Skip to main content

Το κυνήγι των Play Off και οι πιθανότητες του Ολυμπιακού (πίνακες)

Ο «Manolo» βάζει όλα τα δεδομένα στον προσομοιωτή και βγάζει τον βαθμό δυσκολία για την κάθε ομάδα, με βάση το πρόγραμμα και την βαθμολογική της θέση.  

Με την ευκαιρία της διακοπής της Euroleague για μια εβδομάδα και λίγο πριν την τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, όπου θα κριθεί η τελική κατάταξη, με τις «μάχες» για το πλεονέκτημα έδρας και την είσοδο στην 8αδα να μαίνονται, ήρθε η ώρα για το αφιέρωμα που όλοι περιμένατε!  Στο σημερινό κείμενο και δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός φέτος διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή του στα Ρ/Ο, θα εστιάσουμε στους 9 μονομάχους, που παλεύουν για τις (κατά τα φαινόμενα) 5 διαθέσιμες θέσεις. Η βάση της ανάλυσής μας θα είναι η «δυναμική βαθμολογία», όπως σας την έχουμε παρουσιάσει και άλλες φορές (η κατάταξη των ομάδων σύμφωνα με το συντελεστή + / – , δηλαδή αν από τις εκτός έδρας νίκες τους αφαιρεθούν οι εντός έδρας ήττες).

Ωστόσο, αυτή τη φορά έχουμε εμπλουτίσει τον πίνακα με μια πολύ σημαντική παράμετρο, όσο πλησιάζει το «κλείσιμο» της Regular Season, ήτοι το υπολειπόμενο πρόγραμμα κάθε ομάδας και το βαθμό δυσκολίας του. Προτού προχωρήσουμε στην επεξήγηση της μεθοδολογίας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι για το συγκεκριμένο κείμενο, δεν έχουν επιλεχθεί οι τρεις πρωτοπόροι (Barcelona, Real, Armani) που σχεδόν μαθηματικά εξασφάλισαν όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας (με μικρό ερωτηματικό όσον αφορά την Armani), καθώς και οι ομάδες που πλέον έχουν μείνει πίσω στο κυνήγι της 8αδας.

Επίσης η μεθοδολογία για την εξαγωγή του βαθμού δυσκολίας βασίζεται αποκλειστικά στα ρεκόρ κάθε ομάδας εντός και εκτός έδρας (ο τύπος φαίνεται στο πράσινο πλαίσιο του πίνακα Dynamic Rankings) και όχι σε άλλους παράγοντες, όπως η παράδοση μεταξύ των ομάδων, η φόρμα κ.α. Με τη βοήθεια της επόμενης εικόνας, μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα των 9 μονομάχων και το βαθμό δυσκολίας κάθε αγώνα (όπως και το μ.ο.), βάσει των παραπάνω στοιχείων. Δηλαδή το «ντέρμπι αιωνίων» μοιάζει εύκολη υπόθεση για τον Ολυμπιακό μεν, βάσει των επιδόσεων των δύο αντιπάλων στην Euroleague φέτος, όλοι ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες του δε. Επίσης μπορεί τα παιχνίδια της CSKA με Barca και Real να εμφανίζονται τα πιο δύσκολα, όμως με τις δύο Ισπανικές ομάδες να μην «καίγονται» για τη νίκη, ίσως τελικά να μην ισχύει σε αυτό το βαθμό. Η ουσία είναι ότι το schedule difficulty αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι και πανάκεια, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και μεταβαλλόμενη, ενώ υπεισέρχονται και πολλές άλλες παράμετροι.

Κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι ότι η πρόκριση και φέτος φαίνεται να «κλειδώνει» στις 19 τελικές νίκες, δηλαδή συντελεστή +2, όπως πέρυσι. Μπορεί η τάση, μέχρι τώρα, να είναι στο +1, ωστόσο, όσο προχωράνε οι αγωνιστικές και οι ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, θα ρίχνουν το βάρος στα εγχώρια πρωταθλήματα, τόσο ο συντελεστής πρόκρισης θα αυξάνεται. Παραμένει, φυσικά, το ερώτημα των πολλαπλών ισοβαθμιών στο ρεκόρ 19 – 15 για κάποιες ομάδες και τι μέλλει γεννέσθαι, αλλά αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι 20 νίκες φαίνεται να είναι «μαξιλαράκι ασφαλείας» και εχέγγυο, όχι μόνο πρόκρισης, αλλά πιθανόν και της 6ης θέσης, η οποία σημαίνει αποφυγή των Barcelona, Real στα play off. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αρκετά παιχνίδια μεταξύ των 9 υποψηφίων και έτσι οι νίκες θα διαμοιραστούν μεταξύ τους.

Επίσης, η ανισορροπία στο πρόγραμμα και τα αναβληθέντα παιχνίδια αφήνουν «παραθυράκι» αισιοδοξίας σε ομάδες όπως οι Fenerbahce, Maccabi για ντεμαράζ τις τελευταίες αγωνιστικές και ανατροπή των υπάρχοντων δεδομένων, ενώ άλλες όπως οι Unics και Monaco, έχουν να δώσουν λιγότερα παιχνίδια και έτσι τα περιθώρια για ήττες στενεύουν.

Στο παρόν κείμενο θα επιχειρήσουμε να σας παρουσιάσουμε, βάσει της τρέχουσας δυναμικής κατάταξης και με βλέμμα στο μέλλον, σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε ομάδας, το τελικό ρεκόρ και την πιθανή τους θέση χωρίς όμως να μπορούμε να υπολογίσουμε «εξωτερικούς» παράγοντες. Η μεθοδολογία του schedule difficulty δεν βασίζεται αποκλειστικά στη δυναμική και ρεκόρ του αντιπάλου, αλλά προσμετρά και το πόσο «ευάλωτη» είναι η ίδια η ομάδα εντός ή εκτός έδρας. Προς διευκόλυνση σας, να αναφέρουμε ότι οι αγώνες με πράσινο φόντο στον πίνακα scheduled games είναι οι εντός έδρας, ενώ εκείνοι με κόκκινο φόντο είναι οι εκτός έδρας.

Ας ξεκινήσουμε…

OLYMPIACOS (SCHEDULE DIFFICULTY: 39,8%)

ACTUAL WINS: 14 / POTENTIAL WINS: 20 – 22

REMAINING GAMES: 11 (HOME GAMES: 6)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 5

MUST WIN GAMES: Zenit (H), Alba / Zalgiris (A), CSKA (H), Unics (H) ?

Ξεκινάμε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δείχνει να «ανεβάζει στροφές» στα τελευταία παιχνίδια, όπου μάλιστα πέτυχε την τελευταία αγωνιστική μια πολύ σημαντική νίκη, απέναντι στην Efes. Οι ερυθρόλευκοι έχουν να δώσουν συνεχόμενους αγώνες το Μάρτιο, όπου θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή νικών. Το ζητούμενο είναι 6 νίκες στα επόμενα 11 παιχνίδια, όπου θα πρέπει να «σημαδευθεί» η τριάδα απέναντι σε Ζενίτ (εντός) και Άλμπα, Ζαλγκίρις (εκτός), προκειμένου η ομάδα να μπει πιο «άνετη» στην τελική ευθεία. Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός στηρίζεται φέτος σε μεγάλο βαθμό στην έδρα του (μόλις 1 ήττα), αν καταφέρει να πετύχει έστω 4 νίκες στο ΣΕΦ, όπου βέβαια έχει παιχνίδια υψηλού βαθμού δυσκολίας, με Armani (51%), Zenit (41%), CSKA (35%), Barca (61%) και Unics (30%), λογικά η πρόκριση δεν χάνεται. Παρά το γεγονός ότι η τάση δείχνει ότι έχει δυνατότητα ακόμη και για την 4η θέση, εκτιμώ ότι το «σφιχτό» rotation και η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια, τελικά θα τον στείλει στην 6η ή 7η θέση.

