Skip to main content

Η ατάκα του Γκασόλ για τον Κουφό και η ελληνική κακεντρέχεια

Το Shot Clock επιχειρεί να βάλει τα πράγματα για τον Έλληνα σέντερ του Ολυμπιακού, στην σωστή τους διάσταση.

Πριν 2 περίπου χρόνια, ο Marc Gasol ρωτήθηκε για το πώς θα περιέγραφε την καριέρα του Κώστα Κουφού στο ΝΒΑ. Ο Ισπανός απάντησε κατευθείαν "ο πιο σταθερός αναπληρωματικός center της λίγκας εδώ και 7 χρόνια και μάλλον ο καλύτερος για κάποια από αυτά". Τότε η ερώτηση ξαναέγινε από τον reporter: "Με μια φράση;". Και ο Marc Gasol αποκρίθηκε: "Well respected player".

Ένας παίκτης με τέτοια φήμη στο ΝΒΑ είναι μπασκετικά κενό να αντιμετωπίζεται έτσι στην Ελλάδα. Και η κακή του σεζόν στην Cska - στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω- έδωσε πάτημα σε όλο αυτό.

Εμείς επιχειρούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή διάσταση.

Πόσοι παίκτες μπορούν άραγε να περηφανευτούν ότι ήταν μέσα στα 10 καλύτερα prospect του high school στην Αμερική; Πόσοι απο αυτούς οδήγησαν την εθνική ομάδα νέων τους με 26.5 πόντους και 13 ριμπάουντ σε τελικό τουρνουά της FIBA; Και τελικά, πόσοι από αυτούς 686 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και μάλιστα τα 229 ως βασικοί; Πόσοι από αυτούς έχουν παίξει πραγματικά λεπτά σε αγώνες play off, ενώ ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στο ΝΒΑ με θετικό net rating και γενικά έκαναν την ομάδα τους καλύτερη; Και τελικά, πόσοι από αυτούς μπορούν να περηφανευτούν ότι για κάποια χρόνια (2011-2015) ήταν ντε φάκτο στους καλύτερους ψηλούς στον κόσμο (προσοχή, όχι της λίγκας, αλλά ένας starter ή top αναπληρωματικός είναι στους καλύτερους ψηλούς στον κόσμο);

Η απάντηση είναι πολύ λίγοι. Ένας τέτοιος όμως, σήμερα κάνει το ντεμπούτο του με τον ΟΣΦΠ.

Γύρω από τον Κώστα Κουφό αιωρείται μια κριτική γεμάτη κακεντρέχεια και κυρίως χωρίς μπασκετικό κριτήριο και εμείς επιχειρούμε να θέσουμε τα πράγματα σε μια μπασκετική βάση κάνοντας ένα σχόλιο για το παρελθόν του και ένα για το παρόν του:

1. Ο Κώστας Κουφός είναι ο καλύτερος Έλληνας Center της σύγχρονης εποχής και η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι καν κοντά. Η καριέρα του στο ΝΒΑ μιλά από μόνη της, τη στιγμή που κανείς Έλληνας center δεν έχει δεχθεί εγγυημένο συμβόλαιο, ο Κουφός έπαιρνε πολυετή συμβόλαια με πλούσιες αποδοχές. Ο λόγος; Η ικανότητα του να μπαίνει από τον πάγκο και να μπορεί να καλύψει τη θέση του Center επαρκώς.

