Skip to main content

Ο Τζερεμάια Μάσεϊ στο Superbasket «Οι φίλαθλοι του Άρη μας ωθούσαν, ώστε να παίζουμε σε άλλο επίπεδο»

Ο βετεράνος αστέρας του Άρη, Τζερεμάια Μάσεϊ μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, υπογραμμίζοντας το ποιες ήταν οι αναμνήσεις του από την παρουσία του στους κιτρινόμαυρους, επισημαίνοντας την αγάπη του για τους Θεσσαλονικείς και για την Ελλάδα.

Ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που κέρδισε με την επίδοση του πολλούς φιλάθλους και με τα απίστευτα καρφώματα του και τις εξαιρετικές επιδόσεις του, έφερε πολύ κόσμο στα γήπεδα είναι ο Τζερεμάια Μάσεϊ. Φυσικά αγαπήθηκε περισσότερο από τους φιλάθλους του Άρη, με τον οποίο αγωνίστηκε στο εγχώριο πρωτάθλημα και στην Euroleague, τις σεζόν 2006-2007 και 2007-2008, με τον JM να δείχνει κάθε φορά την αγάπη του για τους κιτρινόμαυρους και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ξεκίνησε το ταξίδι του ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας τον Γ.Σ. Λάρισας την προηγούμενη σεζόν (2005-2006). 

Ο Αμερικανός ψηλός έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Euroleague κυρίως με την φανέλα του Άρη, σκοράροντας πολλούς πόντους, κάνοντας εντυπωσιακές τάπες και μοναδικά καρφώματα. Για αυτό τον λόγο και αναδείχθηκε και ως ο πιο θεαματικός παίκτης της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης την σεζόν 2006-2007 (most spectacular player). Για την ιστορία, το βραβείο το πήρε λόγω ενός καρφώματος πάνω από τον Μπίκοφ της Ντιναμό Μόσχας, συγκεντρώνοντας το 52% στην ψηφοφορία των φιλάθλων, αφήνοντας δεύτερο τον Μάρκους Χέισλιπ με 48%. 

Οι Θεσσαλονίκεις διακρίθηκαν σε εκείνες τις σεζόν για το εντυπωσιακό και μοντέρνο μπάσκετ που έπαιζαν. Ήταν μια ομάδα που είχε πολύ ταχύτητα στο παιχνίδι της, με κορμό αξιόλογων Ελλήνων και ξένων παικτών, ενώ είχε κυρίως αθλητικούς undersized ψηλούς, οι οποίοι έκαναν ζημιά τόσο με καρφώματα και δίποντα, όσο και με τρίποντα στα αντίπαλα καλάθια. Οι αντεπιθέσεις και τα καρφώματα δημιούργησαν πολύ εντυπωσιακά πλάνα, ενώ η συνέπεια της ομάδας έφερε αποτελέσματα. 

Την πρώτη του σεζόν στον Άρη είχε κατά μέσο όρο σε 20 αγώνες της Euroleague, 12.4 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 1.9 κλεψίματα και 1.4 ασίστ. Την δεύτερη ευρωπαϊκή χρονιά με τους κιτρινόμαυρους είχε κατά μέσο όρο 17 πόντους, 8.5 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα. Τα ποσοστά του ήταν αντίστοιχα και πιο ανεβασμένα στο ελληνικό πρωτάθλημα (2006-2007, 12.2 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ - 2007, 2008, 18 πόντους, 8.6 ριμπάουντ και 1 ασίστ). 

Η πρώτη χρονιά του στους κιτρινόμαυρους συνοδεύτηκε με την επιστροφή τους στην Euroleague, εκεί οπού επικράτησαν στους ομίλους μεταξύ άλλων των Φενέρμπαχτσε, Ζαλγκίρις, Μπενετόν Τρεβίζο, Νάπολι και Ουνικάχα Μάλαγα. Στους ομίλους οι Θεσσαλονικείς προκρίθηκαν με ρεκόρ 6-8 και βρέθηκαν στο Top 16, κάνοντας την χρονιά ευρωπαϊκά πετυχημένη. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Τζερεμάια Μάσεϊ σκόραρε πολύ και είχε συχνά double doubles, δημιουργώντας προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Ο στόχος της πρόκρισης στην Euroleague και την νέα χρονιά στέφθηκε με επιτυχία στην επικράτηση της σειράς επί του Πανιωνίου. 

