Skip to main content

Ο Τζέιμς Γκιστ στο SuperBasket: «Ο Βόβορας είναι πολύ καλός προπονητής»

 Ο Αμερικανός φόργουορντ της Μπάγερν Μονάχου, Τζέιμς Γκιστ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό (8/1), μιλώντας μεταξύ άλλων για το πως βλέπει το παιχνίδι, τονίζοντας γιατί από τα χρόνια του στον Παναθηναικό, θεωρεί τον Γιώργο Βόβορα, πολύ καλό προπονητή, για ποιο λόγο η Μπάγερν Μονάχου ξεχώρισε στο πρώτο μισό της σεζόν αλλά και τι του λείπει από τα χρόνια του στην Ελλάδα.

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους Αμερικανούς παίκτες που πέρασαν από τα Ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, αφού αγωνίστηκε με την φανέλα του Παναθηναικού από το 2012 έως το 2019. Ο 34χρονος Αμερικανός φόργουορντ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων έξι Κύπελλα και πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας με τους πράσινους, ενώ από τον Δεκέμβριο αγωνίζεται με την Μπάγερν Μονάχου.

Ο Γκιστ μας ανέφερε γιατί η Γερμανική ομάδα ξεχωρίζει φέτος στην EuroLeague και ποιοι είναι οι στόχοι της από εδώ και πέρα , υπογραμμίζοντας τι θέλει να προσφέρει παραπάνω στα επόμενα παιχνίδια. Μας δήλωσε επίσης, γιατί θεωρεί τον Γιώργο Βόβορα εξαιρετικό προπονητή, ενώ μας μίλησε και για τα ντέρμπι στην Ελλάδα.

Όλα όσα δήλωσε ο Τζέιμς Γκιστ στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη: 

 Η Μπάγερν Μονάχου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την Παρασκευή (8/1). Ποιες είναι οι απόψεις σου για την Ελληνική ομάδα και πως σχεδιάζετε να τους νικήσετε;

Ο Ολυμπιακός είναι μια δύσκολη ομάδα αυτή τη στιγμή. To ματς είναι στην έδρα τους και εμείς προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο μισό της σεζόν. Η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε το πρώτο παιχνίδι, δεν το έχω δει, θα το δω σίγουρα στο ξενοδοχείο, αλλά πρέπει να είμαι προετοιμαστούμε ανάλογα. Στο πρώτο μισό της σεζόν ήμασταν η έκπληξη, αλλά τώρα όλοι είναι προετοιμασμένοι και συζητούν. Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολη ομάδα όταν παίζει εντός έδρας, αν και τον κερδίσαμε στην έδρα μας, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι για να έρθουμε να τον κερδίσουμε και εκεί.

136984980_1390894634636668_5259235704977237819_n12345.jpg

 Η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται στην τέταρτη θέση της EuroLeague αυτή τη στιγμή. Τι κάνει την Γερμανική ομάδα να ξεχωρίζει; Ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα;

Πρώτα από όλα, έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή, τον Αντρέα Τρινκιέρι και ο οργανισμός λειτουργεί πολύ επαγγελματικά. Δεύτερον, έχουμε ένα σύνολο από εξαιρετικά παιδιά, νεαρά σε ηλικία, με εξαιρετική αθλητική κατάστασή,  που έχουν κίνητρο και που είναι πολύ δυνατοί, όλοι έχουν να αποδείξουν πράγματα τώρα. Με αυτούς τους δύο συνδιασμούς, δηλαδή με τον κόουτς και τους παίκτες, όλα τα άλλα είναι πρόσθετα και αυτός είναι ένας καλός λόγος που η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται πολύ ψηλά.

