Skip to main content

Μία 12άδα top rookies στην Ευρώπη την νέα σεζόν (pt2)

Από τον Μπράις Μπράουν της Μπεσίκτας στον Τζο Γιανγκ του Προμηθέα και στον Μάρκους Χάουαρντ της Μπασκόνια. Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του «Manolo» για τους 12 κορυφαίους rookies που την νέα σεζόν θα αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το πρώτο μέρος εδώ:

Απαραίτητη υποσημείωση: Το κείμενο ολοκληρώθηκε στις 22/7/2022 και περιλαμβάνει όσους παίκτες έχουν ανακοινωθεί από τις ομάδες τους μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

6. BRYCE BROWN (BESIKTAS) / Position: SG, Age: 26 y/o – Height: 1.90 m – Weight: 91 kg – Wingspan: 1.94 m 

Ξεκίνημα στο 2ο μέρος του αφιερώματος, με τον έναν από τους δύο Αμερικάνους rookie στο back court της Besiktas, τον scoring guard, Bryce Brown, ο οποίος ευελπιστεί μαζί με τον Matt Coleman να αποτελέσουν σημαντικά κομμάτια στο puzzle της φιλόδοξης τουρκικής ομάδας, στην προσπάθεια της για καλή πορεία στην BSL και στο BCL. O Brown ήταν βασικό μέλος στο Auburn, με το οποίο μάλιστα έφθασε μέχρι το F4 του NCAA στη senior season του (2018 – 19), πετυχαίνοντας 12 πόντους στην ήττα με 63 – 62 στον ημιτελικό από το Virginia του Kyle Guy. Στην τετραετία του στους Tigers κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην κορυφή, με τους παίκτες με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα, στην ιστορία του κολεγίου, πετυχαίνοντας 382 συνολικά, με ποσοστό καριέρας 39.2% στο NCAA! Παράλληλα σε 131 αγώνες με το Auburn, είχε 12.8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 1.3 λάθη μ.ο.

Την επαγγελματική του καριέρα την πέρασε εξ ολοκλήρου στην G League μέχρι σήμερα, δείχνοντας την εκτελεστική του ικανότητα από μακρινή απόσταση (έχει μάλιστα το franchise record των Maine Red Claws με 11/11 τρίποντα τον Δεκέμβριο του 2019)! Σε αυτά τα τρία χρόνια στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα είχε μ.ο. καριέρας 13.4 πόντους (37.5% στα τρίποντα), 3.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 1.7 λάθη ανά παιχνίδι. Το τουρκικό πρωτάθλημα δείχνει να του ταιριάζει και αν ο Brown προσαρμοστεί στο πιο απαιτητικό και physical στυλ της Ευρώπης, από ό,τι έχει συνηθίσει έως τώρα, δεν αποκλείεται να είναι από τις αποκαλύψεις της νέας χρονιάς, με το σουτ 3 πόντων να είναι το σήμα – κατατεθέν του.  

5. DAMYEAN DOTSON (GAZIANTEP) / Position: SF, Age: 28 y/o – Height: 1.97 m – Weight: 95 kg, Wingspan: 2.06 m 

Καθώς πλησιάζουμε στις υψηλότερες θέσεις, βρίσκουμε παίκτες με μεγαλύτερο status και πλούσια βιογραφικό. Ένας από αυτούς είναι ο δυναμικός swingman Damyean Dotson, με σπουδαία καριέρα στο NCAA, που και στη δική του περίπτωση συνοδεύτηκε από πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία πάντως δεν τον επηρέασαν. Ο Dotson στην 4ετή θητεία του με τα κολέγια των Oregon και Houston είχε σε 134 συνολικά αγώνες (133 ως βασικός), 13 πόντους (79.6% στις ελεύθερες βολές, 46.4% στα σουτ εντός παιδιάς και 38% στα τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 0.8 κλεψίματα μ.ο. Τον στιγμάτισε η εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης, όπου όμως τελικά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ωστόσο, στάθηκε αρκετό για να αφήσει το Oregon και να κάνει ακόμη και μαθήματα anger management με τον John Lucas III (πρώην παίκτης και νυν προπονητής που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα), προτού εμφανιστεί αλλαγμένος και man on a mission στο Πανεπιστήμιο του Houston, όπου ήταν εντυπωσιακός για 2 χρόνια. Ως senior συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 5αδα της AAC και ήταν επιλογή των Knicks στο 2ο γύρο του Draft του 2017, στο νούμερο 44.