Την σεζόν 2007-2008, ο Αμερικανός ψηλός των Θεσσαλονικέων ανέβασε κατά πολύ τα ποσοστά του και ήταν κομβικός στο παιχνίδι τους. Ο Άρης έκανε το 3/3 στην ευρωπαϊκή διοργάνωση (Ουνικάχα Μάλαγα, 87-83, Λε Μαν, 69-66, Τσιμπόνα 77-73) και έχοντας ρεκόρ 7-7, προκρίθηκε και πάλι στο Top 16 της Euroleague. Πληρώνοντας τα κακά αποτελέσματα στους πρώτους αγώνες της δεύτερης φάσης, οι κιτρινόμαυροι ήταν μόλις μια νίκη μακριά από την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης (ρεκόρ 2-4). 

Σε αυτές τις δύο σεζόν στην Euroleague, εκτός από τις νίκες και τις πολύ καλές εμφανίσεις, οι κιτρινόμαυροι έδειξαν ότι ήταν σε θέση να είναι ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα, ενώ οι φίλαθλοι τους έκλεψαν την παράσταση, με την απίστευτη ατμόσφαιρα και με το γεμάτο γήπεδο.

Διακρίσεις του Τζερεμάια Μάσεϊ στην Ελλάδα ήταν η δύο φορές συμμετοχή του στο ελληνικό All Star Game, οπού αναδείχθηκε και MVP το 2008. Επίσης, εκείνη την χρονιά ήταν μέλος της πρώτης ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος. Για την ιστορία είναι ο πρώτος χρονικά παίκτης που κέρδισε βραβείο MVP του μήνα στην Basket League τον Νοέμβριο του 2006. Έχει πετύχει πολλές ατομικές διακρίσεις, αφού μεταξύ άλλων με την φανέλα της Λάρισας, την σεζόν 2005-2006, ήταν πρώτος στα ριμπάουντ στην Ελλάδα. Ακόμη, με τους κιτρινόμαυρους την σεζόν 2006-2007 ήταν δεύτερος στα ριμπάουντ, πρώτος στα κλεψίματα και τρίτος στα μπλοκς, ενώ την σεζόν 2007-2008 ήταν δεύτερος καλύτερος σκόρερ, ριμπάουντερ, αλλά είχε την ίδια θέση και στην κατηγορία στα κλεψίματα και στο ποσοστό διπόντων, ενώ ήταν τρίτος στα μπλόκς.

Ο Τζερεμάια Μάσεϊ μετά τον Άρη, πήρε μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ επίσης αγωνίστηκε μεταξύ άλλων και στην Λοκομοτίβ Κουμπάν και στην Μπάμπεργκ.

 

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Τζερεμάια Μάσεϊ στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Αγωνιστήκατε στο ελληνικό πρωτάθλημα για τρεις σεζόν. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πώς αξιολογείτε το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και ποιες αναμνήσεις κρατάτε από εκείνη την χρονική περίοδο;

"Ήταν το καλύτερο χρονικό διάσημα και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μου. Και με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται το πόσο ανταγωνιστικό ήταν και είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που φαίνεται και από τους παίκτες που βγαίνουν από αυτό. Όλος ο κόσμος παρατηρεί ότι υπάρχει ταλέντο παντού και οι παίκτες απλά περιμένουν να τους δοθεί μια ευκαιρία να αναδειχθούν".

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα γενικότερο σχόλιο για τις δύο σεζόν που αγωνιστήκατε στον Άρη και για το ποιες αναμνήσεις έχετε από αυτές τις χρονιές;

"Αυτές οι δύο σεζόν άλλαξαν την ζωή μου. Αγάπησα τα πάντα σχετικά με το μπάσκετ στην Ελλάδα και οι φίλαθλοι μπροστά στους οποίους αγωνιζόμουν κάθε αγωνιστική, τις έκαναν ακόμη πιο αξέχαστες τις σεζόν. Ποτέ δεν ήθελα να αποχωρήσω και μακάρι να μην αναγκαζόμουν να το κάνω, γιατί πιθανόν να ήμουν ακόμα εκεί στη Θεσσαλονίκη σήμερα με ένα φραπέ γλυκό με γάλα

Κάθε φορά που με ρωτούν για το ποιο είναι το αγαπημένο μου μέρος που έχω αγωνιστεί πάντα λέω ότι είναι η Ελλάδα. Νιώθω πως ακόμη ότι μπορώ να επιστρέψω και να έχω 20 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα. Θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψω κάποτε ως παίκτης. Αλλά, θα ήθελα κάποια μέρα να βρεθώ στην Θεσσαλονίκη είτε ως προπονητής, είτε ως κάποιου είδους βοηθού προπονητή. Η καρδιά μου είναι εκεί, στη Θεσσαλονίκη".

