Skip to main content

Γκίκας: «100% επιτυχημένη η επιλογή μου να επιστρέψω στον Πανιώνιο»

Νίκος Γκίκας και Δημήτρης Τσαλδάρης μίλησε στο EOK WEB Radio για την πορεία του Πανιωνίου, που τον έφερε στην επιστροφή στην Basket League.

Δικαιωμένος για την απόφαση του να φορέσει την φανέλα του Πανιωνίου, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Νίκος Γκίκας, που αναφέρθηκε και στο μέλλον του στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Από την πλευρά του ο assistant coach των «κυανέρυθρων», Δημήτρης Τσαλδάρης, έκανε έναν απολογισμό της σεζόν.

Ο Νίκος Γκίκας μίλησε:

Για τη φετινή χρονιά: «Καταρχάς, να πω ότι η χρονιά ήταν άκρως επιτυχημένη εν τέλει. Ίσως θα ήταν “το κερασάκι στην τούρτα” αν κερδίζαμε τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος, να ανέβουμε από την αρχή. Συν ότι πήραμε για δεύτερη φορά το UNICEF Trophy. Σε καμία περίπτωση δε θεώρησα ότι ήταν εύκολο. Τα ονόματα δεν κάνουν τη διαφορά από μόνα τους. Πρέπει να γίνει πολύ σημαντική δουλειά. Πρέπει να παλέψουν, γιατί τίποτα δεν είναι εύκολο. Πριν από 11 χρόνια έχω χάσει στις λεπτομέρειες την άνοδο από την Α2 στην Α1, οπότε ήξερα ότι θα είναι κάτι πολύ δύσκολο, όπως και αποδείχθηκε».

Για τους οπαδούς και των δύο ομάδων στο ματς με τον Ηρακλή, ένα ματς που το συζητάει όλο το μπάσκετ: «Ναι και αυτό σίγουρα είναι ένα συν. Νομίζω είμαι από τους λίγους που έπαιξαν ένα ματς που είναι οπαδοί και των δύο ομάδων».

Για το ότι από πασέρ έγινε… σουτέρ στο ματς με τον Ηρακλή: «Χρειάστηκε, γιατί ο Μιλεντίγιεβιτς ξεκίνησε, πέρα από το πρώτο, χάνοντας κάποια σουτ, δε βρήκε ρυθμό και αναγκαστικά σε αυτήν τη ζώνη κάποιος έπρεπε να τα πάρει. Δεν έχω θέμα να τα πάρω εγώ, το έχω αποδείξει. Η ομάδα όλη τη χρονιά ήθελε από εμένα κάτι άλλο από το να σουτάρω, η ομάδα δε μπορούσε να υποστηρίξει 100% εμένα να στέλνω σε κάθε επίθεση τρίποντο. Δεν είχε τον “κορμό” να υποστηρίξει ένα γρήγορο ρυθμό, που εγώ αυτό μπορώ να παίξω, και έπρεπε να μπω εγώ στον ρόλο της ομάδας, να δω πώς μπορώ να βοηθήσω εγώ καλύτερα την ομάδα. Ο ρόλος μου ήταν να παίζω άμυνα και να πασάρω».

Για το αν έπρεπε να μιλήσει στα αποδυτήρια: «Νομίζω ότι με την παρουσία του κόουτς δε χρειάστηκε στα αποδυτήρια να κάνεις πολλά πράγματα. Νομίζω ότι ο Λυκογιάννης έχει έναν “αέρα” προς τους παίκτες που δε χρειάζεται να πεις πάρα πολλά».

Για την επιλογή του φέτος να πάει στον Πανιώνιο: «Μιλώντας τώρα εκ του αποτελέσματος, ξεκάθαρα άξιζε, γιατί καταφέραμε και ανεβήκαμε και πανηγυρίζουμε. Άμα δεν είχαμε ανέβει θα ήταν άλλη συζήτηση, αλλά τα σενάρια δε βοηθούν σε κάτι. Με το αποτέλεσμα της Κυριακής (19/05) ήταν 100% σωστή η επιλογή μου, γιατί γύρισα στη γειτονιά μου και καταφέραμε έναν σύλλογο, ο οποίος το ήθελε για πάρα πολλούς λόγους, να ανέβει στην Α1. Οπότε κρίνεται 100% επιτυχημένη».

Για το αν θα συνεχίσει στον Πανιώνιο: «Εγώ έχω συμβόλαιο. Δεν έχω μιλήσει με τη διοίκηση, δεν ξέρω το πλάνο τους, θεωρώ ότι θα είμαι μέρος. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά θεωρώ ότι οι άνθρωποι που “τρέχουν” τον Πανιώνιο, δύο πρόεδροι που αγαπούν την ομάδα, έχουν μεγάλες βλέψεις, νομίζω το είπαν και αυτοί απ’έξω-απ’έξω. Ο Πανιώνιος θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και θα είμαι πολύ χαρούμενος να είμαι μέλος του».

Ο Δημήτρης Τσαλδάρης μίλησε:

Για την άνοδο στη Basket League: «Νομίζω αποδείξαμε ότι αξίζαμε δικαιωματικά το εισιτήριο για τη Basket League σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Με κάποια σκαμπανεβάσματα και με όποιες δυσκολίες, ακόμα στο τελευταίο ματς έτσι όπως εξελίχθηκε, κάναμε αυτό που έπρεπε για να τελειώσουμε τη δουλειά».

