Skip to main content

Παπανικολάου: Οι προγραμματικές θέσεις για την επόμενη ημέρα της ΕΟΚ

Το πρόγραμμα του για τις θέσεις της παράταξης του για την ΕΟΚ της επόμενης ημέρας, παρουσίασε ο Άγγελος Παπανικολάου, με τον υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, να προγραμματίζει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το Πάσχα.

Αναλυτικά οι προγραμματικές θέσεις του εκλεκτού του Γιώργου Βασιλακόπουλου, στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ:

Οικονομική Ανάπτυξη

Α) Τηλεοπτικά Δικαιώματα στο κεφάλαιο 8 αναλύουμε πως η Ομοσπονδία θα κερδίσει επιπλέον

έσοδα από τον διαχωρισμό και την ξεχωριστή διάθεση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων καθώς

και τη δημιουργία νέων τύπων δικαιωμάτων.

Β) Νέο χορηγικό πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες αθλητικές διοργανώσεις όπως πανευρω-

παϊκά πρωταθλήματα όλων των εθνικών ομάδων και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών.

Αναβάθμιση Κυπέλλου Ελλάδος, Α1 Γυναικών και όλων των εθνικών κατηγοριών. Νέα εταιρική

ταυτότητα, με νέο λογότυπο για την Ομοσπονδία και όλες τις κατηγορίες. Συνδεδεμένο με το νέο

Media Plan της Ομοσπονδίας.

Γ) Κρατική χρηματοδότηση, πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε μισθολογικό

κόστος και αναπτυξιακό κόστος. Η ΕΟΚ και οι χρηματοδοτούμενες από αυτήν Ενώσεις χρειάζονται

εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το προσωπικό τους και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για

την ανάπτυξη του αθλήματος. Η Ε.Ο.Κ. θα διεκδικήσει τη μερίδα που της αναλογεί από την κρατική

χρηματοδότηση.

Δ) Συνεργασία με ΟΤΑ για μεγάλες διοργανώσεις και ανάληψη από τους Δήμους μεγάλο μέρος

του προϋπολογισμού τους. Στρατηγική συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την χρηματοδότηση

κατασκευής νέων γηπέδων σε όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία η Ε.Ο.Κ. με τους Δήμους και τις

2 Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης να εκπονήσουν πρόγραμμα αθλητικής στέγασης των

εκατοντάδων αθλητικών σωματείων που προπονούνται τον 21ο αιώνα σε ανοιχτά γήπεδα στους

περίπου 80 Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ε) Η Ε.Ο.Κ. θα οργανώσει και θα αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία θα χρημα-

τοδοτήσουν το Υπουργείο Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης των χιλιάδων αθλητών μας και το

Υπουργείο Υγείας για θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών και του καπνίσματος, της υγιεινής

διατροφής και της πρόληψης μέσα από την άσκηση.

Η Ε.Ο.Κ. θα ηγηθεί όπως αξίζει στο μέγεθος και την ιστορία της μιας εθνικής προσπάθειας επανα-

προσδιορισμού του ρόλου μιας σύγχρονης ομοσπονδίας την σημερινή εποχή. Δεν θα χρηματοδο-

τηθεί για να καλλιεργεί τον αθλητισμό μόνο, θα στηριχθεί οικονομικά για να δημιουργήσει κουλ-

τούρα στις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της και τα εκατομμύρια των φιλάθλων της. Η Ομοσπονδία

μας δεν πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστη για να φέρνει πρωταθλήματα, πρέπει να είναι οικο-

νομικά ισχυρή για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της ελληνικής νεολαίας που οι γονείς, της έχουν

εμπιστευθεί με τόσο αγάπη εδώ και τόσες δεκαετίες

Εθνικές Ομάδες

Η Εθνική Ομάδα ή όπως είναι γνωστότερη στους Έλληνες φιλάθλους η Επίσημη Αγαπημένη όλων των Ελλήνων είναι ο βασικότερος λόγος ύπαρξης της Ε.Ο.Κ. Η ομοσπονδία άμεσα θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο επιλογής ταλαντούχων αθλητών από όλη την επικράτεια αλλά και από τις ελλη­νικές κοινότητες όλου του κόσμου και την ανάπτυξη τους έτσι ώστε σε πρώτη φάση να στελεχώ­σουν όλες τις μικρές εθνικές ομάδες αλλά και τις Εθνικές Ομάδες Γυναικών – Ανδρών.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές θα έχουν δια ζώσης επαφή με όλες τις αναπτυξιακές ομάδες των Ενώσεων της χώρας, στο θερινό camp που θα συμμετέχουν όλοι οι ταλαντούχοι αθλητές και σε όλες τις βάσεις δεδομένων των ενώσεων με τους καλύτερους αθλητές κάθε ηλικίας, αναλυτικότε­ρα για τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να δείτε στο κεφάλαιο Ενώσεις.

