Skip to main content

Ο ένας ψάχνει την ελίτ, ο άλλος βρίσκεται σε αυτή

Το «Shot Clock» καταγράφει τα συμπεράσματα του από το πρώτο ευρωπαϊκό «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν.

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή για το ελληνικό μπάσκετ. Η δυναμική επιστροφή του ΠΑΟ στην αγορά με κινήσεις που τάραξαν τα νερά (όπως ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο Λεσόρ και φυσικά ο Κώστας Σλούκας) έδειξε σε όλους ότι πλέον οι δυο ελληνικές ομάδες θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός ήταν ήδη στην ελίτ, μιας και τα δύο τελευταία χρόνια έχει ισάριθμες παρουσίες σε φάιναλ-4. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η σεζόν, από ένα ντέρμπι με την ποιότητα και την ένταση που είχαν τα ντέρμπι πριν μια περίπου δεκαετία, όταν Ολυμπιακός και Παναθηναικός ήταν δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ο τελικός του σούπερ καπ άφησε μάλλον…διαστρεβλωτικές εντυπώσεις: το να κερδίσεις μια ομάδα με αυτό το ρόστερ και αυτόν τον προπονητή με τόση διαφορά μόνο εύκολο δεν είναι και ο Μπαρτζώκας το ήξερε καλά αυτό.

Από την αρχή του αγώνα, ο ΠΑΟ ήθελε να παίξει σε υψηλή ένταση και να αναγκάσει τους χειριστές του Ολυμπιακού και κυρίαρχα τον Γουόκαπ να οδηγηθούν σε πολλές ντρίπλες στο κατέβασμα, καθυστερώντας έτσι την επίθεση των ερυθρόλευκων. Από την άλλη, ο Μπαρτζώκας ήθελε να χτυπήσει στο pick and roll μιας και η παρουσία του Μπαλτσερόφσκι εκεί έδινε ελεύθερο πεδίο για τον Ολυμπιακό. Ο Πολωνός όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ταλαντούχος επιθετικά, αλλά αμυντικά θέλει αρκετή δουλειά για να σταθεί στην Ευρωλίγκα.

Όταν ο Αταμάν επέλεξε το Σλούκα, ο Έλληνας γκαρντ μπήκε από την αρχή πολύ δυναμικά θέλοντας να δείξει ότι είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΟ. Ο άνθρωπος που έχει πλέον ο ΠΑΟ και λείπει από τον Ολυμπιακό. Και έτσι και έγινε για αρκετά σημεία του αγώνα, με τον Σλούκα να είναι εξαιρετικά επιθετικός σε κάθε φάση, να τελειώνει κοντά στο καλάθι ή από το midrange και να παίζει στα κόκκινα. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός παρουσίασε πρόβλημα στη δεύτερη του πεντάδα, με τους Λαρεντζάκη, Μακίσικ και Σίκμα να είναι σε κακή μέρα. Αύτη η συνθήκη έφερε τον ΠΑΟ μπροστά, έχοντας ρυθμό και ελέγχοντας τον αγώνα μέχρι το τέλος της 3η περιόδου.

Ωστόσο, η χημεία και η ποιότητα της…πεντάδας (βασικά της τετράδας του Ολυμπιακού) έκανε τη διαφορά: Γουόκαπ, Κάνααν, Βεζένκοβ, Φαλ λέγαμε πέρσι. Γουόκαπ, Κάνααν, Πίτερς (!), Μιλουτίνοβ φαίνεται να είναι φέτος με τους τέσσερις τους να παίζουν ΠΟΛΥ χρόνο και να καταγράφουν εντυπωσιακό +\- για ένα τόσο κλειστό ματς, έχοντας καταπληκτική παρουσία σε όλο το ματς.

Ο Γουόκαπ έλεγχε το ρυθμό στην 4η, σκόραρε για 3 ακατάπαυστα σε ένα στοιχείο που φαίνεται να έχει δουλέψει αρκετά (ειδικά στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης στο σουτ όταν η άμυνα παίζει κάτω από το σκριν) και αποτέλεσε ξανά το κέντρο της μηχανής του Ολυμπιακού. Δίπλα του, ο Κάνααν , που ίσως έδειξε στον Μπαρτζώκα ότι αξίζει να κλείνει τα ματς, φαινόταν πολύ άνετος, έβαλε ένα καθοριστικό τρίποντο στην παράταση και τελείωσε με 14 πόντους 2 ασίστ και 2 κλεψίματα. Το δίδυμο Κάνααν – Γουόκαπ είναι ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη…παρότι τα ονόματά τους δεν είναι τα πιο εμπορικά. Στο «5» δέσποζε προφανώς ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, που παρότι ήταν ο μοναδικός καθαρός σέντερ του Ολυμπιακού, κράτησε δυνάμεις και κυριάρχησε στο κλείσιμο του ματς. Αυτή η 4άδα παικτών έχει όλα τα στοιχεία και δίπλα της μπορείς να προσθέσεις είτε ένα χειριστή (βλ. Γκος, Μπραζντέικις) είτε τον Κώστα Παπανικολάου. 4άδα είπαμε; Σωστά, «ξεχάσαμε» τον Άλεκ Πίτερς. Υπάρχει άραγε κάποια συνταγή για τη θέση 4 του Γιώργου Μπαρτζώκα;

Ο Πίτερς ήταν απλά από άλλο πλανήτη: είχε 17 πόντους με 7/9 σουτ, 2/2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα βάζοντας κρίσιμο καλάθι στο τελευταίο λεπτό και βάζοντας ένα καθοριστικό προσωπικό καλάθι με πλάτη στον Χουάντσο στην παράταση. Αν ο Πίτερς παίζει έτσι όλη τη σεζόν, θα προστεθεί στη λίστα με τα Power Forwards που εκτοξεύθηκαν στα χέρια του Μπαρτζώκα: Ράντολφ, Σίνγκλετον, Σάσα κ.α.

Το πρώτο ντέρμπι στη Ρόδο δεν ήταν ντέρμπι ποτέ. Το δεύτερο μας έδωσε την ένταση ότι ο ΠΑΟ έχει επιστρέψει. Αλλά μας έδωσε και την επιβεβαίωση ότι εκεί που θέλει να φτάσει ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός είναι ήδη.