Skip to main content

Σούπερ οδηγός Euroleague 22/23: Μέρος 1ο

Έφθασε η εποχή του χρόνου που περιμένουμε ευλαβικά οι απανταχού μπασκετόφιλοι. Το jump ball της Euroleague απέχει μόνο λίγες ημέρες και η διοργάνωση, η οποία θα μας απασχολήσει και θα μας κρατήσει συντροφιά για τους επόμενους 7 μήνες, είναι προ των πυλών της, για 23η σερί σεζόν! Το Superbasket θα είναι κοντά σας όλο αυτό το διάστημα για να σας μεταφέρει τον παλμό και τις ειδήσεις από το θεσμό και δεν θα μπορούσε να λείψει και το καθιερωμένο αφιέρωμα στους 18 «μονομάχους». Ξεκίνημα σήμερα με το 1ο μέρος και τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 1 – 9 πέρυσι…

ANADOLU EFES

Η back-2back πρωταθλήτρια Ευρώπης επανέρχεται δριμύτερη με στόχο, τι άλλο, να καθίσει στο θρόνο της EL για 3η σερί φορά, πετυχαίνοντας ένα μοναδικό κατόρθωμα, που έχει να γίνει πάνω από 3ο χρόνια και τα «τρομερά μωρά» της Jugoplastika! Με αρκετές αλλαγές και νέα πρόσωπα για τα δεδομένα της Ataman-era, καθώς αποχώρησαν οι … βετεράνοι Singleton, Simon, Moerman, Anderson, δηλαδή σύσσωμη η γραμμή των forwards και αντικαταστάθηκαν από τους Clyburn, M’Baye, Polonara, ενώ έγινε το απαραίτητο boost και στη θέση του center, με την απόκτηση του Zizic! Η Efes αναμφισβήτητα είναι από τα φαβορί και της φετινής διοργάνωσης και η παρουσία παικτών όπως οι Clyburn, Zizic, δίπλα στους υπάρχοντες, την καθιστά μια από τις πιο δυνατές και ποιοτικές ομάδες. Ερωτηματικό θα είναι το πως θα επιστρέψει ο Larkin μετά τον τραυματισμό του και αν θα αντικατασταθεί επάξια μέχρι τότε με ένα νέο παίκτη ή με μια λύση εκ των έσω.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 1η – 3η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Vasilije Micic

NEWCOMER TO WATCH: Will Clyburn

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Amath M’Baye

STRONGEST LINK: Κορυφαίο back court – Ατομική ποιότητα παικτών – Φρεσκάρισμα ρόστερ

WEAKEST LINK: Βάθος στους forward

 

 

REAL MADRID

H Real πέρυσι, παρά τα «κενά αέρος» που εμφάνισε στην κανονική περίοδο, κατάφερε στο φινάλε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να φθάσει μια ανάσα από την κατάκτηση ενός ανέλπιστου τίτλου στην Euroleague. Εξιλεώθηκε τελικά στην ACB, κερδίζοντας την αιώνια αντίπαλό της , Barcelona, ωστόσο φέτος ο μεγάλος στόχος παραμένει η επιστροφή στον Ευρωπαϊκό θρόνο! Η φετινή off season χαρακτηρίστηκε από την άκομψη απομάκρυνση του Laso και έτσι μετά από πολλά χρόνια, η Βασίλισσα θα πορευθεί χωρίς την πατρική φιγούρα του πιο επιτυχημένου προπονητή του θεσμού της τελευταίας δεκαετίας. Στη θέση του θα είναι ο Mateo, ένα πρόσωπο από το υφιστάμενο staff, το οποίο εγγυάται ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Η στελέχωση εστίασε στην περαιτέρω ενίσχυση στη γραμμή των forwards, με τους Musa, Hezonja, Cornelie και τον Deck, που φέτος θα είναι στο ρόστερ από την αρχή, να δίνουν ποιότητα και βάθος, σε βαθμό που τρομάζει… Ο Rodriguez θα δώσει και αυτός veteran leadership στην περιφέρεια και μαζί με τους δίδυμους πύργους και το υπόλοιπο supporting cast, η Real διαθέτει ένα σύνολο υπερπλήρες. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια ομάδα μπορεί να της κόψει το δρόμο προς την κορυφή, σε περίπτωση πιθανής επιστροφής του Campazzo.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 1η – 3η θέση

KEY PLAYER: Walter Tavares

NEWCOMER TO WATCH: Dzanan Musa

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Chus Mateo

STRONGEST LINK: Βάθος ρόστερ – Μέγεθος – Ριμπάουντ

WEAKEST LINK: Γηρασμένη περιφέρεια

 