Οι ομοσπονδιακοί θα έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε μια εθνική βάση δεδομένων όχι μόνο της σημε­ρινής κατάστασης όλων των υποψηφίων για τις εθνικές ομάδες αλλά και την πορεία τους μέσα στο χρόνο.

Τα πρωταθλήματα Νέων και η διαδικτυακή μετάδοση κάθε αγώνα θα δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες προπονητές των Αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων να είναι βέβαιοι ότι έχουν πα­ρακολουθήσει κάθε ταλαντούχο αθλητή της χώρας.

Οι ενώσεις θα εξελιχθούν σε ακαδημίες της Επίσημης Αγαπημένης ανά την επικράτεια και η Ομο­σπονδία μέσα από την τεχνική της ηγεσία θα είναι αυτή που θα δίνει κάθε χρόνο τους στόχους που πρέπει να πετύχει η κάθε Ένωση.

Η Ε.Ο.Κ. σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Πολιτεία θα εκμεταλλευτεί το κύρος της και τις διεθνείς θέσεις που κατέχουν Έλληνες για να διεκδικήσει κάθε δυνατή διοργάνωση όλων των Εθνικών Ομάδων.

Η Ε.Ο.Κ. θα κάνει επαφές με όλες τις πόλεις που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καλαθοσφαίρισης και θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με όσες από αυτές τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές (διαμονή, εγκαταστάσεις, πρόσβαση). Γνωρίζο­ντας αυτά τα στοιχεία η Ε.Ο.Κ. θα διεκδικεί τα πρωταθλήματα. Δεν θα υπάρχει πρωτάθλημα της FIBA που η Ελλάδα δεν θα δηλώνει την ένθερμη πρόθεση της να το διοργανώσει. Ειδικότερα για Εθνικές Ομάδες που υπάρχει πιθανότητα διάκρισης η Ε.Ο.Κ. θα απαιτεί την υποστήριξη της Κυβέρ­νησης τόσο για να κερδίσει την οργάνωση του Πρωταθλήματος όσο και για την χρηματοδότηση του. Η επιτυχία του αθλήματος περνάει μέσα από την Εθνική Ομάδα και οι επιτυχίες είναι ευκολό­τερο να έρθουν με το ελληνικό κοινό στο πλάι της Επίσημης Αγαπημένης.

Πρωταθλήματα

Την άνοιξη θα γίνει μεγάλη ανοικτή διαβούλευση με όλα τα σωματεία και τις Ενώσεις για την ανα­διοργάνωση όλων των πρωταθλημάτων. Στόχος είναι να συλλέξουμε πληροφορίες και ιδέες που θα μας οδηγήσουν στην πιο σύγχρονη δομή πρωταθλημάτων πάντα βέβαια με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων αθλητών.

Στόχος είναι η Α2 κατηγορία Ανδρών και η Α1 Γυναικών να αναβαθμιστούν με τηλεοπτική μετά­δοση, μία Εθνική Κατηγορία Ανδρών να μετατραπεί σε ειδική αναπτυξιακή κατηγορία, σε αυτή θα εφαρμόζονται όλες οι καινοτομίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς πριν εισαχθούν σε όλες τις κατηγορίες. Η Ε.Ο.Κ. ως εθνικός πρωτοπόρος του αθλητικού κινήματος οφείλει να δώσει για άλλη μία φορά το στίγμα της και να οδηγήσει τον ελληνικό αθλητισμό στη νέα εποχή.

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η νέα οργάνωση της Ομοσπονδίας θα έχει ως έναν από τους βασικούς στόχους να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες για τις γυναίκες στην καλαθοσφαίριση.

Το τμήμα marketing της Ε.Ο.Κ. θα κάνει εκτεταμένες καμπάνιας στα ΜΜΕ και το τμήμα ανάπτυ­ξης της Ομοσπονδίας μαζί με τις Ενώσεις θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης όλων των μαθητριών ανά την επικράτεια έτσι ώστε να αυξηθεί η ροή νέων αθλητριών στις ακαδημίες όλης της Ελλάδας.

Θα γίνει αναβάθμιση όλων των πρωταθλημάτων Γυναικών, θα δημιουργηθεί πρωταθλημάτων Νέων Γυναικών όπου αυτό είναι εφικτό, θα γίνει τεράστια προσπάθεια για τηλεοπτική μετάδοση της Α1 Γυναικών και των αγώνων της Εθνικής Γυναικών.

3ON3

Σε όλη την Ελλάδα, όλη τη διάρκεια του χρόνου θα αναπτυχθούν διοργανώσεις 3on3 της αγα­πημένης συνήθειας των περισσοτέρων Ελλήνων. Σκοπός μέσα από μια πιο διασκεδαστική και πιο εύκολη εφαρμογή του αθλήματος να διεισδύσουμε σε νέες αγορές, να προωθήσουμε το άθλημα σε νέους αθλητές και να βελτιώσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αθλητών μας μέσα από τις συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις του 3on3. Πάγια στρατηγική της Ε.Ο.Κ. να διεκδικεί και σε αυτή την περίπτωση κάθε διεθνή διοργάνωση σε συνεργασία με τους Δήμους που στηρίζουν την προ­σπάθειά μας.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Η διοργάνωση θερινών mini events όπως το 3on3 θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΟΚ να προ­βληθεί σε νέες αγορές, να ανταγωνιστεί άλλα αθλήματα όπως το beach volley ή το beach tennis και να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση στην διαφημιστική αγορά των θερινών αθλητικών προϊόντων.

ΝΕΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Μια σειρά από εταιρείες με προϊόντα που αγαπούσαν το κοινό του μπάσκετ θα μπορέσει να προ­σεγγίσει την Ομοσπονδία καθώς τα 3on3 τις δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονες εκδη­λώσεις σε θερινούς προορισμούς με μεγάλη επισκεψιμότητα και να μπει στη χαμηλού αθλητικού ανταγωνισμού θερινή τηλεοπτική αγορά.

ΑΘΛΗΤΕΣ

Όλοι οι προπονητές τονίζουν την αξία του 3on3 στη βελτίωση της ατομικής τεχνικής, την βελτίω­ση στο ένας εναντίον ενός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά για τους αθλητές και τις συνεργασίες μέχρι 3 άτομα οι οποίες δουλεύονται ιδιαίτερα έντονα και στις προπονήσεις όλων των ομάδων όλο το χρόνο. Το 3on3 απαλλαγμένο από τους κανόνες συνεργασίας των πέντε αθλητών δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν οι νέοι αθλητές το ταλέντο τους και να δοκιμάσουν επιλογές που δεν θα έπαιρναν εύκολα σε έναν επίσημο αγώνα πρωταθλήματος το χειμώνα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η στρατηγική της ΕΟΚ είναι να έχει διοργανώσεις σε όλη την επικράτεια, με το 3on3 μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μέρη της πατρίδας μας που δεν διαθέτουν γήπεδα με προδιαγραφές για πρωταθλήματα εθνικών ομάδων αλλά έχουν τη διάθεση να φιλοξενήσουν μια διοργάνωση καλα­θοσφαίρισης εθνική ή διεθνή ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητες τους.

Ενώσεις

Οι Ενώσεις πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη του αθλήματος, τα έσοδα τους πρέπει να είναι πόροι που κατευθύνονται για την ανάπτυξη των αθλητών και των πρωταθλημάτων. Ο βασικότερος, ο σημαντικότερος και ο ουσιαστικότερος «Σκοπός» των Ενώσεων της Ε.Ο.Κ. δεν είναι άλλος από την ενίσχυση και την υποστήριξη των Εθνικών Ομάδων. Οι Ενώσεις λειτουργούν Πρωταθλήματα και Αναπτυξιακές Ομάδες που μόνο στόχο έχουν την ανάδειξη αθλητών για τις Εθνικές Ομάδες.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

Θα αναβαθμιστεί ο θεσμός των Αναπτυξιακών Ομάδων των Ενώσεων οι οποίες θα λειτουργούν ως ακαδημίες της Επίσημης Αγαπημένης σε όλη την Επικράτεια.

Οι ενώσεις θα είναι υποχρεωμένες να βρουν ώρες σε γήπεδα της περιφέρειας τους και να ανα­πτύσσουν σε αυτά αναπτυξιακά τμήματα των παρακάτω ηλικιακών κατηγοριών για κορίτσια και αγόρια.

U15

U14

U13

U12

Οι Ενώσεις θα πρέπει να λειτουργούν τα τμήματα αυτά με ενιαίο μοντέλο που θα τους οριστεί από το τεχνικό επιτελείο των Εθνικών Ομάδων και να αξιολογούν όλους τους αθλητές ανά μήνα.

Οι Ενώσεις θα πρέπει να διατηρούν αρχεία με τους καλύτερους αθλητές – αθλήτριες κάθε ηλικίας τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον Τεχνικό Διευθυντή της Ε.Ο.Κ.

Θα αναπτυχθεί ο θεσμός του Πανελλήνιων Αγώνων των Αναπτυξιακών των Ενώσεων ο οποίος θα έχει εορταστικό χαρακτήρα καθώς επίσης και του Εθνικού Basketball Camp κάθε καλοκαίρι με την συμμετοχή όλων των Αναπτυξιακών Ομάδων. Στο Πρωτάθλημα των Ενώσεων καθώς και στο Εθνικό Camp οι ομοσπονδιακοί εκλέκτορες θα μπορούν να δουν τα νέα ταλέντα όλης της χώρας για να μπορέσουν να επιλέξουν τα μέλη όλων των εθνικών ομάδων.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ

Η ομοσπονδία θα πιέσει όσες ενώσεις έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν πρωταθλήματα Νέων και φυσικά θα αναπτύξει και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων. (Θα αναλυθεί στο κεφάλαιο 10).