 ΖΕΝΙΤ (SCHEDULE DIFFICULTY: 50,6%)

ACTUAL WINS: 14 / POTENTIAL WINS: 19 – 21

REMAINING GAMES: 11 (HOME GAMES: 6)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 6

MUST WIN GAMES: Maccabi / Olympiacos (A), Unics (H), Bayern (A)

Η Zenit έχει θεωρητικά πιο δύσκολο πρόγραμμα από τον Ολυμπιακό, έχοντας και αυτή 11 αγώνες στη συνέχεια (6 εντός), εκ των οποίων οι 6 είναι με άμεσους ανταγωνιστές της. Η Ρωσική ομάδα είναι «δεμένη» και δείχνει σταθερότητα ως τώρα, δίχως πολλές «κακές ήττες», ωστόσο θα πρέπει στην τελική ευθεία να βρει τις λύσεις για να πάρει τις νίκες που θέλει. Και εκείνη ζητά το «μαγικό αριθμό» 6 για να φθάσει σε ρεκόρ 20 – 14. Δεν υπάρχει περιθώριο για εντός έδρας απώλειες από ομάδες όπως οι Villeurbannes, Παναθηναϊκός και Zalgiris, ενώ θα είναι σημαντικό να πετύχει τουλάχιστον μια νίκη σε Πειραιά ή Τελ Αβίβ και να κάνει το 2x2 επί της Unics, βάζοντας την από κάτω σε κάθε πιθανή ισοβαθμία. Η Zenit, με την επιστροφή και του Napier, δείχνει ικανή για τις 5 – 6 νίκες που χρειάζεται για την πρόκριση, αλλά θα πρέπει να κοιτάζει και πιο χαμηλά, γιατί δεν είναι απίθανο να «εκτροχιαστεί», αν δεν επικρατήσει σε κάποια από τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που έχει (Maccabi 55%, Ολυμπιακός 81%, Fenerbache 64%, Bayern 54%, Armani 81%). Αν πάντως καταφέρει στους 5 επόμενους αγώνες να κάνει 4 νίκες, τότε θα μπορεί να κυνηγήσει ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας! Η εκτίμησή μου είναι ότι θα καταλήξει κάπου μεταξύ 5ης και 7ης θέσης…

CSKA (SCHEDULE DIFFICULTY: 53,8%)

ACTUAL WINS: 14 / POTENTIAL WINS: 19 – 21

REMAINING GAMES: 10 (HOME GAMES: 5)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 5

MUST WIN GAMES: Barcelona / Real (H), Fenerbahce / Olympiacos (A)

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ομάδες, η CSKA έχει 10 παιχνίδια στη συνέχεια, εκ των οποίων τα 5 με άμεσους ανταγωνιστές. Η τάση για εκείνη δείχνει  δύσκολη πρόκριση με 19 – 21 τελικές νίκες, αλλά είναι τέτοια η εμπειρία και η ποιότητά της, που την καθιστά ακόμη και εκ των φαβορί για την 4η θέση, παρόλο που θεωρητικά έχει δύσκολο πρόγραμμα (53,8%). Αν καταφέρει στην επόμενη τριάδα αγώνων (Bayern εκτός, Barcelona και Real εντός) να πετύχει 2 νίκες, τότε θα κάνει τεράστιο βήμα πρόκρισης και θα κοιτάει ψηλότερα. Θετικό για εκείνη ότι έχει στο φινάλε πιο βατούς αγώνες στην έδρα της (Zalgiris, Baskonia), σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους της, που της δίνουν «αέρα» για ένα καλό finish. Οι προσθήκες των Pangos, Freeman δημιουργούν “traffic” στην περιφέρεια μεν, δίνουν πολλές λύσεις στον Ιτούδη δε. Η «Αρκούδα» έχει πολλά σκαμπανεβάσματα φέτος, αλλά εφόσον δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, θα δώσει ξανά το παρόν σε Ρ/Ο, με στόχο να αποφύγει κάποια από τις δύο Ισπανικές ομάδες. Η 4η ή 5η θέση μοιάζει η πιο πιθανή τελική της κατάταξη…  