Ποιοι είναι οι στόχοι για το Γερμανικό πρωτάθλημα;

Στόχος είναι πάντα να κερδίζουμε. Στο τέλος κάθε μέρας, είναι μια επιπέδου EuroLeague και είμαστε για ένα διάστημα εκτός κορυφής του Γερμανικού πρωταθλήματος. Είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες όπως η Άλμπα Βερολίνου, η Μπάμπεργκ. Είναι πρώτη φορά που αγωνίζομαι στο Γερμανικό πρωτάθλημα, οπότε δεν έχω πολύ μεγάλη εμπειρία για να μιλήσω για αυτό. Οι ομάδες διαφέρουν, όπως και η  ποιότητα των παικτών, αλλά ξέρω ότι έχουμε καλή ομάδα και αδιαμφισβήτητα θέλουμε να προσπαθήσουμε να τους κερδίσουμε όλους το πρωτάθλημα.

136442153_163425725537169_5969944720937133512_n.jpg

Έχεις εξαιρετικές ικανότητες, μεγάλη εμπειρία. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που θέλεις να δώσεις περισσότερο στην Μπάγερν Μονάχου στα επόμενα παιχνίδια;

Έχουν τα πάντα, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα και θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω. Είναι μια δύσκολη ομάδα για να παίξεις αντίπαλος της.Εγώ μπορώ να συμβάλω στην νοοτροπία λόγω της εμπειρίας που έχω να βοηθήσω. Είμαι ένα είδος παίκτη, που θέλω να βοηθάω, δεν εστιάζω ποτέ σε κάτι, αλλά θέλω να κάνω καλό στην ομάδα, για αυτό βρίσκομαι εδώ. 

136372957_4025256990857836_5788490873664463633_n_1.jpg

 Αγωνίστηκες εφτά χρόνια στον Παναθηναικό. Τι έχεις κρατήσει από εκείνες τις σεζόν; Ποια είναι η άποψη σου για το Ελληνικό πρωτάθλημα;

 Κράτησα απλά αναμνήσεις, φίλε. Οι δύσκολες καταστάσεις ξεχνιούνται, όταν τις μαζεύεις, αλλά οι αναμνήσεις μένουν για πάντα. Τις κρατώ μαζί μου τώρα, σαν μια εμπειρία που απέκτησα, όπως και με όλες τις ομάδες που έπαιξα εδώ (στην Ευρώπη). Είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα. Είναι στιγμές που με πάνε πίσω.
  
Σχολίασες στο Instagram ότι ο κόουτς Βόβορας είναι εξαιρετικός προπονητής (great coach) όταν ανακοινώθηκε το διαζύγιο του με τον Παναθηναικό. Θα ήθελα να μας μιλήσει για αυτό το σχόλιο.
 
 Ναι είναι. Ο Βόβορας είναι ένας πολύ καλός κόουτς, καταλαβαίνει το μπάσκετ. Είναι πολύ καλός, καταλαβαίνει το παιχνίδι, την στρατηγική και 
ήταν ο βοηθός πολλών προπονητών όπως και του Αργύρη Πεδουλάκη για πολύ καιρό.Πρέπει να καταλάβεις το δικό του μπασκετικό IQ. Ήταν σε μια περίοδο που αλλάζαμε συχνά προπονητές και όταν αναλάμβανε υπερησιακός σε ένα-δύο παιχνίδια που έπρεπε να πάρουμε, ήταν σε θέση να κερδίσει κάθε παιχνίδι. Δυστυχώς, πήρε αυτήν την ευκαρία  κάτω από αυτές τις προυποθέσεις, αλλά στο τέλος κάθε μέρας, πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιος είναι, τι άνθρωπος είναι. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα να προπονήσει μια ομάδα. Έχει πολύ καλή αντίληψη του μπάσκετ. Στην αρχή,  μπορει να μην τον καταλαβαινα πλήρως, αλλα οταν ειδα οτι οι ιδεες του δουλευαν τον εμπιστετηκα εκανε εξαιρετικη δουλεια και αυτος ειναι ο λογος που ο οργανισμος του Παναθηναικου τον εμπιστευτηκε. Όταν ημουν στην ομαδα τον εμπιστευομουν, όπως πρωτοείπα, γιατι καταλαβαιναμε ολοι το τι ζητουσε μεσα στο παιχνίδι. Όταν παίξαμε με την CSKA (μέσα στην Μόσχα), χασαμε τρεις ποντους, αλλά ειχαμε τις προυποθεσεις να παρουμε το παιχνιδι, ενω αναμενονταν να χασουμε με είκοσι-τριάντα πόντους. Και τον αντικατέστησε μετά από αυτό το παιχνίδι ο Τσάβι Πασκουάλ. Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και δεν μου αρέσει να βλέπω να συμβαίνει αυτό.
 
