Skip to main content

Ο Ντουέιν Γουάιτ στο SuperBasket: «Δεν φοβάμαι τις καταστάσεις με τον κορονοιό, αλλά προσπαθώ να μένω ασφαλής»

O άσος και άρχηγος της Τόφας, Ντουέιν Γουάιτ μας έκανε την τιμή και μίλησε στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη πριν το ματς με τον Κεραυνό για το Basketball Champions League για τις απόψεις του για την Κυπριακή ομάδα, τους στόχους της Τόφας, το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση με τον κορονοιό, το πως του φαίνεται η αρχηγία, αλλά και τι κρατάει από το NBA Draft και την εξαετή του πορεία στο NBA.

Ο 34χρονος πάουερ φόργουρντ και  αρχηγός της Τόφας, Ντουέιν Γουάιτ είναι ένα πραγματικό πολυεργαλείο για την τουρκική ομάδα, αφου βοηθάει τόσο επιθετικά με πόντους και ασίστ, όσο και αμυντικά, παίρνοντας πολλά ριμπάουντ, ενώ με έχει επιπλέον αρμοδιότητες να διευθύνει την ομάδα, αφού του έχει δοθεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ο Γουάιτ την φετινή σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα έχει κατά μέσο όρο 9 πόντους και 4.7 ριμπάουντ και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γρανάζι για να πετύχει η Τόφας του στόχους της τόσο στο τουρκικό πρωτάθλημα όσο και στο BCL.

Όλα όσα δήλωσε ο Ντουέιτ Γουάιτ στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:
 
 Θα αντιμετωπίσετε τον Κεραυνό την Τρίτη (3/11). Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το ματς;
 
Παίζουμε με μια καλή ομάδα στο γήπεδο του Κεραυνού. Θα επικεντρωθούμε στους γκαρντ τους. Έχουν δύο, που μπορούν πραγματικά να σκοράρουν. Επίσης, δεν υπάρχει χώρος για λάθη.
 
123496371_797103841083529_1169810992603488886_n.jpg
   
 Ποιοι είναι οι στόχοι της Τόφας για το Τουρκικό πρωτάθλημα και το BCL; 
 
Θέλουμε να καταφέρουμε να περασουμε στα  playoffs του Τουρκικού πρωταθλήματος και συνέχεια να προχωράμε στο Champions League. Φέτος, είναι η πρώτη μας χρονιά στην διοργάνωση και θέλουμε να κάνουμε σπουδαία εντύπωση. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάντα είναι δύσκολες, γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού.
 
Πολλές ομάδες στο BCL έχουν πολλά κρούσματα κορονοιού; Πως προσπαθείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση; Υπάρχει φόβος για αυτήν την κατάσταση;
 
Δεν φοβάμαι. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να είμαστε ασφαλείς. Ελπίζω ότι και οι συμπαίκτες μου και οι άλλοι διαγωνιζόμενοι θα κάνουν το ίδιο.
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για το αν υπάρχει χημεία;
 
Έχουμε πολύ καλή χημεία. Γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα. Ήταν μια δύσκολη αρχή για εμάς. Είχαμε αλλαγή προπονητή. Βέβαια βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά.
 
123733854_269595907822525_6401429515240613390_n.jpg
 
Σε τι διαφέρουν οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις από εκείνες του τουρκικού πρωταθλήματος;
 
Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Πολλές τουρκικές ομάδες παίζουν το ίδιο. Στην Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσουμε διαφορετικές φιλοσοφίες και στυλ.
 
 Στην προηγούμενη αγωνιστική στο τουρκικό πρωτάθλημα, η Τόφας ήταν πολύ κοντά να νικήσει την Φενέρμπαχτσε (104-103). Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το παιχνίδι;
 
Παίξαμε ένα σπουδαίο παιχνίδι. Ακόμη και αν ηττηθήκαμε, είμαι χαρούμενος με την προσπάθεια που κάναμε.
 
 https://www.youtube.com/watch?v=FjztLwCcQSI
Είστε αρχηγός της Τόφας. Πως αισθανθήκατε για αυτό και ίσως σας δημιουργεί περισσότερες ευθύνες;
 
Είναι τιμή μου να είμαι αρχηγός της Τόφας. Υπάρχουν πάντα ευθύνες για την καθοδήγηση μιας ομάδας. Είναι μια πρόσκληση, την οποία την αποδέχθηκα.
 
 123729756_2787755934831436_1844594065423063111_n.jpg
 
Αγωνιστήκατε σε πολλά παιχνίδια του NBA με τις Οκλαχόμα, Σάρλοτ και Μπόστον. Πως ήταν τα παιχνίδια στο NBA;
 
Ήμουν ευλογημένος που έπαιξα έξι χρόνια στο ΝΒΑ. Ήταν ένα όνειρο, που είχα όλη μου την ζωή. Κάθε ματς ήταν δύσκολο, γιατί οι παίκτες είναι τόσο ταλαντούχοι. Από τον πρώτο μέχρι τον 15ο παίκτη, όλοι μπορούν να παίξουν.
 
Τι χαρακτηριστικά θεωρείται πρέπει να έχει ένα power forward στο NBA;
 
Το παιχνίδι έχει αλλάξει με τα χρόνια. Ένα πράγμα είναι σίγουρα για τους παίκτες που παίζουν πάουερ φόργουορντ στο NBA σήμερα ότι μπορούν να παίξουν σε όλο το γήπεδο. Όλοι οι "μεγάλοι" μπορούν να σουτάουν τρίποντα τώρα.
 
 
Το NBA draft θα γίνει στις 18/11. Είχατε πάρει μια υψηλή θέση στο draft του 2008 (Νο.29) και είχατε επιλεγεί από τους Detroit Pistons. Τι έχετε κρατήσει και τι θυμάστε από τότε;
 
Θυμάμαι πολύ την νευρικότητα που είχα εκείνη την νύχτα. Θα μπορούσα να πάω οπουδήποτε ανάμεσα στο 15ο και στο 35ο pick. Είχα τις φανέλες από όλες τις ομάδες, τις οποίες τις έχω κρατήσει.
 
123498458_405005953870327_6251466062403625682_n.jpg
 
 Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως ζήσατε την εμπειρία του lockdown και της πανδημίας;
 
Ήταν πολύ δύσκολο. Είμαι στεναχωρημένος για όλους τους θανάτους στον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα. Νιώθω ευλογημένος, γιατί είχα την ευκαιρία να είμαι στο σπίτι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου για συνεχόμενους μήνες. Είχα επίσης ένα νεογέννητο μωρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Τι σε έκανε να ξεκινήσεις το μπάσκετ; Τι σημαίνει το μπάσκετ για εσένα;
 
Η μητέρα μου ήταν η αιτία που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ. Το μπάσκετ σημαίνει τα πάντα για εμένα. Με βοήθησε να δω όλο τον κόσμο. Μέρη που δεν είχα καν ονειρευτεί, ότι θα δω. Επίσης, γνώρισα μερικούς απίστευτους ανθρώπους μέσα στα χρόνια, για αυτό το λόγο δεν παραπονιέμαι για την καριέρα μου, μέχρι τώρα.