Τα πρωταθλήματα Νέων μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ενώσεων. πχ Πρωτάθλημα Νέων Πελοποννήσου ή Πρωτάθλημα Νέων Μακεδονίας – Θράκης. Σκοπός τους είναι η μετατροπή των ταλέντων σε λειτουργικούς αθλητές και η συνολική τους ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα έτσι ώστε η ένταξή τους στα Ανδρικά πρωταθλήματα να γίνεται ευκολότερα και συντομότερα από ότι σήμερα.

Όπως θα αναλυθεί στα κεφάλαια του Προσωπικού και της Οργάνωσης, το προσωπικό των Ενώ­σεων πρέπει να είναι προσωπικό της Ομοσπονδίας το οποίο πληρώνεται απευθείας από την Ε.Ο.Κ. και αποσπάται ανάλογα με το έργο και τις ανάγκες κάθε ένωσης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτή η μεγάλη τομή. Στόχος μας είναι να πετύχουμε αυτή την μεταρρύθμιση με την Κυβέρνηση έτσι ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση (με όλα τα σημερινά προβλήματα) των Ενώσεων για την μισθοδοσία του προσωπικού, αυτή θα μετατραπεί απευθείας ως ομοσπονδιακή ευθύνη. Με αυτή τη μεγάλη αλλαγή:

  • Τα Δ.Σ. των Ενώσεων δεν θα έχουν το άγχος των νομικών

και οικονομικών ευθυνών της μισθοδοσίας και του ΙΚΑ.

  • Το προσωπικό θα είναι εξασφαλισμένο με εγγυημένες αποδοχές.
  • Η Ε.Ο.Κ. θα μπορεί να αξιολογεί το έργο κάθε Ένωσης

και να την επιβραβεύει με επιπλέον προσωπικό.

  • Η χρηματοδότηση που θα καταλήγει στις Ενώσεις θα είναι

αποκλειστικά για την ανάπτυξη του αθλήματος.

  • Η διοίκηση θα έχει το άγχος της ανάπτυξης της καλαθοσφαίρισης

και όχι το άγχος της κάλυψης του μισθολογικού κόστους.

Σωματεία

Τα σωματεία ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δημιουργούνται μέσα από την κοινωνία των πο­λιτών είναι μια ελληνική πρακτική ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ο αθλητισμός δεν είναι κρατική υπόθεση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα δεν είναι και ιδιωτική – κερδοσκοπική. Η ανάπτυξη των αθλημάτων στη χώρα μας ανατέθηκε στους πολίτες , οι οποίοι συστήνουν σωματεία τα οποία είναι το κύτταρο του αθλητισμού και μέσα από αυτά καλλιεργούν τα αθλήματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και της κάθε εποχής. Η Ε.Ο.Κ. ως η μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία που αποτελείται από σωματεία στην Ελλάδα, έχει υποχρέωση να πρωτοστατήσει στην προστασία της δομής που λέγεται αθλητικός σύλλογος-σωματείο.

ΣΤΕΓΑΣΗ

Οι σύλλογοι στην Ελλάδα υποφέρουν από στέγαση, αθλητική και διοικητική, πρέπει άμεσα η Ε.Ο.Κ. να πιέσει τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Κυβέρνηση για την αναβάθμιση των εγκαταστάσε­ων των αθλητικών σωματείων. Δεν γίνεται τα περισσότερα σωματεία της Αθήνας και της Θεσσα­λονίκης να προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα, δεν γίνεται τα περισσότερα σωματεία να πληρώνουν ενοίκια για την στέγαση των γραφείων τους.

  • Κανένα σωματείο χωρίς κλειστό – κανένα σωματείο χωρίς γραφεία πρέπει να είναι ο απόλυτος στόχος της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε.
  • Η ένταξη των μεγάλων αστικών κέντρων σε προγράμματα της Ε.Ε. για το κλείσιμο με ελαφριές κατασκευές των ανοιχτών γηπέδων είναι μονόδρομος.
  • Τα ανοιχτά γήπεδα είναι πόλος έλξης παραβατικών συμπεριφορών όταν αποχωρούν οι ομάδες ενώ τα κλειστά γήπεδα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς την επίδραση των σωματείων στη κοινωνία.
  • Παράλληλα πρέπει να μην μείνει κανένα σχολικό, δημοτικό ή εθνικό γυμναστήριο ανεκμετάλλευτο. Σε όποια περίπτωση οι σύλλογοί μας βρίσκουν εμπόδια θα παρεμβαίνει η Ομοσπονδία για να εξασφαλίζει ότι οι σύλλογοι της θα αποκτούν  πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις χωρίς κόστος.
  • Η Ε.Ο.Κ. θα επέμβει για να αλλαχθεί το πλαίσιο των ετήσιων παραχωρήσεων από τους Δήμους – ΓΓΑ και να βρεθούν πιο μακροχρόνιες λύσεις.
  • Η Ε.Ο.Κ. θα ζητήσει επίμονα από όλους τους Δήμους να παραχωρήσουν Δημοτικούς χώρους για γραφεία σε όλα τα σωματεία μέλη της. Όποιος Δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα θα πρέπει να πληρώνει το κόστος ενοικίασης και λειτουργίας  των γραφείων όσων συλλόγων αναγκάζονται να ενοικιάσουν γραφεία.
  • Τα αθλητικά σωματεία πρέπει άμεσα να απαλλαγούν από οποιαδήποτε δημοτική χρέωση για χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι Δήμοι που χρεώνουν σωματεία για χρήση εγκαταστάσεων θα έχουν απέναντί τους την Ε.Ο.Κ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οικονομική ενίσχυση των σωματείων που έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και βρίσκονται στο μητρώο σωματείων από την κυβέρνηση με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια (αριθμός αθλητών, ομά­δες σε πρωταθλήματα, κατηγορία πρωταθλημάτων, αριθμός προπονητών, αριθμός μελών).

