Skip to main content

Μπουσβάρος: Η Εθνική Παμπαίδων είναι η… βάση της πυραμίδας

Για την προετοιμασία της Εθνικής Παμπαίδων και την συμμετοχή της στο τουρνουά Φιλίας, μίλησε στο EOK WEB Radio, ο Δημήτρης Μπουσβάρος.

Αναλυτικά ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε:

Για την όλη διαδικασία επιλογής: «Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία. Φέτος αυτή η εθνική «έτρεξε» με μεγαλύτερη προσοχή. Όλο αυτό το ταξίδι ξεκίνησε απ’ τον Δεκέμβριο που ανέλαβα και «έτρεξα» σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, σε κλιμάκια τοπικά, σε κλιμάκια που κάνουμε με επιλογές που είχαν κάνει οι προπονητές του περιγράμματος, πάνω στις οποίες βασιστήκαμε και είναι ένα μεγάλο βοήθημα για εμάς. Απ’ αυτά τα παιδιά έγιναν κλιμάκια Νότου και Βορρά, μετά έγινε ένα κοινό και τον Μάρτιο παίξαμε δύο διεθνή φιλικά. Μετά από ένα μήνα, παίξαμε στην πόλη της Λάρισας με τον Κεραυνό Λάρισας και τον Ίκαρο. Ο Κεραυνός ήταν σχεδόν η εφηβική ομάδα που βρισκόταν στο Final-6 του Πανελληνίου και οι Ίκαροι ήταν ένα μείγμα ανδρών με παμπαίδες. Έτσι καταλήξαμε σ’ αυτήν την επιλογή παιδιών».

Για την προετοιμασία της Εθνικής Παμπαίδων: «Έχουμε κανονίσει κάποια φιλικά. Είναι λίγο ιδιαίτερη η κατάσταση της προετοιμασίας μας, γιατί απ’ τη μία οι μέρες είναι λίγες για να κάνεις προετοιμασία και απ’ την άλλη οι αγώνες είναι τρία παιχνίδια, όπου αυτός που θα παίξει περισσότερο ζήτημα είναι να «μαζέψει» 80’ συμμετοχής συνολικά. Φέτος τα παιδιά είχαν αρκετά βαρύ φορτίο από αγωνιστικές υποχρεώσεις όλη τη χρονιά, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε με έλεγχο και βλέποντας πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά σε μια «ζωντάνια» και μια «φρεσκάδα», ενώ παράλληλα να βάλουμε μερικά πράγματα που έχουμε θέσει μέχρι στιγμής σαν κανόνες».

Για το ότι η Εθνική Παμπαίδων αποτελεί τη βάση της «πυραμίδας» των εθνικών ομάδων: «Αυτή η Εθνική έχει μια ιδιαιτερότητα, το ότι είναι η βάση της «πυραμίδας». Αν παρατηρήσουμε όλα αυτά τα χρόνια, το 50-70% των παιδιών της Εθνικής Παμπαίδων έχει φτάσει μέχρι και την Εφήβων. Είναι ουσιαστικά το «ξεσκαρτάρισμα» κάθε γενιάς. Οι παμπαίδες είναι μια Εθνική που αποτελεί τη βάση για όλο αυτό το κομμάτι».

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που «τρέχει»: «Επειδή εγώ συγχρόνως είμαι και επικεφαλής στο αναπτυξιακό του Βορρά μαζί με τον Πέτρο Γκαϊτατζή, αυτό που έχω δει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι ότι οι αφανείς ήρωες είναι οι προπονητές που “τρέχουν” σε όλες τις Ενώσεις, που κάνουν τα κλιμάκια και που έχουν πάει ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη ακαδημία της χώρας. Ειδικά στην καταγραφή, μέσα σε 1.5 χρόνο έχει γίνει μεγάλο «άλμα». Φέτος ήδη έχουμε μαζέψει μια “φουρνιά” 40-50 παιδιών γεννημένων του 2009 και έχουμε καταγραφή και για τα παιδιά του 2010. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο “τρέχει” και αξίζουν τα εύσημα γι’ αυτό στους προπονητές του προγράμματος που “τρέχουν” στις κατά τόπου Ενώσεις και περιφέρειες».

Για το ενδιαφέρον του κόσμου για τις μικρές ηλικίες: «Επειδή μου αρέσει να πηγαίνω σε πάρα πολλά παιχνίδια σε όλες τις ηλικίες, αυτό που παρατηρώ είναι ότι όλα τα πράγματα στο μπάσκετ αρχίζουν και κατεβαίνουν «σκαλιά» προς τα κάτω ηλικιακά. Βλέπω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απ’ τη μεριά του κόσμου. Όλα τα φιλικά μας είχαν κόσμο, ακόμη και στη Λάρισα μαζεύτηκαν 500 άτομα. Υπάρχει ενδιαφέρον για το τι έρχεται από πίσω. Σίγουρα για τα παιδιά είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί αρχίζουν κι εκπαιδεύονται και στη διαδικασία να μαζευτούν, να παίξουν με καλούς συμπαίκτες μαζί. Προπονούνται περισσότερο στη διαδικασία, παρά στο αγωνιστικό κομμάτι».

Για το τουρνουά Φιλίας (19-21/07): «Καταρχάς, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν ξέρεις τους αντιπάλους, είναι πολύ δύσκολο να έχεις μια εικόνα απ’ τα παιδιά. Έχουμε μια μικρή εικόνα απ’ την Ισπανία, αλλά απ’ τις άλλες δεν έχουμε, έχουμε μόνο από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες. Η επόμενη ιδιαιτερότητα είναι ότι οι δύο απ’ τις τρεις ομάδες είναι οι πιο δυνατές στην Ευρώπη. Πέρυσι η Ιταλία ήταν πάρα πολύ δυνατή και φέτος σε ένα τουρνουά που έγινε με την Ισπανία, την κέρδισε 30 πόντους. Έχουν μια γενιά των 2007 που πιστεύω ότι θα είναι καλή στο μέλλον. Αγωνιστικά δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά αθλητικά είναι πολύ πιο έτοιμοι σαν παίκτες».

Για το στόχο της Εθνικής στο τουρνουά: «Εμείς έχουμε βάλει τρεις στόχους: βασικά, νοοτροπία και ενέργεια. Εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος αν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτήν την εικόνα, δηλαδή να έχουμε μια συνέπεια στα βασικά κομμάτια του μπάσκετ, να έχουμε μια σωστή νοοτροπία σαν ομάδα και να έχουμε και μια μαχητικότητα με την οποία θα μπορέσουμε ν’ ανταγωνιστούμε τα παιχνίδια όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτές οι μικρές ηλικίες έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Επειδή τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα πνευματικά, οι διαφορές μεγαλώνουν γρήγορα, οπότε είναι θέμα του πόσο έτοιμος είσαι πνευματικά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να φύγουμε “άδειοι” στο γήπεδο απ’ την προσπάθεια».