Skip to main content

Καραμπάς για την άνοδο της Νήαρ Ηστ: «Το μυστικό είναι η συνεχής δουλειά και προσπάθεια»

Ο προπονητής της Νήαρ Ήστ, Πέτρος Καραμπάς και ο αθλητής της ομάδας Δημήτρης Γιανναλέτσος μίλησαν στο EOK WebRadio για την άνοδο της ομάδας τους στην Elite League – Ερρίκος Ντυνάν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Έλληνας τεχνικός:

Για την 3η διαδοχική άνοδο της Νήαρ Ηστ: 

«Κάθε φορά είναι διαφορετικό το συναίσθημα, κάθε φορά το ίδιο “μεθυσμένη πολιτεία” είμαστε. Το “μυστικό” είναι πολλή δουλειά, πάντα είναι συλλογική η επιτυχία. Μόνο τα λεφτά μάς λείπουν στη Νήαρ Ηστ, όλα τα άλλα τα ‘χουμε. Αυτό που έχουν κάνει φέτος τα παιδιά δεν περιγράφεται με λόγια, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ τις προηγούμενες χρονιές. Έχουν συμβεί πράγματα απ’ τα οποία κάποια δε μπορούν να ειπωθούν on air. Τα παιδιά έδειξαν τεράστιο χαρακτήρα».

Για το αν ήταν η πιο δύσκολη άνοδος: 

«Και οι τρεις άνοδοι ήταν πολύ απρόσμενες. Δεν περνούσε απ’ το μυαλό μας ότι κάθε καλοκαίρι θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Φέτος, ειδικά απ’ τα Χριστούγεννα και μετά, η Λιβαδειά και ο Βίκος ήταν σε άλλο επίπεδο, ο Βίκος γενικά είναι η καλύτερη ομάδα της National League 1. Προς το τέλος της κανονικής περιόδου με τους παίκτες φτάσαμε σε σημείο να συζητάμε και για την επόμενη χρονιά στη National League 1. “Τρώγοντας έρχεται η όρεξη” κάθε φορά. Κανείς δεν το περίμενε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό που εκλάμβανα εγώ απ’ τους άλλους προπονητές είναι ότι, ναι μεν δε μπορούμε να ανέβουμε, αλλά δε μας ήθελε κανείς σαν αντίπαλο. Ήμασταν μια πολύ σκληρή ομάδα είναι η αλήθεια, μπορεί να ξεπερνούσαμε και τα όρια του φάουλ πολλές φορές, αλλά αυτή ήταν και η “ταυτότητα” της ομάδας μας».

Για την πρώτη εντός έδρας ήττα έπειτα από τρία χρόνια, αυτή απ’ τον Εθνικό Λιβαδειάς: 

«Μετά από τόσα ματς ήρθε η πρώτη ήττα. Ήταν ένα πράγμα που λέγαμε ότι… καλώς ήρθε, γιατί υπέρηχε μια πίεση σε αυτό το πράγμα με το αήττητο. Σίγουρα κανείς δε θέλει να έρθει στην Καισαριανή και νομίζω ήταν το “κλειδί” στους τελικούς το ότι είχαμε το πλεονέκτημα έδρας».

Για το μεγάλο τρίποντο του Βασίλη Καραχάλιου στο 5ο ματς με τα Τρίκαλα Basket: 

«Είναι πολύ έμπειρη η ομάδα των Τρικάλων και αν πήγαινε στον πόντο θα εξελισσόταν διαφορετικά το παιχνίδι. Με το τρίποντο αυτό έφυγε το άγχος, γιατί ήταν στους τέσσερις και αν πήγαινε στους δύο θα γινόταν άλλο ματς. Ο Γιανναλέτσος είχε 5 φάουλ, οπότε είχε μείνει μόνο ο Θέμης απ’ τα έμπειρα παιδιά για να το διαχειριστούν αυτό. Όλη τη χρονιά έβαλε τέτοια σουτ ο Καραχάλιος. Αν και δεν είναι σουτέρ, αλλά το έκανε και τη Λιβαδειά, πέτυχε ένα κρίσιμο σουτ».

Για το πλάνο τους στην Elite League: 

«Θα τα βάλουμε κάτω. Σίγουρα αλλάζει το επίπεδο πάρα πολύ. Η Elite League είναι πιο δυνατή από ποτέ, βοηθούν πολύ και οι ξένοι. Μπαίνουμε σε μια κατηγορία που γίνεται ημι-επαγγελματική. Πέρα απ’ τη δουλειά, τη συλλογική προσπάθεια, τα έχουμε όλα, απλά λείπουν κάποια λεφτά στην ομάδα. Τώρα πρέπει να γίνει και μια τέτοια προσπάθεια. Η διοίκηση “τρέχει” πάρα πολλά πράγματα, με αφήνει να κάνω τη δουλειά μου εν λευκώ, έχει όλα τα φόντα, έχει γήπεδο, κόσμο επιπέδου Α1. Ακόμα στα πανηγύρια είμαστε, είναι λογικό αυτό. Όλα έχουν έρθει πολύ γρήγορα, οπότε θέλουμε λίγο χρόνο».