Επίσης θα καταργηθούν τα παράβολα για τα δελτία και θα μειωθούν σταδιακά τα παράβολα των πρωταθλημάτων ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Η Ε.Ο.Κ. θα ηγηθεί της προσπάθειας να επαναφέρει ο Πολιτεία τα φορολογικά κίνητρα για την αθλητική χορηγία, είναι ο μόνος τρόπος τα σωματεία να μπορέσουν να βρουν οικονομική ενίσχυση από τις τοπικές επιχειρήσεις. Τα φορολογικά κίνητρα ήταν μοχλός ανάπτυξης του αθλητισμού για δεκαετίες, σταμάτησαν λόγω της οικονομικής κρίσης και των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων και πρέπει να επανέλθουν άμεσα.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΠΟΝΙ

Η κυβέρνηση να προσφέρει κουπόνια αθλητισμού στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες οι οποίες θα μπορούν να τα εξαργυρώνουν έναντι συνδρομής στα αθλητικά σωματεία, με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθούν και τα μέλη των συλλόγων, θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση μα πάνω από όλα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αθλητικές υπηρεσίες παιδιά οικογενειών που δεν είχαν την δυνατότητα ως σήμερα.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ε.Ο.Κ. θα διαμορφώσει έτοιμο πακέτο για την ανάπτυξη κάθε αθλητή σε κάθε ηλικιακή κατηγο­ρία. Προπονητικά πλάνα, διατροφή και εκγύμναση. Όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα και μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ. και θα προσφέρονται δωρεάν σε όλα τα σωματεία της χώρας για την ομοιογενή ανάπτυξη των Ελλήνων αθλητών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε κάθε αθλητική εγκατάσταση θα υπάρχει αυτόματος απινιδωτής και όλοι οι προπονητές με ευθύ­νη και έξοδα της ομοσπονδίας θα εκπαιδευτούν και θα πάρουν πιστοποίηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

ΕΦΗΒΙΚΟ - ΝΕΑΝΙΔΕΣ

Επαναφορά της τρίτης ηλικιακής κατηγορίας για τα πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων έτσι ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν τα σωματεία και να μην υπάρχει το φαινόμενο των ομάδων με τους 5 ή 6 αθλητές.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Θα γίνει αποδεκτό το πάγιο αίτημα των περισσοτέρων σωματείων για θέσπιση δεύτερης μεταγρα­φικής περιόδου το χειμώνα μόνο για τις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών.

Οργανόγραμμα

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αλλάξει η Ε.Ο.Κ. είναι το οργανόγραμμα της, θα πρέπει βάσει των διεθνών τάσεων και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία να δημιουργηθεί μία νέα οργα­νωτική δομή του έμψυχου δυναμικού της Ομοσπονδίας έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το προσωπικό, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και να εντοπιστούν τα κενά για να καλυφθούν είτε από εργαζόμενους που έχουν τα προσόντα και δου­λεύουν σε λάθος θέσεις είτε αν αυτό κριθεί αναγκαίο από στοχευμένες προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού.

Το νέο οργανόγραμμα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός αθλητικού οργανισμού του 21ου αιώνα και θα μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα πετυχαίνει άμεσα όλους τους στόχους που θέτει το Δ.Σ.

Τα καθήκοντα που το Δ.Σ. θα αναθέσει στα μέλη του θα καθορίσουν και την δομή της νέας Ομο­σπονδίας

Προσωπικό

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι εγγυητής όλων των θέσεων εργασίας τόσο της Ε.Ο.Κ. όσο και όλων των Ενώσεων της επικράτειας. Η συνολική μισθολογική δαπάνη συμπεριλαμ­βανομένων των ασφαλιστικών εισφορών είναι εγγυημένη από την Ε.Ο.Κ.

Η Ε.Ο.Κ. θα διοικείται από το Διοικητικό της Συμβούλιο και όχι από Golden Boys.

Τηλεοπτικά Δικαιώματα

Οι διοργανώσεις της Ε.Ο.Κ. θα αποκτήσουν διαφορετικών κατηγοριών τηλεοπτικά δικαιώματα εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους.

