Skip to main content

Γεραγωτέλλης: «Η Μακάμπι θα ξεκινάει από την άμυνα»

Ο assistant coach της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βασίλης Γεραγωτέλλης μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τους στόχους της Ισραηλινής ομάδας εν όψει της νέας σεζόν και την φιλοσοφία της, για τις απόψεις του σχετικά με την EuroLeague, για τα χρόνια στον Ολυμπιακό, αλλά και για το lockdown στο Ισραήλ.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για την νέα σεζόν: Η Μακάμπι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα. Οι στόχοι όλων αυτών των ομάδων, έτσι και οι δικοί μας, είναι να πάρουμε τίτλους. Ο στόχος μας για φέτος είναι να πάρουμε το Κύπελλο και το πρωτάθλημα του Ισραήλ, όπως κάθε χρόνο. Πρώτος στόχος στην EuroLeague είναι να μπούμε στην οχτάδα. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και τίποτα εγγυημένο. Η EuroLeague είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θα βασιστούμε στα βήματα που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, που θεωρώ ότι είναι θετικά και θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να προσπαθήσουμε να παίξουμε ακόμη πιο καλά και να πετύχουμε ότι περισσότερο μπορούμε στην EuroLeague.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας; : Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας, όπως γνωρίζετε είναι άμυνα, είμαστε συγκεντρωμένοι εκεί, θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, πιο σκληροί και πιο δυνατοί στο κομμάτι της άμυνας. Νομίζω ότι αυτό το στοιχείο θα μας δώσει και την δυνατότητα, να τρέξουμε, να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ, να έχουμε σκορ μπροστά στον αιφνιδιασμό και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα ατομικά δυνατά στοιχεία του καθενός παίκτη μας, μέσα από την σωστή και ορθή ομαδική λειτουργία της ομάδας. Δεν έγιναν πάρα πολλές αλλαγές, οπότε αυτό είναι στα υπέρ μας, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την χημεία της ομάδας. Οι παίκτες είναι οι περισσότεροι ίδιοι από την περσινή σεζόν, οπότε έχουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτό το κομμάτι και με τις καινούργιες προσθήκες που κάναμε, νομίζω ότι θα φτιάξουμε μια καλή ομάδα, πολύ ανταγωνιστική, που θα δίνει σε κάθε παιχνίδι το 100%. Αυτός είναι ο στόχος μας.


Για τον κόουτς Σφαιρόπουλο: Καταρχήν, είναι για μένα μια ωραία αφορμή να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, είμαστε μαζί για όγδοη χρονιά. Είμαι πολύ χαρούμενος που με εμπιστεύεται και με έχει στο πλάι του όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόουτς όπως γνωρίζεται είναι λάτρης της άμυνας, του αρέσει να βάζει αρχές και όχι μόνο στην άμυνα, γενικώς, και αυτές οι αρχές να ακολουθούνται από όλους. Είναι πολύ σχολαστικός, ασχολείται με την κάθε λεπτομέρια, που έχει να κάνει μέσα στο γήπεδο ή εκτός γηπέδου και ταυτόχρονα με την εργατικότητα και την σοβαρότητά του έχει καταφέρει να είναι ένας από τους καλύτερους κόουτς στην EuroLeague και στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Για τους παίκτες:  "Θεωρώ ότι η αντίληψη του παιχνιδιού, το πώς διαβάζουνε οι παίκτες τις φάσεις κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και στην άμυνα και στην επίθεση, είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός παίκτη υψηλού επιπέδου. Η ικανότητα του να ακολουθήσει το πλάνο, το οποίο του δίνει ο προπονητής για το επόμενο παιχνίδι είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό, για παίκτες του επιπέδου της EuroLeague και βέβαια τα τελευταία χρόνια, η αθλητικότητα και η δύναμη είναι στοιχεία, τα οποία μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια τόσο ανταγωνιστική λίγκα όπως η EuroLeague".

