Skip to main content

Shot Clock: Η Εθνική θα βασιστεί στην ένταση της άμυνας της

Το «Shot Clock» αναλύει τα συμπεράσματα του από το πρώτο φιλικό της Ελλάδας απέναντι στην Σλοβενία του Ντόντσιτς.

Η Εθνική κέρδισε στο πρώτο φιλικό ματς εν όψει του παγκοσμίου απέναντι στην Σλοβενία, σε ένα ματς που ήταν μεν εντυπωσιακό, όμως θα είναι λάθος να αξιοποιηθεί για παραπάνω συμπεράσματα από όσα του πρέπει. Σε αυτό το άρθρο, θα επιχειρήσουμε να δούμε τα σημεία που αξίζει να σταθεί κανείς από το πρώτο φιλικό με κέντρο της ανάλυσής μας την προσέγγιση του coach Ιτουδη στο τακτικό κομμάτι.

Η Εθνική θα είναι μια ομάδα που θα βασιστεί στην ένταση της άμυνας της

Με τον Τόμας Γουόκαπ στον άσσο και τον Παπαγιάννη στο «5» είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η Εθνική θα επιχειρήσει να είναι μια εξαιρετική ομάδα που θα βασιστεί στο μέγεθος της και στη δυνατότητά της να παίζει με αλλαγές. Από το πρώτο φιλικό είδαμε την ομάδα να πιέχει τη μπάλα, να αλλάζει στα σκριν, βασισμένη στο ότι η πεντάδα που αποτελείται από Γουόκαπ, Λούντζη, Παπανικολάου, Θανάση Αντετοκούμπο και Παπαγιάννη είναι μια αθλητική πεντάδα που μπορεί να παίζει σε υψηλή ένταση, υπηρετώντας ένα πλάνο αλλαγών.

Ο Ιτουδης θα παρουσιάσει μια pick and roll oriented επίθεση

Αν και είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για αυτοματισμούς σε μια νέα ομάδα – που με τον Γιάννη ίσως είναι ακόμη πιο διαφορετική -, ο coach Ιτουδης έδειξε ότι θα βασιστεί στην transition επίθεση και στο μισό γήπεδο θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ικανότητα του Γουόκαπ να ελέγχει το ρυθμό. Κρίσιμος ο ρόλος του Γιώργου Παπαγιάννη και εδώ, μιας και τον είδαμε να παίρνει μπάλες στο ποστ και να σκοράρει εύκολα – αξιοποίηση που δεν είχε στον ΠΑΟ τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι πρωταγωνιστές

MVP του αγώνα, ο Παπανικολάου. Ο αρχηγός της Εθνικής έρχεται από φανταστική σεζόν και φαίνεται ότι συνεχίζει στο ίδιο τέμπο. Το σουτ του θα είναι κλειδί σε ότι χτίσει η Εθνική φέτος. Άλλωστε, είναι ο πιο ικανός catch and shoot παίκτης αυτής της ομάδας. Την ίδια στιγμή, ο Θανάσης, διαχρονικά υποτιμημένος στο ελληνικό κοινό, είναι το καλύτερο 4αρι της ομάδας εφόσον λείπει ο Γιάννης. Η ένταση του άλλαξε και σήμερα το ματς, ενώ η ικανότητα του να μαρκάρει 5 θέσεις είναι game changer. Στα γκαρντ, ο Γουοκαπ είναι ένας εκ των καλύτερων 2 way Point Guard στην Ευρώπη και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχει το Ρυθμό ίσως είναι το καθοριστικότερο στοιχείο στη πορεία μας. Αμυντικό κτήνος, leader και αν λείπει ο Γιάννης, μάλλον θα είναι ο closer της Εθνικής. Ο τρόπος με τον οποίο «κλείδωσε» το ματς για την Εθνική με ένα εξαιρετικό τελείωμα με το δεξί (same foot, same hand finish) και έπειτα με ένα side step για τρεις ήταν φάσεις που δε μας είχε δείξει ότι έχει με τέτοια άνεση μέσα του!

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ένας από τους πιο προικισμένους και ικανούς ψηλούς στην Ευρώπη. Η άμυνα με αλλαγές και το τάισμα στο low post ήταν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις από το τι είδαμε στη σεζόν. Φαίνεται πολύ έτοιμος πνευματικά και σωματικά. Ο έτερος ψηλός μας, ο Ντίνος Μήτογλου, φάνηκε να έχει διάθεση, αλλά η άποψη από τα γήπεδα για καιρό ήταν φανερή. Ωστόσο, θα αποτελέσει κρίσιμο γρανάζι της μηχανής της Εθνικής.

Στα γκαρντ, ο Μιχάλης Λούντζης έκανε για άλλη μια φορά εξαιρετική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παρκέ και ίσως δείχνει έτοιμος για μεγάλο ρόλο, ενώ ο Λαρεντζάκης θα πρέπει να κάνει το παιχνίδι του λίγο πιο έξυπνο, μιας και πολλές αποφάσεις του ήταν ακατανόητες.

Η Εθνική μόλις ξεκίνησε το ταξίδι της. Ένα ταξίδι που θα είναι μπασκετικό και όμορφο και ελπίζουμε να το απολαύσουμε, έχοντας παράλληλα ένα καλό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη στήλη θα διαβάσετε τα πάντα για αυτή τη νέα μπασκετική προσπάθεια της Εθνικής.