Σκοράρατε πολλούς πόντους στους αγώνες και συχνά κάνατε double doubles στα ματς τόσο των ελληνικών, όσο και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Επίσης, ο Άρης έπαιζε πολύ μοντέρνο μπάσκετ χρησιμοποιώντας undersized αθλητικούς ψηλούς. Θα ήθελα να μας σχολιάσετε για τον τρόπο που αγωνιζόντουσαν οι κιτρινόμαυροι εκείνη την εποχή, αλλά και για την φιλοσοφία και για την νοοτροπία της ομάδας.

"Είχαμε στο παιχνίδι μας το γρήγορο ρυθμό. Επίσης, είχαμε ένα σύνολο από παιδιά που πιστεύαμε ο ένας τον άλλον, ενώ οι προπονητές μας επέτρεψαν να βγαίνουμε στο παρκέ και να τρέχουμε. Είχαμε παιδιά που ήταν πραγματικά πολύ καλοί στο ένας εναντίον ενός, με τους προπονητές να μην τους βάζουν εμπόδια. Ο κόουτς Ματσόν και ο κόουτς Χέρμπερτ μου έδωσαν την ευκαιρία και έβαλα ως στόχο μου να κάνω ό,τι μπορούσα για να μην τους απογοητεύσω. Ακόμη, έκαναν εύκολα τα πράγματα δείχνοντας μου εμπιστοσύνη". 

Ήσασταν πολύ καλός finisher και πολύ καλός σουτέρ. Πέρα από τους πολλούς πόντους που σκοράρατε, το παιχνίδι σας ήταν πολύ εντυπωσιακό με τα καρφώματα και με τις τάπες. Επίσης, αναδειχθήκατε και ως πιο θεαματικός παίκτης (most spectacular player) για την Euroleague την σεζόν 2006-2007. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτά.

"Είναι εντυπωσιακό να είμαι στους υποψήφιους για το βραβείο, αλλά ήταν κάτι που δεν το περίμενα ποτέ. Απλά πήγαινα γρήγορα στους αιφνιδιασμούς που κάναμε (fast breaks). Είχα συμπαίκτες, παιδιά που δεν ήταν εγωιστές και αυτό το γεγονός μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτά τα θεαματικά τελειώματα στο καλάθι. Όπως πρωτοείπα, όλα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι προπονητές μου μου έδωσαν αυτοπεποίθηση και με βοήθησαν να καταλάβω ότι ήμουν τόσο καλός όσο και οι άλλοι παίκτες που αντιμετώπιζα κάθε αγωνιστική".

Παραμένουμε στην Euroleague και στον Άρη. Ήσασταν στην επιστροφή των κιτρινόμαυρων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο Άρης από την πρώτη σεζόν ήταν μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα και έκανε σπουδαίες νίκες, για αυτό και προκρίθηκε στο Top 16. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για αυτήν την σεζόν.

"Δεν ήξερα πραγματικά τι να περιμένω στην Euroleague αρχικά, αλλά γνώριζα ότι αυτό το πρωτάθλημα συγκρίνεται με το NBA. Ανυπομονούσα για αυτό το challenge και είχαμε μια πραγματικά καλή ομάδα. Είχα την αυτοπεποίθηση ότι το ταλέντο μας θα είναι σε θέση να κοντράρει εκείνο των μεγαλύτερων ομάδων στην Ευρώπη. Βέβαια το ότι το γνωρίζαμε δεν είναι το ίδιο με το να το αποδεικνύαμε. Για αυτό έπρεπε να βγούμε στο γήπεδο για να δείξουμε την αξία μας".

Την επόμενη σεζόν, ο Άρης ήταν πιο έμπειρος στην Euroleague και έκανε το 3/3 στην αρχή της σεζόν. Ακόμη, προκρίθηκε ξανά στο Top 16 και ήταν μια νίκη μόνο μακριά από τα playoffs. Θα ήθελα να μας σχολιάστε τις απόψεις σας για αυτήν την χρονιά.