Image

Για τις διαφορές μεταξύ του ελληνικού πρωταθλήματος από εκείνου του Ισραήλ: "Το Ισραηλινό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Είναι πιο γρήγορο το μπάσκετ που παίζεται στο Ισραήλ από ότι στην Ελλάδα, έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, έχει περισσότερους αιφνιδιασμούς, έχει πολλά τρίποντα. Είναι περίσσοτερο run n gun σε σχέση με την Ελλάδα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα δίνουμε βάση περισσότερο στην τακτική. Ένα άλλο στοιχείο που έχει διαφορά είναι ότι στο Ισραήλ οι άμυνες δεν είναι τόσο πολύ δυνατές, για αυτό και συνήθως τα σκορ είναι πολύ υψηλά. Οι παίκτες που αγωνίζονται εδώ έχουν πολύ καλά ατομικά στοιχεία και ιδιαίτερα οι ξένοι που παίζουν στο Ισραήλ, έχουν πολύ καλά ατομικά στοιχεία, είναι πολύ καλοί σκόρερ, μπορούν στην καλή τους μέρα να βάλουν 30 πόντους. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Σημαντική διαφορά είναι ότι στο Ισραήλ αγωνίζονται πέντε ξένοι και ότι στην πεντάδα πάντα πρέπει να υπάρχει και ένας Ισραηλινός παίκτης. Αυτό το racial rule είναι κάτι το οποίο διαφοροποιεί όπως καταλαβαίνεται τους αγώνες, γιατί ένας Ισραηλινός πρέπει να είναι πάντα στην πεντάδα και είναι κάτι που πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου. Εμείς προσαρμοστήκαμε γρήγορα. Την πρώτη χρονιά που ήρθαμε ήταν δύο οι Ισραηλινοί παίκτες, ήταν ακόμη πιο δύσκολο ώστε να το διαχειριστείς, αλλά δεν είχαμε πρόβλημα".

Για την EuroLeague: "Η γνώμη μου είναι πως κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Αυτή η χρονιά θα είναι ακόμη περισσότερο διαφορετική λόγω της κατάστασης με τον κορονοιό. Κάθε φυσιολογική χρονιά, υπάρχει πάντα κάποια ομάδα που θα κάνει την έκπληξη, θα είναι πιο ψηλά από ότι υπολογίζουμε στην αρχή. Τις περισσότερες χρονιές και κάποια ομάδα που θεωρούμε ότι θα είναι πολύ δυνατή, δεν είναι. Οπότε αν με αυτό το δεδομένο, αν θέλετε να σας κάνω μια πρόβλεψη, πιστεύω ότι αυτές οι ομάδες που θα είναι πιο δυνατές θα είναι οι ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές και η Μπάρτσα. Νομίζω ότι αυτές οι τέσσερις ομάδες είναι ένα βήμα πιο πάνω από τους υπόλοιπους, όσον αφορά τον στόχο του Final 4.

Καταρχήν, να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναικό. Ο Ολυμπιακός πιστεύω θα είναι πιο ανταγωνιστικός από τις προηγούμενες χρονιές, ο κόουτς Μπαρτζώκας ξέρει πολύ καλά την EuroLeague και νομίζω ότι έφτιαξε μια ομάδα, η οποία συνδυάζει και την εμπειρία και την αθλητικότητα. Νομίζω ότι η ομάδα θα πάει καλά, πιστεύω ότι ο στόχος της οχτάδας είναι εφικτός και μπορεί και παραπάνω. Όσον αφορά τον Παναθηναικό, είναι λίγο διαφορετική η χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι μια μεταβατική χρονιά. Είδα τις δύο Ελληνικές ομάδες στα φιλικά τουρνουά της EuroLeague και οι δύο ομάδες βέβαια χρειάζονται δουλειά, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλει συμπεράσματα κάποιος. Για τον Παναθηναικό, θα έλεγα ότι έχει κάνει καλές επιλογές στους ξένους, έχει κάνει αρκετές αλλαγές και χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, στο να μπορέσουν να βρουν την χημεία τους, να βρουν τους ρόλους τους, έχει πολλούς καινούργιους παίκτες. Πολύ μεγάλη σημασία έχει ότι έμεινε στην ομάδα η βάση των Ελλήνων, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου. Είναι πολλά χρόνια στην ομάδα, ξέρουν την EuroLeague, βελτιώνονται κάθε χρόνο και περισσότερο και νομίζω ότι ο συνδυασμός αυτών με των καινούργιων ξένων, θα δημιουργήσει μια ομάδα που τουλάχιστον θα παλεύει για το καλύτερο σε κάθε παιχνίδι. Νομίζω πως είναι καλό το ότι για τον Παναθηναικό δεν υπάρχουν οι υψηλές προσδοκίες. Φυσικά, ο Παναθηναικός πάντα πρέπει να έχει στόχους υψηλούς, αλλά νομίζω πως δεν θα έχουν τόσο μεγάλη πίεση, εύχομαι και προσωπικά καλή επιτυχία στον φίλο μου τον Γιώργο τον Βόβορα, ελπίζω να πάει η ομάδα τόσο καλύτερα γίνεται".

