Skip to main content

Φασούλας: Το μπάσκετ πρέπει να προχωρήσει, αδικαιολόγητη η απόφαση της ΕΟΚ για αναβολή των εκλογών»

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Φασούλας, την απόφαση της ΕΟΚ να μεταφέρει τις Αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση, από τις 28 Μαρτίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένες, για τις 23 Μαΐου, λόγω της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, με συνέντευξη του στο Action 24, υποστήριξε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσει το μπάσκετ και ο σχεδιασμός, τόσο των εθνικών ομάδων, όσο και της νέας χρονιάς.

Ο Φασούλας μεταξύ άλλων, μίλησε για την ευκολία που η ΕΟΚ… κατέβασε ρολά στο μπάσκετ, λόγω του κορονοϊού, για την ανάγκη να λειτουργήσουν και πάλι οι Ακαδημίες αλλά και να συνεχίσει να κινείται ο αθλητισμός, έστω και εν μέσω πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στον Ρικ Πιτίνο, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν γνωστοί οι όροι της συνεργασίας του με την ΕΟΚ, για την θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή.  

Αναλυτικά ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, μίλησε:

Για την αναβολή των εκλογών της ΕΟΚ:

Η απόφαση του Πρωτοδικείου που μερικοί την χαρακτήρισαν κόσμημα, είναι να μπουν τα σωματεία για να ψηφίσουν, αλλά οι εκλογές πρέπει να γίνουν 28/3. Αυτό σημαίνει πως η μετάθεση των εκλογών για τις 23/5 δεν στέκει κάπου. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό. Η σημερινή διοίκηση της ΕΟΚ, οι περισσότεροι δεν θα είναι καν υποψήφιοι. Το μπάσκετ πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για τις Εθνικές ομάδες, για το πώς θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέγαμε πως πρέπει να ψηφίσουν όλα τα σωματεία που έχουν παρουσία στις Εθνικές κατηγορίες.  Πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε και λίγο το μπάσκετ.

Για την απόφαση του Πρωτοδικείου:

Κανείς δεν μας έδειξε την απόφαση του Πρωτοδικείου και ψάξαμε και την βρήκαμε στην Ευελπίδων. Σηκώνω τα χέρια ψηλά Εμείς θέλουμε νε ψηφιστούμε από όσο περισσότερα γίνεται σωματεία.  Και εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα μόνα σωματεία στην Ελλάδα είναι τα 510 του Μητρώου, όμως είναι τα μόνα που κάλυψαν τους όρους που επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους.

Για την μη κλήση των μελών του ΕΣΑΚΕ στο Δ.Σ της ΕΟΚ:

Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Είναι από τα τελευταία Δ.Σ που έκανε αυτή η διοίκηση. Δεν έχω καμιά χαιρεκακία για αυτούς τους ανθρώπους. Θεωρώ πως έχουν προσφέρει στο μπάσκετ. Δεν θέλω να φύγουν με πικρία, αλλά πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, αν θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε σε χώρα του δυτικού κόσμου και οι νόμοι του κράτους είναι σεβαστοί.

Για το αν μερικοί δεν θέλουν να φύγουν από την διοίκηση:

Δεν επικροτώ την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Έτσι επιβάλλουν οι νόμοι και έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε. Υπάρχει ο κορονοϊός, υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ας γίνουν αυτές οι εκλογές για να προχωρήσει το μπάσκετ μπροστά, με οποιαδήποτε διοίκηση εκλεγεί. Εμείς είμαστε βέβαιοι για το πρόγραμμα μας, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα καθήκοντα μας και σε κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας, πρέπει το μπάσκετ να προχωρήσει. Δεν μιλάμε για διακυβέρνηση της χώρας, αλλά για Ομοσπονδίες που θα έχουν νέες διοικήσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ήμαρτον, δεν θα χαθεί ο κόσμος, αν φύγουν οι υπάρχοντες και έρθουν κάποιοι άλλοι.

Για το αν μπορεί να αλλάξει η απόφαση παράτασης των εκλογών:

Η θητεία της διοίκησης της ΕΟΚ ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου. Θεωρώ πως μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, να γίνουν εκλογές μέχρι τις 10 Απριλίου, χωρίς να χρειαστεί άλλη παράταση. Άλλωστε, η διοίκηση Πρωτοδικείου δεν είναι κάτι που ζητάει κάποιος, αλλά κάτι που γίνεται αυτοδικαίως, αν λήξουν οι θητείες. Αν προβλέπεται με ΚΥΑ να παραταθεί η θητεία για 10-12 μέρες για να γίνουν εκλογές, τότε να γίνει έτσι. Σε διαφορετική περίπτωση, προφανώς θα πάμε σε διοίκηση Πρωτοδικείου και τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Για το κλίμα που απορρέει και ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν:

Διαπιστώνουμε ένα κλίμα ενθουσιασμού και η επόμενη ημέρα θα βρει το μπάσκετ να εκτοξεύεται. Και δεν μιλάω από πλευράς επιτυχιών, αλλά από πλευράς ανάπτυξης και οικονομικών δεδομένων. Πρέπει να δούμε που βρίσκονται οι προετοιμασίες των Εθνικών ομάδων. Πως θα σκεφτούμε την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, αν και εφόσον μας αφήσει η πανδημία και ακόμα αν δεν μας αφήσει, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους λοιμωξιολόγους και Πολιτεία για να συνεχίσουμε να παίζουμε μπάσκετ. Γιατί αδυνατώ  να πιστέψω πως πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που σταματήσαμε κάθε αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν συνεργαστήκαμε με λοιμωξιολόγους και Πολιτεία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και το αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και αγάπη για το άθλημα μας. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την ψυχή μας για να βάλουμε ξανά το μπάσκετ στην πρώτη προτίμηση των φιλάθλων και όσων ασχολούνται με τον αθλητισμο.