"Είχαμε βάλει ένα στόχο εκείνη την χρονιά. Μετά από εκείνη τη σεζόν ήθελα πολύ να γυρίσω την επόμενη χρονιά και να επιστρέψω κάνοντας πολύ δουλειά, για να βοηθήσω την ομάδα να επιστρέψει ξανά στις επιτυχίες, αλλά τα πράγματα δεν έγιναν με αυτόν τον τρόπο".

Έχετε αναφέρει πολλές φορές ότι νιώθετε πολύ οικεία στο γήπεδο του Άρη, οπού οι φίλαθλοι των κιτρινόμαυρων δημιουργούν μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Έχετε πει ότι ο Άρης έχει τους καλύτερους φιλάθλους στην Ευρώπη. Πόσο δυναμική σας έδινε ο παλμός των φιλάθλων και πόσο πολύ σας βοήθησε η υποστήριξη των φιλάθλων; 

"Χωρίς αμφιβολία οι φίλαθλοι του Άρη μας ώθησαν ώστε να παίζουμε σε άλλο επίπεδο. Έστω και μια φορά να έχεις αγωνιστεί μπροστά τους, θέλεις και στους εκτός έδρας αγώνες να παίζει η ομάδα πολύ σκληρά, γιατί θυμάσαι πόσο αφοσιωμένοι είναι και προσπαθείς να τους κρατήσεις χαρούμενους και να συνεχίσουν να έχουν γεμάτο το γήπεδο".

Θα ήθελα να μας σχολιάσετε για τους δύο προπονητές με τους οποίους συνεργαστήκατε στον Άρη, τον κ. κόουτς Αντρέα Ματσόν και τον κ. κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ. Ποια πράγματα έκαναν εκείνη την εποχή τους κιτρινόμαυρους να ξεχωρίζουν από τις άλλες ομάδες; 

"Ο κόουτς Αντρέα Ματσόν μου έδωσε την ευκαιρία και έβαλα στόχο να του αποδείξω ότι πήρε μια καλή απόφαση, επιλέγοντας εμένα, αντί για άλλες επιλογές που του δόθηκαν. Μου εξήγησε ότι δεν ήμασταν τόσο μεγάλοι όσο άλλοι σύλλογοι, αλλά είχαμε την δυνατότητα να τους νικήσουμε. Έδειξα εμπιστοσύνη στην προπονητική του φιλοσοφία και ήμασταν επιτυχημένοι. Ο κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ πίστεψε σε εμένα και μέσω εμού διηύθυνε τα συστήματα, γιατί τα περισσότερα plays περνούσαν από εμένα. Όλο αυτό το χρησιμοποίησα ως κίνητρο για να παίξω πιο δυνατά και να προσπαθήσω να βγάλω τον προπονητή μου ασπροπρόσωπο, για τις επιλογές που έκανε. Αλλά και οι δύο προπονητές μας γνώρισαν ότι το πλεονέκτημα μας ήταν να τρέχουμε στο γήπεδο και να βγαίνουμε στην αντεπίθεση, για να βάζουμε πιο εύκολα καλάθια. Αυτό μας συνέφερε, γιατί ως σύνολο παικτών ήμασταν πιο μικρόσωμοι σε σχέση με τις άλλες ομάδες".

Επίσης, θα ήθελα να μας μιλήσετε για μια πολύ παραγωγική περίοδο σας, οπού μέσα σε λίγες μέρες πετύχατε ρεκόρ πόντων στο ελληνικό πρωτάθλημα με 33 πόντους κόντρα στην ΑΕΚ και στην Euroleague, με 28 πόντους απέναντι στην Τσιμπόνα. Επίσης, είχατε βάλει και μετέπειτα, 28 πόντους στην ευρωπαϊκή διοργάνωση με αντίπαλο, την Ζαλγκίρις Κάουνας. 

"Ήμασταν πολύ καλή ομάδα στα ριμπάουντ. Οι περισσότεροι πόντοι μου προέρχονταν από επιθετικά ριμπάουντ με tip dunks και με put backs, αλλά και σκοράροντας εκμεταλλευόμενοι τους αιφνιδιασμούς. Ήμασταν πιο γρήγοροι από τις άλλες ομάδες, οπότε βγαίναμε στο παρκέ και τρέχαμε. Ήμουν πολύ καλός και στο low post, γιατί συνήθως αντιμετώπιζα πιο αργούς αντιπάλους, έτσι απλά τους περνούσα και έβαζα την μπάλα στο καλάθι. Οπότε, χρωστάω το ρεκόρ μου στους συμπαίκτες μου όπως οι Ηλιάδης, Σιγάλας, Τσαλδάρης, Παντελιάδης, Καλαιτζής, Γουάσινγκτον, που μου έδιναν την μπάλα όταν είχα το πλεονέκτημα".