BARCELONA

Η Barcelona ξεκίνησε πέρυσι με όνειρα χίλια, για να κλείσει τη σεζόν με αποτυχία σε όλες τις βασικές διοργανώσεις, βλέποντας την πλάτη της μισητής Real, παρά την κυριαρχία απέναντί της, μέχρι τον Απρίλιο. Η γκρίνια όπως είναι φυσικό άγγιξε και τον Jasikevicius, ο οποίος είδε το ρόστερ του να υποαποδίδει και να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί τις μεγάλες δυνατότητες των παικτών του. Το καλοκαιρινό lifting ήταν πολυεπίπεδο, καθώς αποχώρησαν Καλάθης, Davies, Hayes, Smits, Oriola. O Saras επέλεξε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας πλέον στον Satoransky, ενώ τόνωσε τη front line με τους Da Silva, Tobey, Vesely, ενώ πρόσθεσε εμπειρία και σκληράδα στους forward με τον Kalinic. H Barca είναι από τα μεγάλα φαβορί στα χαρτιά, αλλά θα χρειαστεί χρόνο να βγάλει την ατομική ποιότητα στο παρκέ, όπως έδειξε και στην ACB (απρόσμενη ήττα από την Gran Canaria στην πρεμιέρα). Επίσης, στα προβλήματα του Saras ήρθε να προστεθεί ο μακροχρόνιος τραυματισμός του Mirotic, με αποτέλεσμα η χημεία στα σχήματα της front line να είναι αμφιλεγόμενη. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 2η – 4η θέση

KEY PLAYER: Tomas Satoransky

NEWCOMER TO WATCH: Jan Vesely

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Mike Tobey

STRONGEST LINK: Ποιοτική αναβάθμιση – Σουτ από παντού

WEAKEST LINK: Προβληματική χημεία στο front court – Υπερφόρτωση στο 5

 

 

OLYMPIACOS

Ο Ολυμπιακός ήταν η αποκάλυψη της περασμένης σεζόν, με το καλοδουλεμένο σύνολο του Μπαρτζώκα να φθάνει τόσο κοντά να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στον τελικό, κάτι που δεν περίμενε σχεδόν κανείς πέρυσι τέτοια εποχή. Φέτος οι απαιτήσεις θα είναι υψηλότερες και οι ερυθρόλευκοι δείχνουν ότι μπορούν να ζήσουν με αυτές, ξεκινώντας πολύ καλά τη χρονιά με την κατάκτηση του Super Cup. Η χημεία και συνοχή του ρόστερ είναι στον ιδανικό σχεδόν βαθμό, η αμυντική ένταση σε όλες τις γραμμές υποστηρίζεται με τον καλύτερο τρόπο από τους παλιούς και νέους παίκτες, ενώ στην υπάρχουσα επιθετική πολυφωνία, ήρθαν να προστεθούν παίκτες με «φαρμακερό σουτ», όπως οι Peters και Canaan. Επίσης η αναβάθμιση στη front line είναι ορατή και με το παραπάνω, με τον Bolomboy να ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του mobile αθλητικού ψηλού πίσω από τον Fall και τον Black να προσθέτει όγκο και τελειώματα κοντά στο καλάθι. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο ο Canaan θα καλύψει το κενό του Dorsey και κυρίως την προσωπική του φάση / slashing. Το πρώτο δείγμα δείχνει ότι ο ρόλος του Αμερικάνου guard θα είναι διαφορετικός και η ομάδα ψάχνει στην επίθεση το καλό flow, την κίνηση και τη λιγότερη ντρίπλα, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν οι καλοί σουτέρ που διαθέτει. Ο Ολυμπιακός έχει ρόστερ με 2-way παίκτες, με προσωπικότητα και ταλέντο, βάζοντας υποψηφιότητα να χτυπήσει τα μεγάλα φαβορί!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 3η – 5η θέση

KEY PLAYER: Sasha Vezenkov

NEWCOMER TO WATCH: Alec Peters

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Isaiah Canaan

STRONGEST LINK: Χημεία / Ρόλοι – Άμυνα – Καλή επιθετική λειτουργία

WEAKEST LINK: Iso game

 

 

