Skip to main content

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να τρέξει, αλλά δεν έφταναν τα καύσιμα (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο από την Άλμπα και εστιάζει στην έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού που προκλήθηκε από τον ιό. 

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η φετινή χρονιά είναι κάτι πρωτόγνωρο σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσο μάλλον στον αθλητισμό. Σκεφτείτε και εμάς στις Εθνικές κατηγορίες που είμαστε αδρανείς από το Νοέμβριο. Όλοι είμαστε επηρεασμένοι. Οι αθλητές που περνάνε από αυτό, ίσως και παραπάνω από μια φορές, έχουν όπως φάνηκε τεράστιο έλλειμμα ενέργειας. 

Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω από τον Παναθηναϊκό απόψε; Με ελάχιστες ομαδικές προπονήσεις. Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ. Χωρίς αγωνιστικό ρυθμό εδώ και εβδομάδες. 

Ο coach Κάτας πολύ καλά κάνει και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ωστόσο θέλοντας και μη δεν γίνεται να μην υπάρξει μια σημαντική δικαιολογία. Οχι για τη χθεσινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού, αλλά για όλες τις ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν τη φετινή σεζόν. Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάσταση με τον ιό είναι τεράστια και επηρεάζουν τις ομάδες αυτές καθ’ αυτές. Θυμάστε και τον Ολυμπιακό πώς έχασε τη εξαιρετική φόρμα του όταν χτυπήθηκε από τον ιό. 

Πάμε στα αγωνιστικά. 

Έχω πει πολλές φορές πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα σε επίθεση και άμυνα, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Κάτι που έχουμε να δούμε από την εποχή του coach Πασκουάλ δηλαδή… 

Όχι μια ομάδα που προσαρμόζεται βάσει των αναγκών ενός παιχνιδιού…

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός σε κάθε παιχνίδι θα επιτεθεί στον αιφνιδιασμό ακόμη και αν παίζει με την πιο γρήγορη ομάδα της λίγκας είναι προς τιμήν του και δείχνει ότι δουλεύει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Το σημαντικό ήταν ότι κάθε φορά που έτρεχε στο τρανζίσιον έβρισκε σκορ ή είχε καλές προϋποθέσεις για να σκοράρει. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε κάλλιστα απόψε να πηγαίνει σε πολύ αργές επιθέσεις, να διατηρήσει όση ενέργεια θα μπορούσε να έχει μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, ωστόσο έτρεξε για μεγάλο διάστημα και έβγαλε ορισμένες πολύ καλές συνεργασίες. 

Όπως είναι φυσιολογικό στην επανάληψη τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι ίδια. Η πιο προπονημένη ομάδα φάνηκε στο γήπεδο και παρότι υπήρχε θέληση από τους παίκτες και φάνηκε από τα ΕΠΤΑ μπλοκ, το σώμα δεν μπόρεσε να στηρίξει αυτή την επιθυμία. Οι βοήθειες ήταν σίγουρα καλές, αλλά οι close out άμυνες ήταν πολύ αργές με αποτέλεσμα ήταν να βρουν εύκολο διάδρομο οι αντίπαλοι, είτε να έχουν ελεύθερα σουτ, κάτι που οδήγησε την αναμέτρηση στην ισοπαλία. 

Ο παίκτης φυσικά που έκανε τη διαφορά δεν ήταν άλλος από τον Γιοχάνες Τίμαν. Ο 26χρονος Γερμανός ο οποίος πραγματοποιεί μια πολύ μεστή σεζόν και φέτος σουτάρει με περίπου 40% από το τρίποντο. Για παίκτη που αγωνίζεται κατά κόρον στο «5» αυτό είναι μια τεράστια αρετή και μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του coach Ρενέσες. Σκεφτείτε τον απέναντι σε ψηλούς όπως ο Ταβάρες για παράδειγμα, πόσο ευεργετικός μπορεί να γίνει. 

Φυσικά ο Τίμαν ξεκίνησε να πυροβολεί στο -3 και έδωσε προβάδισμα 7 πόντων στην ομάδα του σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να σκοράρουν και φαινόταν η κούραση σε τεράστιο βαθμό. 

Ο Παναθηναϊκός δουλεύει για τους βασικούς του στόχους τη φετινή σεζόν που δεν είναι άλλοι από το πρωτάθλημα και το κύπελλο και φυσικά μια υγιής παρουσία στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το ντεμπούτο του Λευτέρη Μαντζούκα, αλλά κυρίως του Μάριο Χεζόνια, ενός αθλητή που σίγουρα είναι κόσμημα για το ελληνικό μπάσκετ. 

Είναι αθλητές που μας γυρίζουν πίσω σε «ρομαντικές» εποχές, οπότε εύχομαι οι ελληνικές ομάδες να μπορέσουν να φέρουν αντίστοιχους παίκτες στο μέλλον…