Την επαγγελματική του καριέρα την πέρασε ως επί το πλείστων στο Μεγάλο Μήλο, με ένα μικρό πέρασμα από το Cleveland. Στη χαμηλού επιπέδου ομάδα της ΝΥ είχε σημαντικό ρόλο ως back up, χάρις στα physical tools του και την ικανότητα στο σουτ. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 213 παιχνίδια στο ΝΒΑ, με χρόνο συμμετοχής 19.9’ κατά μ.ο., με 7.5 πόντους (71.1% στις βολές41.7% στα σουτ εντός παιδιάς και 34.5% στα τρίποντα), 2.3 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 0.5 κλεψίματα ανά αγώνα, νούμερα που δεν περνάνε απαρατήρητα, έστω και αν έγιναν ως μέλος ενός «φτωχού» ρόστερ.

Ο Dotson πέρυσι πέρασε και ένα διάστημα στην G League, με τους Austin Spurs, «μετρώντας» 12.6 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ μ.ο. στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Η Gaziantep, που εμφανίζεται πολύ φιλόδοξη τη νέα σεζόν, με στόχο την κατάκτηση του FIBA Europe Cup, έβαλε στη σύνθεση της έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο και θα περιμένουμε με ανυπομονησία τον Dotson να αγωνιστεί στα Ευρωπαϊκά παρκέ! 

4. JOE YOUNG (PROMITHEAS) / Position: SG, Age: 30 y/o – Height: 1.88 m – Weight: 84 kg – Wingspan: 1.96 m

Μια θέση ψηλότερα, στην πρώτη 4αδα, βρίσκεται ο «πολύς» Joe Young, γιος του άλλοτε αστέρα του Πανεπιστημίου του Houston (μέλος της Slamma Jamma) και της Limoges, Michael Young! Ως μέλος του Yates HS, ο Joe Young υπήρξε ένα από τα πιο hot γυμνασιακά ονόματα των ΗΠΑ. Στη senior χρονιά του είχε εντυπωσιακά νούμερα (κατά μ.ο. 27.5 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 4.4 κλεψίματα και 3.8 ασίστ ανά αγώνα), οδηγώντας την ομάδα του σε ένα αήττητο ρεκόρ 34 – 0 και στην κατάκτηση του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, ενώ ο ίδιος κέρδισε τον τίτλο του MVP του τελικού. Ενώ πολλά κολέγια «έστρωναν χαλί στα πόδια του», ο Young επέλεξε το Providence αντί να ακολουθήσει τη διαδρομή του πατέρα του και να ενταχθεί στο Houston (όπου εκείνη την εποχή ο Michael Young ήταν τεχνικός διευθυντής). Ωστόσο, με τους Friars δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι και η περιπέτεια του μόλις είχε ξεκινήσει με τον ίδιο να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα!

Η γρήγορη αποπομπή του προπονητή Keno Davis και του βοηθού του, καθώς και η αποβολή του τότε star της ομάδας, Jamine Peterson, λόγω βίαιης συμπεριφοράς, άλλαξαν τα δεδομένα και ο Young ζήτησε επιστολή πρόθεσης από το κολέγιο, για να μπορέσει να βρει άλλη μπασκετική στέγη, κάτι που το Providence αρνήθηκε. Θα χρειαζόταν τελικά να μείνει ένα χρόνο εκτός δράσης για να μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο του Houston και να ξεκινήσει την κολεγιακή του καριέρα. Και εκεί τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, με τον πατέρα του μετά από 2 χρόνια να απομακρύνεται και τον Jοe Young να επιλέγει το Oregon για τις δύο τελευταίες του σεζόν. Παρά τα γεγονότα αυτά που σημάδεψαν την πορεία του στο NCAA, οι εντός παρκέ εμφανίσεις του ήταν τόσο καλές, ώστε να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην draft class  του. Συνολικά στην 4ετία του με Cougars και Ducks «μέτρησε» 17.5 πόντους (88.6% στις βολές, 50.1% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα), 3.6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2.7 ασίστ για 1.7 λάθη μ.ο.