I. Δικαιώματα εθνικής εμβέλειας για την τηλεόραση.

II. Δικαιώματα τοπικής εμβέλειας για την τηλεόραση.

III. Δικαιώματα για το διαδίκτυο (μόνο για μετάδοση αγώνων).

IV. Δικαιώματα για εταιρείες που μέσα από ειδικό λογισμικό  παρακολουθώντας live μπορούν να ελέγξουν αν  ο αγώνας που διεξάγεται είναι χειραγωγημένος.

Όλοι οι αγώνες της Ε.Ο.Κ. θα πρέπει με μέριμνα της Ομοσπονδίας για τις διοργανώσεις και των γηπεδούχων σωματείων για τους εντός έδρας αγώνες των πρωταθλημάτων να μεταδίδονται ζωντανά από τα διαδικτυακά κανάλια της Ε.Ο.Κ. με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα προκύ­ψουν από διεθνή διαγωνισμό.

Δικαιώματα Σωματείων στα επαγγελματικά Συμβόλαια

Η Ομοσπονδία οφείλει να διευκολύνει τη μεταγραφή των νέων ταλαντούχων αθλητών σε σωμα­τεία με υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο καθώς αυτό ενισχύει τις πιθανότητες ανάδειξης κορυφαί­ων αθλητών οι οποίοι θα υπηρετήσουν τις Εθνικές Ομάδες. Ταυτόχρονα όμως έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τα μικρά σωματεία και να τα βοηθήσει να ανταμειφτούν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν όταν ένας αθλητής τους γίνει επαγγελματίας. Για αυτό το λόγο θα θεσπιστεί ρήτρα 5% επί των αμοιβών των επαγγελματιών αθλητών η οποία θα διαμοιράζεται στα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία θήτευσε ο επαγγελματίας αθλητής αναλογικά με τα χρόνια που ήταν μέλος στο καθένα. Έτσι τα σωματεία θα γνωρίζουν ότι αν ένα ταλέντο τους προχωρήσει και κάνει μεγά­λη καριέρα στο άθλημα μόνο να κερδίσουν έχουν. Τα σωματεία θα εργάζονται συστηματικότερα για την ανάδειξη ταλαντούχων αθλητών και θα φέρνουν λιγότερες αντιρρήσεις σε μια πιθανή μετακίνηση των αθλητών τους σε ισχυρότερους συλλόγους γιατί θα γνωρίζουν α) ότι είναι για το καλό του αθλητή β) ότι με αυτή τους την συναίνεση αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνει επαγγελ­ματίας άρα να κερδίσει και το μητρικό σωματείο.

Η Ε.Ο.Κ. θα πιέσει και σε διεθνές επίπεδο να δοθεί Ευρωπαϊκή συνολική λύση βασισμένη στο ελληνικό μοντέλο.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων

Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα των ταλέντων που μένουν ταλέντα και δεν προχωρούν σε αθλητική καριέρα αντάξια των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει στις μικρές εθνικές ομάδες. Το φαινόμενο αυτό στερεί από τις μεγάλες κατηγορίες Έλληνες αθλητές οι οποίοι θα μπορούσαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες να λάμψουν. Η Ομοσπονδία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, η πάγια τακτική της μη χρησιμοποίησης από τις ομάδες νε­αρών αθλητών πρέπει να αντικατασταθεί με θεσμικές λύσεις.

Οι ομάδες της Α1 και προαιρετικά της Α2 θα δημιουργήσουν ομάδες νέων ανδρών U21 οι οποίες θα αγωνίζονται στις ίδιες ημερομηνίες του πρωταθλήματος στα ίδια γήπεδα πριν τον αγώνα των Ανδρών (για μειωμένο κόστος μετακίνησης).

Οι αθλητές θα μπορούν να δηλωθούν κάθε εβδομάδα είτε στην ομάδα U21 είτε στην Ανδρών.

Το κόστος μεταφοράς και διαμονής των U21 της Α2 θα επιδοτείται από την Ε.Ο.Κ.

Οι ομάδες της Β και Γ Εθνικής θα μπορούν συμμετέχουν με ομάδες U21 στα πρωταθλήματα των Ενώσεων τους.

Κοινωνική Ευθύνη

Η Ε.Ο.Κ. ως η μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρα θα συντονίσει τις Ενώσεις και τα σω­ματεία μέλη σε μια ενιαία στρατηγική κοινωνικής Ευθύνης. Το Δ.Σ. θα επιλέξει το εθνικό στόχο της επόμενης διετίας και μέσα από ενιαίο σχεδιασμό θα συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις με και όλα τα σωματεία.

Η Ε.Ο.Κ. στο τέλος κάθε αθλητικής χρονιάς θα επιβραβεύει τις κορυφαίες Ενώσεις και τα κορυ­φαία σωματεία σε ειδική τελετή παρουσία των ΜΜΕ και του επωφελούμενου οργανισμού από το πρόγραμμα της Ε.Ο.Κ.

