Skip to main content

Γιοβάνοβιτς : «Όταν είσαι πρωταθλητής, όλοι έχουν ένα έξτρα κίνητρο για να σε κερδίσουν»

Η γκαρντ της Σοπρόν, Νεβένα Γιοβάνοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, τόσο για την πρόκριση της Ουγγρικής ομάδας στα προημιτελικά της EuroLeague Women, όσο και για το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Σερβίας στο EuroBasket Women 2021 είναι ένα από τα αγαπημένα της.

Η Νεβένα Γιοβάνοβιτς ήταν από τους κύριους συντελεστές, ώστε η Σοπρόν να βρεθεί στην δεύτερη θέση του ομίλου της με ρεκόρ 8-6 και να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά του EuroLeague Women, εκεί που θα αντιμετωπίσει την Τσεχική USK Πράγας. Η 31χρονη Σέρβα γκαρντ έχει μεγάλη εμπειρία από διοργανώσεις στο ευρωπαικό μπάσκετ, αλλά και πολλές επιτυχίες με την Εθνική ομάδα της χώρας της, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, αλλά και δύο χρυσά (2015 και 2021) και ένα χάλκινο στο EuroBasket. Υπενθυμίζουμε ότι πρόπερσι έπαιξε στην Ελλάδα με την φανέλα της Ελευθερίας Μοσχάτου μέχρι την διακοπή τότε των πρωταθληματων λόγω κορωνοιου.

Πέρσι το καλοκαίρι ήταν στην αποστολή της Εθνικής Σερβίας που κατέκτησε το EuroBasket Women 2021, ενώ κατετάγη τέταρτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Σοπρόν είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία στο Ευρωπαικό μπάσκετ γυναικών και κάθε χρόνο έχει σημαντικές νίκες και διακρίσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ενώ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων 14 πρωταθλήματα και δέκα Κύπελλα Ουγγαρίας. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε η Νεβένα Γιοβάνοβιτς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να μας πεις πως αξιολογείς τις εμφανίσεις της ομάδας σου στους ομίλους του EuroLeague Women, οπού η Σοπρόν πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Η σεζόν ήταν ιδιαίτερα για πολλούς λόγους, ο κορονοιός δυστυχώς ανάγκασε κάποια παιχνίδια να μετακινηθούν, αλλά στο τέλος πετύχαμε το στόχο μας, που ήταν να πάρουμε μια θέση στα προημιτελικά και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

Ο αντίπαλος σας στα προημιτελικά είναι η USK Praha. Που θα εστιάσετε για να την νικήσετε; 

Η Πράγα είναι μια δύσκολη ομάδα, έχουν σπουδαία ταλέντα και πολύ καλές παίκτριες ατομικά, αλλά ο τρόπος που παίζουν μπάσκετ ομαδικά είναι αυτό που τις κάνει πραγματικά δυνατές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην άμυνά μας και να είμαστε σε θεση να τις σταματήσουμε.

Ποια είναι η άποψη σας για το επίπεδο της φετινής EuroLeague Women;

Νομίζω ότι το γκρουπ μας τα εξηγεί όλα. Ο καθένας μπορεί να νικήσει τον καθένα και υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες που έδωσαν μάχη για το top 8 ή ακόμη και για τα εισιτήρια του Eurocup. Σε αυτό το επίπεδο απλά πρέπει να έχεις πάντα πλήρη συγκέντρωση. 

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στο παρκέ;

Όπως πρωτοείπα, η άμυνα είναι η εικόνα της ομάδας μας και σε αυτά που πιστεύουμε. Η Σοπρόν είναι μια ομάδα, που βρίσκεται στις κορυφαίες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι πολύ σημαντικό για όλους που έρχονται εδώ να έχουν νοοτροπία νικητή.

Το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας είναι ένα από τα καλύτερα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ γυναικών. Η Σοπρόν είναι στην πρώτη θέση. Θα ήθελα να μας πεις τις εντυπώσεις σου από την διοργάνωση;

Οι ομάδες ξεκινούν κάθε χρόνο, ώστε να γίνονται πιο δυνατές, οπότε υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μια κατοχή καθορίζει τον νικητή. Ηττηθήκαμε στο Κύπελλο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως πρωτοείπα, όλες οι ομάδες βελτιώνονται. Ιδιαίτερα, όταν είσαι πρωταθλητής, όλοι έχουν ένα έξτρα κίνητρο για να σε κερδίσουν.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2021 με την Εθνική ομάδα της Σερβίας;

Το να αγωνίζεσαι με την Εθνική σου ομάδα είναι το καλύτερο πράγμα και το καλύτερο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις ένας αθλητής. Το να εκπροσωπείς την χώρα σου είναι τιμή και πίεση την ίδια στιγμή. Η γενιά μας είχε επιτυχίες, αλλά νομίζω ότι το χρυσό μετάλλιο στην Βαλένθια είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Το να κερδίζουμε την Ισπανία στα προημιτελικά ήταν ένα πλήρωμα του χρόνου και μετά από αυτό ξέραμε ότι η ομάδα μας είναι ασταμάτητη.