Επελέγη στο νούμερο 43 του Draft του 2015 από τους Indiana Pacers, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό Summer League (1ος σκόρερ όλου του τουρνουά με 22,5 πόντους κατά μ.ο.) και υπογράφοντας rookie scale συμβόλαιο έναντι ~$5 εκατ. για 4 χρόνια συνολικά. Ωστόσο, σε ένα loaded back court, όπου υπήρχαν οι George Hill, Rodney Stuckey και Monta Ellis, ο Young δεν πήρε τις ευκαιρίες που ήθελε, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Σε 127 παιχνίδια με την Indiana είχε μ.ο. καριέρας 3.4 πόντους (76.8% στις βολές, 39.3% στα δίποντα και 29.6% στα τρίποντα). Η συνέχεια θα περιλάμβανε το πρωτάθλημα της Κίνας για 2.5 χρόνια και μια σεζόν στην G League πέρυσι. Παρά τη συμμετοχή του στο Summer League του 2019 με τους Lakers, δεν κατάφερε να επιστρέψει στο ΝΒΑ, κάτι που ήταν ο μεγάλος του στόχος. Η παρουσία του σε πρωταθλήματα χαμηλότερου ανταγωνισμού, μπορεί να τον «άφησαν πίσω» αγωνιστικά, ωστόσο πλέον ο Young εμφανίζεται συνειδητοποιημένος για δυναμικό comeback, ξεκινώντας από τον Προμηθέα!

Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς πρόκεται για έναν combo guard, ο οποίος μπορεί να σκοράρει σε κάθε συνθήκη, με στατικό σουτ, μετά από ντρίπλα, στο iso, είναι το αρχέτυπο του λεγόμενου 3-level scorer. Στο παρελθόν μπορεί να είχε κατηγορηθεί ακόμη και για «ατομικό παιχνίδι», ωστόσο πλέον έχει ωριμάσει, κάτι που φάνηκε την περσινή σεζόν στην G League, όπου ως βασικός PG των Birmingham Squadron, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στα οργανωτικά του καθήκοντα. Αναλυτικά σε 30 παιχνίδια είχε 19 πόντους μ.ο. (89.3% στις βολές, 53.2% στα δίποντα και 36.8% στα τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1.4 κλεψίματα και 5.4 ασίστ για μόλις 1.7 λάθη μ.ο., όντας 7ος στο πρωτάθλημα στο δείκτη ασίστ/λαθών με 3.2. Η παρουσία του στην ομάδα της Πάτρας ως leading guard εξασφαλίζει σκορ, δημιουργία, καθώς και το στοιχείο του απρόβλεπτου.

3. KYLE GUY (BADALONA) / Position: SG, Age: 25 y/o – Height: 1.89 m – Weight: 77 kg – Wingspan: 1.94 m

Ο ερχομός σπουδαίων παικτών από τις ΗΠΑ και το … άνοιγμα των Ευρωπαϊκών ομάδων ξανά σε αυτή την αγορά, είναι εμφανή με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση του sniper Kyle Guy, ενός θρύλου του Virginia, με το οποίο κατέκτησε τον τίτλου του NCAA το 2019, με τον ίδιο να ανακηρύσσεται ΜΟΡ του Final 4, χάρις σε δυο επικές εμφανίσεις του! Γενικά ο Guy έχει υπάρξει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς σουτέρ στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ, με μ.ο. καριέρας 42.5% στα τρίποντα. Έγινε draft στο νούμερο 55 το 2019 από τους Knicks, με τους οποίους όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ. Την επαγγελματική του καριέρα την έχει περάσει σε Sacramento, Miami και Cleveland, χωρίς πάντως να κατορθώσει να βρει χώρο και χρόνο, ακόμη και στους Heat, όπου δεν ακολούθησε τα βήματα των Herro και Strus.

