Skip to main content

Τι Τζέι Μπρέι: Ο πόθος του Κάτας στο πιάτο σας! (vids)

O coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την απόκτηση του Τι Τζέι Μπρέι, αναλύοντας ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού και τι περιμένει να δει από τον Αμερικανό.

Είναι μόνο λίγες ώρες που «έσκασε» η είδηση της απόκτησης του Τι Τζέι Μπρέι, αλλά η κολόνια με το παίκτη κρατάει από το μακρινό 2014 όταν ο νυν προπονητής των «πρασίνων» είχε τα ηνία της Χάποελ Ιερουσαλήμ και ήθελε δύο αθλητές γεννηθέντες το 1992, ο λόγος για τους Άαρον Γουάιτ και Τι Τζέι Μπρέι, αμφότεροι στον Παναθηναϊκό το 2021!

Αυτή βέβαια η είδηση γράφτηκε από τον γνωστό Ισραηλινό δημοσιογράφο Ρόι Κοέν που θα ασχολούνταν με το ρεπορτάζ όλων των ομάδων της ομώνυμης χώρας.

Από εκεί και έπειτα ο σκοπός μου δεν είναι να σας κουράσω, αλλά να σας βάλω κατευθείαν στα δεδομένα με τον Τι Τζέι Μπρέι.

Αρχικά να σας πω ότι η δική μου γνωριμία με τον Αμερικανό από το Γουισκόνσιν έρχεται τη πρώτη και τελευταία του σεζόν με το Κολοσσό Ρόδου. Ο λευκός Αμερικανός είχε κάνει αίσθηση παρέα με το Διόσκουρο του, Μάλκομ Γκρίφιν με τον νεοαποκτηθέν  γκαρντ των «πρασίνων» να μοιάζει αρκετά πιο πληθωρικός, εξάλλου είχε και μέγεθος που εξίταρε για τη θέση του.

Τι πρέπει να περιμένουμε από τον Τι Τζέι Μπρέι;

Ο Αμερικανός είναι 1.96 και αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των γκαρντ. Δεν είναι καθαρός PG, ούτε καθαρός SG, όπως λένε οι Αμερικανοί είναι tweener, δηλαδή κάτι ανάμεσα στα δύο. Αν δηλαδή οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχουν την πεποίθηση πως είναι «κλασσικός» δημιουργός θα απογοητευτούν.

Πρόκειται για έναν αθλητή με εξαιρετικό μέγεθος για τις θέσεις της περιφέρειας, με αρκετά καλό σουτ – εκτελεί με πάνω από 35% σταθερά στη καριέρα του – ο οποίος έχει δημιουργικές ικανότητες, ωστόσο στερείται σε ένα συγκεκριμένο τομέα που είναι φυσικά η αθλητικότητα και επηρέαζε τόσο την επίθεση σε μικρότερο βαθμό, αλλά κυρίως την άμυνα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΟΥΤ

Ο Αμερικανός είναι γνωστός για την εκτελεστική του δεινότητα κυρίως από τη περιφέρεια. Εκτελεί πιο πολύ στατικά ή με τη μικρότερη δυνατή κίνηση μέσα από το spacing της εκάστοτε ομάδας του. Θυμάμαι στο Κολοσσό βέβαια που ήταν μια ομάδα που έτρεχε εκτελούσε κατά ριπάς και στον αιφνιδιασμό. Από εκεί και πέρα εκτελεί αρκετά λιγότερο με ντρίμπλα, τουλάχιστον σε αυτά που έδειξε στη Μπάγερν Μονάχου. Όπως και να ‘χει αν είναι μια σταθερά που πρέπει κανείς να περιμένει από τον Τι Τζέι Μπρέι αυτή είναι το περιφερειακό του σουτ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στη Ράστα Βέχτα ο Τι Τζέι Μπρέι κατάφερε να κάνει τη κορυφαία του σεζόν ανεβάζοντας το δείκτη των assist σε 8 κατά μέσο όρο. Ο Αμερικανός είναι ένας ικανός χειριστής με καλή ιδιότητα στη πάσα, όντας ικανός να δημιουργήσει το ίδιο καλά και με τα δύο χέρια. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχεται από ένα πρόγραμμα που διδάσκονται πολύ τα βασικά του αθλήματος(Princeton, όπου φοίτησε και ο Ντέιβιντ Μπλατ).

ΜΕΓΕΘΟΣ/ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ

Ο Αμερικανός στο συγκεκριμένο τομέα είναι αμφιλεγόμενος. Ενώ έχει ένα εξαιρετικό κορμί, μέγεθος και πολύ δυνατά χέρια επιμένει στο να είναι περιφερειακός εκτελεστής, κάτι που μαρτυράνε και τα νούμερα του στη κορυφαία διοργάνωση 28 εκτελεσμένα δίποντα για 38 εκτελεσμένα τρίποντα. Αυτό που κάνει αρκετά συχνά είναι να κλειδώνει τον αντίπαλο του στο pick-n-roll και έπειτα να επιτίθεται με floater ή φτάνοντας μέχρι μέσα χωρίς να φοβάται την επαφή και έχοντας επιτυχία στις προσπάθειες του ορισμένες φορές. Βέβαια  ικανότητα του στα τελειώματα ήταν ανέκαθεν υπό αμφισβήτηση, αλλά θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό παρακάτω.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νομίζω πως το μείζων ζήτημα του Μπρέι από αυτό που έχω παρακολουθήσει υπάγεται κυρίως στο κομμάτι της αθλητικότητας και θέλοντας φυσικά να τον τοποθετήσω στο πλαίσιο της Euroleague και όχι στα ελληνικά δεδομένα. Ο Μπρέι είναι ένας αθλητής με εξαιρετικός μέγεθος, πολύ μεγάλα και γυμνασμένα χέρια και πολύ δυνατούς ώμους κάτι που είναι σπουδαίο για λευκό αθλητή που αγωνίζεται στα γκαρντ. Αυτομάτως σου δίνεται η εντύπωση ότι θα είναι ιδιαίτερα καλός αμυντικός και θα μπορεί με τέτοιο κορμί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο παρότι ο Μπρέι έχει αυτό το κορμί υστερεί σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: 1)ταχύτητα 2)έκρηξη 3)ισορροπία. Τα πρώτα δύο κομμάτια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το τρίτο κομμάτι.

Ο Μπρέι σε αυτό το μέγεθος δεν έχει την απαιτούμενη έκρηξη στο πρώτο βήμα πράγμα που τον κάνει ιδιαίτερα τρωτό σε καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας εναντίον ενός ή θα αμυνθεί στη close out. Το κομμάτι της ισορροπίας φαίνεται πολύ ξεκάθαρα σε ορισμένες φάσεις όπως με το Σπανούλη και το Χάρισον που χάνει ιδιαίτερα εύκολα τους αντιπάλους του. Βέβαια αυτές είναι δύο μεμονωμένες φάσεις, ωστόσο δείχνουν την αδυναμία του αθλητή στις μετατοπίσεις που σε αυτές τις δύο καταστάσεις θα τις συναντήσει αρκετά.

Δεν μπορώ φυσικά να πω αν ο Αμερικανός είναι καλός ή κακός αμυντικός. Τον έχω παρακολουθήσει και σε παιχνίδι όπως αυτό με τη Μακάμπι πέρυσι, που ο Γοίλμπεκιν δεν μπορούσε να τον περάσει στα πόδια ούτε με ΑΙΤΗΣΗ και κυριολεκτώ και φυσικά παιχνίδια όπως με τον Ολυμπιακό ή το Παναθηναϊκό που έκανε ντεμπούτο στη λίγκα, που μπορούσε να σταματήσει κανέναν στο ένας με έναν(βλ. Ράις, Καλάθη και Σπανούλη).

Πως θα δέσει στο σύστημα Κάτας;

Νομίζω πως ο συγκεκριμένος αθλητής έχει όλα τα στοιχεία που θέλει ο coach Κάτας στο παιχνίδι του, δηλαδή στο επιθετικό κομμάτι είναι κυρίως pick-n-roll guard – πολύ δύσκολα θα τον δούμε να παίζει απομόνωση για τους αθλητικούς λόγους που αναφέραμε – με καλά διαβάσματα και εκτέλεση, ενώ θα σπρώξει και τη μπάλα μπροστά στον αιφνιδιασμό συνήθως με πάσα και λιγότερο με ντρίμπλα. Από εκεί και έπειτα η άμυνα την οποία επιλέγει να παίζει ο Ισραηλινός τεχνικό – αλλαγές και high flat – μπορεί να φανούν πολύ ευεργετικά για τον Αμερικανό, καθώς του αρέσει να χρησιμοποιεί το κορμί του και τα χέρια του.

Το γεγονός ότι το σύστημα Κάτας, προσπαθεί να φανερώσει τα καλά στοιχεία ενός αθλητή και να κρύψει τα αδύνατα του στοιχεία – παίζοντας ζώνη σε καταστάσεις απομόνωσης ή συρρικνώνοντας το γήπεδο με τα μεγάλα μεγέθη – θα μπορέσουν να βοηθήσουν το Μπρέι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και στις μεριές του παρκέ.

Εν κατακλείδι ο Τι Τζέι Μπρέι είναι ένας αθλητής που δεν έχει πάρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του όσον αφορά το μέγεθος του. Δηλαδή με αυτό το κορμί και αμυντικά έπρεπε να πετάει φωτιές και επιθετικά να επιτίθεται πιο πολύ μέσα. Θα τον χαρακτήριζα ως «απρόσεκτο» στις αποφάσεις του, δηλαδή και στο κατέβασμα θα τον δούμε πολλές φορές να χαλαρώνει και να μη χαμηλώνει όσο πρέπει ή θα κάνει έξτρα πάσα τόσο φανερά που θα δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλο να κάνει deflection κλπ. Τα λάθη του προέρχονται κυρίως μέσα από τις πάσες και το χειρισμό του, ενίοτε όταν έχει χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

Συνολικά περιμένω ο coach Κάτας να κερδίσει το μέγιστο από το μέγεθος του και φυσικά να πάρει το καλύτερο που μπορεί μέσα από τη συνεχόμενη κίνηση με τα pick-n-roll. Αν μπορέσει να διατηρήσει την ενέργεια και τη συγκέντρωση του υψηλή για μεγάλο διάστημα θα μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά τους «πράσινους».