Skip to main content

Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια στην μάχη για τον τίτλο (pics+vids)

Την Τρίτη (30/6) ολοκληρώνεται η τελική φάση της ACB και το Superbasket.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τους δύο φιναλίστ.

του Άρη Κατσίδη

Σε αντίθεση με τα περισσότερα  ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ, η Ισπανία δεν κατέβασε ρολά και η σεζόν συνεχίστηκε στα μέσα Ιουνίου με την τελική φάση της ACB, η οποία έγινε εξ ολοκλήρου στο κεκλεισμένων των θυρών Φουέντε ντε Σαν Λουίς της Βαλένθια. Οι δύο ομάδες που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό είναι οι Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, οι οποίες κατόρθωσαν να αποκλείσουν τις Μπούργος (98-84) και Βαλένθια (73-75) αντίστοιχα.

Το αποψινό παιχνίδι θα είναι ο 28ος τελικός της εποχής της ACB (από το 1983)  και η Μπαρτσελόνα, παρότι έχει 18 πρωταθλήματα στην συλλογή της, θα προσπαθήσει να κατακτήσει το πρώτο της από τη σεζόν 2013-2014.  Η ομάδα από την Βιτόρια έχει μόλις τρεις, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται πίσω στη σεζόν 2009-2010.  Σε αυτό το σημείο για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως για δεύτερη φορά στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ ένας τελικός θα κρίνει το πρωτάθλημα.  Ο προηγούμενος ήταν στις 7 Απριλίου του 1983 όταν οι μπλαουγκράνα νίκησαν την Ρεάλ Μαδρίτης με 76-70 στο Palacio de Deportes του Οβιέδο.

Πως «βλέπουν» το ματς οι δύο ομάδες;

Οι δύο «Βαλκάνιοι» προπονητές σίγουρα θα θέλουν να δημιουργήσουν εκπλήξεις στον αντίπαλο, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο αφού οι ομάδες συναντήθηκαν στην φάση των ομίλων, με τους Καταλανούς να επικρατούν με 81-75.

Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί, αλλά οι «Βάσκοι» με την ποιότητα και την ταχύτητα τους είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους μπλαουγκράνα, άλλωστε μιλάμε για ένα τελικό, οπότε όλα είναι πιθανά.

Η Μπάρτσα έχει απαιτήσεις από τους παίκτες της και θέλει πολύ το πρωτάθλημα, αφού τόσο στο Κόπα ντελ Ρέι έμεινε εκτός από την Βαλένθια στα προημιτελικά και τον περασμένο Σεπτέμβριο ηττήθηκε  στο τελικό του Ισπανικού Σούπερ Καπ με 89-79 από την Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και επειδή αναβλήθηκε η EuroLeague. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Σέρβο κόουτς των Καταλανών Σβέτισλαβ Πέσιτς στην φωτογράφηση με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο την Δευτέρα (29/6), ο οποίος αν και αστειευόμενος, είπε στον κόουτς Ιβάνοβιτς: «Άγγιξέ τώρα το τρόπαιο, γιατί μετά…».

Όταν ο Πέσιτς κατέκτησε το νταμπλ στην Βαλένθια

«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…» θα μπορούσε να τραγουδήσει ο Σέρβος κόουτς της Μπαρτσελόνα πριν το σημερινό τελικό, αφού το 2003 στο Φουέντε ντε Σαν Λουίς κατέκτησε το πρωτάθλημα κόντρα στην Βαλένθια, νικώντας την στο τρίτο ματς της σειράς με 74-82, αλλά κατάφερε να επικρατήσει της Μπασκόνια με 84-78 (τότε Ταού Κεράμικα), οπού και τότε προπονητής των «Βασκών» ήταν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η προϊστορία των δύο ομάδων σε τελικούς

Τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια για τον τίτλο της ACB. Η Μπασκόνια επικράτησε τις σεζόν 2007-2008 (3-0) και 2009-2010 (3-0) με τον Νέβεν Σπάχια και τον Ντουσκο Ιβάνοβιτς στο «τιμόνι» της ομάδας αντίστοιχα , ενώ οι μπλαουγκράνα κατέκτησαν το τρόπαιο κόντρα στους «Βάσκους» τη σεζόν 2008-2009 (3-1).

https://twitter.com/ACBCOM/status/1277670003668590593

Μπαρτσελόνα

Οι Καταλανοί απέδειξαν ότι είναι μια ομάδα με αντοχές και βάθος στο ρόστερ και στην τελική φάση της ACB ηττήθηκαν μόνο στο «αδιάφορο βαθμολογικά» ματς κόντρα στην Τενερίφη με 86-87.