Παρόλα αυτά, ο Guy συνέχισε να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια έξω από την άρκτο και η αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πέρυσι στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ είχε 1.18 ΡΡΡ σε σουτ μετά από screen, ενώ και στην G League σούταρε με 39% στα τρίποντα. Στα θετικά του επίσης είναι ότι πρόκειται για guard με ηγετικά χαρακτηριστικά και clutch ικανότητα, ο οποίος έχει σκοράρει αρκετά winning shots! Γενικά είναι παίκτης που μπορεί να κινηθεί και με την μπάλα στα χέρια, θυμίζοντας αρκετά τον Billy Baron. Η παρουσία του σε μια ομάδα με αρκετούς ακόμη καλούς σουτέρ, όπως οι Howard, Ellenson, εξασφαλίζει ότι ο Guy θα έχει ομαλή μετάβαση στην Ευρώπη και αναμένεται να αποτελέσει σύντομα ένα από τα πιο hot ονόματα για μεγαλύτερους συλλόγους.

2. JARELL MARTIN (MACCABI) / Position: PF, Age: 28 y/o – Height: 2.06 m – Weight: 108 kg – Wingspan: 2.05 m

Ένα βήμα πριν από την κορυφή συναντάμε ένα πάλαι ποτέ ταλέντο του ΝΒΑ, που λόγω συγκυριών και τραυματισμών βρέθηκε εκτός λίγκας και μετά την 2ετή περιπλάνηση του στην Αυστραλία, θα τον θαυμάσουμε στην Ευρώπη και μάλιστα στην Euroleague με την Maccabi! Ο γεννημένος στο Baton Rouge της Louisiana, Jarell Martin, υπήρξε ένας εκ των top παικτών σε γυμνασιακό επίπεδο της class του (#11 στις ΗΠΑ), 5-star recruit και συμμετείχε στο φημισμένο McDonald’s All American. Επέλεξε το τοπικό LSU, όπου άμεσα έγινε βασικός και από τους κορυφαίους παίκτες της SEC, πείθοντας μόλις σε μια διετία τους Memphis Grizzlies να τον επιλέξουν στον 1ο γύρο του Draft (στο νούμερο 25) το 2015.

Κάτι η ευπάθειά του σε τραυματισμούς, κάτι το φορτωμένο ρόστερ του Memphis, δεν τον άφησαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε συνολικά σε 189 παιχνίδια με 5.4 πόντους και 3.5 ριμπάουντ μ.ο. με τους Grizzlies και Magic, ενώ είχε και μικρά περάσματα από την G League. Δοκίμασε για λίγο την τύχη του στην Κίνα, αλλά τελικά εκεί που έκανε το comeback ήταν η NBL, φορώντας για μια διετία τη φανέλα των Sydney Kings. Παρά έναν ακόμη τραυματισμό του την 1η χρονιά, η παρουσία του με τους εν ενεργεία πρωταθλητές ήταν καταλυτική, όντας από τους πλέον επιδραστικούς παίκτες του ρόστερ. Τα κατορθώματά του και πλήρες scouting report για αυτόν, μπορείτε να τα δείτε στο ακόλουθο βίντεο που επιμελήθηκα για τη σελίδα www.redpointguard.com .