2. H καριέρα του στην Εθνική Ελλάδος κρίνεται από τις απουσίες του, όμως οφείλουμε να σχολιάσουμε ότι εκτός από τις ιστορικά καλές εμφανίσεις του με την Εθνική Νέων το 2007, είχε δύο καλές παρουσίες το 2009 και το 2011 ως νεαρός τότε, ενώ το 2015 ήταν ο καλύτερος Center της Εθνικής με το χρόνο συμμετοχής του να είναι λίγος -αδικαιολόγητα, αν και όλοι μπορούν να φανταστούν τους λόγους. Χαρακτηριστικό ότι στο ντέρμπι απέναντι στην Κροατία είχε double double παίζοντας όλα και όλα 13 λεπτά! Όλα αυτά μέχρι το ματς με την Ισπανία στους "8", όπου η απόδοση μέσα στο γήπεδο πίεζε τους πάντες και έτσι ο Κουφός έπαιξε 31 λεπτά με 4/6 σουτ, 9 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 τάπες, όντας ο μόνος ψηλός που μπορούσε να τα βάλει με την απίστευτη ποιότητα των Ισπανών. Φυσικά, όλα καταλήγουν στο Παγκόσμιο του 2019, όπου σκανδαλωδώς δεν κλήθηκε στο τελικό ρόστερ με αποτελέσματα που όλοι θυμόμαστε.

koufos3535433

3. Η καριέρα του στο ΝΒΑ χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα και καλές παρουσίες σε regular season και play off. Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν του στο Denver με 81 ματς ως starter σε ομάδα που μπήκε στα play off, κάνοντας και κάποια monster games (πχ 18 πόντους και 16 ριμπάουντ απέναντι στο Memphis). Ωστόσο, το μπασκετικό του peak ήταν στους Grizzlies όπου ερχόταν απο τον πάγκο ως αναπληρωματικός του Marc Gasol, κάνοντας το Μemphis να έχει μια εξαιρετική γραμμή ψηλών.

20130422 ter aq2 068.0

4. Η περσινή σεζόν του στην Cska δεν ήταν καλή. Όμως, ήταν μια σεζόν που κόπηκε στη μέση και μια σεζόν που ξεκίνησε με τραυματισμό. Σε 9' παρουσίας στην Euroleague, μετρούσε 3.7 πόντους, 2.8 ριμπάουντ. Σε 15' παρουσίας στην VTB μετρούσε 8.5 πόντους, 5.3 ριμπάουντ. Το πλαίσιο λειτουργίας της Cska και του coach Ιτούδη είναι δεδομένο: αν χάσεις χρόνο στην προετοιμασία ή αν δεν κολλάς σε κάτι που θέλει, τίθεσαι εν αμφιβόλω. Εκτιμούμε ότι τα στοιχεία που έδειξε σε πολλά από τα ματς που έπαιξε αρκούν για να πούμε: σε ένα πλαίσιο λειτουργίας σε χαμηλότερου επιπέδου ομάδα, όπως ο ΟΣΦΠ, που θα του δώσει χώρο και χρόνο, ο Κουφός θα είναι καλύτερος από κάθε άλλο Center του ΟΣΦΠ.

9e2a4a72 koufos olympiacos cska 625x375

5. Τα στοιχεία στο παιχνίδι του που θα μπορέσουν ακόμη να κάνουν τη διαφορά θα είναι το rebounding, το rim protection και τα τελειώματά του κάτω από τη μπασκέτα. Αυτά είναι δεδομένα. Αν στα 32 του ο Κουφός έχει κάτι ακόμη να δώσει δε μένει παρά να το δούμε στο γήπεδο.

6. Ο Κουφός είχε προτάσεις από την Ευρωλίγκα στην off season. Ο ίδιος δεν επέλεξε την προοπτική τους καθώς έψαχνε εκ νέου συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Πλέον, δεδομένα αυτή η πόρτα έκλεισε και ο ΟΣΦΠ έχει την ευκαιρία να πάρει ένα παίκτη σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία.

Αν ο Κουφός θα μείνει ή όχι στο λιμάνι δε μπορούμε να το ξέρουμε. Ούτε αν θα παίξει ως κορυφαίος παίκτης στη θέση του. Όμως, σε ένα παίκτη που έχει τόσο μεγάλη καριέρα και τόσο επαγγελματική προσέγγιση, δε βρίσκουμε κανένα λόγο να μη πετύχει.

Όσο για την συνολική του παρουσία;

Well Respected.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook