Skip to main content

Ολυμπιακός: Έδειξε ότι μπορεί playoffs, πλέον πρέπει να το κάνει πράξη

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την απόδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο γύρο και τι περιμένει από τους «ερυθρόλευκους» να εμφανίσουν στη συνέχεια.

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά που περιείχε τον κορονοϊό και πολλά νέα πρόσωπα ο Ολυμπιακός στάθηκε αξιοπρεπώς στον πρώτο γύρο και έχοντας... πάθει, είναι πιο έτοιμος από ποτέ για να διεκδικήσει μια θέση που οδηγεί στα playoffs.

Το πως είδα εγώ την πορεία του Ολυμπιακού ως τώρα; Βάσει την συνθηκών ικανοποιητική. Ούτε πολύ καλή, ούτε και στη κατάσταση που βρίσκεται ο έτερος ελληνικός εκπρόσωπος, ο Παναθηναϊκός. Όχι εξαιρετικά καλή, γιατί δεδομένου των νικών που πήρε την εβδομάδα εκείνη, απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Αστέρα ήλπιζες ότι θα μπορέσει να πάρει μερικές ακόμη και όχι να οδηγηθεί σε τρεις σερί ήττες. Και φυσικά έκανε την νίκη που έπρεπε απέναντι στη Χίμκι για να μην βγει αρκετά μακριά εκτός τροχιάς διεκδίκησης των playoffs, όπου εκεί θα μιλούσαμε για μια αρκετά δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός χτίστηκε όχι μόνο για να μπει οκτάδα, αλλά για να διεκδικήσει και το κάτι παραπάνω, οπότε μια ήττα στη Ρωσία ισούταν με καταστροφή.

5213589

Ο Ολυμπιακός έκανε ορισμένες πολύ σπουδαίες νίκες και μην ξεχνάμε ότι φέτος υπάρχει ένθερμος ανταγωνισμός για τα playoffs, οπότε τηρουμένων των αναλογιών οι «ερυθρόλευκοι» είναι μια νίκη μακριά (βλ. Βιλερμπάν το Γενάρη) για να κλείσουν ικανοποιητικά το πρώτο γύρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τραυματισμό του Χάρισον που στοίχισε φανερά και φυσικά την εβδομάδα που ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω των πολλών κρουσμάτων covid-19 που είχε στις τάξεις του και φυσικά του κόστισαν σε αποτελέσματα και ρυθμό.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι μας έδειξε η ομάδα του coach Μπαρτζώκα, ξεκινώντας από την επίθεση:

https://www.scribd.com/document/489073029/Olympiacos-Piraeus-Playbook-2020-2021

Βλέποντας το playbook του Ελληνα προπονητή θα διαπιστώσουμε ότι διαθέτει ελάχιστα συστήματα για εκτέλεση με σκριν μακριά από τη μπάλα και ότι ΟΛΑ, μα ΟΛΑ έχουν ως κοινό το pick-n-roll. Γι’ αυτό θα παρατηρήσετε ότι οι «ερυθρόλευκοι» όσα σουτ βρίσκουν είναι κυρίως στατικά από δημιουργία του παίκτη με τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός παίζει τα συστήματα αυτά για αρκετές κατοχές, χωρίς να φοβάται αν ο αντίπαλος θα τον διαβάσει και θα του κάνει scouting.

Μέσα από αυτό το τρόπο δίνεται η δυνατότητα να δουλεύει σε άλλους τομείς, όπως είναι οι αποστάσεις που για τον coach Μπαρτζώκα είναι το βασικότερο στοιχείο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το spacing μετά το pick-n-roll και αυτό είναι που δουλεύει σε μεγάλη ένταση και με μεγάλη προσήλωση η ομάδα του Ολυμπιακού. Ή τουλάχιστον αυτό δείχνει να δουλεύει. Βλέπετε, δεν είναι τόσο να βγει ο Σπανούλης ή ο Σλούκας από ένα διπλό σκριν, αλλά όλο αυτό προκύπτει για να πάμε στην τελική δράση που είναι το pick-n-roll. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα για την επίθεση των «ερυθρολεύκων». Από εκεί και πέρα, ο συγχρονισμός, το πως θα αντιδράσουν οι παίκτες στις άμυνες, η ευστοχία από τα σουτ είναι όλα αυτά που προσπαθεί να φτιάξει ο coach Μπαρτζώκας.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι ο Ολυμπιακός παίζει με αρκετά pick-n-roll ανά κατοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν γκαρντ που μπορούν το πρεσβεύσουν αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μου το pick-n-roll είναι παιχνίδι των «κοντών». Γι’ αυτό η απόδοση των Σλούκα, Σπανούλη και Χάρισον είναι κομβική. Το πόσο γρήγορα θα διαβάσουν την άμυνα για εκτέλεση ή δημιουργία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της επιθετικής γραμμής των «ερυθρολεύκων». Και οι τρεις πρέπει να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν κάθε αμυντική κατάσταση στο pick-n-roll, να διαβάσουν και να πάρουν αποφάσεις. Αποφάσεις που δεσμεύουν όλη την ομάδα.