EFES (SCHEDULE DIFFICULTY: 38,7%)

ACTUAL WINS: 12 / POTENTIAL WINS: 18 – 20

REMAINING GAMES: 10 (HOME GAMES: 6)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 5

MUST WIN GAMES: Maccabi (H), Fenerbahce (H), Bayern (H)

Η πρωταθλήτρια Efes ξεκίνησε «αναιμικά» και φέτος, αλλά παρόλο που έχει βελτιωθεί σημαντικά στα τελευταία παιχνίδια, πετυχαίνοντας μερικές κομβικές νίκες, δεν δείχνει ικανή να επαναλάβει το περσινό της κατόρθωμα. Όμως, η ποιότητά της είναι αναμφισβήτητη, το ίδιο και η χημεία του ρόστερ της, συνεπώς όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο εύκολο πρόγραμμα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους διεκδικητές (38,7%), την καθιστά ως φαβορί για την 8αδα. Με 10 παιχνίδια, εκ των οποίων 6 στην έδρα της (απέναντι μάλιστα σε ομάδες με τους ίδιους στόχους) και δύο θεωρητικά εύκολα εκτός (Baskonia, Zalgiris), η Τουρκική ομάδα έχει τη δυνατότητα να τελειώσει πιο ψηλά, από ό,τι προβλέπουν οι εκτιμήσεις αρκεί να μη χάσει στο γήπεδο της από άμεσους ανταγωνιστές. Ειδικά, αν κατορθώσει να κάνει νταμπλ νικών επί των Fenerbahce, Maccabi, θα είναι σε πολύ πλεονεκτική θέση. Γενικά, οι 7 νίκες μοιάζουν εφικτές και το βασικό της μέλημα πρέπει να είναι να αποφύγει την 7η ή 8η θέση, που οδηγούν σε Barcelona ή Real, αν και πιστεύω ότι ίσως είναι οι δύο Ισπανικές εκείνες που θα θέλουν να την αποφύγουν…

ΜΟΝΑCO (SCHEDULE DIFFICULTY: 56,0%)

ACTUAL WINS: 12 / POTENTIAL WINS: 16 – 18

REMAINING GAMES: 9 (HOME GAMES: 5)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 5

MUST WIN GAMES: Unics (H), Fenerbahce (H), Efes (H), Olympiacos (H)

Η φετινή Cinderella, στην παρθενική της εμφάνιση στη διοργάνωση, έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες και μένει πλέον να δούμε αν θα καταφέρει να «τρυπήσει το ταβάνι» της, κερδίζοντας μια θέση στα Ρ/Ο. Το σερί νικών της έλαβε άδοξο τέλος με την εντός έδρας ήττα – σοκ από τη Zalgiris και κάπως έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν. Πλέον, η Monaco, δεν έχει μόνο τα λιγότερα παιχνίδια σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (9), αλλά και το 2ο δυσκολότερο πρόγραμμα (56%). Όλα τα παιχνίδια στο Πριγκηπάτο είναι must win και πιθανή ήττα, έστω σε ένα από αυτά μπορεί να βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες της. Οι Μονεγάσκοι ψάχνουν για 7 τουλάχιστον νίκες στους τελευταίους 9 αγώνες, μια αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πλην ίσως των αναμετρήσεων στο φινάλε επί της Baskonia και Alba, όλες οι άλλες είναι «αίμα και άμμος». Τα προγνωστικά δείχνουν ότι πιθανότατα θα μείνει εκτός play off και η εκτίμησή μου είναι ότι θα αποτελεί θαύμα αν καταφέρει να τρυπώσει τελικά έστω και στην 8η θέση. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να πετύχει ένα μεγάλο διπλό, είτε επί της σχετικά αδιάφορης Barcelona, είτε επί της Armani για να μπορέσει να έχει ελπίδες μέχρι τέλους…  

UNICS (SCHEDULE DIFFICULTY: 49,6%)

ACTUAL WINS: 13 / POTENTIAL WINS: 17 – 19

REMAINING GAMES: 10 (HOME GAMES: 4)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 6

MUST WIN GAMES: Baskonia (A), Maccabi (H), Zenit (A), Fenerbahce (H), Olympiacos (A) ?

Η Unics έχει καταθέσει «ψυχή» φέτος και κυνηγάει με πολλές αξιώσεις μια θέση στην πρώτη 8αδα, αφήνοντας πίσω το κακό της ξεκίνημα και πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες. Το σύνολο του Perasovic πλέον θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να πετύχει το στόχο του, καθώς από τα 10 τελευταία παιχνίδια, μόλις τα 4 είναι στο Kazan, ενώ συνολικά έχει 6 αναμετρήσεις απέναντι σε βασικούς διεκδικητές των Ρ/Ο, που θα κρίνουν πολλά. Η επόμενη τριάδα αγώνων, με ταξίδια σε Monaco, Vitoria, Milano είναι καθοριστική και θα χρειαστεί minimum 1 νίκη, για να διατηρηθεί σε τροχιά πρόκρισης. Και η συνέχεια πάντως είναι «βουνό», καθώς μετά το θεωρητικά βατό παιχνίδι με τη Villeurbannes στο γήπεδό της, ακολουθεί άλλη μια τριάδα, απέναντι σε Bayern, Zenit εκτός και Maccabi εντός, που θα καθορίσει τη μοίρα της. Η Ρωσική ομάδα, δείχνει ικανή να παλέψει, παίζει αποτελεσματικό μπάσκετ και έχει ένα πολύ ποιοτικό 1st unit. Θα διεκδικήσει την πρόκριση, παρόλο που τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της και αν μπορέσει και κερδίσει 3/4 must win αγώνες, όπως τους παραθέτουμε παραπάνω, θα είναι κοντά στην 8η θέση. Λέτε η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό να είναι «δίχως αύριο» για τους δύο αντίπαλους;

FENERBAHCE (SCHEDULE DIFFICULTY: 49,3%)

ACTUAL WINS: 12 / POTENTIAL WINS: 18 – 20

REMAINING GAMES: 12 (HOME GAMES: 5)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 7

MUST WIN GAMES: Monaco / Zvezda (A), CSKA (H), Zenit (H), Unics (A), Bayern (H)

Η Fenerbahce, με το πλούσιο ρόστερ και τις μεγάλες φιλοδοξίες, μετά το κακό της ξεκίνημα, ισορρόπησε κάπως την κατάσταση και παρά τις απουσίες των DeColo, Vesely, ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, ενισχυμένη με ρολίστες όπως οι Markel Starks, Jehvye Floyd και με σύμμαχο ότι έχει τα περισσότερα παιχνίδια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Παρόλα αυτά, πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες εκτός προγράμματος και θα πρέπει να επιδείξει σταθερότητα. Η ομάδα του Djordjevic δείχνει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, μπορεί να κάνει ένα σερί νικών που θα τη «βγάλει στον αφρό» ή να μπει σε ένα «τούνελ» ηττών και να μείνει πίσω στο κυνήγι της πρόκρισης, δεν φαίνεται να υπάρχει μέση οδός! Αρχής γενομένης από την επόμενη εκτός έδρας τριάδα αγώνων, με Monaco, Ερ. Αστέρα και Efes, θα πρέπει να έχει στόχο τις 2 νίκες και γενικά να δείξει μεγαλύτερη συνέπεια μακριά από το γήπεδο της (μετράει 3 νίκες σε σύνολο 10 παιχνιδιών), για να έχει ελπίδες για είσοδο στα Ρ/Ο. Το πιθανότερο σενάριο είναι 6 – 7 νίκες και «κομπιουτεράκια» για ισοβαθμίες στο φινάλε. Πάντως κρατάει στα χέρια της την πρόκριση…

BAYERN (SCHEDULE DIFFICULTY: 59,0%)

ACTUAL WINS: 12 / POTENTIAL WINS: 16 – 18

REMAINING GAMES: 10 (HOME GAMES: 5)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 6

MUST WIN GAMES: Olympiacos (H), Unics (H), Panathinaikos (A), Zenit (H), Fenerbahce (A)

Μιας και μιλάμε για τους Βαυαρούς, έχουμε και φέτος μια εξίσου σκληροτράχηλη έκδοση με την περσινή, ίσως λιγότερο ποιοτική, αλλά έτοιμη να «μπει στη φωτιά» σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Το μέλλον της, ωστόσο, προμηνύεται δυσοίωνο, με το πιο δύσκολο πρόγραμμα (59%) και έχοντας να αντιμετωπίσει 6 ανταγωνιστές της. Η εντός έδρας τριάδα με CSKA, Ολυμπιακό και Unics δεν χωράει ήττα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Η Bayern κλείνει τις φετινές της υποχρεώσεις στη RS με Real και Efes εκτός έδρας, συν το αναβληθέν παιχνίδι με τη Fenerbahce, όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόκριση, με τις πιθανότητες να μην είναι μαζί της. Ίσως έχει τις λιγότερες ελπίδες από τους 9 για μια θέση στα Ρ/Ο, αλλά θα παλέψει και όπου της βγει…

MACCABI (SCHEDULE DIFFICULTY: 52,7%)

ACTUAL WINS: 11 / POTENTIAL WINS: 16 – 18

REMAINING GAMES: 11 (HOME GAMES: 6)

GAMES WITH OTHER P/O COMPETITORS: 4

MUST WIN GAMES: Zenit (H), Zvezda / Unics (A), Armani / Real (H), PAO (A), Fenerbahce (H)

Η Maccabi μπορεί να έχει το χειρότερο actual record, με μόλις 11 νίκες στο ενεργητικό της, μπορεί να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και γενικά να μην έχει το momentum μαζί της, όμως διατηρεί λιγοστές ελπίδες στη μάχη της πρόκρισης, αν βρει φόρμα και διάρκεια στην απόδοσή της. Το θετικό στην περίπτωση της είναι ότι από τα 11 τελευταία της παιχνίδια, μόνο τα 4 είναι με άμεσους ανταγωνιστές της. Έχει να δώσει 4 αγώνες με ομάδες από τα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας (Baskonia, Villeurbannes εντός έδρας και Ερ. Αστέρα, Παναθηναϊκό εκτός έδρας), τα οποία εφόσον καταφέρει να κερδίσει θα μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον της. Ωστόσο, η Maccabi θα χρειαστεί την υπέρβαση και κάποιες μεγάλες νίκες, για να φτάσει στην πολυπόθητη συγκομιδή 8/11. Πολύ δύσκολο το έργο για την ομάδα του Σφαιρόπουλου και μάλλον για μια ακόμη σεζόν τα play off θα είναι χωρίς αυτήν (τελευταία συμμετοχή το 2014 – 15). 

Συμπερασματικά, η «μάχη» για τις υπόλοιπες προνομιούχες θέσεις της 8αδας (4 – 8) έχει φουντώσει για τα καλά, για ακόμη μια σεζόν στην Euroleague! Το ενδιαφέρον είναι υψηλό και οι ισορροπίες πολύ λεπτές, με αποτέλεσμα το moto της διοργάνωσης (every game matters) να είναι επίκαιρο και κάθε νίκη στο τέλος να μετρά διπλά. Μπορεί ο βαθμός δυσκολίας του προγράμματος και η τωρινή κατάσταση κάθε ομάδας να παίζουν το ρόλο τους, αλλά το παρελθόν έχει δείξει ότι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες και κυρίως η φόρμα και το momentum, που θα αποκτήσουν στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι, εκείνα τα στοιχεία που θα καθορίσουν την τελική έκβαση της μάχης.