Από τους παίκτες ξεχωρίζει ο Μίροτιτς, ο οποίος επέστρεψε από το NBA για να κατακτήσει τίτλους και με βάση της απόδοση του βραβεύτηκε ως ο MVP της σεζόν το Σάββατο (27/6). Από την άλλη μεριά, ο Τομάς Ερτέλ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του,  ενώ τα περισσότερα… χιλιόμετρα στα παιχνίδια τα έχει διανύσει ο Κόρι Χίνγκινς, ο οποίος έχει 23 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ ξεκουράστηκε στο τελευταίο αγώνα των ομίλων.

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς κυνηγάει το τρίτο του πρωτάθλημα στην ACB, με τα δύο προηγούμενα να τα έχει κατακτήσει πάλι με τους Καταλανούς το 2003 και το 2004 κόντρα στις Βαλένθια και την Εστουντιάντες αντίστοιχα.

Δηλώσεις κόουτς Σβέτισλαβ Πέσιτς

 «Το να κερδίσουμε ένα τίτλο είναι σημαντικό, είναι μια ευκαιρία και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Κάποιες φορές πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα για να δώσεις κίνητρο στους παίκτες σου, αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με τα κίνητρα πριν το τελικό. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ηρεμία, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις και θα εξηγήσουμε στους παίκτες μερικές λεπτομέρειες, που μπορεί να αποβούν καθοριστικές».

 «Όλοι γνωρίζουν πως αγωνίζεται η ομάδα του Ντούσκο. Δεν χρειάζονται τόσο οι τακτικές, δεν χρειάζεται τόσο η φιλοσοφία, αλλά παίζουν απευθείας, όλοι οι παίκτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι ζητάει ο προπονητής τους. Ο Ντούσκο είναι ένας σπουδαίος κόουτς και οι ομάδες που διευθύνει δεν είναι ποτέ εύκολα αντιμετωπίσιμες. Παίζουν με ένταση, πίεση στην μπάλα, πολύ τρέξιμο, επιθετικά ριμπάουντ και έχουν παίκτες με μεγάλη εμπειρία, είναι μια ολοκληρωμένη ομάδα».

Χάνγκα: «Πρέπει να σκεφτόμαστε την κάθε περίοδο ξεχωριστά»

Χάνγκα: «Αυτό θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό παιχνίδι, παλέψαμε πολύ για να φτάσουμε εδώ, πρέπει να παίξουμε όπως αγωνιζόμαστε τόσο καιρό, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για όλο το παιχνίδι, αλλά για κάθε περίοδο ξεχωριστά. Η κούραση υπάρχει, αλλά συμβαίνει το ίδιο και για την Μπασκόνια. Πρέπει να πιέσουμε τα όρια μας και να τα δώσουμε όλα.  Είναι λίγο επικίνδυνο παιχνίδι, γιατί ήδη έχουμε αγωνιστεί κόντρα στην Μπασκόνια, δεν θα υπάρξουν τόσο πολλές εκπλήξεις, θα κριθεί στις λεπτομέρειες».

Σχετικά με το αν είναι η καλύτερη σεζόν του: «Αν νικήσουμε (το πρωτάθλημα) θα είναι η καλύτερη σεζόν μου, δεν με ενδιαφέρουν πολύ τα ατομικά στατιστικά. Πρέπει να νικήσουμε δύο Κύπελλα και είναι σημαντικό να κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να παίξει καλά».

Μπασκόνια

Η ομάδα από την Βιτόρια δεν πήγαινε πολύ καλά υπό τις οδηγίες του Περάσοβιτς και ήταν στην έκτη θέση στην ACB με 7-6 και στην 13η θέση στην EuroLeague με ρεκόρ 6-9, βέβαια όλα άλλαξαν όταν πήρε το «τιμόνι» ο κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Πέρα από τους αριθμούς και τις νίκες , η πεποίθηση του προπονητή ήταν η ομάδα να προοδεύει και να αποβάλλει την ηττοπάθεια, αλλά και να αποκτήσει προσωπικότητα.

Δεν έκανε πολλές αλλαγές ο Ιβάνοβιτς, αλλά «αγχώθηκε» και δούλεψε πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας και των προπονήσεων πριν από το τουρνουά, κυρίως τους τους τραυματίες Βιλντόζα και Γκρέιντζερ, που πέρασαν στάδιο αποθεραπείας από σοβαρούς τραυματισμούς και είχε ως στόχο να δυναμώσει τον Ζόραν Ντράγκιτς που ένταξε στο δυναμικό της ομάδας από την Βιτόρια τον Ιανουάριο

Ο Τόκο Σενγκέλια αγωνίστηκε τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλο παίκτη των «Βάσκων» στην τελική φάση της ACB, έχοντας 28 λεπτά στο παρκέ κατά μέσο όρο, ενώ ξεκουράστηκε στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων.