Αναλυτικά όσα είπε ο σέντερ της ομάδας της Καισαριανής:

Για την άνοδο στην Elite League: 

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, με πολλή κούραση, πολύ κόπο, είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Καταφέραμε κάτι που ακόμα κι εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Δεν το πίστευε κανένας, το πιστεύαμε μόνο εγώ και ο Κουπίδης απ’ ό,τι φάνηκε».

Για το αν περίμεναν ότι θα κερδίσουν 2 φορές τον Εθνικό Λιβαδειάς εκτός έδρας: 

«Το πρώτο παιχνίδι ξέφυγε από νωρίς, δεν είχαν ρυθμό στη Λειβαδιά, ίσως και δεν το περίμεναν. Στο δεύτερο ήρθαμε στην Καισαριανή, είχε κόσμο, άγχος, ίσως ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι που έχουμε παίξει οι περισσότεροι και μας ισοφάρισαν. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα χάσουμε εύκολα και, παρ’ ότι χάναμε με 15 πόντους στο 1ο ημίχρονο, κάτι έγινε στο 2ο ημίχρονο που έμοιαζε πραγματικά σαν ένα… θαύμα. Το γυρίσαμε με ψυχή και άμυνα».

Για το πλάνο της επόμενης σεζόν: 

«Φαντάζομαι σίγουρα θα έχουν γίνει κάποιες κινήσεις. Η δική μου ευχή και χαρά θα ήταν να μην έχει κανένας εγωισμό για το ποιος θα φανεί, να γίνει μια συλλογική προσπάθεια. Η Νήαρ Ηστ είναι μια ομάδα με κόσμο, μια ομάδα σε έναν δήμο μόνη της. Θα έπρεπε όλοι να βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι και να στηρίξουν την ομάδα. Θα είναι αμαρτία τόσοι κόποι από τη Β’ ΕΣΚΑ μέχρι τώρα να πεταχτούν στα σκουπίδια».

Για το αν μπορεί να ανταποκριθεί η ομάδα στην παραπάνω κατηγορία με λίγες προσθήκες: 

«Τους περισσότερους παίκτες δεν τους ξέρω. Είναι μικροί. Από ‘κει και πέρα, πρέπει κανονικά να έχεις ξένους για να μπορείς να συναγωνιστείς και τους άλλους, γιατί φαντάζομαι μια ομάδα χωρίς ξένους θα είναι δύσκολο. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί η ομάδα. Αυτό είναι το θέμα».

Για τον προπονητή της ομάδας του, Πέτρο Καραμπά: 

«Δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Το αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει. Το “κυνηγάει”, ξέρει παίκτες, βρίσκει παίκτες. Οτιδήποτε και να πεις για αυτό που έχει κάνει με αυτό το μπάτζετ, 2-3 χρόνια τώρα, είναι λίγο. Έχει βρει παιδιά από το πουθενά, τα έχει κάνει πρωταγωνιστές, αν δεν μείνουν στην ομάδα και πάνε κάπου αλλού θα είναι πρωταγωνιστές και εκεί που θα πάνε. Έχει κάνει τεράστια δουλειά. Είναι επιβράβευση να είναι στην Elite League. Ο Πέτρος είναι ένας προπονητής πάρα πολύ καλός και θα γίνει ακόμα καλύτερος με τα χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που το ψάχνει πολύ».

Για το ρόλο του μέσα στην ομάδα: 

«Η μεγαλύτερη δουλειά που κάναμε με τον Κουπίδη ήταν αυτή, πώς συμπεριφερόμασταν τους μικρότερους. Ο μεγαλύτερος μετά από εμάς είναι 15 χρόνια μικρότερος. Αυτό νομίζω βοήθησε αρκετά τους παίκτες να μην έχουν άγχος που είναι μικροί, να παίξουν παιχνίδια πάρα πολύ σημαντικά χωρίς να καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι. Στην έδρα της Νήαρ Ηστ είχε 1500-2000 άτομα. Όσο πάει καλά η ομάδα, ο κόσμος επιστρέφει και οι ακαδημίες γεμίζουν».

Για τις δυνάμεις του, αλλά και του Κουπίδη, για την Elite League: 

«Θα μου άρεσε, γιατί μού αρέσουν οι προκλήσεις και πιστεύω ότι ακόμα μπορώ. Θα ήθελα να είμαι εκεί, γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεν είναι ότι μπορώ να παίζω 20 και 30 λεπτά, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω πιστεύω για ένα χρονικό διάστημα μπορώ να το κάνω. Πιστεύω και ο Θέμης το ίδιο».