Skip to main content

Ο Κρόνος πρώτος με ρεκόρ και το 31ο πρωτάθλημα περνά στην ιστορία

O Μιχάλης Κυριακάκης γράφει για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων.

 Κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες για το άθλημα, με άδειο γήπεδο, υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς φωνές και ειδικά των... γονιών ολοκληρώθηκε το 31ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων. Αυτά που δεν αλλάζουν είναι τα πέντε ματς σε πέντε μέρες και οι διεξαγωγή τους σε ώρες που η ζέστη είναι αφόρητη.

Πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που αποτελεί μοναδικό ρεκόρ...ο Κρόνος Αγ.Δημητρίου !
Μια ομάδα υπόδειγμα στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής καθώς βγάζει συνέχεια φουρνιές που είναι στην κορυφή των "μικρών" πρωταθλήματων. 
Με τον κόουτς Σταμούλη να είναι στον πάγκο τα τελευταία χρόνια δείχνει οτι τα κορίτσια μπαίνουν σωστά στο άθλημα. 
Με κολόνα το μεγαλύτερο ταλέντο αυτής της ηλικίας την πανύψηλη MVP του τουρνουά Γεωργία Γρηγορόπουλου, ο Κρόνος έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου αήτητος.
Αφιέρωσα το μεγαλύτερο κομμάτι του κειμένου στον πρωταθλητή καθώς η παραγωγική του διαδικασία αποτελεί υπόδειγμα ώστε πολλά νεαρά κορίτσια να επιθυμούν να έρθουν σε αυτόν.
 
Είδα παιδιά γνωστών μπασκετανθρώπων όπως την Διαμαντοπούλου εγγονή του "Κίτσου" κόρη του Ηλία, την Ζιάκα που μπήκε στην καλύτερη πεντάδα κόρη του κόουτς Ανδρέα κ.α
 
Και μην ξεχνάμε ότι δίνει αθλήτριες στις εθνικές ομάδες με αξιοσημείωτη περίπτωση τη Έλενα Μποσγανά που έγινε πέρυσι η νεαρότερη αθλήτρια η οποία μπήκε στο ροστερ της εθνικής γυναικών, καθώς σε ηλικία μόλις 16 χρονών έλαβε μέρος στους προκριματικούς αγώνες για το Eurobasket 2021!!!
Άλλωστε αυτός πρέπει να'ναι ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων...Πώς δηλαδή αυτές οι αθλήτριες θα φτάσουν να γίνουν βασικές στις πρώτες ομάδες τους  και οι καλύτερες να φτάσουν μέχρι την εθνική γυναικών. 
Στην δεύτερη θέση ο ιστορικός Άρης Θεσσαλονίκης με την Βολιώτισσα κόουτς Τσαμπούρη στον πάγκο και δίπλα ένα ιστορικό πρόσωπο του γυναικείου μπάσκετ στην συμπρωτεύουσα τον Σίμο Συρόπουλο. 
Ηγέτης η ύψους 1.82 γκαρντ Δροσούνη και την εξαιρετική Καρβουνιάδου που αμφότερες μπήκαν στην κορυφαία πεντάδα. 
Μακάρι αυτή η επιτυχία να δώσει μεγαλύτερη ώθηση ώστε ο Άρης να επιστρέψει στην Α1 γυναικών από την οποία λείπει αρκετά χρόνια. 
Δεν ξεχνώ ότι με την μεγάλη Άννα Ντάμποβιτς στην σύνθεση του έκανε τα πρώτα του βήματα στην μεγάλη κατηγορία. 
Φέρω βαρέως ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα εκπροσωπείται πλέον μόνο με μια ομάδα σε αυτήν τον ΠΑΟΚ.
Από εκεί και κάτω είχαμε κάτι νομίζω πάλι μοναδικό!
 