Ιβάνοβιτς: «Ηττηθήκαμε μια φορά, θα δούμε τι θα γίνει στην δεύτερη συνάντηση»

Μετά το ματς από την Βαλένθια: «Στο δεύτερο μέρος του αγώνα, καταφέραμε να παίξουμε με τον τρόπο που είχαμε προετοιμάσει πριν από την αναμέτρηση. Ήμασταν επιθετικοί στην άμυνα, είχαμε τον έλεγχο στα ριμπάουντ και τρέξαμε όταν μας δόθηκε η ευκαιρία. Στο πρώτο μέρος, δώσαμε πολλά ελεύθερα σουτ αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο η άμυνα μας ήταν πολύ καλή. Απολαμβάνω να βλέπω αυτή την ομάδα να παίζει. Έβλεπα την ομάδα από την πρώτη στιγμή να θέλει να κάνει κάτι σπουδαίο. Έχουμε μια ευκαιρία για τον τίτλο. Ηττηθήκαμε στον πρώτο αγώνα που παίξαμε εναντίον τους. Πρέπει έχουμε καλύτερη απόδοση για να πάρουμε τη νίκη».

Αργότερα ο Μαυροβούνιος κόουτς ανέφερε χαρακτηριστικά χαμογελαστός ότι: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το παιχνίδι μας κόντρα στην Βαλένθια.  Εξαιτίας του ενθουσιασμού που περάσαμε στον τελικό, οι παίκτες δεν κοιμήθηκαν καλά το πρώτο βράδυ, αλλά σίγουρα θα είναι καλά και θα είναι σε πλήρη φόρμα για αύριο (Τρίτη, 30/6)».

«Ήρθα με διάθεση και προπονώ αυτούς τους παίκτες που κάνουν εξαιρετική δουλειά, όπως δείχνουν με τις εμφανίσεις τους στο παρκέ. Είχα πίστη, όταν ήρθα σε αυτήν την ομάδδα, ότι μπορούσα να κάνω καλά παιχνίδια και να αλλάξω την νοοτροπία και τον χαρακτήρα της και αυτό είναι κάτι που έχουμε πετύχει. Απλώς πιο πριν δεν είχαν τον χαρακτήρα και την νοοτροπία να πολεμήσουν 40 λεπτά για να κερδίσουν το παιχνίδια».

Θα είναι 13ος τελικός του κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς με την Μπασκόνια, ο οποίος μετράει έξι νίκες και ισάριθμες ήττες.

 «Για εμένα ο κάθε τελικός είναι διαφορετικός, γιατί η κάθε διοργάνωση είναι τελείως ξεχωριστή. (Ο αποψινός τελικός) είναι σαν τον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι, γιατί όλες οι ομάδες είμαστε μαζί, προπονούμαστε περίπου για τρεις εβδομάδες και το περιβάλλον είναι διαφορετικό από εκείνο του πρωταθλήματος».

Ο κόουτς Ιβάνοβιτς ανέλυσε κάποια σημεία-κλειδιά, τα οποία μπορεί να φάνουν χρήσιμα εν όψει του τελικού: «Πολύ πιθανόν και οι δύο ομάδες να παίξουν πολύ σκληρά. Θα προσπαθήσουμε και οι δύο να νικήσουμε το παιχνίδι με επαφές, αλλά νομίζω ότι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη στην άμυνα, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει».

Για τον Πέσιτς: «Η αίσθηση που έχω από την Μπαρτσελόνα είναι πως οι Καταλανοί έχουν δυνατή ομάδα, όπου αμύνονται καλά και προσπαθούν να καταστρέψουν το επιθετικό παιχνίδι του αντιπάλου, έτσι ώστε να μην παίζει όπως συνήθως, αυτό οι μπλαουγκράνα το κάνουν πολύ καλά. Επιπρόσθετα, επιθετικά είναι μια ομάδα που έχει πολλές λύσεις όπως ο Μίροτιτς, ο Κούριτς, ο Χίγκινς, ο Χάνγκα κτλ».

