Skip to main content

Χωρίς καθαρό μυαλό και συγκέντρωση

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ερυθρό Αστέρα εστιάζοντας στο αμυντικό πρόβλημα και στον Χάουαρντ Σαντ-Ρος.

Ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει παιχνίδια σαν το σημερινό. Ομάδες που έχουν χτυπηθεί από τον ιό, ομάδες που έχουν αλλεπάλληλους τραυματισμούς, ακόμη και αν ο παίκτης δεν συμμετέχει στη λίγκα – μπορούν να προκαλέσουν εκνευρισμένο και φυσικά δεν υπάρχει συνέπεια.

Απόψε δεν υπήρχε ενέργεια από όλους τους παίκτες και πλην του Σαντ-Ρος η τρύπα στη ρακέτα ήταν τόσο εξόφθαλμη σε κάθε κατάσταση που προδίκαζε το αποτέλεσμα. Δηλαδή ή θα συνέχιζε ο Παναθηναϊκός να σκοράρει με τη συνέπεια του πρώτου δεκαλέπτου ή θα ανέβαζε ο Ερυθρός Αστέρας τη δική του ένταση και το ματς θα αποκτούσε ισορροπία και θα έγερνε προς τη Σέρβικη πλευρά.

Ο Ερυθρός Αστέρας οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε αρκετές απομονώσεις, του έκοψε σε τεράστιο βαθμό το τρανζίσιον και τις συνεργασίες, ενώ έπαιξε σπουδαία άμυνα στο ζωγραφιστό και διασφάλισε τα αμυντικά ριμπάουντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αρκετό παιχνίδι 1v1 και να πάρει πολλά τρίποντα.

Η επίθεση των «πρασίνων» κυμάνθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα τηρουμένων των αναλογιών, ωστόσο η μπάλα κόλλησε αρκετά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Είπαμε ο Αστέρας περιόρισε τις συνεργασίες και τη κυκλοφορία της μπάλας, απομόνωσε τους παίκτες και τους οδήγησε σε αρκετό ένας εναντίον ενός.

Για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό που τόσο καιρό έχει μάθει να παίζει στο τρανζίσιον και στο μισό γήπεδο με μεγάλη κίνηση της μπάλας, χωρίς να κολλάει σε ένα παίκτη και να επιτίθεται στο ριμπάουντ, το να μην μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά ήταν μαχαιριά. Το ατομικό ταλέντο βοήθησε αρκετά τους «πράσινους», αλλά δεν ήταν αρκετό.

Οι «πράσινοι» παρότι είχαν μόλις 13 λάθη, ήταν «φτηνά» και οδήγησαν στο τρανζίσιον του Αστέρα…

Από εκεί και πέρα αμυντικά το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Μηδαμινή πίεση στη μπάλα, κακή προσωπική άμυνα και φυσικά ΚΑΜΙΑ βοήθεια σε μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού. Λέγοντας φυσικά για προσωπική άμυνα δεν μιλάμε μόνο για τα γκαρντ και πως εκτέθηκαν απέναντι στα αντίστοιχα του Αστέρα, είτε στις αλλαγές οι ψηλοί, αλλά και όσοι αμύνθηκαν στο χαμηλό post.

Όταν μια ομάδα δέχεται 45 πόντους στο ζωγραφιστό και ο Αστέρας να έχει 69% ποσοστό ευστοχίας στο δίποντο, τότε δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Λοίντ είναι παίκτης ο οποίος θα βάλει 27 πόντους, ωστόσο είναι το πως έβαλε αυτούς τους πόντους και κυρίως η ευκολία με την οποία έφταναν οι περισσότεροι παίκτες των Σέρβων στο «πράσινο» καλάθι.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να αναφερθώ στο Χάουαρντ Σαντ-Ρος…

Ο Κουβανός έκανε μια επιβλητική εμφάνιση απέναντι στον Αστέρα, ωστόσο είναι σημαντικό να γράψουμε πόσο έχει «αδικηθεί» ο συγκεκριμένος παίκτης τη φετινή σεζόν. Κλήθηκε ίσως για πρώτη φορά στη καριέρα του να παίξει κατ’ αποκλειστικότητα στη θέση «1», ελέω απουσίας καθαρού point guard στους «πράσινους». Όχι ότι δεν προσπάθησε να φέρει ο Παναθηναϊκός, αλλά είπαμε χάρη στην απουσία αυτού, ο Κουβανός «έριξε» τον εγωισμό του και αφομοίωσε ένα ρόλο που δεν είχε κάνει στα καριέρα του για το καλό της ομάδας. Ο Σαντ-Ρος παίζοντας στα γκαρντ είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέγεθος, καλός δημιουργός και φυσικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ αμυντικός. Μιλάμε για ένα πολυεργαλείο που δεν βρίσκεται εύκολα στη λίγκα, από την άποψη ότι θα αγωνίζεται στη φυσική του θέση. Και σαφώς με το τρόπο που αμύνεται ο Παναθηναϊκός του Κάτας είναι πολύτιμος. Είδαμε τα ενεργά χέρια σε κάθε mismatch που είχε σε ψηλό και οδήγησαν ήταν σε deflection, είτε σε κλέψιμο.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να παλέψει για το γόητρο του τις τελευταίες αγωνιστικές και να ολοκληρώσει μια χρονιά «μάθημα» για αυτόν…

Ποτέ ξανά χωρίς καθαρό PG…