Skip to main content

Shot Clock - Τα σημεία κλειδιά για να κερδίσει ο Ολυμπιακός την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ (pics)

Το «Shot Clock» εξηγεί μέσω analytics, τον τρόπο που ο Ολυμπιακός μπορεί να λυγίσει την Ρεάλ Μαδρίτης, στην αποψινή αναμέτρηση του ΣΕΦ (5/12, 21:15).

Παρά την ήττα του στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Μονακό, ο Ολυμπιακός συνέχισε να δείχνει σημάδια αγωνιστικής βελτίωσης. Το βράδυ της Τρίτης (5/12, 21:15)  οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, μια ομάδα που όχι απλά τον κέρδισε στον τελικό της Ευρωλίγκας στο τελευταίο σουτ (!), αλλά αποτελεί την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της φετινής διοργάνωσης. Οι Μαδριλένοι έκαναν την πρώτη τους ήττα απέναντι στη Φενέρ και σίγουρα δε θέλουν να χάσουν ένα δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ενώ οι ερυθρόλευκοι θέλουν να διατηρηθούν σταθερά πάνω από το 50% νικών για να είναι στην τροχιά της πεντάδας. Ας δούμε τα σημαντικότερα στοιχεία που αξίζει να προσέξουμε εν όψει της αναμέτρησης των δύο ομάδων:

Η Ρεάλ είναι ομάδα που ορίζει τον ρυθμό του παιχνιδιού

Αν κανείς ρωτούσε ποιος είναι ο τρόπος για να κερδίσει την Ρεάλ στη φετινή της εκδοχή, οι απαντήσεις θα ήταν πολλές και πιθανότατα…λανθασμένες. Η ομάδα του Ματέο αποτελεί την καλύτερη επίθεση της λίγκας σε άμυνα και επίθεση, είναι η καλύτερη στο αμυντικό ριμπάουντ και τις ασίστ, δείγμα του πόσο κυρίαρχη έχει υπάρξει στις πρώτες 11 αγωνιστικές! Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί να κερδίσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είτε μιλάμε για ένα παιχνίδι που πηγαίνει στους 100 πόντους είτε στους 65. Αυτό φυσικά οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε το ρόστερ της: μια ομάδα με βάθος σε κάθε θέση, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και πολύ υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας.

Υψηλός βαθμός δημιουργίας και εκτέλεσης, άμυνα και επίθεση μαθηματικά υπολογισμένη

Στο κοινό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ υπάρχει μια δυσπιστία γύρω από τα analytics. Υπάρχει μια δυσκολία να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη σημασία έχουν στο σύγχρονο μπάσκετ. Τί θα λέγατε όμως μόλις ακούγατε ότι η Ρεάλ είναι εξαιρετική στο να σουτάρει πολλά και αποτελεσματικά "σωστά" σουτ και εξαιρετική στο να μαρκάρει τα αντίστοιχα των αντιπάλων;Η Ρεάλ παράγει διαρκώς ευκαιρίες είτε για τα φτερά της είτε για τους ψηλούς της κάτω από τη ρακέτα, δημιουργεί ελεύθερα τρίποντα και σουτάρει ελάχιστα από το Midrange.

Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ επιτρέπει λίγα τρίποντα, αφήνοντας μαεστρικά ελεύθερες δύο περιοχές: αυτή του Midrange, της περιοχής που είναι τα πιο αναποτελεσματικά σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ και τη.. ρακέτα. Μα είναι δυνατόν να αφήνουν τους παίκτες να πατάνε στη ρακέτα; Κι όμως, στην Αμερική λένε “feed the dog and it will protect you”και αντίθετα με τους ψηλούς που θέλουν επαφές με τη μπάλα, ο Έντι Ταβάρες ζει και αναπνέει για να διαλύει τους αντιπάλους του με τη δεσπόζουσα αμυντική του παρουσία. Η Ρεάλ στην ουσία οδηγεί τους αντιπάλους της πάνω στο θηρίο της – θηρίο το οποίο φέτος έχει βρει εξαιρετική παρέα στον εντυπωσιακό και αμυντικά Πουαριέ.

Ο μαέστρος και MVP της λίγκας

Ο Μάικ Ντ’Άντονι έλεγε ότι για να χτίσεις μια ομάδα που σκέφτεται και παίζει σαν υπολογιστικός αλγόριθμος πρέπει να έχεις έναν υπεύθυνο να τρέχει αυτόν τον αλγόριθμο. Αυτός ο τύπος παίκτη σπανίζει, αλλά η Ρεάλ έχει στις τάξεις της τον Φακούντο Καμπάτσο, τον MVP της φετινής διοργάνωσης που μετρά 13.6 πόντους και 8.6 ασίστ ανά παιχνίδι, είναι πρώτος σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα σε net rating και κάνει την ομάδα του καλύτερη σε όλους τους τομείς. Υπάρχει άραγε τρόπος να τον σταματήσεις; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό;

Ο Καμπάτσο έχει σουτάρει τη φετινή σεζόν 2 (ναι, καλά διαβάσατε) midrange σουτ και η drop άμυνα του ΟΣΦΠ θα είναι το μεγαλύτερο του όπλο ώστε να οδηγήσει τον Αργεντίνο σταρ σε αυτή τη περιοχή. Ο Ολυμπιακός επιτρέπει ελάχιστα σουτ μέσα στη ρακέτα του, όπως βλέπουμε και στο shot chart των αντιπάλων του.

Αν είναι αλήθεια ότι το καλύτερο αμυντικό δίδυμο πάνω στην μπάλα είναι το Γουόκαπ. Κάνααν και η drop άμυνα μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα στον point guard της Ρεαλ (όπως έκανε η Μπάρτσα περιορίζοντάς τον όσο κανείς ως τώρα), τότε ίσως αυτό είναι το κλειδί για τον Ολυμπιακό.

Τα πολυβόλα του Ολυμπιακού πρέπει να δηλώσουν ξανά παρών & να βρεθεί ο X-Factor

Αν λοιπόν περιορίσει τις κατοχές και δώσει στη Ρεάλ την ελευθερία να κινηθεί στις περιοχές που δεν αισθάνεται…ελεύθερη, ο Ολυμπιακός θα έχει κερδίσει το μισό ματς. Για να κερδίσει όμως και το υπόλοιπο, πρέπει να εξασφαλίσει την επιθετική του παραγωγή. Σε αυτό αναμένεται ξανά να πρωταγωνιστήσουν οι Κάνααν και Πίτερς, όμως είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ένα μεγάλο ματς από έναν σπουδαίο παίκτη που ακόμη ψάχνει το ρόλο του. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον παράγοντα που θα αλλάξει τον συσχετισμό του αγώνα.

Η επανάληψη του περσινού τελικού βρίσκει τις δύο ομάδες δυνατές. Την Ρεάλ πανίσχυρη και τον Ολυμπιακό εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Το ποιος θα επικρατήσει όμως, θα εξαρτηθεί από το πώς μπορείς να παρέμβεις ενάντια σε ένα τόσο καλοκουρδισμένο μηχάνημα όπως αυτό της Ρεάλ.