Skip to main content

Σπανού: «Κάθε φορά που φοράω τη φανέλα της Εθνικής και ακούω τον Εθνικό Ύμνο ανατριχιάζω»

Η Εθνική Γυναικών βρέθηκε στα Ιωάννινα για το διεθνές τουρνουά «Β. Μπεσκάκη» και η Άρτεμις Σπανού, με δηλώσεις της στο EOK WEB Radio, μίλησε για την αγάπη του κόσμου για το μπάσκετ, το επερχόμενο Eurobasket που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τις διαφορές μεταξύ εθνικής ομάδας και κλαμπ, αλλά και την ανανέωση της συνεργασίας της με την Μπουρζ.

Αναλυτικά η διεθνής σέντερ μίλησε:

Για το δεκαήμερο που βρέθηκε η Εθνική Γυναικών: «Εδώ και 2 χρόνια που είναι ο κόουτς έχει βάλει τη φιλοσοφία του, τη νοοτροπία του, τα πλάνα του, οπότε κάθε φορά που βρισκόμαστε μπορούμε να κάνουμε μια επανάληψη σε αυτά και να βάζουμε παραπάνω πράγματα. Επίσης, αυτό το δεκαήμερο ο κόουτς μπόρεσε να καλέσει καινούργιες παίκτριες που δεν είχε δει και δοκιμάσει και να βγάλει συμπεράσματα. Είχαμε και τραυματισμούς, όπως της Μαριέλλας που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, ωστόσο άλλα κορίτσια πήραν την ευκαιρίες και νομίζω ότι πήγε πολύ καλά».

Για την αγάπη του κόσμου στα Γιάννενα για το μπάσκετ: «Είχαμε πάει με την Εθνική Γυναικών το 2018 για προετοιμασία και το είχαμε βιώσει και τότε. Τώρα έχει φτιαχτεί και το γήπεδο, οι εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ καλές για μια προετοιμασία. Το γήπεδο και στα δύο παιχνίδια γέμισε, ο κόσμος μάς υποδέχτηκε με μεγάλη αγάπη και το καταλάβαμε. Είμαστε πολύ χαρούμενες γι’ αυτό, γιατί κάνουμε ένα ταξίδι από πέρυσι. Θέλουμε ο κόσμος να μας αγαπήσει, να είναι εκεί για εμάς και να μας βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι και ένα πλάνο της Ομοσπονδίας να μας πηγαίνει στην επαρχία για να μας γνωρίσει ο κόσμος και να είμαστε κοντά σε αυτόν».

Για το πώς υποδέχονται μια καινούργια παίκτρια στην ομάδα: «Σίγουρα είμαστε μια παρέα, έχουμε καλή διάθεση, θέλουμε να παίζουμε για την εθνική ομάδα. Επειδή υπάρχει και ένας αριθμός κοριτσιών που είμαστε αρκετά χρόνια μαζί, είναι πιο εύκολο να φέρεις κάποιες καινούργιες παίκτριες και να προσαρμοστούν σε αυτό που είμαστε. Εκτός απ’ το μπουγέλο, σίγουρα υπάρχει μια συζήτηση στην αρχή για κάποιους κανόνες στην ομάδα, την κουλτούρα, τη νοοτροπία μας και το μότο της ομάδας, το οποίο είναι το “μαζί”. Όλες οι καινούργιες αθλήτριες είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε αυτό. Επίσης, παίρνουμε και σχόλια του τύπου ότι δεν είμαστε τόσο σοβαρές όσο δείχνουμε στο γήπεδο, είμαστε καλά παιδιά, οπότε αυτό είναι πολύ καλό».

Για το αν συζητούν από τώρα για το Ευρωμπάσκετ 2025: «Σίγουρα το συζητάμε. Το τουρνουά που έγινε και φέτος και η συνάντηση που έγινε με τις κοπέλες είναι για να βάλουμε ένα “λιθαράκι” γι’ αυτό. Ο Νοέμβρης και ο Φλεβάρης είναι κομμάτια που πρέπει να δουλέψουμε σαν ομάδα για να μπορέσουμε να είμαστε καλά τον Ιούνιο. Το περιμένουμε πώς και πώς, θέλουμε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ανυπομονούμε να παίξουμε μπροστά στον δικό μας κόσμο».

Για το αν θα έχουν άγχος λόγω του κόσμου: «Νομίζω θα υπάρχει λίγο άγχος, αλλά μόλις αρχίσουν τα ματς θα γίνει δημιουργικό άγχος και όλη η ενέργεια που θα υπάρχει θα την πάρουμε θετικά και θα παίζουμε όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλους όσους θα είναι εκεί μαζί μας».

Για τη διαφορά του να παίζει στην Εθνική με του να παίζει σε κλαμπ: «Νομίζω το νιώθεις λίγο παραπάνω. Κάθε νίκη, κάθε ήττα, κάθε φάση, κάθε αγώνας σημαίνει περισσότερα για εσένα και χωρίς να το αισθάνεσαι δίνεις και περισσότερο τον εαυτό σου σε αυτό. Εγώ κάθε φορά που φοράω αυτήν τη φανέλα και ακούω τον Εθνικό Ύμνο ανατριχιάζω, νιώθω ευλογία που είμαι εκεί και που μπορώ να βοηθάω τη χώρα μου να βρίσκεται σε τέτοια παιχνίδια, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Για την ανανέωσή της με τη Μπουρζ: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που θα βρίσκομαι πάλι στο γαλλικό πρωτάθλημα, είναι ένα απ’ τα δυνατότερα πρωταθλήματα που υπάρχουν στο μπάσκετ γυναικών. Μου το έδειξαν και πέρυσι, ένα πολύ physical πρωτάθλημα. Πριν το Ευρωμπάσκετ 2025 ήθελα να είμαι σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα ώστε να προετοιμαστώ κατάλληλα. Η ομάδα μας κατάφερε να βγει και στην Ευρωλίγκα, που είναι πολύ σημαντικό. Είμαι έτοιμη να ξαναγυρίσω όποτε μου πουν για να βοηθήσω την ομάδα μου φέτος να κατακτήσει κι ένα πρωτάθλημα».