Διαιτησία

Η διαιτησία είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα του αθλητισμού παγκοσμίως. Στο σχεδιασμό της νέας διοίκησης είναι να γίνουν πολλές αλλαγές που θα αναφερθούν παρακάτω στην ψηφιο­ποίηση εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε τα εξής:

  • Η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις είναι οι υπεύθυνοι για την διαιτησία.
  • Οι Έλληνες διαιτητές θα εκπαιδευτούν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να διατηρήσουν τις υψηλές επιδόσεις που τους αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη.
  • Η Ε.Ο.Κ. και οι Ενώσεις της μαζί με τους προπονητές και τους διαιτητές θα διοργανώσουν σειρά σεμιναρίων έτσι ώστε να μειωθούν οι προστριβές, να αυξηθεί το επίπεδο γνώσεων των κανονισμών, να κατανοηθούν οι διακριτοί  ρόλοι και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία.
  • Οι προπονητές μετά το τέλος αυτών των σεμιναρίων με τη σειρά τους θα ενημερώνουν και θα καταρτίζουν τους αθλητές τους έτσι ώστε όλοι η κοινότητα μας να γνωρίζει άριστα τους κανονισμούς και να μειωθούν οι προστριβές για λόγους άγνοιας.
  • Θα αναβαθμιστεί ο έλεγχος της ελληνικής διαιτησίας, θα δημιουργηθούν διαδικασίες αξιολόγησης διαφανείς και άμεσες έτσι ώστε τα σωματεία μας να μπορούν να προσφύγουν σε αυτές αν θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί. Η ΚΕΔ θα αναλάβει  την αξιολόγηση η οποία θα φέρει την αναβάθμιση των άξιων διαιτητών και  θα απομακρύνει όσους δημιουργούν προβλήματα με την κακή τους απόδοση.
  • Την επιμόρφωση – εκπαίδευση θα αναλάβει η ΟΔΚΕ. Εδώ να επισημανθεί ξανά ότι οι ελληνική διαιτησία θεωρείται εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη και μόνος μας στόχος είναι να βελτιωθεί περαιτέρω.
  • Ειδικότερα για την Α1 θα δημιουργηθεί Σώμα Παρατηρητών Διαιτησίας στο οποίο ο υπεύθυνος των παρατηρητών θα προτείνεται από τον ΕΣΑΚΕ.
  • Οι εκθέσεις των παρατηρητών θα είναι διαθέσιμες στα αγωνιζόμενα σωματεία εντός 24 ωρών.
  • Οι ξένοι αθλητές της Α1 θα διέπονται όπως και οι Έλληνες συναθλητές τους από τους ίδιους κανονισμούς μετεγγραφών.

Δεύτερη καριέρα αθλητών

Η πανδημία, η διακοπή των πρωταθλημάτων και ο εγκλεισμός έφερε στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα, την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών που ζουν από τις οικονομικές απο­λαβές που έχουν από τις ομάδες τους αλλά δεν είναι επαγγελματίες με ότι αυτό σημαίνει για την προστασία τους. Η Ε.Ο.Κ. είναι υποχρεωμένη σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Πολιτεία θα δημιουργήσει προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης των αθλητών που υπηρετούν για χρόνια τις εθνικές κατηγορίες, που βιοπορίζονται από την αγωνιστική τους δράση και οι οποίοι στα 30 ή τα 35 τους χρόνια πρέπει να σταματήσουν μια αθλητική καριέρα και να ξεκινήσουν μια νέα. Σε αυτή την δύσκολη αλλαγή της ζωής τους η Ε.Ο.Κ. θα κάνει ότι μπορεί για να τους δώσει όσα περισσότερα εφόδια γίνεται. Η λεγόμενη δεύτερη καριέρα των αθλητών είναι τεράστιο ζήτημα που απασχολεί διεθνώς το αθλητικό κίνημα και η Ε.Ο.Κ. θα πρωτοστατήσει στην στήριξη των εκατοντάδων αθλητών της που λόγω του υψηλού τους αθλητικού τους επιπέδου βιοπορίζονται από το άθλημά μας.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

Ψηφιακό Δελτίο - Θα απλουστευθεί η διαδικασία μεταγραφών μέσα από την ψηφιοποίηση του μητρώου, θα καταργηθούν τα έντυπα δελτία τα οποία πολλές φορές πλαστογραφούνται και θα περάσουμε σε ψηφιακό δελτίο που θα ελέγχεται πριν από κάθε αγώνα από τους διαιτητές με απλούστατες διαδικασίες.

Ψηφιακές Μετεγγραφές - Με την ψηφιοποίηση του Μητρώου θα γίνονται ηλεκτρονικά κάθε είδους μετακίνηση αθλητή χωρίς να χρειάζεται καμία φυσική παρουσία. Κάθε σωματείο θα έχει δύο πρόσωπα, το Πρόεδρο και το ΓΓ με ειδική ψηφιακή υπογραφή στο μητρώο της Ε.Ο.Κ. Η κάθε ομάδα θα στέλνει αίτημα μετεγγραφής για όποιον αθλητή ενδιαφέρεται και το σωματείο που αγω­νίζεται ο αθλητής θα μπορεί να δεχθεί ή όχι το αίτημα ηλεκτρονικά.

