας με βάθος (drop coverage) βλέπουμε και στο παραπάνω βίντεο πώς μπορεί να εκτελέσει.

Στοιχείο #2: Ο Yogi Ferrell είναι ένας πολύ έξυπνος αμυντικός

Παρά το γεγονός ότι είναι Undersized μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην άμυνα μιας και είναι αρκετά οξυδερκής και πρόθυμος να παίξει. Είναι καλός στο να διαβάζει τις γραμμές πάσας, είναι πολύ καλός στο να βάζει τα χέρια του στη μπάλα σε hand off καταστάσεις του αντιπάλου, ενώ είναι ιδανικός για μια ομάδα που θέλει να αλλάξει στην άμυνα μιας και παραδόξως για το ύψος του μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά στο πόστ λόγω του δυνατού κορμιού του.

Στοιχείο #3: O Yogi Ferrell δεν ήταν και δε θα γίνει κλασικός point guard

Παρά το γεγονός ότι διαβάσαμε κάτι τέτοιο στο ελληνικό ιντερνετ , αυτό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Ο Φέρελ δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ κλασικός άσσος. Οι μέσοι όροι του στο ΝΒΑ δεν  είναι παρά μόλις 4.2 / 36’ και συνολικά το στυλ παιχνιδιού του είναι ενός φύσει σκόρερ. Αν μπορούσαμε να βρούμε το παίκτη στη Euroleague που είναι στο ίδιο στυλ με τον νέο παίκτη του ΠΑΟ η απάντηση είναι εύκολη: o Shane Larkin. Βέβαια, με τα χρόνια ο Larkin εξελίσσεται σε θρύλο της λίγκας και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να παίξει δίπλα σε έναν πραγματικά σπουδαίο κλασικό Point Guard όπως ο Micic. Μπορεί ο Yogi Ferrell να εξελιχθεί σε έναν παίκτη τέτοιου επιπέδου; Αν αναρωτιόμαστε βάσει ταλέντου, τότε η απάντηση ίσως είναι ναι. Όμως, σίγουρα δε θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο αν του ζητείται να είναι ο παίκτης που θα κάνει τους γύρω του καλύτερους και θα οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας. Με αυτή την έννοια, ο ΠΑΟ παίρνει ένα παίκτη για τον άσσο που ως δυάρι είναι καλύτερος και από τους δύο που υπάρχουν στη θέση του και μένει να δούμε αν ο κόουτς Πρίφτης μπορεί να βγάλει κάτι σημαντικό από αυτή τη συνύπαρξη.

Στοιχείο #4: O Yogi Ferrell είναι μέτριος On ball αμυντικός για το ΝΒΑ, μα αυτό δεν έχει σημασία

Ναι, για το δύσκολο, υπερβολικά γρήγορο και ανοιχτό παιχνίδι του ΝΒΑ ο Φέρελ είναι κακός αμυντικός. Το ταλέντο στη λίγκα ξεχειλίζει και ο κάθε παίκτης μπορεί να εκθέσει τον άλλον σε δευτερόλεπτα. Όπως είπε ο Φακούντο Καμπάτσο, πρώην σουπερ σταρ της Ευρωλίγκας, το να μαρκάρεις στο ΝΒΑ είναι ένας εφιάλτης. Θυμηθείτε μόνο πόσοι παίκτες φεύγουν από την Ευρώπη ως εξαιρετικοί αμυντικοί και γυρνάν από το ΝΒΑ ως παίκτες που δεν έπαιζαν λόγω της κακής τους άμυνας. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικό παιχνίδι. Φυσικά, θα υπάρχει δυσκολία απέναντι σε γκαρντ όπως ο Μίσιτς ή ο Νικ Καλάθης, αλλά κατά τα άλλα, εκτιμούμε ότι ο Ferrell θα καταφέρει να ανταποκριθεί μια χαρά.

Στοιχείο #5: Ακόμη και αν δεν είναι κλασικός άσσος, ο Ferrell αποτελεί αναβάθμιση

Οι αναλύσεις και τα στοιχεία του παιχνιδιού είναι σημαντικά για το πώς ταιριάζει ένας παίκτης σε μια ομάδα. Όμως, μερικές φορές η ποιότητα μιλά από μόνη της. Ο υγιής Φέρελ είναι αναβάθμιση για σχεδόν όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας καθώς πρόκειται για έναν ικανότατο μπασκετμπολίστα. Εκεί είναι η ουσία, ο ΠΑΟ αναβάθμισε το ρόστερ του, ίσως όχι όμως τη θέση που πονούσε. Αυτό όμως δεν αφαιρεί την ουσία που είναι ότι πήρε ένα πραγματικά εξαιρετικό παίκτη σε τιμή ευκαιρίας.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook