Skip to main content

Η αποθέωση του ατομικού… ταλέντου (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει τον δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο.

Ένας ημιτελικός για γερά νεύρα που είχε επίσης πλούσιο θέαμα και φυσικά και εδώ η επίθεση και το ατομικό ταλέντο έκλεψαν τη παράσταση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η Μπαρτσελόνα ήταν το φαβορί, αλλά το απέδειξε μονάχα στο πρώτο ημίχρονο. Ο Νικ Καλάθης έκανε ίσως το καλύτερο του παιχνίδι φέτος με τους «Μπλαουγκράνα», αλλά στάθηκε άτυχος και ο Κέβιν Πάντερ που πριν κάτι χρόνια ήταν πρωταγωνιστής σε F4 του Basketball Champions League, παραλίγο να στείλει την ομάδα του σε τελικό της Euroleague!

Το πρώτο δεκάλεπτο και τα ρέστα μας στο Νικ

Ο ομογενής γκαρντ δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στη σειρά απέναντι στη Ζενίτ. Προβληματίστηκε με τα σουτ, δεν κατάφερε σχεδόν σε κανένα σημείο της σειράς να βγάλει ενέργεια στην άμυνα και ευτυχώς για αυτόν οι συμπαίκτες του έκαναν τα απαραίτητα για να φέρουν τη Μπαρτσελόνα στο F4. Ωστόσο ο Καλάθης που εμφανίστηκε χθες στη Lanxess Arena ήταν από άλλο πλανήτη. Έπαιξε σπουδαία άμυνα πάνω στο Ντιλέινι και παράλληλα στην επίθεση τον χτύπαγε με κάθε πιθανό τρόπο. Από απομονώσεις, στο τρανζίσιον, αλλά κυρίως μέσα από pick-n-roll, πήρε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συμπαίκτες του.

Ωστόσο απέναντι στην Αρμάνι είναι απαραίτητο να παίξεις καλή άμυνα πάνω στη μπάλα, είτε αμύνεσαι στο pick-n-roll, σε close out ή σε απομονώσεις. Ο Μίτσοβ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τους Ιταλούς και χτυπούσε τόσο πάνω στον Αμπρίνες, αλλά και στον Χάνγκα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο και η άμυνα τανάλια της Μπαρτσελόνα

 Περίπου στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου με το σκορ στο 34-31 υπέρ της Μπαρτσελόνα είχε ήδη αρχίσει η πίεση των Ισπανών να πιάνει τόπο. Έβγαζαν μεγαλύτερη ενέργεια, έβαζαν τα χέρια τους πιο δυνατά πάνω στη μπάλα, είχαν κλείσει καλύτερα τη ρακέτα τους, έπαιρναν τα αμυντικά ριμπάουντ – χαρακτηριστικό ότι από τα 18 επιθετικά, πήρε μόλις ένα ο Κάιλ Χάινς στο δεύτερο δεκάλεπτο – και οδήγησαν την Αρμάνι σε πολλά λάθη.

Φυσικά ειδική μνεία χρειάζεται και για τον Πάου Γκασόλ που σκόραρε 10 πόντους σε ένα ημίχρονο με αψεγάδιαστη στατιστική!

Το τρίτο δεκάλεπτο των Πάντερ, Ντιλέινι και η soft άμυνα των Ισπανών

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398639704283750402

Ξεκινώντας αμέσως από την άμυνα της Μπαρτσελόνα, από τη στιγμή που βγήκαν από κοινού Χίγκινς και Ντέιβις η ομάδα του Γιασικεβίτσιους πήρε τη κάτω βόλτα. Η Αρμάνι ξεκίνησε ζεστή με τον Μάλκομ Ντιλέινι σε ρόλο δημιουργού(απέναντι στις βοήθειες των Ισπανών) και κυρίως εκτελεστή, ώσπου ήρθε να ακολουθήσει ο τεράστιος Κέβιν Πάντερ από το πάγκο. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήταν χάρμα ιδέσθαι και πήρε ότι του έδωσε η άμυνα της Μπαρτσελόνα. Σκόραρε στον αιφνιδιασμό, σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και φυσικά με σκριν μακριά από τη μπάλα, όπου ήταν αδύνατον να τον σταματήσουν. Κάπως έτσι μπήκαν και σε ρυθμό οι Ροντρίγκεθ και Χάινς και αν δεν βρισκόταν ο τεράστιος Καλάθης με μεγάλες ενέργειες σε εκτέλεση και δημιουργία, η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη για την Αρμάνι!

To τέταρτο δεκάλεπτο της άμυνας και των μεγάλων σουτ

Στο τέταρτο δεκάλεπτο είδαμε κάτι ξεχωριστό και από τις δύο ομάδες από κοινού. Έβγαλαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα. Δεν είναι τυχαίο ήταν είχαν το χαμηλότερο σκορ ανά δεκάλεπτο σε σχέση με τα προηγούμενα τρία. Ο τρόπους που αμύνονταν και οι δύο στη μπάλα ήταν εξαιρετικές. Σπουδαία πίεση. Δεν επέτρεπαν τίποτα εύκολο. Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους προσπαθούσε να στείλει τα γκαρντ της Αρμάνι αριστερά, όπου πάντα υπήρχε βοήθεια. Από την άλλη ο Μεσίνα ήθελε να προστατέψει τη ρακέτα του με κάθε τρόπο. Επιθετικά η μεν Μπαρτσελόνα στηρίχθηκε στην ευφυία του Καλάθη, όσο μπόρεσε να μείνει στο παιχνίδι και προσπάθησε να βάλει στο πλάνο τον Κάιλ Κούριτς. Η Αρμάνι ήθελε να διαβάσει καλύτερα τις αλλαγές του Γιασικεβίτσιους και να επιτεθεί εγκαίρως πάνω στις βοήθειες στη περιφέρεια. Ο Κέβιν Πάντερ δεν φοβήθηκε και πήρε αυτό που του έδινε ο Γιασικεβίτσιους – με αριστερό pull up ισοφάρισε σε 82-82. Είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να δώσει προβάδισμα για τρεις στην ομάδα του, ωστόσο απέτυχε και από την αντίπερα όχθη ο Κόρι Χίγκινς διέσχισε όλο το γήπεδο και εκτέλεσε από μέση απόσταση για να στείλει τους «Μπλαουγκράνα» στο μεγάλο τελικό.