Skip to main content

Εθνική Γυναικών - Η πρόκριση στο Eurobasket μέσα από τα μάτια των Σωτηρίου, Σπανού και Σταμάτη

Η Εθνική Γυναικών, με απολογισμό 5 νίκες και μία ήττα… σφράγισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Eurobasket 2023, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο σε Σλοβενία και Ισραήλ.

Κατερίνα Σωτηρίου, Αρτεμις Σπανού και Εβίνα Σταμάτη ήταν από τις πρωταγωνίστριες της γαλανόλευκης πορείας, με τις τρεις Ελληνίδες διεθνείς να αναφέρονται στην σημασία της πρόκρισης, στις προσδοκίες για το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού, ενώ αποκάλυψαν τι έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη τους από την πορεία της ομάδας στα προκριματικά.

Αναλυτικά:

Τι είναι αυτό που δεν θα ξεχάσετε από όλη την πορεία στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2023;

Σωτηρίου: «Αναμφίβολα εκείνο που θυμάμαι είναι το πρώτο παιχνίδι στο Μάντσεστερ. Ήμασταν μαζί σαν ομάδα με το νέο προπονητικό τιμ μόλις πέντε ημέρες και φτάσαμε στο γήπεδο λίγο πριν το ζέσταμα γιατί είχαμε πέσει σε κίνηση. Η ομάδα ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη και μαζευτήκαμε και λέμε ‘’παιδιά όλα είναι στο μυαλό μας και η ομάδα αυτή πρέπει να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες. Η Εθνική Γυναικών έχει μια δύναμη και το άγχος πρέπει να μας γίνει ενέργεια’’. Όχι μόνο λοιπόν έγινε ενέργεια, αλλά ήρθε μια μεγάλη ομαδική νίκη και ένα ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά. Υπήρχε η απόλυτη συγκέντρωση και η θέληση να βρούμε τον εαυτό μας και να παρουσιαστούμε όπως πρέπει. Μπήκαμε σαν ομάδα παρά το άγχος ότι καμιά αθλήτρια δεν έκανε τη ρουτίνα της. Ήταν πρώτος αγώνας με το νέο τιμ και δεν γνωριζόμαστε καλά, αλλά δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Από εκεί ξεκίνησε η Εθνική να δείχνει ότι με την νίκη και την εμφάνισή της μπορεί να φτάσει στην πρόκριση».

Σπανού: «Θυμάμαι έντονα τη στιγμή που κερδίσαμε την Μεγάλη Βρετανία στη Ρόδο ξέροντας πλέον ότι κατά 80% θα έχουμε πάρει και την πρόκριση. Γενικά όλη η πορεία με τις συναθλήτριές μου θα μου μείνει αξέχαστη. Ήταν κάτι που το θέλαμε και δώσαμε πολλή ενέργεια, πάθος και ψυχή για να το καταφέρουμε».

Σταμάτη: «Φυσικά δεν θα ξεχάσω στη Ρόδο το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία που μας οδήγησε κατά μεγάλο ποσοστό και στην πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Ήταν ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας που καταφέραμε και το κερδίσαμε».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η πρόκριση πέρα από την παρουσία της Ελλάδας σε μια ακόμη τελική φάση Ευρωμπάσκετ;

Σωτηρίου:  «Είναι γεγονός ότι η Εθνική Γυναικών έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε Ευρωμπάσκετ τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό δεν κάνει δεδομένη την πρόκριση και θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του μπάσκετ γυναικών. Έχουμε μια νέα γενιά που έχει αρχίσει να παίρνει εμπειρίες και να είναι σε μεγάλες ομάδες. Πρέπει ωστόσο να δοθεί χρόνος για να χτιστεί πολύ καλύτερα και με ωριμότητα, ώστε να κάνει βηματάκια και νίκες στα Ευρωμπάσκετ. Πολύ βασικό για μένα είναι να φέρουμε περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ. Η Εθνική πρέπει να είναι κίνητρο για τα νέα παιδιά και να καταλάβουν τι σημαίνει αγαπημένη ομάδα».

Σπανού: «Η παρουσία μας δείχνει ότι είμαστε σε αυτό το επίπεδο και ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι ένα έξτρα κίνητρο για μας προκειμένου να γίνουμε καλύτερες και να δείξουμε και το καλοκαίρι ότι αυτή η ομάδα δεν έχει απλά περάσει, αλλά μπορεί να κάνει πράγματα».

Σταμάτη: «Είναι πολλή σημαντική η πρόκριση για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Είμαστε μέσα στις 16 καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη κάτι που είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για μας ξεχωριστά. Ήταν ο στόχος μας και τον πετύχαμε…».

Τι πρέπει να κάνει καλύτερα η Εθνική Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ για να έχει μια καλή πορεία;

Σωτηρίου: «Ποτέ δεν είχαμε την πολυτέλεια για παράδειγμα να έχουμε 100 αθλήτριες και να κάνουμε την επιλογή. Άρα η κάθε παίκτρια και η κάθε προσωπικότητα είναι σημαντική. Αρχικά ελπίζω να είμαστε υγιείς, να έχουμε βελτιωθεί και να έχουμε κάνει βήματα μπροστά, πνευματικά και σωματικά, ώστε να παρουσιαστούμε καλύτερες απ’ ότι είμαστε τώρα. Είμαστε μια χώρα που δεν υπερτερούμε στα τεράστια κορμιά, στις ταχύτητες και σε ποσότητα αθλητριών. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο, στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Να χτυπήσουμε στις αδυναμίες τους αντιπάλους και να μειονεκτήματά μας να κάνουμε πλεονεκτήματα. Έτσι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω»

Σπανού: «Σίγουρα θα είμαστε πάλι ένα αουτσάιντερ και δεν θα μας υπολογίζουν πολύ, οπότε και εμείς θέλουμε να βγάλουμε το καλό μας εαυτό. Να παρουσιάσουμε αυτό που ξέρουμε σαν Εθνική, το πάθος μας, την αγάπη γι’ αυτή την ομάδα και να παίξουμε κάθε παιχνίδι σκληρά, βγάζοντας το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο που μπορούμε. Αν τα κάνουμε αυτά θα έρθει και το αποτέλεσμα».

Σταμάτη: «Η ιδιαιτερότητα αυτό του τουρνουά είναι ότι τα παιχνίδια γίνονται το ένα μετά το άλλο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να πηγαίνεις παιχνίδι το παιχνίδι, να απομονώνεις τα πάντα και να κοιτάς κατευθείαν το επόμενο. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά γιατί οι ομάδες είναι πολύ δυνατές με έμπειρες παίκτριες που παίζουν χρόνια μαζί. Είναι μεγάλο κίνητρο για μας που θα βρισκόμαστε σε αυτή τη διοργάνωση».