Skip to main content

Ο Τζος Πάουελ στο Superbasket: «Η παρουσία μου στον Ολυμπιακό ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία»

Ο Τζος Πάουελ μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, για τις αναμνήσεις του που κρατάει από την παρουσία του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague του 2013, αλλά και για τις δράσεις του που κάνει για το μπάσκετ και για την κοινωνία αντίστοιχα.

Το να κατακτήσεις τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, δηλαδή της Euroleague είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού τα αποτελέσματα και οι νίκες κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους απαιτούν προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, κόπο και πολλές ώρες ενασχόλησης τόσο με την προπόνηση, όσο και με την ανάλυση και το scouting του εκάστοτε αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διατήρησε τα σκήπτρα του και ένα χρόνο αργότερα, το 2013 στο Final 4 του Λονδίνου, ενώ πήρε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2013. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είχε παίκτες όπως ο Τζος Πάουελ, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα, έπαιξαν πολύ δυνατά και εν τέλει οδήγησαν τους ερυθρόλευκους σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο. 

Ο 41χρονος πια Αμερικανός βετεράνος μπασκετμπολίστας είχε ενσωματωθεί στο ρόστερ των Πειραιωτών, λίγους μήνες μετά την έναρξη της σεζόν, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Ήταν ένας αθλητικός ψηλός, κάτι πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που είχε και το μακρινό σουτ, πολύ καλά τελειώματα, ενώ δεν δίσταζε να κόβει με πολλά μπλοκς τους αντιπάλους του. 

Ο Τζος Πάουελ είναι ένας winner παίκτης και πήρε εμπειρίες και παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο από το NBA. Έπαιξε σε σπουδαίες ομάδες όπως οι Χοκς, οι Ρόκετς ,οι Μάβερικς, οι Κλιπερς, οι Γουόριορς, μεταξύ άλλων αγωνίστηκε με την φανέλα των Λέικερς. Με εκείνη την θρυλική ομάδα με αρχηγό τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα της κορυφαίας λίγκας (2009, 2010). Είναι μέλος της κλειστής λίγκας των παικτών που έχουν κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα του NBA, όσο και τον τίτλο της Euroleague. 

Ο Αμερικανός ψηλός πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό στις αρχές του Νοεμβρίου του 2013, με σκοπό να ενισχύσει την frontline των ερυθρόλευκων. Όπως είπαμε είχε το σουτ  από τα πέντε μέτρα, μάρκαρε και γρηγορότερους και δυνατότερους αντιπάλους, έχοντας ως στόχο να δώσει πολύτιμες λύσεις με γνώμονα την μεγάλη εμπειρία του και την μπασκετική εξυπνάδα του. 

Παρότι έκανε πολύ καλούς αγώνες, στην ιστορία έχουν μείνει οι πολύ αποδοτικές του παρουσίες στην σειρά των playoffs και ιδιαίτερα στην ανατροπή του Game 5 με την Εφές, που μέσω εκείνου του παιχνιδιού οι Πειραιώτες πήραν το εισιτήριο για το Λονδίνο, αλλά και φυσικά οι αναμετρήσεις του Final 4. Εκεί στον τελικό είχαμε ακόμη μια ανατροπή από το -17 με τον Τζος Πάουελ να έχει ένα σημαντικό ρόλο. Πολύ καλή επιθετική συνεισφορά είχε στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ως προς τα ματς της Euroleague, ξεχωρίζουν οι πόντοι του, κόντρα στην Μπεσίκτας (16 πόντους) και απέναντι στην Μπαρτσελόνα (15 πόντους) αντίστοιχα.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Τζος Πάουελ στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την παρουσία σας και για τις εμπειρίες σας από το NBA. Έχετε κατακτήσει δύο τίτλους με την θρυλική ομάδα των Λέικερς, όπου αγωνιζόταν μεταξύ άλλων ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ.

"Εκείνη την εποχή είχα μόλις γίνει επαγγελματίας παίκτης. Είμαι πολύ ευγνώμων που ο Θεός μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω μπάσκετ και να κάνω κάτι που αγαπάω. Ευγνωμονώ για αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις, υπάρχουν πολλές στιγμές από τότε. Επίσης, είχα και την ευκαιρία να αναπτυχθώ, αλλά και να φροντίσω την οικογένεια μου. Όλα αυτά πραγματικά ήταν κάτι απίστευτο".

Αγωνιστήκατε στην Ελλάδα με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ήσασταν πολύ αθλητικός ψηλός, κάτι καινοτόμο για εκείνη την εποχή. Είχατε πολύ καλό σουτ από απόσταση, κάνατε καλά τελειώματα, αλλά και πολλά μπλοκς. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την αγωνιστική φιλοσοφία σας και για τον τρόπο που παίζατε στον Ολυμπιακό.