ARMANI MILAN

Η Armani παρά το καλό της ξεκίνημα πέρυσι, στο φινάλε της Euroleague “κλάταρε”, μένοντας εκτός F4 και «έσωσε» τη χρονιά με την κατάκτηση του Ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Messina επέλεξε να κάνει λίφτινγκ στην περιφέρεια, φέρνοντας τους Pangos, Mitrou-Long, Baron, ενώ σημαντική ήταν η ενίσχυση και στη front line με τους Voigtmann και Davies. Το ρόστερ διαθέτει και πάλι αξιοθαύμαστο βάθος, ενώ οι νέοι παίκτες μπορούν να υπηρετήσουν τα αμυντικά στάνταρ της ομάδας, χωρίς να υπολείπονται σε επιθετικό ταλέντο. Η Armani δείχνει ποιοτικότερη από πέρυσι και αν ο Pangos είναι σε καλή κατάσταση, ειδικά στο ξεκίνημα που θα απουσιάζει και ο Mitrou-Long, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο βάθος στη front line, η Ιταλική ομάδα μοιάζει να έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί dark horse!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 4η – 6η θέση

KEY PLAYER: Shavon Shields

NEWCOMER TO WATCH: Billy Baron

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Naz Mitrou-Long

STRONGEST LINK: Άμυνα – Ατομικό ταλέντο – Βάθος ρόστερ

WEAKEST LINK: «Χαρακτήρας» στα κρίσιμα – Έλλειψη elite playmaking πλην Pangos

 

 MACCABI TEL AVIV

Η Maccabi ήταν η ομάδα που ευνοήθηκε πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη, από την αποβολή των Ρωσικών ομάδων και με ένα ντεμαράζ κέρδισε την πρόκρισή της στα P/Ο, μετά από πολλά χρόνια. Όμως, το φινάλε ήταν απογοητευτικό όχι μόνο λόγω της «σκούπας» από τη Real, αλλά κυρίως λόγω του αποκλεισμού από την Bnei Herzliya στα ημιτελικά του πρωταθλήματος Ισραήλ. Το καλοκαίρι έγινε επιχείρηση … σκούπα από τον Kattash, ο οποίος ξεκάθαρα υπό τις ευλογίες του Blatt, «έχτισε» ένα Αμερικάνικο σύνολο, δίνοντας την μπαγκέτα στους Brown, Baldwin και τονώνοντας την αθλητικότητα με Nebo, Poythress στη front line. Η ομάδα του λαού δείχνει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο και βασίζεται πολύ στις ορέξεις των δύο PG της, ενώ η προτίμηση μέχρι τώρα του Ισραηλινού προπονητή στο δίδυμο Poythress-Nebo στους ψηλούς, δεν εγγυάται το καλύτερο spacing. O Hollins θα έχει κομβικό off ball ρόλο και πρέπει να δείξει βελτιωμένος σε σχέση με την παρουσία του στον Ερ. Αστέρα, ενώ και ο Martin χρειάζεται να κάνει step up, σε σχέση με τα φιλικά παιχνίδια, για να δώσει σκορ και προσωπική φάση στη front line. Η Maccabi θα προσπαθήσει να τρυπώσει στην 8αδα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, με τον ανταγωνισμό να είναι αυξημένος…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 9η – 11η θέση

KEY PLAYER: Lorenzo Brown

NEWCOMER TO WATCH: Bonzie Colson

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Jarell Martin

STRONGEST LINK: Iso game – Επιθετικό ταλέντο – Αθλητικότητα

WEAKEST LINK: Set παιχνίδι – Βάθος ρόστερ – Εξάρτηση από τα guard

 

 

MONACO

Η Monaco ήταν η περσινή ευχάριστη έκπληξη, δικαιώνοντας απόλυτα την παρουσία της στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και φθάνοντας τον Ολυμπιακό σε game 5, προτού τελικά αποκλειστεί από το F4. Φυσικά, οι φιλοδοξίες της ομάδας από το Πριγκηπάτο δεν σταματούν εκεί και φέτος κοιτάζει ακόμη ψηλότερα. Ο Obradovic παρέμεινε στον πάγκο και καρπώνεται την αγωνιστική άνοδο και motivation του James, καθώς και την ανάδειξη των Diallo, Hall σε ξεκάθαρα Euroleague caliber παίκτες. Τη φετινή off season οι κινήσεις ήταν ποιοτικές και προσεκτικές, με τους Okobo, Lloyd να ενισχύουν και άλλο το περιφερειακό firepower, σε μια προσπάθεια να κάνουν τον Bacon να ξεχαστεί, τον Blossomgame να αποτελεί το alter ego του Alpha Diallo και τους Brown, Makoundou να προσδίδουν περαιτέρω αθλητικότητα και hustling στη front line. Επίσης, ο Moerman με την εμπειρία και καλό του σουτ, θα βοηθήσει σημαντικά στο spacing στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα. Η Monaco αναμένεται να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη φέτος και να διεκδικήσει την είσοδό της στο F4 με μεγάλες πιθανότητες.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 4η – 6η θέση

