Skip to main content

Πώς ο Ολυμπιακός βρίσκει την μπασκετική του ταυτότητα

Το “Shot Clock” αναλύει στο SuperBasket την αγωνιστική άνοδο του Ολυμπιακού, εστιάζοντας σε ΤΡΕΙΣ παραμέτρους που έδωσαν «ανάσα» στο παιχνίδι του

Για όποιον παρακολουθεί τακτικά τη σελίδα μας θα ξέρει ότι η άποψή μας για τον coach Μπαρτζώκα είναι η καλύτερη. Θεωρούμε ότι τα δύο βασικά στοιχεία του Έλληνα κόουτς που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι: A. η γνώση του για την αγορά και Β. Η στελέχωση του ρόστερ με σωστή κατανομή των ρόλων για τους παίκτες του. Έτσι λοιπόν η ομάδα του ΟΣΦΠ -που έχει ακόμη τρανταχτές αδυναμίες- παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερη, πράγμα που έχει να κάνει τόσο με την ανάπτυξη των δοσμένων ρόλων, όσο φυσικά και με μερικές τροποποιήσεις του προπονητικού τιμ που έδωσαν “ανάσα” στην ομάδα.

sloukasr3563464

1. Το αυξημένο usg% του Σλούκα

Έχουμε ξαναπεί ότι για να μπορέσει ο ΟΣΦΠ να πάρει το καλύτερο δυνατό εαυτό του διεθνή γκαρντ πρέπει να του δώσει έναν ρόλο που θα του δίνει τη μπάλα στα χέρια σε μια συντριπτική πλειοψηφία επιθέσεων. Ο Σλούκας δεν χρειάζεται να σκοράρει για να είναι αποτελεσματικός και είναι ικανός και off ball. Όμως, το ρόστερ του ΟΣΦΠ έχει αρκετά ικανούς off ball παίκτες που ο Σλούκας μπορεί να απογειώσει όταν είναι ο βασικός και κυρίαρχος δημιουργός. Για να το πούμε πιο απλά, θεωρούμε ότι όσο ο Σλούκας είναι στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να είναι σχεδόν όλες οι επιθέσεις μια κατάσταση pick and roll μεταξύ αυτού και του αντίστοιχου ψηλού (ειδικά με τον Martin έχουν εξαιρετική χημεία). Ο Σλούκας σαν παίκτης έχει ταχύτητα, εξαιρετικά handles και σουτ μετά από τρίπλα (στους κορυφαίους σουτέρ μετά από τρίπλα στην Ευρώπη) συνδυασμένα με τα all time basic fundamentals για έναν Guard. Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του έχει πέσει αρκετά φέτος, θεωρούμε ότι η νέα προσέγγιση του στο παιχνίδι (ειδικά στο ματς με τη Barcelona) είναι αυτή που μπορεί να τον κάνει ξανά έναν από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη.

harisson535543

2. Η επιστροφή του Harrison

Ο Aaron Harrison, απο τους πιο σημαντικούς παίκτες στον φετινό ΟΣΦΠ, λόγω του instant scoring και του spacing που προσδίδει, επέστρεψε και είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο Harrison είναι παίκτης που περνάει σταδιακά στο υψηλότερο επίπεδο και ακόμη προσπαθεί να κατανοήσει το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο. Η παρουσία του στην Βαρκελώνη ήταν κομβική και έδειξε για πρώτη φορά ότι ακόμη και αν δεν είναι σε καλή μέρα μπορεί να καθορίσει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Όσο για το ματς με τον ερυθρό αστέρα, τα 4 τρίποντα του Αμερικάνου πρώην σταρ του Kentucky έδειξαν ότι η ικανότητα του στο σουτ είναι elite στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

larentzakis4353636

3. O ρόλος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και οι σταθερές

Ο ΟΣΦΠ έψαχνε εδώ και καιρό έναν floor spacer απο τον πάγκο. Έναν παίκτη που σε λίγα λεπτά θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, να παίζει άμυνα και να σουτάρει τρίποντο. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στα τελευταία ματς καλύπτει εξαιρετικά αυτή την ανάγκη και  δείχνει πώς ο ΟΣΦΠ μπορεί να τον αξιοποιήσει σε έναν τόσο αναγκαίο ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ

Αυτές οι τρεις σημαντικές αλλαγές  έρχονται να κουμπώσουν μαζί με τις ήδη υπάρχουσες σταθερές των δύο εξαιρετικών ψηλών, του εκπληκτικού φέτος Vezenkov και της προσπάθειας του κόουτς Μπαρτζώκα να παντρέψει την εμπειρία με τους νέους παίκτες που θέλουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Δεδομένα υπάρχει η έλλειψη ενός stretch ψηλού, ενώ ίσως οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται ακόμη έναν 3 and D παίκτη, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βρίσκουν τα πατήματά τους και μια καλή αγωνιστική ταυτότητα.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook