Skip to main content

BCL Play in Preview: Αουτσάιντερ ο ΠΑΟΚ, αμφίρροπο το Χάποελ - Μπεσίκτας

Ο «Manolo» αναλύει με τον δικό του τρόπο, τις αποψινές αναμετρήσεις για το Basketball Champions League και δίνει τις προβλέψεις του. 

Μετά τις νίκες των γηπεδούχων (Ιγκοκέα – Οστάνδη 87-72, Μπούργκος – Νταρουσάφακα 83-78, Ντιζόν – Ρίγα 84-77), στην πρώτη ημέρα του play in tournament toy BCL, στην μάχη πέφτουν ακόμα τέσσερις ομάδες. Ανάμεσα σε αυτές και η μία εκ των δύο ελληνικών, ο ΠΑΟΚ, που δοκιμάζεται στο Στρασβούργο, απέναντι στην τοπική ομάδα, καθώς το ματς του Λαυρίου με την Τρεβίζο, αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Ας δούμε το mini preview των δύο αναμετρήσεων της δεύτερης ημέρας του Play In tournament, μερικά από τα πεπραγμένα των ομάδων, καθώς και των πρωταγωνιστών τους στη φάση των ομίλων.

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ – ΠΑΟΚ

462

Το πρώτο παιχνίδι την Τετάρτη έχει «Ελληνικό χρώμα», καθώς ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται στην έδρα της δυνατής Στρασμπούρ. Η Γαλλική ομάδα δεν κατάφερε να πάρει το απευθείας εισιτήριο για το top16, χάνοντας στο φινάλε, την 1η θέση από την Τόφας, ωστόσο παραμένει το φαβορί για την πρόκριση μέσω των play in. Ο Λάσι Τουόβι έχει αφήσει πλέον τη σφραγίδα του στον ιστορικό σύλλογο και φέτος επιθυμεί την υπέρβαση στο BCL (πέρυσι έφθασε μέχρι τον ημιτελικό). Η Στρασμπούρ στο πρόσωπο του Τζον Ρόμπερσον έχει βρει τον «οδηγό» της στην περιφέρεια, με 17.8 πόντους (43.5% στα τρίποντα) και 5 ασίστ μ.ο., ενώ ο Ματ Μίτσελ σταδιακά «μπαίνει στα παπούτσια» του Γουέινραιτ, αποτελώντας το «δυναμίτη» στις θέσεις των φόργουορντ! Ο Μορίν είναι ένας αθλητικός σέντερ, που ανταποκρίνεται καλά στο ρόλο του, ενώ η παρουσία των Λάνσντοουν, Μποχατσικ, Ουντάνο προσδίδει ποιότητα και βάθος στην περιφέρεια και στους wings. Η επάνοδος του Τζαρέλ Έντι, μετά τον τραυματισμό του, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το spacing (η Στρασμπούρ είναι 5η σε ποσοστό τριπόντων με 39.4%) και γενικά το σύνολο από τη Βόρεια Γαλλία αποτελεί μια πολύ δύσκολη αντίπαλο για τον ΠΑΟΚ.

462hfhg

Ο Δικέφαλος του Βορρά, παρά τις φιλοδοξίες του, πραγματοποιεί μέτρια σεζόν, τόσο στην Basket League, όσο και στο BCL. Παρά την ποιότητα του ρόστερ και τις έμπειρες λύσεις, με παίκτες όπως ο Μάλκολμ Γκρίφιν, ο Ζερμέιν Λαβ, ο Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς, ο Μάρβιν Τζόουνς και εσχάτως ο Μάντζαρης, ο ΠΑΟΚ δεν δικαιώνει τις προσδοκίες και θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Ο sharpshooter Ντι Λίο είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, ενώ και οι Τολιόπουλος, Χριστοδούλου προσφέρουν έξτρα λύσεις στην περιφέρεια. Στο ρόστερ προστέθηκε και ο Ντεμέτρι Ρίβερς, καθώς η ομάδα χρειάζεται έναν φόργουορντ, για να ανταπεξέλθει απέναντι στο «βαρύ πυροβολικό» της Στρασμπούρ. Όμως, η ομάδα του Λυκογιάννη έχει την ταμπέλα του αουτσάιντερ σε αυτή τη σειρά, κάτι που ίσως να τη βολεύει, αγωνιζόμενη χωρίς πίεση και κυνηγώντας καλές εμφανίσεις. Αν μπορέσει να «πιάσει στον ύπνο» την αντίπαλο της στο πρώτο παιχνίδι και «κλέψει» τη νίκη, τότε θα μπορεί να μιλάει για πιθανότητες πρόκρισης, σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ίσως το 0 – 2 να είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Περιμένουμε πάντως ο ΠΑΟΚ να «παλέψει» τα παιχνίδια και να διεκδικήσει ό,τι του αναλογεί…

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Στρασμπούρ 75% – ΠΑΟΚ 25%

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Λάνσντοουν (Στρασμπούρ) – Λαβ (ΠΑΟΚ)

 

ΧΑΠΟΕΛ ΧΟΛΟΝ – ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

462fhdf

Ένα ιδιαίτερα αμφίρροπο ζευγάρι των play in, είναι αυτό ανάμεσα στη Χολόν και στην Μπεσίκτας, με τα προγνωστικά πρόκρισης να είναι μοιρασμένα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η Χολόν μετά την αποχώρηση του Δέδα διατήρησε την ίδια αγωνιστική ταυτότητα με fast tempo και early offense σε αρκετές περιπτώσεις στην επίθεση (4η με 82.3 πόντους μ.ο.). Παρά τις αποχωρήσεις των Μαγκί, Χάρις, Γουόρκμαν, η Χολόν παραμένει ανταγωνιστική, έχοντας για ηγέτη τον swingman Κρις Τζόνσον και συμπαραστάτες του τους μπαρουτοκαπνισμένους Ράγκλαντ και Πνίνι. Γενικά η Χολόν διαθέτει ένα σχετικά γηρασμένο ρόστερ μεν, πολύπειρο δε, το οποίο ξέρει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και να δίνει κρίσιμα παιχνίδια, όπως τα συγκεκριμένα. Ο Ιταλός προπονητής Μπουσκάλια, με σπουδαίες περγαμηνές, παίρνει το 100% από όλους τους παίκτες του και περιμένει το step up και από τους Άνταμ Σμιθ και Μπουρντιγιόν στην περιφέρεια, προκειμένου να μπορέσει η ομάδα του να πάρει την πρόκριση.

462gfdg

Η Μπεσίκτας βιώνει φέτος μια διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με τα πολλά οικονομικά προβλήματα. Η αποχώρηση του Σενγκούν για το ΝΒΑ και η μετακίνηση του Χαζέρ στη Φενερμπαχτσέ, «γέμισε» τα ταμεία της, με αποτέλεσμα να κινηθεί άνετα στο μεταγραφικό παζάρι και να αποκτήσει ποιοτικούς Αμερικανούς. Στο ρόστερ της μάλιστα προστέθηκε πρόσφατα και ο Σιπάχι, αυξάνοντας τις διαθέσιμες λύσεις στο back court, μετά τη φυγή του Τζόρνταν Μπόουν. Οι Αετοί μοιάζουν ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, διαθέτοντας παίκτες όπως οΓουάιτχεντ, με μεγάλο ταλέντο, αλλά και αρκετή δόση «τρέλας»! Ο Ντέντρικ Λόσον είναι ο παίκτης που με τις εμφανίσεις του, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της σειράς, «ανοίγοντας» το γήπεδο από τη θέση 4 ή 5, με το καλό του σουτ, ενώ και οι Μπλούετ, Αρνά, Ριβς πρέπει να σταθεροποιήσουν την απόδοση τους σε υψηλά στάνταρ, ειδικά στην επίθεση. Η Μπεσίκτας θεωρώ ότι έχει τύχη να «χτυπήσει» τη σειρά και να πάρει την πρόκριση, κάνοντας ένα μεγάλο διπλό, κάτι που έδειξε και στη φάση των ομίλων, νικώντας την Όλντενμπουργκ στη Γερμανία με ανατροπή. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να δείξει τακτική πειθαρχία στην άμυνα και πίστη στο πλάνο στην επίθεση, μακριά από one man show και hero ball…

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Χολόν 50% – Μπεσίκτας 50%

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Τζόνσον (Χολόν) – Γουάιτχεντ (Μπεσίκτας)