Ο Martin είναι ένας tweener (πέρυσι αγωνίστηκε κυρίως ως center στο Sydney), ο οποίος μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους στην επίθεση, είτε με πρόσωπο, είτε με πλάτη στο καλάθι. Ειδικεύεται σε καταστάσεις pick ‘n’ pop και γενικά απειλεί με σουτ από την περιφέρεια. Επίσης, διαθέτει εξαιρετικό χειρισμό για τα κυβικά του και ικανότητα να εκτελεί μετά από ντρίπλα, στοιχεία που τον κάνουν απρόβλεπτο. Αμυντικά, δεν είναι ιδανικός για αλλαγές, καθώς το footwork του δεν του επιτρέπει να μαρκάρει γρήγορα και εκρηκτικά guard, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικός στο low post και στα ριμπάουντ. Ο Cattash παίρνει ένα λελογισμένο ρίσκο, τοποθετώντας έναν ψηλό με καλή τεχνική και ικανότητα να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τον εαυτό του, δίπλα στους πιο μονοδιάστατους Nebo και Poythress. Αν ο Martin παραμείνει υγιής, πιθανόν να είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας σεζόν!

1. MARKUS HOWARD (BASKONIA) / Position: SG, Age: 23 y/o – Height: 1.80 m – Weight: 79 kg – Wingspan: 1.84 m

Στο νούμερο 1 βρίσκεται ένας scoring guard, που τα κατορθώματά του στο NCAA με το Marquette, έχουν αφήσει εποχή! Ο Howard υπήρξε «φαινόμενο» στο σκοράρισμα και στο μακρινό σουτ από τα γυμνασιακά του χρόνια, κάτι που το μετέφερε και σε κολεγιακό επίπεδο! Από την freshman κιόλας σεζόν του, άφησε τα διαπιστευτήρια του, όντας ο πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα σε όλο το NCAA με ποσοστό 54.7% και ο δεύτερος πιο εύστοχος στις βολές με 93.8%! Αναμενόμενα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη freshman 5αδα και στην 2η καλύτερη 5αδα της περιφέρειας Big East. Και τα επόμενα χρόνια ο Markus θα συνέχιζε να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την περίοδο 2018 – 19 σκόραρε 45 πόντους εναντίον του Buffalo (οι 40 στο 2ο ημίχρονο), ενώ τον Ιανουάριο του 2019 πέτυχε 53 με αντίπαλο το Creighton, επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία της περιφέρειας!

Και την junior season του θα ήταν εντυπωσιακός, μάλιστα σκόραρε για 3η φορά +50 πόντους, μπαίνοντας στο κλειστό club με τους Pete Maravich και Wayman Tisdale που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο. Παρόλο που δεν κατάφερε κάποια σημαντική ομαδική επιτυχία με το Marquette, ο Howard έχει γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κολεγίου, όντας ο κορυφαίος σκόρερ του όλων των εποχών με 2.761 πόντους και 21ος στην ιστορία του NCAA! Σε 128 παιχνίδια με τους Golden Eagles είχε μ.ο. καριέρας 21.6 πόντους (με 42.7% στα τρίποντα), 3.2 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Παρόλο που έμεινε undrafted, πήρε ευκαιρίες από τους Denver Nuggets, με τους οποίους αγωνίστηκε σε 68 παιχνίδια regular season (3.4 πόντοι μ.ο.με 34.1% στα τρίποντα) και 9 για τα play off (4.7 πόντοι με 42.3% στα τρίποντα) σε μια διετία.

Το μέγεθος, η αμυντική ανεπάρκεια και η έλλειψη ικανοποιητικών δημιουργικών ικανοτήτων για να αγωνιστεί ως PG, σίγουρα του έκλεισαν δρόμους στο ΝΒΑ, καθώς ο ίδιος έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και να έχει υψηλό USG%. H Baskonia του δίνει την ευκαιρία να το κάνει σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, προσελκύοντας τον μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Αν ο ίδιος καταφέρει να μεταφράσει το skillset του στην Euroleague, τότε θα μιλάμε για το steal της χρονιάς! Μπορεί να μην είναι το ίδιο εκρηκτικός με τους James και Larkin, αλλά το σουτ μετά από ντρίπλα/εν στάσει και την ικανότητα του στο iso, είναι στοιχεία που δεν τα έχουν πολλοί guard στην Euroleague...