Skip to main content

Shot Clock - Οι κορυφαίοι ψηλοί στην Ευρωλίγκα για τη νέα σεζόν

Το «Shot Clock» γράφει για τους σέντερ οι οποίοι αναμένεται να… κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Euroleague την σεζόν 2023/24.

Η προηγούμενη δεκαετία σφραγίστηκε ως η δεκαετία των mobile ψηλών στην κορυφαία Ευρωπαϊκή μπασκετική διοργάνωση. Παίκτες κατά βάση undersized, δηλαδή λιγότερο ψηλοί από ότι τα παραδοσιακά πεντάρια, έκαναν την εμφάνισή τους και τελικά κυριάρχησαν με κορυφαίους τους είδους τον Κάιλ Χάινς και τον Μπράιαντ Ντάνστον. Πλέον, αυτό μάλλον έχει αλλάξει. Παρότι, η χρήση των mobile center υπάρχει ακόμη και δίνει πολύ ποιοτικά στοιχεία στις ομάδες, δίνοντας τη δυνατότητα να παίζεται άμυνα με αλλαγές ή να επικρατεί μια pick and roll oriented επίθεση, πλέον…οι δεινόσαυροι, οι παίκτες πάνω από 210 εκατοστά που παίζουν με πλάτη ή έχουν πιο παραδοσιακά στοιχεία Center έχουν επιστρέψει…για τα καλά!

Ας δούμε σήμερα τους κορυφαίους ψηλούς εν όψει της νέας σεζόν στην Ευρωλίγκα σε μια λίστα που φιλοξενεί ψηλούς…κάθε είδους.

ΝτεΒόντε Κάκοκ

Ο Rookie της Μπολόνια έρχεται να γίνει...ο νέος Μότλει. Το πρώτο του πέρασμα από τη Ρωσία ήταν καταπληκτικό, μιας και είχε 9 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά 13 λεπτά αγώνα με την ΤΣΣΚΑ και ανυπομονούμε να τον δούμε στην Ευρωλίγκα. Ο Κάκοκ τρέχει το γήπεδο γρήγορα (ακόμη και με μπάλα) είναι φανταστικός rebounder και αντίθετα με τους περισσότερους mobile ψηλούς, το footwork του στην επίθεση κάνει τη διαφορά.

Μπράντον Ντέιβις

Έφυγε το προηγούμενο καλοκαίρι από την Βαρκελώνη για το Μιλάνο και ένα καλύτερο συμβόλαιο. Η φετινή χρονιά της Αρμάνι αποτέλεσε τρελό roller coaster, με τον ίδιο ελαφρώς να "χάνεται" (όπως και άλλοι στο roster). Η ικανότητα του κοντά στο καλάθι και η αμυντική του ικανότητα σε συνδυασμό με τα αθλητικά του πρόσόντα τον έχουν εδραιώσει στην Ευρώπη. Φέτος, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Βαλένθια, όπου λογικά θα έχει και μεγαλύτερο ρόλο.

Νίκολα Μιλουτίνοβ

Ο Μιλουτίνοβ κυριάρχησε στη VTB, όμως το επίπεδο της συγκεκριμένης λίγκας πλέον δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ίσα ίσα, στα πλέι οφ παρουσιάστηκε αργός και συχνά έπαιζε λιγότερο από τον Κάκοκ. Παρόλα αυτά, ήδη φαίνεται να δουλεύει τη φυσική του κατάσταση και το παιχνίδι του σε ατομικές και αν παρουσιαστεί έτοιμος, μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους 5 ψηλούς στην Ευρώπη.

Μουστάφα Φαλ

O Φαλ ολοκλήρωσε μια από τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα του και όσο κι αν οι αριθμοί δεν περιγράφουν ακριβώς την εικόνα του, ήταν καθοριστικός για την περσινή πορεία του Ολυμπιακού. Καταλυτικός στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού τόσο ως rim protector όσο και στην συνολικότερη αμυντική συμπεριφορά. Καθοριστικότατος όμως και στο επιθετικό κομμάτι όχι μόνο για τους 7.2ppg και 4.9 rebs(3.2 def, 1.7 off) αλλά και για την δημιουργία. Το γεγονός πως ο Fall βλέπει πάσες βοήθησε ουσιαστικά στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ματίας Λεσόρ

Από τα αζήτητα στην All-Euroleague Team και πλέον στον ΠΑΟ του Αταμάν. Ο Λεσόρ είναι ο καλύτερος Pick and Roll ψηλός στην Ευρώπη με το εκκωφαντικό 1.21 Points Per Possession να μιλά από μόνο του. Η ενέργεια του κάνει τη διαφορά, είναι hustler και καταπληκτικός rebounder. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο της άμυνας του στο ποστ.

Τζόναθαν Μότλεϊ

“Στη Φενέρ θα έχει τον ρόλο του rim runner ψηλού, θα είναι ο pick and roll partner του Νικ Καλάθη και αναμένεται να ξεχωρίσει άμεσα και να γίνει ένας από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας.” Αυτό γράψαμε όταν ο Μότλει υπέγραψε στη Φενέρ. Στα πρώτα 7 παιχνίδια της σεζόν έδειξε ότι είναι επιπέδου MVP και παρότι συνέχισε με σκαμπανεβάσματα, έκανε πάντα τη διαφορά. Ο Μότλεϊ είναι απλά too skilled για την Ευρώπη.

Βάλτερ Ταβάρες

O θηριώδης σταρ της Ρεάλ είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά όσο κανείς στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το final-4 του ήταν ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της λίγκας με τον Ταβάρες να έχει 16.5 πόντους, 12.5 ριμπάουντ και 2 μπλοκ μέσο όρο. Το rim protection του είναι μοναδικό, το παιχνίδι κάθε φορά ορίζεται από την παρουσία του, επιθετικά έχει βελτιωθεί και πλέον στο prime του, οι μάχες του με τον Ερνανγκόμεθ θα είναι βγαλμένες από τις σπουδαιότερες στιγμές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Γουίλι Ερνανγκόμεθ

Για τον Γουίλι συζητήσαμε εκτενώς στο προηγούμενό μας βίντεο στο youtube που μπορείτε να δείτε εδώ. Μετά από μια 7ετία στο ΝΒΑ, ο MVP του Eurobasket επιστρέφει στην Ευρώπη για την Μπαρτσελόνα σε ένα πραγματικά σπουδαίο μεταγραφικό χτύπημα. Ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ μέτρησε 344 ματς και 7.3 πόντους μέσο όρο στο ΝΒΑ και η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι ανήκει εκεί. Με το που πατάει τα πόδια του στα παρκέ της Ευρωλίγκας είναι ο αδιαμφισβήτητα #1 παίκτης στα μέρη μας. Εκτός αν…η Μπαρτσελόνα κάνει δικό της και τον Ρίκι Ρούμπιο. Δύναμη και τεχνική στο ποστ, εξαιρετική δημιουργία για ψηλός και κυρίαρχος ριμπάουντερ είναι τα συστατικά που τον κάνουν μοναδικό.