Skip to main content

Οι... all time leaders στα στατιστικά του NBA

 Η κορυφαία λίγκα στον κόσμο μας προσφέρει συνεχώς συγκινήσεις και εξαιρετικό θέαμα, αφού εκεί αγωνίζονται αδιαμφισβήτητα οι καλύτεροι παίκτες. Το superbasket.gr σας παρουσιάζει ποιοι παίκτες του NBA έχουν τον καλύτερο μέσο όρο όλων των εποχών στις στατιστικές κατηγορίες.

Πόντοι

1) Μάικλ Τζόρνταν 30.1 πόντους μ.ο.  2) Γουίλτ Τσάμπερλειν 30.1 πόντους μ.ο. 3) Έλγκιν Μπέιλορ 27.4 πόντους 

Στην πρώτη θέση των πόντων βρίσκεται ο Μάικλ Τζόρνταν, που αγωνίστηκε στους Μπουλς (1984–1993, 1995–1998) και στους Γουίζαρντς (2001-2003). Ο Τζόρνταν κατέκτησε έξι πρωταθλήματα με την ομάδα από το Σικάγο, ενώ του απονεμήθηκε και πέντε φορές ο τίτλος του MVP.  Θεωρείται ίσως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και έγραψε την δική του ιστορία στο NBA και για αυτό το λόγο τα περισσότερα σουτ που περνούσαν από τα χέρια του και ήταν εύστοχα.

I Think He'd Average 60": Michael Jordan's Agent Says the Depth of Talent  Is Less in NBA Currently - EssentiallySports

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γούιλτ Τσάμπερλειν, ο οποίος έπαιξε πιο πολύ στην δεκαετία του 1960, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1967, 1972) και τέσσερα βραβεία MVP. Ο Τσάμπερλειν παρότι ήταν σέντερ, είχε καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι είτε με τους Σίξερς είτε με τους Λέικερς, για αυτό και βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας των πόντων. 

Στην τρίτη θέση θα βρούμε τον Έλγκιν Μπέιλορ, ο οποίος αποτελεί έκπληξη που βρίσκεται τόσο ψηλά, αφού δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. O Μπέιλορ έπαιξε ως σμολ φόργουορντ από το 1958 έως το 1971 στους Μινεάπολις-Λος Άντζελες Λέικερς και πέρα από 11 εμφανίσεις σε All Star Game και για μια φορά MVP του θεσμού (1959), είχε σταθερότητα στο σκοράρισμα και για αυτό το λόγο η ομάδα από την Καλιφόρνια απέσυρε το Νο.22 για χάρη του.

Ριμπάουντ

1) Γουίλτ Τσάμπερλειν 22.9  2) Μπιλ Ράσελ 22.5  3) Μαουρίς Στόουκς 17.3

Ο Γουίλτ Τσαμπερλειν αποδικνύει στο σχετικό άρθρο, γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA. Πέρα, από την δεύτερη θέση στους πόντους, βρίσκεται στην πρώτη θέση των μέσο όρων στα ριμπάουντ με 22.9 ανά παιχνίδι. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μπιλ Ράσελ, ένας θρυλικός σέντερ των Σέλτικς, οπού βέβαια υπήρξε και προπονητής στην ομάδα της Βοστώνης αλλά και στους Σόνικς και στους Κίνγκς. Ο 86χρονος πια Αμερικανός βετεράνς σέντερ κατέκτησε 11 πρωταθλήματα ως παίκτης και δύο  ως προπονητής της ομάδας από την Βοστώνη. Έχει μια από τις πιο αξιοζήλευτες καριέρες στο NBA, ενώ πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σχολιάζει με πολυ σωστό τρόπο κάποια γεγονότα του NBA. Οι Σέλτικς έχουν αποσύρει το Νο6 προς τιμήν του, αλλά ο Ράσελ έχει πετύχει μια σειρά από ατομικές διακρίσεις.

1968 and 2020: How Bill Russell and Wilt Chamberlain once faced the same  questions confronting today's NBA players | NBA.com India | The official  site of the NBA

Μία ακόμη έκπληξη της λίστας αποτελεί ο Μάουρις Στόουκς, που αγωνίστηκε με τους Ρότσεστερ/Σινσινάτι Ρόγιαλς από το 1955 έως το 1958. Οι Κίνγκς είναι αποτελούν συνέχεια τον Ρόγιαλς και έχουν αναγνωρίσει την μεγάλη προσφορά του Στόουκς στον σύλλογο, για αυτό και απέσυραν το Νο.12 προς τιμήν του. Ο Στόουκς είχε τρεις συμμετοχές σε All Star Game, καθώς απέκτησε και τον τίτλο Rookie της χρονιάς (1956) και την πρωτιά στα ριμπαόυντ (1957).

Ασίστ

1) Μάτζικ Τζόνσον 11.2 ασίστ 2) Τζον Στόκτον 10.5 ασίστ 3) Όσκαρ Ρόμπερτσον 9.5 ασίστ  4) Κρις Πολ 9.5 ασίστ

Ένας παίκτης που έγραψε ιστορία στους Λέικερς κυρίως την δεκαετία του 1980 ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον. Ο 61χρονος πια Αμερικανός βετεράνος πόιντ γκαρντ κατέκτησε μεταξύ άλλων πέντε πρωταθλήματα NBA και τρεις τίτλους MVP.  Ήταν πρώτος στις ασίστ στο NBA για τέσσερις σεζόν, έχει παίξει 12 φορές σε All Star Game και οι Λέικερς έχουν αποσύρει το Νο.32 προς τιμήν του. 

The Magic Johnson map guide to Los Angeles - Curbed LA

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζον Στόκτον που έπαιξε κυρίως στους Τζαζ, που μαζί με τον Καρλ Μαρλόουν αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα όλων των εποχών, ενώ δίδαξαν και  το pick and roll. Στην τρίτη θέση είναι οι Όσκαρ Ρόμπερτσον και ο Κρις Πολ που αγωνίζεται φέτος στους Σανς και έχουν 9.5 ασίστ ανά ματς αντίστοιχα.

Μπλοκς

1) Μαρκ Ίτον 3.5  2) Μανουτέ Μπολ 3.3  3) Χακίμ Ολάουζον 3.1

Στην πρώτη θέση στην κατηγορία των μπλοκς είναι ο Μαρκ Ίτον, που έπαιξε από το 1982 έως το 1994 στους Τζαζ. Ο 63χρονος πια Αμερικανός βετεράνος σέντερ ξεχώρισε για το ύψος του (2.24μ), που τον βοήθησε να παίζει μια από τις καλύτερες άμυνες στην ιστορία του NBA και έχει ακόμη το ρεκόρ για τα περισσότερα μπλοκς σε μια σεζόν (456) και τα περισσότερα μπλοκ ανά παιχνίδι (3.50), ενώ οι Τζαζ έχουν αποσύρει προς τιμήν του την φανέλα με το Νο.53.

michaeljordan #michaelairjordan #airjordan #retrojordans #chicagobulls  #nike #bulls #basketball #sports #jumpman #br… | Michael jordan, Micheal  jordan, Air jordans

Στην δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι Μανουτέ Μπολ και Χακίμ Ολάζουζον, που αγωνίστηκαν κυρίως την δεκαετία των 90s και είχαν μέσο όρο μπλοκς 3.3 και 3.1 ανά ματς.