Η σπουδαία Καβάλα να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο και αμέσως μετά ο Ηρόδοτος να παίρνει την τέταρτη θέση. 
Να σπάει δηλαδή η αποκλειστκότητα της κατάκτησης των τριών πρώτων θέσεων από τις ομάδες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας. 
Η Καβάλα με εντυπωσίασε. 
Την είχα δει και πέρυσι και είχα μιλήσει με τους ανθρώπους της. Ο κόουτς Παγκαλιδης κάνει μεγάλο έργο!
Με κορυφαία την διεθνή Κελεμένη η οποία μαζί με την Γρηγοροπούλου ήταν οι δύο από την περυσινή Εθνική κορασίδων που θα συνέχιζαν στην ομάδα για το Eurobasket U16 αν φυσικά γινόταν.
Η Καβάλα που αγωνίζεται στο τοπικό αφού στην Α2 παίζει ο Αστέρας έχει μοναδικό πρόβλημα τους λίγους αγώνες που δίνει με αποτέλεσμα τις ελάχιστες παραστάσεις που έχουν τα κορίτσια. 
Όσους αγώνες έδωσαν οι αθλήτριες σε δύο εβδομάδες, ενδεχομένως δινουν όλη την χρονιά...κάτι που φυσικά συμβαίνει με όλες τις επαρχιακές ομάδες. 
Μια πρόταση είναι οι καλύτερες να μαζεύονται σε μια ομάδα ώστε να εκπροσωπείται η πόλη με τον καλύτερο τρόπο και τα κορίτσια να αποκτουν καλύτερες εμπειρίες συμμετέχοντας σε υψηλότερη κατηγορία. 
Όμως αυτά για την Ελλάδα μας είναι δύσκολα πράγματα. 
Ο Ηρόδοτος όπως είχαμε προβλέψει πήγε πολύ καλά και τα κορίτσια που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια με την κόουτς Γιαλούση και συνεχίζουν να μπαίνουν σωστές βάσεις με τις Σταυρακάκη και Μάλλου ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα που λογικά θα είναι η άνοδος στην Α2 γυναικών .
Το δικό μου υστερόγραφο...Δεν μπορεί ολόκληρη Κρήτη να εκπροσωπείται στις εθνικές κατηγορίες μόνο από τον Ο.Α Χανίων. 
Ο Παναθηναϊκός σαν πέμπτος σίγουρα είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ίσως τόσο δυνατή την Καβάλα, έχασε το ματς και σε αυτές τις ηλικίες η ψυχολογία εύκολα παιφτει στα τάρταρα...πάλεψε τα υπόλοιπα παιχνίδια όμως αυτό που μένει είναι ότι τα κορίτσια είναι σε καλό δρόμο και η δουλειά που γίνεται στον..Τάφο είναι σπουδαία όπως απέδειξε η κατάκτηση του τίτλου την ίδια ώρα από την ομάδα των παίδων. 
Τελευταία η Καλαμάτα που έδειξε ότι κάτι καλό γίνεται στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Βέβαια και εκει τα παιδιά μοιράζονται σε αρκετές ομάδες αφού άλλη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα κορασίδων και άλλη των νεανίδων. 
Μια επανεξέταση του θέματος θα βοηθούσε. 
Μην λησμονήσω να τονίσω την σπουδαία κίνηση της Ομοσπονδίας να καλύπτει σε livestreaming όλους τους αγώνες ,όσο και την δουλειά του Γιώργου Νιφλή που τα έκανε όλα και είχε το κουράγιο μετά από κάθε ματς να παρουσιάζει και post game ρεπορτάζ!
 
Να τελειώσω δίνοντας συγχαρητήρια στις προσπάθειες των κοριτσιών, που κάποια θα συμμετέχουν από την Τετάρτη και στο αντίστοιχο των νεανίδων, υπενθυμίζοντας τους ότι όλα τώρα ξεκινάνε. 
Στόχος έξω από αυτά τα πρωταθλήματα είναι να φτάσουν όσο ψηλότερα μπορούν και γιατί όχι να γίνουν σαν τις δύο κυρίες που ήσαν στην εξέδρα και τις παρακολουθούσαν όντας δυο Ιερά...τέρατα του γυναικείου μπάσκετ: την Εβίνα Μάλτση και την Τούλα Καλεντζου.