geragotellis.jpg

Για την Μακάμπι Τελ Αβίβ: ¨"Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, είμαι πολύ περήφανος και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο προνόμιο, να είσαι μέλος αυτής της ομάδας. Η Μακάμπι, όπως γνωρίζετε είναι μια ομάδα η οποία έχει πάνω από 100 τίτλους, είναι ένας τεράστιος οργανισμός. Νιώθω πολύ περήφανος και νιώθω μοναδικά που είμαι εδώ δύο χρόνια σαν assistant coach, προσπαθώ να δώσω το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους της, δουλεύω πολύ για αυτό και πιστεύω τα τελευταία δύο χρόνια, τα καταφέραμε. Μεγάλη μου τιμή ήταν που η ομάδα ανανέωσε και έκανα την επέκταση του συμβολαίου μου για άλλα τρία χρόνια και πραγματικά είναι κάτι που για μένα είναι κάτι μεγαλύτερο από όνειρο, που ζω αυτά τα χρόνια εδώ και την αποδοχή του κόσμου. Βέβαια χαίρομαι που πηγαίνει καλά η ομάδα και δίνουμε χαρά στους ιδιοκτήτες της ομάδας, στο management, στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι βρίσκονται και βοηθάνε πάντοτε".

Για τα χρόνια στον Ολυμπιακό: "Τα τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό ήταν εκπληκτικά. Ήταν για εμένα μια μοναδική εμπειρία από ένα σύλλογο τόσο μεγάλο και νομίζω ότι όλη αυτή η δουλειά που κάνουμε βασίζεται στην εμπειρία αυτών των τεσσάρων χρόνων που είχαμε από τον Ολυμπιακό. Μας βοήθησε πολύ στο να βελτιωθούμε σαν προπονητές, αλλά και νιώσαμε, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει το να είσαι σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ, που όπως είναι ο Ολυμπιακός, να πρέπει να κερδίζεις κάθε αγώνα, να πρέπει να διαχειρίζεσαι αυτήν την πίεση που έχουνε αυτές οι τόσο πολύ μεγάλες ομάδες. Ήταν υπέροχα αυτά τα χρόνια, τα θυμάμαι πολύ όμορφα. Πήραμε δύο πρωταθλήματα σερί και γίναμε μέρος της ιστορίας του Ολυμπιακού και βέβαια οι δύο πιο μεγάλες στιγμές, που ήταν το να παίξουμε στον τελικό της EuroLeague. Είναι μια τεράστια επιτυχία, που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη ήταν και πόσο τυχεροί είμαστε, που δουλεύοντας στον Ολυμπιακό καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτούς τους δύο τελικούς και σε αυτά τα δύο πρωταθλήματα"

Για το Τελ Αβίβ: "Στο Τελ Αβίβ η ζωή είναι υπέροχη. Το Τελ Αβίβ είναι μια πολύ όμορφη πόλη, είμαι πολύ χαρόυμενη πόλη, πολύ ζωντανή, ο κόσμος είναι έξω, κυκλοφορεί, τρέχει κτλ. Γεμίζουν τους δρόμους, γεμίζουν τις παραλίες. Οι Ισραηλινοί αγαπάνε να βρίσκονται εκτός σπιτιού. Τα resteraunt είναι πάντα γεμάτα, υπό φυσιολογικές συνήθες βέβαια, γιατί λόγω του κορονοιού τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Η πόλη είναι πανέμορφη, γυρνάνε όλα από την θάλασσα, εκεί κάνουν τις βόλτες τους, τρέχουν κτλ. Είναι λαός που είναι πολύ αθλητικοί, αθλούνται συνέχεια, είναι έξω τρέχουν, κάνουν γυμναστική, βγαίνουν έξω πολύ τακτικά και κάνουν barbeque οικογενειακώς, κάτι που εμείς δεν το έχουμε τόσο πολύ. Στην θάλασσα κάνουν σπορ συνέχεια, κολύμπι, σερφ λόγω των κυμάτων που υπάρχουν. Είναι πολύ όμορφα. Τώρα είναι λίγο παραπάνω ζεστά σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη είχε λίγο παραπάνω υγρασία, αλλά είναι πολύ ζωντανή, πολύ καλοκαιρινή, πολύ ηλιόλουστη, παρόμοια με την Ελλάδα".

