Skip to main content

Ο Ντιέγκο Οκάμπο στο Superbasket: «Ο αγώνας με την Ελλάδα είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς»

Ο προπονητής της Εθνικής Τσεχίας, Ντιέγκο Οκάμπο μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας, την Παρασκευή (23/2), επισημαίνοντας τις απόψεις του για την γαλανόλευκη, αλλά και ποια στοιχεία θεωρεί ότι θα είναι καθοριστικά για την αναμέτρηση του ΣΕΦ.

Ο 48χρονος Ισπανός προπονητής είναι ο head coach της Εθνικής Τσεχίας από τον Ιούλιο του 2023. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο, αφού βρίσκεται στο μπάσκετ στην Ισπανία από την δεκαετία του 1990. Έχει βρεθεί στο πάγκο πετυχαίνοντας διακρίσεις τόσο με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, όσο και σε ομάδες που βρέθηκε ως head coach, όπως για παράδειγμα η  Μούρθια , η Μπανταλόνα, η Σαραγόσα και η Φρανκφούρτη

Ο κοουτς Ντιέγκο Οκάμπο με την Εθνική Τσεχίας θα αντιμετωπίσει την Εθνική Ελλάδας που θα έχει για πρώτη φορά στο πάγκο τον κοουτς Βασίλη Σπανούλη, την Παρασκευή 23/2, στο ΣΕΦ για την πρώτη αγωνιστική του EuroBasket Qualifiers. Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο όμιλο βρίσκονται επίσης με Ολλανδία και με Μεγάλη Βρετανία.

Η Τσεχία έχει πολύ δυναμικές παρουσίες στις διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικές, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, την 7η θέση στο EuroBasket 2015 και την 9η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2021 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ιδιαίτερα, για το EuroBasket συμμετέχει συνεχόμενα στις τελικές φάσεις από το 2013. 

Η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν μεγάλη προϊστορία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχουν αγωνιστεί σε 10 αγώνες, με τις τέσσερις αναμετρήσεις εξ' αυτών να είναι φιλικοί αγώνες. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, αν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε την ομάδα της Κεντρικής Ευρώπης με 84-77, αποκλείστηκε από την επόμενη φάση, γιατί για να πάρει την πρόκριση έπρεπε να νικήσει με πάνω από δώδεκα πόντους λόγω της ήττας από την Βραζιλία. Στο Προ-Ολυμπιακο τουρνουά της Βικτόρια του Καναδά, η Τσεχία ήταν η χώρα που πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση του τουρνουά μπάσκετ ανδρών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2021, επικρατώντας της γαλανόλευκης στον τελικό με 97-72. Η επίσημη αγαπημένη νίκησε όμως την Τσεχία με 94-88 στην φάση των 16 των playoffs του EuroBasket 2022.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε αποκλειστικά ο κοουτς Ντιέγκο Οκάμπο στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε την Εθνική Ελλάδας, την Παρασκευή (23/2), για την πρώτη αγωνιστική για τα Eurobasket Qualifiers. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για την Εθνική Ελλάδας.

"Η πρώτη αγωνιστική θα είναι πολύ δύσκολη για εμάς, γιατί η ελληνική ομάδα έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες με μεγάλη εμπειρία στην Euroleague και στις διεθνείς διοργανώσεις. Είναι μία μεγάλη πρόκληση  για εμάς και θα το αντιμετωπίσουμε με στόχο να είμαστε ανταγωνιστικοί δε όλη την διάρκεια του αγώνα".

Πώς περιμένετε να πάει ο αγώνας με την Εθνική Ελλάδας; Τι θεωρείτε ότι πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή στο παιχνίδι σας; Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να είστε πιο προσεκτικοί στον αγώνα απέναντι στην Εθνική Ελλάδας;

"Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά κλειδιά: Το πρώτο είναι να ελέγξουμε τα ριμπάουντ. Το δεύτερο έχει να κάνει φυσικά με το ποια ομάδα θα έχει τον ρυθμό του αγώνα".

Ποια είναι η φιλοσοφία της Εθνικής Τσεχίας και ποια είναι η νοοτροπία που θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο:

"Θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια πολύ δυνατή και στιβαρή ομάδα, που παίζει καλά επιθετικά και αμυντικά. Δεν υπάρχει εγωισμός στην ομάδα, κάνουμε πολλές πάσες και παίζουμε χωρίς την μπάλα".

Πως βλέπετε την προοπτική των Eurobasket Qualifiers; Πώς προσεγγίζετε τον όμιλο που βρίσκεστε; 

"Σε αυτά τα τουρνουά που είναι μικρής χρονικής διάρκειας όλες οι ομάδες παίζουν και οι μικρές λεπτομέρειες μετράνε. Δεν μετράνε μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και οι διαφορές, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν ισοβαθμίες. Από την άλλη μεριά, όταν παίζεις δύο παιχνίδια στην σειρά είναι σημαντικό να δουλέψεις στο physical και στο Ψυχικό κομμάτι των παικτών".

Η Εθνική Τσεχίας είναι πολύ δυναμική στα τελευταία τουρνουά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πώς εκτιμάτε την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μπάσκετ στην Τσεχία τα επόμενα χρόνια;

"Οι παίκτες που πήγαν στο εξωτερικό από μικρή ηλικία και έπαιξαν στο πιο υψηλό επίπεδο, για παράδειγμα όπως ο Σατοράνσκι, ο Βέσελι και ο Μπάλβιν μεταξύ άλλων, άνοιξαν τους δρόμους για την καθημερινή βελτίωση, αλλά και να είναι πολύ ανταγωνιστικοί τόσο στους συλλόγους τους όσο και στους Εθνική ομάδα. Από την άλλη μεριά, έχουμε στην εθνική ομάδα παίκτες με μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι γνωρίζουν  να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Μαζί θα προσπαθήσουμε να δημιουργούμε μια ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα που θα βασίζεται στην προσπάθεια και τη γενναιοφροσύνη".

 

Photo credits: BASKETBALL/Vaclav Mudra