Θα ήθελα επίσης να μας μιλήσετε για τις μεγάλες νίκες σε ελληνικό πρωτάθλημα και στην Euroleague και αν έχετε ξεχωρίσει κάποια περισσότερο. Για παράδειγμα, έχετε αναφέρει ότι στα ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ υπήρχε μεγάλη ένταση.

"Είχαμε κάνει πολλές μεγάλες νίκες εκείνο το χρονικό διάστημα που ήμουν στην ομάδα. Ο τελευταίος μου χρονικά αγώνας ήταν το ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ και ήταν τόσο αξέχαστο όσο γίνεται. Μία από τις καλύτερες βάσεις φιλάθλων στην Ευρώπη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε, αλλά εν τέλει ήταν ο Άρης που ράγισε τις καρδιές χιλιάδων παρευρισκομένων".

Έχετε αναφέρει πολλές φορές σε δηλώσεις σας ότι αγαπάτε την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και επίσης ότι θέλατε να επιστρέψετε στην χώρα μας. Μου έκανε προσωπικά εντύπωση ότι σε μια συνέντευξη που είχατε δώσει τότε, είχατε πει ότι αν παίρνατε τίτλο, θα ανεβαίνατε στην κορυφή του Λευκού Πύργου για να το πανηγυρίσετε. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για όλα αυτά, αλλά και για τους λόγους που θεωρείτε ότι συνδεθήκατε με την Ελλάδα.

"Πιστεύω ότι η αγάπη μου για την Ελλάδα άρχισε από τότε που ζούσα στην Λάρισα, στην πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη εμπειρία είχα μέχρι τότε. Οι άνθρωποι ήταν χαμογελαστοί και μου έλεγαν καλημέρα. Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα να νιώθεις ευπρόσδεκτος με αυτόν τον τρόπο, αν και είσαι τόσο πολύ μακριά από το σπίτι σου. Επίσης, παρατήρησα ότι στην Ελλάδα αγαπάνε το μπάσκετ. Ακόμη, το φαγητό ήταν απίστευτο και έκανα φίλους για μια ζωή, για τους οποίους θα είμαι για πάντα ευγνώμων.

Μετά τον Άρη είναι αλήθεια ότι υπήρχε μάχη πολλών ευρωπαϊκών ομάδων μεταξύ άλλων της Ρεάλ Μαδρίτης και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την μεταγραφή σας; Θα ήθελα να μας σχολιάσετε την παρουσία σου στην βασίλισσα, αλλά και για την Λοκομοτίβ Κουμπάν που αργότερα παίξατε για πολλές σεζόν.

" Έγινε μάχη για την μεταγραφή μου, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες που με ήθελαν εκείνη την περίοδο, αλλά ειλικρινά εγώ δεν είχα κάποιο ενδιαφέρον. Η καρδιά μου ήταν στον Άρη και ήθελα να παίξω εκεί μέχρι το τελευταίο μου παιχνίδι, αλλά ο σύλλογος χρειαζόταν περισσότερα. Ήμουν ένα πολύτιμο άσσετ και αποτέλεσα μέρος της συμφωνίας που έγινε. Αυτό μου πήρε λίγο χρόνο για να το ξεπεράσω. Δεν γνώριζα πραγματικά την επιχειρηματική πλευρά του μπάσκετ εκείνη την εποχή. Η Ρεάλ ήταν και είναι φυσικά ένας σπουδαίος σύλλογος. Επίσης, έζησα εκεί κάποιες υπέροχες αναμνήσεις, αλλά δεν ήταν το ίδιο. Η Ρωσία ήταν καταπληκτική. Ήταν μια νέα εμπειρία για μένα εκείνη την εποχή, ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι εγχώριοι παίκτες ήταν κορυφαίοι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, τόσο καλό μπάσκετ παιζόταν και στη Ρωσία. Ήμουν ευλογημένος για άλλη μια φορά που είχαμε εξαιρετικούς οπαδούς στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Δεν ήταν τόσο τρελοί, όσο εκείνοι του Άρη, αλλά γέμιζαν τις θέσεις στο γήπεδο και ζητωκραύγαζαν για την ομάδα τους κάθε βράδυ".