"Για εμένα, ο τρόπος που αγωνίζομαι και η νοοτροπία μου είναι πάντα ίδια. Αυτό είναι ένα κομμάτι του να είμαι επαγγελματίας παίκτης. Δίνω το παρών και παίζω δυνατά για την ομάδα. Ξεκίνησα από μηδενική βάση και είχα το μεντάλιτι του να αλλάξω την ζωή μου και την ζωή της οικογένειας μου. Έκανα κάτι που αγαπάω. Ήμουν πάντα πεινασμένος και το work ethic μου με βοήθησε να αγωνιστώ τόσα πολλά χρόνια ως επαγγελματίας. Η παρουσία μου στον Ολυμπιακό ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και είμαι ευγνώμων για αυτό. Είχα την ευκαιρία να παίξω στην Euroleague. Ακόμη, πήρα πολύ αγάπη και ενέργεια από τους φιλάθλους αλλά και την πόλη, Οι αγώνες πέρα από καταπληκτικοί, γινόντουσαν σε απίστευτη ατμόσφαιρα, υπήρχε πάθος από τους υποστηρικτές μας. Η υψηλή ένταση των αγώνων είναι αυτό που σχολιάζεται πάντα, γιατί στα παιχνίδια της Euroleague και στους αγώνες overseas, είναι πιο συναρπαστικοί από τις αναμετρήσεις του NBA, καθώς ναι μεν υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες, αλλά οι φίλαθλοι και γενικότερα η πόλη είναι πολύ αφοσιωμένοι στην ομάδα, κάτι που καθιστά αυτά τα ματς μια πολύ όμορφη εμπειρία.".

Εκείνη την χρονιά, ο Ολυμπιακός έκανε το back to back στην Euroleague, ενώ κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ποιες ήταν οι αναμνήσεις σας από εκείνη την σεζόν;

"Νομίζω για εμένα οι καλύτερες αναμνήσεις μου είναι από τους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση της Euroleague. Όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και η διαδρομή από το αεροδρόμιο στο γήπεδο, η ενέργεια και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν, αλλά και η αγάπη που μας έδωσαν οι φίλαθλοι ήταν κάτι φανταστικό. Επίσης και κρατάω και την εμπειρία των αναμετρήσεων των ντέρμπι αγώνων ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Περάσαμε πολύ ωραία".

Έχετε αναφέρει στις δηλώσεις σας ότι υπήρχαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των συμπαικτών σας στον Ολυμπιακό και η ομάδα είχε πολύ αυτοπεποίθηση. Οι ερυθρόλευκοι έβγαζαν πολύ ανταγωνιστικότητα, για παράδειγμα οι ανατροπές που έγιναν στους αγώνες με την Εφές στα playoffs και με την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό. Θα ήθελα να μας αναλύσετε ποιους παράγοντες θεωρείτε αποφασιστικούς ώστε να κατακτήσουν τον τίτλο οι ερυθρόλευκοι;

"Ναι, χρειάζεσαι καλή χημεία στην ομάδα, κάτι που σας βοηθήσει στα σκαμπανεβάσματα, δηλαδή στα πάνω και στα κάτω σας. Όλοι μπορούν να παίξουν καλά και όλα να πηγαίνουν με το δικό σου τρόπο. Όλα αυτά όμως έχουν να κάνουν με την ομάδα και την χημεία που υπάρχει. Να είναι όλοι ενωμένοι και αυτό πραγματικά είναι κάτι πολύ ωραίο".

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας και ποια είναι η άποψη σας για το ελληνικό πρωτάθλημα και για την Euroleague, όπου ακόμα πρωταγωνιστούν κάποιοι πρώην συμπαίκτης σας, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Κάιλ Χάινς, ενώ οι κοουτς Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Μπαρτζώκας είναι προπονητές της Εθνικής Ελλάδας και του Ολυμπιακού αντίστοιχα.

"Η άποψη μου σχετικά με τα παιδιά που ήμασταν στην ομάδα είναι ότι αποτελούσαμε ένα πολύ καλό γκρουπ παικτών. Κάποιοι από αυτούς ακόμη αγωνίζονται, άλλοι έχουν γίνει προπονητές. Είναι πολύ ωραίο που τους βλέπω ότι ακόμα έχουν αγάπη και πάθος για το παιχνίδι. Είναι σε θέση να προσθέσουν αξία στο άθλημα. Απόλαυσα το γεγονός ότι έπαιξα με όλα αυτά τα παιδιά. Θεωρώ ότι έμαθα πολλά και είναι πολύ ωραίο να είσαι μαθητής του παιχνιδιού και συνεχώς να μαθαίνεις, να αναπτύσσεσαι και να μεγαλώνεις ως παίκτης ανεξαρτήτως πόσα χρόνια παίζεις. Το παιχνίδι μου έδωσε την δυνατότητα να αγωνιστώ στο υψηλό επίπεδο. Συνοψίζοντας ήταν μια πολύ καλή χρονιά, τα παιδιά ήταν εξαιρετικά και έχω πολύ καλές αναμνήσεις". 

Θα ήθελα να μας αναφέρετε για την ενασχόληση σας με το μπάσκετ αυτήν την εποχή. Επίσης, θα ήθελα να μας μιλήσετε για το βιβλίο σας, το What I wish I knew, τον οργανισμό σας, το 21 reasons to give και για το podcast σας, Relationships matter live

"Κατά κύριο λόγο αυτή. την περίοδο είμαι στο NBPA (National Basketball Players Association). Επίσης, αγωνίζομαι στο Big 3, που είναι ένα πρωτάθλημα μπάσκετ 3x3 που γίνεται κάθε καλοκαίρι. Ασχολούμαι με το podcast μου, το Relationships matter live, στο οποίο αναφερόμαστε για την διαφορετική δυναμική των σχέσεων. Εμβαθύνουμε και μέσω των συζητήσεων, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους κάθε μέρα σχετικά με τις σχέσεις τους στην καθημερινότητα. Ακόμη, έχω γράψει ένα βιβλίο, το οποίο ονομάζεται What I wish I knew, το οποίο βγήκε πριν από τρεις μήνες και υπάρχει και η δυνατότητα για το ebook. Απλά δουλεύω σκληρά και προσπαθώ να συνεχίσω να αναπτύσσομαι".