Από εκεί και πέρα ποια είναι η συνέχεια; Η επίθεση στη close out. Κάθε παίκτης από το «1», μέχρι το «4» πρέπει να είναι ικανός να χειριστεί καταστάσεις στις οποίες θα κληθεί να επιλέξει αν θα σουτάρει ή αν θα επιτεθεί στον αμυντικό που προελαύνει και από εκεί και πέρα υπάρχει το spacing. Η συνέχεια του pick-n-roll. Πως πρέπει να κινηθούν οι παίκτες ανάλογα τη φορά της μπάλας. Θα έχετε προσέξει ότι ο coach Μπαρτζώκας λατρεύει το split παιχνίδι το οποίο προκύπτει από τη close out επίθεση και αναζητάει το ελεύθερο σουτ όπως θα δούμε καλύτερα στο παρακάτω βίντεο:

Σε αυτά τα επίπεδα έντασης και συνεργασιών επιθυμεί να φτάσει φέτος και έχει τα φόντα να το πετύχει. Το ίδιο κομβικός με τους χειριστές του pick-n-roll είναι και αυτός που έχει επίθεση στη close out γιατί η δική του απόφαση θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία της επίθεσης. Αν το σκεφτούμε ο Ολυμπιακός έχει αρκετά παιδιά που είναι ιδανικοί στις επιθέσεις close out. Παιδιά που σουτάρουν ιδανικά στατικά όπως ο Βεζένκοφ, ο Χάρισον, ο Τζένκινς. Αθλητές όπως ο Μακίσικ που έχουν τη δυνατότητα να διεμβολίσουν την άμυνα και να δώσουν συνέχεια κλπ.

Από εκεί και πέρα τίποτα δεν θα γινόταν καλά στο pick-n-roll, αν δεν υπήρχαν καλοί ψηλοί και ο Ολυμπιακός έχει χτυπήσει λαχείο με τον Χασάν Μάρτιν, καθώς είναι από τους αποδοτικότερους finishers σε τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Έλλις, ο οποίος έχει δεχτεί «πυρά» κυρίως για το αμυντικό κομμάτι. Επιθετικά, ωστόσο είναι και αυτός από τους αποδοτικότερους παίκτες των «ερυθρολεύκων» ακριβώς επειδή πρεσβεύει το pick-n-roll παιχνίδι. Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι ψηλοί που έκαναν συμβόλαια, ακριβώς επειδή είχαν την ικανότητα του Μάρτιν και παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Σλούκας να τους ταΐζουν.

Οι «ερυθρόλευκο» είναι μια ομάδα που βασίζονται στο σύνολο και φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο ο Κώστας Σλούκας έχει διψήφιο μέσο όρο στο σκοράρισμα. Δεν έχει συγκεκριμένους σκόρερ, αλλά συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, όπου μέσα από τις δράσεις του παράγουν πόντους διαφορετικοί πρωταγωνιστές ανάλογα το παιχνίδι και τις καταστάσεις.

sloukas5353

Είναι στην 11η θέση στο ρυθμό που αγωνίζεται πράγμα που τον κατατάσσει ακριβώς στο όριο (https://twitter.com/acbbstatscy) . Οι «ερυθρόλευκοι» είναι μια ομάδα που πάνε σε σχετικά χαμηλό ρυθμό, εμπιστεύονται την επίθεση τους στο μισό γήπεδο και θα ανοίξουν τον αιφνιδιασμό κυρίως μέσα από την επιθετική τους άμυνα ή σε καταστάσεις που έχουν πλεονέκτημα. Αλλά κατά μεγάλο ποσοστό φρενάρουν το ρυθμό και θέλουν να επιτεθούν στο μισό γήπεδο με το αγαπημένο τους pick-n-roll.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ

Αμυντικά ο Ολυμπιακός δεν είναι σταθερός όλη τη σεζόν. Είναι ίσως από τις προβληματικότερες ομάδες στο αμυντικό τρανζίσιον και αυτό έχουν αποδείξει οι ήττες του, καθώς όσες ομάδες θέλησαν να τον τρέξουν είτε τον κέρδισαν(βλ. Μπασκόνια, Βαλένθια, Φενέρ), είτε του δημιούργησαν προβλήματα (βλ. Μακάμπι). Επίσης είναι αρκετά ασταθής στο αμυντικό pick-n-roll και στην άμυνα μακριά από τη μπάλα. Σαν φιλοσοφία θέλει να προστατεύσει τη ρακέτα του και προσπαθεί να εξωθήσει το παιχνίδι στην περιφέρεια, ενώ έχει σαν αρχή να οδηγεί τους αντιπάλους του σε πολύ δύσκολα σουτ από το ζωγραφιστό είτε είναι κάποιο γκαρντ, είτε ένας παίκτης που παίζει στο χαμηλό post.

Δείχνει να μένει πιστός σε αυτό τη φιλοσοφία ανεξαρτήτως αντιπάλου. Από εκεί και πέρα το πόσο θα βελτιώσει σε αυτούς τους τρεις τομείς, τρανζίσιον, pick-n-roll, off-ball θα δείξει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ προικισμένη ομάδα επιθετικά, αλλά μόνο με την αμυντική συνέπεια και βελτίωση θα μπορέσει όχι μόνο να μπει στα playoffs, αλλά να διεκδικήσει και κάτι παραπάνω.