Το κάθε σωματείο θα μπορεί να δηλώσει τους αθλητές του, να κάνει διαγραφές, να εκδώσει νέα δελτία, να αποδεχθεί μετεγγραφές ή να κάνει αίτημα για κάποιον αθλητή σε άλλο σύλλογο.

Καταργούμε και τα αυτοκόλλητα - Οι κάρτες υγείας των αθλητών θα συλλέγονται και θα φυλάσσονται στο αρχείο της ομάδας και θα πρέπει να είναι προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή προς οποιονδήποτε έλεγχο, οι αθλητές που έχουν ιατρικές βεβαιώσεις θα δηλώνονται με την ηλεκτρο­νική υπογραφή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Όλες αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην οικονομική ανακούφιση των σωματείων.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΦΥΛΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι κριτές μετά την λήξη του κάθε αγώνα οφείλουν να μπουν στην εφαρμογή της ομοσπονδίας και να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, συνθέσεις ομάδων, προπονητές, διαιτητές, το σκορ κάθε περιόδου, το τελικό σκορ και τον νικητή του αγώνα. Αμέσως μετά ο α διαιτητής οφείλει να μπει με το δικό του προφίλ και να επικυρώσει τα στοιχεία που καταχώρησαν οι κριτές της αναμέτρησης. Με αυτή την πλατφόρμα θα γνωρίζουμε τις συνθέσεις και τα αποτε­λέσματα όλων των αγώνων που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στατιστικά και ιστορικά στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία του αθλήματος.

ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

Όπως σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς θα δημιουργηθεί μητρώο προμηθευτών και παρεχό­ντων υπηρεσιών ανοιχτό σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να δηλώσουν τις υπηρε­σίες και τα προϊόντα που διαθέτουν καθώς και τις τιμές. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο διαφανής και πιο άμεση η προμήθεια αναλωσίμων και υπηρεσιών οι οποίες είναι απαραίτητες για την κα­θημερινή λειτουργία των υπηρεσιών. Επίσης τα σωματεία μέλη θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Προμηθευτών για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες τους σε ειδικές τιμές.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Το ΔΣ θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή και περισσότερες αν αυτό κρίνεται ανα­γκαίο. Το Δ.Σ. μπορεί να καταθέτει ερωτήματα στην ψηφιακή πλατφόρμα των εκπροσώπων των σωματείων για θέματα που θέλει την άποψη όλων των συλλόγων της χώρας. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί συμβουλευτικά για τα μέλη του Δ.Σ. και τον Πρόεδρο. Ουσιαστικά θα είναι ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ομοσπονδίας και σωματείων ενδιάμεσα των γενικών συνελεύσεων για ζητή­ματα που η Διοίκηση κρίνει ότι θέλει να ακούσει τη γνώμη όλων των συλλόγων. Διαπιστευμένος είναι μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος του σωματείου στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και ο αντικαταστάτης του αν υπάρχει.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Οι ορισμοί των διαιτητών θα γίνονται από την ΚΕΔ της ΕΟΚ και την ΚΕΔ κάθε Ένωσης, οι διαιτητές όλων των κατηγοριών και όλων των πρωταθλημάτων θα μαθαίνουν τους ορισμούς με sms και email που στέλνεται αυτόματα στα στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο κάθε διαιτητής στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Η ΚΕΔ θα εισέρχεται στην πλατφόρμα και θα δηλώνει, πρωτάθλημα, αγώνα, γήπεδο, ώρα και διαιτητή. Αυτομάτως οι ορισμοί θα δημοσιεύονται στην σελίδα της ΕΟΚ ή της Ένωσης και ο διαι­τητής θα δέχεται όλες τις πληροφορίες στα στοιχεία επικοινωνίας του. Ο διαιτητής σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει σήμερα για την δήλωση κολλήματος μπορεί να μπει με τους κωδικούς του στην πλατφόρμα και να δηλώσει κόλλημα.

Η ΚΕΔ ενημερώνεται την ίδια στιγμή για τυχόν κολλήματα και κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ

Όλες οι ποινές της επιτροπής πρωταθλημάτων της ΕΟΚ και όλων των Ενώσεων καταχωρούνται στο ψηφιακό ποινολόγιο που θα δημιουργηθεί για όλες τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία.

Με το ψηφιακό ποινολόγιο τα μέλη των επιτροπών θα ξέρουν τα σωματεία με ιστορικό αντιαθλη­τικών συμπεριφορών για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Με τα στοιχεία που θα έχουμε από το ψηφιακό ποινολόγιο θα μπορούμε να επιβραβεύουμε τα σωματεία που διαχρονικά δεν δημι­ουργούν προβλήματα.

MOBILE VERSION

Όλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης θα λειτουργεί σε desktop version αλλά θα είναι διαθέσιμος και για όλες τις κινητές συσκευές με λειτουργικά Android & IOS.