Image

Για τον Χάνγκα και την θέση του πόιντ γκαρντ: «Όλες οι ανακαλύψεις έγιναν τυχαία. Έτσι, ο Άνταμ Χάνγκα στα γκαρντ είναι απαραίτητος, ένας ψηλός πόιντ γκαρντ που ξέρει να αμύνεται και να υπερασπίζεται καλά την ομάδα. Το πρώτο παιχνίδι ενάντια σε εμάς έπαιξε πολύ καλά (ο Ούγγρος), θα δούμε στον τελικό».

«Το να παίζουμε με τέσσερις κοντούς είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς στην επίθεση. Σε εμένα φαίνεται ότι στο Ευρωπαϊκό  μπάσκετ κυριαρχεί η λογική των μεγαλόσωμων παικτών, που δεν κινούνται εύκολα. Έχουμε τον πλεονέκτημα πως το γεγονός ότι ο Τόκο (Σενγκέλια) έχει την δυνατότητα να αμύνεται με κάποια πίβοτ και για αυτό το λόγο μπορούμε να παίξουμε με χαμηλότερο σχήμα».

Γκρέιτζερ: «Ποιος θα μου πει ότι αυτό που ζω δεν είναι όνειρο»

Την παραπάνω φράση έγραψε ο Γκρέιντζερ στο instagram, με τον γκαρντ της Μπασκόνια να ξέρει από πρώτο χέρι τι είναι να υποφέρεις από τραυματισμούς, αφού έχει περάσει πολλές δοκιμασίες, αλλά επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από το ντεμπούτο του.

Από το 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα που έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν όταν «διέλυσε» τον αχίλλειο τένοντα του, ο Ουρουγουανός γκαρντ έφτασε να αγωνιστεί σε ολόκληρη την τελική φάση της ΑCB. Δεν έπαιξε πολλά λεπτά κόντρα στην Βαλένθια στα ημιτελικά, αλλά  η συνολική παρουσία του στο τουρνουά είναι εξαιρετική.

Βιλντόζα:  «Δεν ήρθαμε απλά για να παίξουμε στον τελικό, αλλά για να κερδίσουμε»

Ο Αργεντινός γκαρντ επέστρεψε στην Μπασκόνια την 1η Φεβρουαρίου μετά από μια επέμβαση που είχε κάνει στον ώμο. Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε στον τελικό, αλλά ξέρουμε ότι δεν φτάνει που είμαστε εδώ, θα παίξουμε και θα τον κερδίσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε συνεχώς, σήμερα (Δευτέρα, 29/6) είναι ημέρα προετοιμασίας για αυτόν (τον τελικό) και σκέψεων σχετικά για το αυριανό (Τρίτης, 30/6) παιχνίδι, το οποίο θα πάμε να νικήσουμε».

«Αυτός (ο τελικός) δεν είναι ένα δώρο που έπεσε από τον ουρανό, δουλέψαμε σκληρά για να βρεθούμε εδώ και θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Είναι ο δεύτερος τελικός μου και αισθάνομαι άγχος και ανυπομονώ να παίξω.  Στον τελευταίο τελικό παίξαμε κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και ήμασταν πολύ κουρασμένοι, σε αυτό το διαφορετικό τουρνουά και πέρα από την κούραση, είχα μια μέρα αποκατάστασης και νιώθουμε καλύτερα. Η ομάδα (Μπασκόνια) είναι πολύ ενωμένη και μπορείτε να διαπιστώσετε την χημεία της ομάδας μέσα και έξω από το γήπεδο.

Για το ματς με την Μπαρτσελόνα στους ομίλους: «Έχουμε παίξει ένα παιχνίδι, που θα μας βοηθήσει πολύ. Είναι πολύ μεγάλοι και πιάνουν πολλούς χώρους στο 5 εναντίον  5, αλλά έχουμε ήδη αποδείξει ότι εμείς τα πηγαίνουμε πολύ καλά στο παιχνίδι με επαφές. Άρα αν επιβάλλουμε  τον ρυθμό μας, τότε έχουμε την ευκαιρία μας σε εκείνο το ματς».

«Δεν πρέπει να σεβαστούμε τόσο πολύ τον αντίπαλο. Πρέπει να γνωρίζουμε απλώς ότι είναι σπουδαία ομάδα όπως είμαστε και εμείς. Είμαστε στο τελικό του Ισπανικού πρωταθλήματος και πρέπει να πάμε για την νίκη».

Μιλώντας για την Μπάρτσα: «Ξέρουμε ότι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και πρέπει να βρούμε τον αγωνιστικό μας ρυθμό από την front line. Όλη η ομάδα επιβάλλεται να βρει τρόπους να αμύνεται σωστά. Το να δείξουμε τον χαρακτήρα μας στο παρκέ είναι κάτι πολύ σημαντικό».