Image

Για την περίοδο του lockdown: "Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη, αποτελεί στοίχημα για όλους. Οι δυσκολίες είναι γνωστές και τις περνάνε όλοι οι λαοί και όλες οι χώρες σε όλο τον κοσμο. Είναι κάτι που καλούμαστε και εμείς να αντιμετωπίσουμε. Η κατάσταση εδώ είναι λίγο πιο δύσκολη τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, γιατί τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Συγκεκριμένα, πριν από δύο μέρες έφτασαν τις 5.500 χιλιάδες στην ημέρα. Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος Σήμερα (την ημέρα της ηχογράφησης) είναι η πρώτη μέρα του lockdown, δηλαδή έχουν κλείσει τα πάντα και για τρεις εβδομάδες δεν θα μπορεί κάποιος να βγει καθόλου, παρά μόνο 500 μέτρα από το σπίτι του και να πάει στο σούπερμαρκετ, στο φαρμακείο, στις τράπεζες. Εμείς δε, οι παίκτες και τα σταφ των ομάδων δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε μόνο με στο σπίτι μας και να βγαίνουμε μόνο για να πάμε στην προπόνηση, έχοντας πάρει μια ειδική άδεια.

Κοιτάξτε είναι μια δύσκολη κατάσταση, είναι μια κατάσταση που τεστάρει τον χαρακτήρα όλων, το καλό με εμάς είναι ότι την ζήσαμε αυτήν την κατάσταση τον προηγούμενο Ιούνιο και Ιούλιο και έχουμε τουλάχιστον αυτήν την εμπειρία, μπορούμε να την διαχειριστούμε. Ενώ οι άλλες ομάδες δεν έπαιζαν. Εμείς ήμασταν εδώ μέχρι τις 30 Ιουλίου και παίζαμε. Είναι λίγο δύσκολα, οι παίκτες γνωρίζουν πια πως να το διαχειριστούν καλύτερα, έχει τα αρνητικά του, με την έννοια ότι είναι δύσκολο να ζητάς από κάποιον να μένει όλη την ημέρα στο σπίτι του και να βγαίνει μόνο για δύο ώρες και να επιστρέφει πάλι πίσω. Αλλά προσπαθούμε και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνει η κυβέρνηση, το κράτος του Ισραήλ, του Υπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες οδηγίες είναι για το καλό όλων μας, για την υγεία όλων μας και για να μην μεταδοθεί ιός, κάτι το οποίο θα ήταν κάτι πολύ άσχημο για όλους μας. Ελπίζω ότι θα ανταπεξέλθουμε και θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία, όπως κάναμε και την προηγούμενη σεζόν και καταφέραμε στις 28 Ιουλίου και πανηγυρίσαμε το πρωτάθλημα, κάτι το οποίο με όλα αυτά τα δεδομένα που υπήρχαν εκείνη την στιγμή, μπορεί να ακούγεται για κάποιους ότι ίσως ήταν ακόμη ένα πρωτάθλημα για την Μακάμπι, αλλά πραγματικά θεωρώ ότι ήταν μια τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο. Μετά από τόσες δυσκολίες καταφέραμε και πήραμε το πρωτάθλημα. Είδατε ότι καμία ομάδα που ήταν φαβορί από τα πρωταθλήματα που συνεχίστηκαν δεν πήρε το πρωτάθλημα, αυτό σημαίνει πολλά. Ακόμη και στο NBA που παρακολουθείτε, βλέπετε ότι οι ομάδες που ήταν πρώτες πριν τον κορονοιό, κάποιες από αυτές δεν κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς της περιφερειας, που για πρώτη φορά έγινε στην ιστορία αυτό. Οπότε, με αυτό το παράδειγμα αντιλαμβάνεστε την δυσκολία της περιόδου.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βασίλη Γεραγωτέλλη και την Μακάμπι Τελ Αβίβ για αυτήν την συνέντευξη και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία για την νέα σεζόν.