Skip to main content

Προχωράει το πλάνο του

Ο Θοδωρής Λινάρδος γράφει για τον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι και το πιο εύκολο καλοκάιρι, γενικώς φυσικά, αλλά ειδικότερα μιας και αναφερόμαστε στον Παναθηναϊκό, εστιάζουμε εκεί. Με όλα όσα όμως κι αν έχουν διαδραματιστεί, υπάρχει, διαπιστώνει κανείς, μια προσπάθεια να σταθεί όρθιος ο Παναθηναϊκός. Και να χτίσει, τουλάχιστον, το λιγότερο, κάτι αξιόλογο-αξιοπρεπές...

Επιλέγει, όπως φαίνεται, παίκτες με κίνητρο, οικονομικά συνδεδεμένους με το διαθέσμο μπάτζετ, σίγουρα θα πει κάποιος, όχι από το πιο πάνω ράφι, αλλά, αν μη τι άλλο, μονάδες που μπορεί να δώσουν αυτό που θα ζητήσει το τεχνικό τιμ και ο κόσμος. Συνέπεια με στόχο την καλύτερη δυνατή διάκριση. Ο Παναθηναϊκός δείχνει πως προχωρά το πλάνο του, ανεπηρέαστος από δυσοίωνες προβλέψεις.

Η εικόνα του Ογκαστ με τον Μήτογλου παραπέμπει στο... χτες, αλλά με σημάδια του αύριο, μιας και οι δυο τους θα ανταμώσουν ξανά, στην «πράσινη» φροντ λάιν. Πλέον, βέβαια, εμπειρότεροι, αμφότεροι, με τον ομογενή σέντερ να έρχεται για την δεύτερή του ευκαιρία. Για την αξιοποίηση μιας δυνατότητας που του ανοίγεται, ώστε να κάνει, μέσω της ομάδας, ένα βήμα μεγαλύτερο.

Οπως, συγκεκριμένα, είναι χρονιά-ορόσημο και για τον Μήτογλου, που, λογικό είναι, θέλει να εδραιωθεί ως το βασικό τεσσάρι στο σύνολο του κόουτς Βόβορα. Από κίνητρο άλλο τίποτα και για τον ίδιο τον προπονητή, πάντως. Να δημιουργήσει μια καλή βάση στον νέο Παναθηναϊκό, μέσα σε αυτές τις περίεργες φετινές συνθήκες. Και ποιος θα πασάρει την μπάλα να καρφώνει ο Ογκαστ, κάποιος θα αναρωτηθεί και δικαίως.

Γι' αυτό και το θέμα του βασικού άσου, του οργανωτή, του κουμανταδόρου, στην μετά-Καλάθη εποχή, είναι ζήτημα καίριο. Δεν υπάρχει το πώς θα... χωρέσει στα παπούτσια του άλλου, ούτε το ουδείς αναντικατάστατος, υπάρχει μόνο ότι καθένας κουβαλά μια διαφορετική προσωπικότητα και μπασκετική κουλτούρα. Αλλος παίκτης ο Λαπροβίτολα, που του αρέσει να κινείται και σαν δυάρι, άλλος παίκτης ο Μπράουν (που πήγε στην Φενέρ) και πάει λέγοντας. Είναι κομβικές οι κινήσεις που έχουν γίνει (Φόστερ, Νέντοβιτς, εν αναμονή Σαντ Ρος) και στην πράξη όλα μένει να διαπιστωθούν, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ενας τομέας που ωστόσο, σταδιακά, θα χρειαστεί να εμβαθύνει και πάλι ο Παναθηναϊκός, αφορά το ελληνικό στοιχείο. Δύσκολα στην παρούσα φάση, εννοώντας παίκτες γηγενείς πρώτης γραμμής (μετρημένοι στα δάχτυλα, υπάρχουν ωστόσο...). Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, θα υπάρχουν και οι λεγόμενοι πιο βοηθητικού στυλ (τύπου ας πούμε, Μποχωρίδη, Κασελάκη) και ο Ογκαστ (μιας πιο ενδιάμεσης κατηγορίας), συν όποιον νεαρό (πχ Παπαδάκης, Καλαϊτζάκης αν παραμείνουν) που θα πλαισιώσει το σύνολο. Με βλέψεις κυρίως βέβαια, για τα ματς της Α1.

Η αγορά διαθέτει πάντως, κάποιες περιπτώσεις. Ισως  μάλιστα, να υπάρξουν εξελίξεις και στην ενίσχυση του άσου, τονώνοντας το ελληνικό στοιχείο, με πινελιά εμπειρίας και τύπου... επικοινωνιακή μεταγραφή. Θα δείξει.

Ναι μεν λοιπόν, οι κολώνες, οι πυλώνες (Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, μιας κι αποχώρησε, σωστό ή λάθος θα αποδειχθεί, ο Παππάς) είναι εκεί να στηρίξουν το νέο εγχείρημα, αλλά, έπειτα, θα πρέπει να ενισχυθεί στο κομμάτι ελληνοποίησης η ομάδα. Εστω, σε βάθος χρόνου.

Η σφραγίδα των Αλβέρτη/Διαμαντίδη, αναμφίβολα, προσφέρει τα εχέγγυα για να βαδίσει σταθερά ο Παναθηναϊκός στην επόμενή του μέρα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στα διοικητικά. Η πρωτοβουλία του κόσμου για τον ερασιτέχνη, θα φέρει προσεχώς σημαντικά γεγνότα στο τμήμα, αλλά η ισορροπία έρχεται μόνο με συνεννόηση και κοινή γραμμή. Με συσπείρωση. Αυτό χρειάζονται τα μεγάλα λαοφιλή σωματεία, που κουβαλούν κόσμο, τίτλους κι απαιτήσεις. Το ίδιο θα ισχύει και για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο κλπ. Περιθώρια διχασμού δε υπάρχουν, αν θέλει ο σύλλογος να προχωρά ενωμένος για καινούριες/μελλοντικές επιτυχίες.

Οσο βρίσκονται οι λύσεις έγκαιρα, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να συνεχίσει να διεκδικεί ο Παναθηναϊκός, την θέση που του αρμόζει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Χωρίς να χάνει τα ίχνη του στον χάρτη. Εστω και με τις όλες δυσκολίες που έχουν προκύψει. Τα νεότερα εξάλλου, για την τελική εικόνα του μπασκετικού ρόστερ, αναμένονται πολύ σύντομα, οπότε και θα έχουμε ολοκληρωμένο προφίλ της ομάδας που πρόκειται να εμφανιστεί την ερχόμενη σεζόν στα παρκέ (ελπίζοντας όλοι, με κοινό σε όλα τα γήπεδα).