 Μίλησες για την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ του Παναθηναικού και Ολυμπιακού. Θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη; Τι ξεχωρίζεις από τα ντέρμπι; 
 
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι, αν όχι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ομάδες έχουν πολλούς οπαδούς, οι οποίοι έχουν αληθινό πάθος. Δυστυχώς, οι φίλαθλοι δεν μπορούν να έρθουν στο παιχνίδι φέτος. Είναι ένα μεγάλο μέρος της αντιπαλότητας, αλλά οι Ολυμπιακός και Παναθηναικός ιστορικά είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλοι αντίπαλοι. Για αυτά τα παιχνίδια, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτό, έχουμε πει ότι έπρεπε να έχεις κίνητρο σε κάθε παιχνίδι. Είναι δύο μεγάλες ομάδες και ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαικούς συλλόγους κάθε χρόνο. Οπότε εκείνα τα χρόνια, ήταν υψηλού επιπέδου μπάσκετ, πολύ ταλέντο και οι οπαδοί που έχουν από πίσω το κάνουν τόσο σπουδαίο. 
 
136663736_216731116848480_5790854849225964669_n.jpg
 
Ποιον θεωρείς ότι ήταν ο καλύτερος σου συμπαίκτης από τους πράσινους και ποιος ο πιο δύσκολος αντίπαλος από τους ερυθρόλευκους στα μεταξύ τους ντέρμπι;
 
Είναι δύσκολο να πω ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης στον Παναθηναικό στα ντέρμπι, είχαμε πολλούς καλούς παίκτες, δεν ξεκινούσαμε σχεδόν ποτέ την σεζόν με το ίδιο ρόστερ και με τον ίδιο προπονητή. Θέλω να πω πολλούς ανθρώπους, αλλά με αυτούς που είχα την καλύτερη επικοινωνία, είχαμε την πιο ισχυρή σχέση, πιθανότατα είναι ο Στέφαν Λάσμε, όπως και ο Κρις Σίνγκλετον, είναι τα άδερφια μου. Είναι άνθρωποι που θεωρώ αδέρφια μου.
 
Από το ξεκίνημα, μέχρι το τέλος είναι δύσκολο να πω ποιος ήταν ο πιο καλός συμπαίκτης μου στα ντέρμπι. Σχετικά με τους αντίπαλους, ο Ολυμπιακός είχε το ίδιο group παικτών για πολλά χρόνια, Παπανικολάου, Πρίντεζης,Σπανούλης, ο Σλούκας ήταν ένα διάστημα πριν πάει στην Φενέρμπαχτσε και τώρα γύρισε πίσω, οπότε έπαιζαν μαζί κάθε χρόνο, έπαιζαν και στην Εθνική μαζί, οπότε γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οπότε, είναι δύσκολο να πω ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος στα ντέρμπι. Βέβαια είναι δύσκολοι παίκτες για να παίξεις αντίπαλοι τους.
  
 Ποιες είναι οι άποψεις σου για την χώρα μας; Έζησες εδώ εφτά χρόνια; Τι θεωρείς ότι σου έχει λείψει περισσότερο από την Ελλάδα;
 
Η Αθήνα, εννοώ την πόλη, το φαγητό, οι άνθρωποι, οι εμπειρίες, ο γιος μου γεννήθηκε εδώ πριν τρία χρόνια, δημιούργησα αναμνησεις εκει, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι συγκεκριμένο ότι θα σου λείψει από την πόλη. Η Ελλάδα είναι μια απίστευτη χώρα, έζησα πολλά πράγματα σε αυτή. Για αυτό το λόγο όλοι θέλουν να την επισκέφτονται το καλοκαίρι. Είχα την ευκαιρία να μείνω για εφτά χρόνια, είναι κάτι απίστευτο και όπως είπα πιο πριν, οι αναμνήσεις είναι αυτές που μένουν.