Για το αν αγχώθηκε η ομάδα με τη δεύτερη ευκαιρία: «Για να πω την αλήθεια, η ομάδα πέρασε από την πίεση όλη τη χρονιά. Από τα μέσα Νοεμβρίου ήταν πολύ λίγα τα παιχνίδια που εξελίχθηκαν εύκολα και όλα τα παιχνίδια παίχτηκαν κάτω από καθεστώς πίεσης, γιατί η ομάδα είχε από πάνω της ένα μεγάλο “πρέπει”. Πέρα απ’ το ότι θέλαμε να ανέβει, υπήρχε και το “πρέπει να ανέβει”. Τα παιδιά μέσα από αυτήν τη διαδικασία πέρασαν μέσα από τη πίεση από κάθε παιχνίδι, φτάσαμε στο Final-4, παίξαμε τον ημιτελικό και χάσαμε. Δεν ήταν μια άγνωστη διαδικασία, απλά ήταν ένα παιχνίδι που διακυβεύονταν πολλά για τον Πανιώνιο, για μια επένδυση που είχε γίνει, για το “θέλω”, για το “πρέπει”, για το ότι πρέπει να γυρίσει ο Πανιώνιος στη Basket League. Είχαμε να διαχειριστούμε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν μπει στη διαδικασία να παίξουν ένα τέτοιο ματς. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν. Θα σταθώ στο ότι ανταποκρίθηκαν, γιατί είχαν περάσει όλη τη χρονιά μέσα από παιχνίδια πίεσης, από τέτοιες καταστάσεις, από αγχωτικά παιχνίδια και την Κυριακή (19/05) στο τέλος του παιχνιδιού έκαναν αυτό που έπρεπε και κερδίσαμε».

Για τις δυσκολίες μέσα στη σεζόν: «Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα στα μέσα της χρονιάς αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να μαζέψεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το ποια είναι η κατάσταση, τι έχει γίνει, να τις αξιολογήσεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα όσο περνάει η χρονιά. Όσον αφορά το ρόστερ, είχαμε τον Ζαν Λουί που μας έδινε κάποια πολύ χρήσιμα πράγματα με την ενέργεια και την αθλητικότητά του. Στη πορεία αποφασίσαμε να ενισχυθούμε και στην θέση “4” με ένα παίκτη πολύ ποιοτικό, που έχει δείξει τι μπορεί να κάνει και στο πρωτάθλημα της Basket League με τον Απόλλωνα και σε άλλα πρωταθλήματα. “Χτίσαμε” την ομάδα να πορευτεί έτσι. Γνωρίζοντας και αξιολογώντας πάντα τι γίνεται σε κάθε παιχνίδι και τι έρχεται. Βλέπαμε ένα πρόγραμμα που θα είναι πολύ δύσκολο στον 2ο γύρο, βλέπαμε κάποιους παίκτες που άρχισαν από τον Δεκέμβριο να δείχνουν σημάδια κόπωσης, οπότε εμείς είχαμε κοστολογήσει ότι θα υπάρχει μια περίοδος κάμψης λόγω κούρασης, λόγω καταπόνησης.

Για τους τραυματισμούς που προέκυψαν: «Ήταν πάρα πολλοί και ποτέ δεν άφησαν την ομάδα ήρεμη. Θα σταθώ στο γεγονός ότι όποιος παίκτης χτύπησε, την περίοδο που χτύπησε ήταν σε ανοδική πορεία, δηλαδή μας έδινε πολλά πράγματα. Φτάσαμε στο σημείο να χτυπήσει ο Ζαν Λουί και εκεί έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να ενισχύσουμε την ομάδα με κάποιον Αμερικάνο λαμβάνοντας υπόψη ότι στις θέσεις των γκαρντ και στους ψηλούς ήμασταν πλήρεις, οπότε θέλαμε να ενισχύσουμε την ομάδα με ένα point guard. Ουσιαστικά να ξεκουράσουμε και τον Γκίκα, που στα παιχνίδια είχε πολλή πίεση, πολλή καταπόνηση, πολλή τριβή. Πήγαμε στη λύση του Χάρις. Αν δεν κάνω λάθος μετά από 10 μέρες χτύπησε ο Βεργίνης. Έβγαλε τον ώμο του και το πόρισμα ήταν ότι θα μείνει έξω γύρο στους 4 μήνες. Εκεί έπρεπε να ζυγίσουμε την κατάσταση, να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, γιατί άλλως ήταν ο σχεδιασμός με τον Βεργίνη και τις δυνατότητες που έχει και άλλη η κατάσταση χωρίς αυτόν».

Για την ενίσχυση της ομάδας: «Έπεσαν αρκετά ονόματα. Ένα από αυτό που κινηθήκαμε, παίρνοντας τις πληροφορίες που έπρεπε να πάρουμε και αποφασίσαμε να κάνουμε τη κίνησή μας, ήταν του Μπράιαντ. Ο Πανιώνιος ήθελε τον Μπράιαντ έκανε τη κίνησή του, έκανε την επίσημη πρόταση, απλά ο αθλητής, θεωρώ εγώ από αυτά που ξέρω, είχε συμφωνήσει πολύ πριν με τον Μίλωνα. Σε εκείνο το σημείο δε βρήκαμε κάτι άλλο αξιόλογο όσον αφορά τις λύσεις που θα θέλαμε και, με δεδομένο ότι είχαμε δει τον Χάρις και είχαμε δει τι μπορεί να κάνει, αποφασίσαμε να πορευτούμε έτσι. Νομίζω ότι και ο κόουτς και η ομάδα δικαιώθηκε για την απόφαση, γιατί στο τέλος όλα τα παιδιά και οι δύο Αμερικάνοι και οι υπόλοιποι έπαιξαν πολύ καλά και προσέφεραν πολλά πράγματα».