KEY PLAYER: Mike James

NEWCOMER TO WATCH: Jordan Lloyd

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Jaron Blossomgame

STRONGEST LINK: Iso game – Επιθετική πολυφωνία – Αθλητικότητα

WEAKEST LINK: Περιφερειακή άμυνα – Περιφερειακή χημεία

  

 

BAYERN MUNICH

Οι Βαυαροί έκαναν πέρυσι overperforming στην Euroleague, καταφέρνοντας όχι μόνο να προκριθούν ξανά στα Ρ/Ο, αλλά φθάνοντας στα άκρα το φαβορί Barcelona, πριν τελικά αποκλειστούν σε μια επική σειρά. Μπορεί η Bayern να απώλεσε το πρωτάθλημα Γερμανίας, ωστόσο αυτό δεν έφερε σύννεφα πάνω από τον Trinchieri, ίσα, ίσα ο Ιταλός τεχνικός συνεχίζει να είναι ο απόλυτος άρχων της ομάδας, μεγαλώνοντας χρόνο με το χρόνο το status της. Η φετινή off season σήμανε τη διατήρηση του βασικού κορμού και την απώλεια παικτών – ρόλων, όπως οι Thomas, Radosevic, αλλά και του Hilliard. Η συνεχής αγωνιστική άνοδος του Jaramaz και η απόκτηση του Winston κάνει το back court ένα από τα πληρέστερα και πιο πολυσύνθετα του θεσμού, ενώ και στους forward, οι Lucic, Zipser, Rubit αποτελούν τα ιδανικά συμπληρώματα. Στη front line δεσπόζει ο Hunter και ο νεοαποκτηθέντας Gillespie από την G league, ο οποίος αν προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι, μπορεί να είναι από τα steal της χρονιάς. Πολλοί θεωρούν την Bayern των τελευταίων ετών ένα πυροτέχνημα, ωστόσο τη θεωρώ ξεκάθαρα play off contender και ένα σύνολο με σταθερά και διαρκή βήματα προόδου, που θα «βάλει δύσκολα» στους μεγάλους!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 7η – 9η θέση

KEY PLAYER: Vladimir Lucic

NEWCOMER TO WATCH: Kassius Winston

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Freddie Gillespie

STRONGEST LINK: Συνοχή – Σκληράδα στην άμυνα – Διακριτοί ρόλοι

WEAKEST LINK: Βάθος στη front line – Απουσία ηγετικής μορφής

 

 

BASKONIA

H Baskonia είναι από τα ερωτηματικά της φετινής σεζόν, ένα σύνολο με ταλαντούχους παίκτες και υψηλό ταβάνι, αλλά ταυτόχρονα και άπειρο, με κενά σε κάποιες θέσεις. Η παρουσία του Pennaroya στον πάγκο αποτελεί εγγύηση ότι οι Βάσκοι θα παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί, ωστόσο αυτό δεν φθάνει, καθώς πέραν του κορμού των 7 – 8 παικτών, από το βάθος του πάγκου απουσιάζει η ποιότητα. Οι «ψίθυροι» για μια πιθανή μεταγραφή του Vildoza, αν γίνει πραγματικότητα, θα σημάνει περαιτέρω ισχυροποίηση του back court, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί step up από τους πολλούς rookie, με κομβικό ρόλο (Howard, Thompson, Hommes, Kotsar), για να μπορέσει τελικά η Baskonia να τερματίσει σε μια θέση κοντά στην 8αδα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, καθώς και η δημιουργία ενός κορμού για τα επόμενα χρόνια, που θα εμπλουτίζεται κάθε καλοκαίρι. Η φυγή του Fontecchio είναι καθοριστική, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Baldwin, η απουσία του οποίου εκτιμώ ότι θα καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο από τον Darius Thompson, φέρνοντας παρόμοια στοιχεία στην επίθεση, αλλά καλύτερες αποφάσεις και playmaking. Κάτι ανάλογο ισχύει για το Markus Howard, ο οποίος προσθέτει elite σουτ, καθώς μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους παίκτες – recordmen στο NCAA πριν μερικά χρόνια. Η Baskonia είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα project των επόμενων ετών…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 10η – 12η θέση

KEY PLAYER: Rokas Giedraitis

NEWCOMER TO WATCH: Darius Thompson

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Maik Kotsar

STRONGEST LINK: Ατομικό ταλέντο – Νεανικό σύνολο με potential και φιλοδοξίες – Σουτ από παντού  

WEAKEST LINK: Εμπειρία / πολλοί rookies – Βάθος στον πάγκο – Περιφερειακή άμυνα