Για την ευκολία που η ΕΟΚ είχε αποφασίσει να.. κατεβάσει ρολά, λόγω πανδημίας.

Εμείς δεν θέλαμε ποτέ να κάνει η Ομοσπονδία επανάσταση απέναντι στην Πολιτεία. Συνεργασία θέλαμε να έχει. Όλες οι κοινωνικές ομάδες προσπάθησαν να ανοίξουν την δραστηριότητα τους. Όλοι κατάθεσαν κάποιες προτάσεις. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αθλητική δραστηριότητα για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν υπάρχουν κρούσματα σε βαθμό επικινδυνότητας ανάμεσα σε αθλητές. Δεν μπορώ να καταλάβω πως άνοιξαν τα σχολεία και όχι οι Ακαδημίες. Οι ομάδες έχουν τρομερά οικονομικά αδιέξοδα, γιατί δεν έχουν λειτουργήσει οι Ακαδημίες, έχουν χαθεί παιδιά από τον αθλητισμό.  Είμαστε στο τρίτο κύμα, ίσως υπάρξει και τέταρτο και εμείς τι θα κάνουμε, θα σταματήσουμε να κάνουμε αθλητισμό;  Πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς και την Πολιτεία ώστε να ξαναμπουν τα παιδιά στο γήπεδο και να ξαναλειτουργήσουν τα σωματεία, που αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν. Όταν δεν υπάρχει πηγή εξόδων και πρέπει να ξοδεύεις μόνο λεφτά, πως θα συνεχίσουν αυτά τα σωματεία; Πρέπει να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν, ώστε να συνεχίσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Για την Εθνική Ανδρών:

Θεωρώ πως αυτή την στιγμή δεν έχει κανείς ιδέα αν υπάρχει σύμβαση με τον προπονητή, αν έχει κάποιες υποχρεώσεις, αν έχουμε εμείς κάποιες υποχρεώσεις. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν έχει κάποιες υποχρεώσεις ο Ρικ Πιτίνο και να δούμε αν τις έχει εκπληρώσει ή αν τον έχουμε βοηθήσει να τις εκπληρώσει.  Ο Εθνικός προπονητής, πέραν από τους βοηθούς του, πρέπει να έχει μια εικόνα τι μπάσκετ έχει παιχτεί και ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες, βλέποντας τα με τα μάτια του. Όταν ανακοινώθηκε ο Ρικ Πιτίνο το είδα με πολύ καλό μάτι γιατί μπορεί να βοηθήσει την Εθνική ομάδα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις εκατέρωθεν. Τώρα αν έχεις μόνο να λες ότι έχεις προπονητή τον Ρικ Πιτίνο, που θα έρθει αφιλοκερδώς να κοουτσάρει τον Πιτίνο για 10 μέρες στο Προολυμπιακό, χωρίς να την έχει δει πριν, δεν τιμά ούτε την Ομοσπονδία, ούτε το άθλημα, ούτε τον ίδιο τον προπονητή. Πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι ο Φασούλας έριξε άκυρο στον Πιτίνο. Καθόλου άκυρο, απλά θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς έχει συζητηθεί, που θα γίνει η προετοιμασία, που θα την κάνουν, ποιοι θα την κάνουν. Ποιες είναι οι συνθήκες. Δεν ξέρουμε τίποτα. Βέβαια η Ομοσπονδία δεν είναι και υποχρεωμένη να μας ενημερώσει, αλλά και γι αυτό τον λόγο πρέπει να γίνουν οι Εκλογές, για να μπει σε προγραμματισμό και η προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών και Γυναικών.

Για την τοποθέτηση αθλητών του χώρου στις Ομοσπονδίες κάθε κράτους:

Δεν είναι καμία επανάσταση αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα. Από πέρσι τον Μάρτιο έχουμε δηλώσει  παρόντες.  Είμαστε οι πρώτοι που το δηλώσαμε, αλλά δεν βλέπουμε να είμαστε και οι αγαπημένοι της κρατούσας κατάστασης.  Όπως λένε οι διάφοροι ταγοί του αθλητικού κινήματος, οι αθλητές δεν κάνουν για διοίκηση. Εμείς λέμε ότι κάνουν. Θεωρώ πως αυτό που καταθέτουμε είναι η βαθιά μας γνώση για το άθλημα. Είμαστε οι τεχνοκράτες του δικού μας αθλήματος, θέλουμε να εκπονήσουμε πολιτικές για το άθλημα μας, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους καλύτερους τεχνοκράτες για να υλοποιήσουμε τις  πολιτικές που έχουμε υπόψιν μας για το άθλημα. Αυτό κάνουν σε όλες τις άλλες Ομοσπονδίες, σε όλες τις άλλες χώρες. Δεν μπαίνουν σε κάποια αξιολόγηση τα ονόματα, αλλά είναι κάποιοι που έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο στο άθλημα τους και διαθέτουν τις γνώσεις, τα ονόματα τους, την πείρα τους, την σχέση τους με το υπόλοιπο παγκόσμιο γίγνεσθαι και προχωρούν οι Ομοσπονδίες. Έτσι πρέπει να γίνεται παντού. Ακόμα και οι Ομοσπονδιάρχες που λένε πως οι αθλητές δεν κάνουν, πρώην αθλητές είναι, αλλά το έχουν ξεχάσει. Απορία μου είναι πως οι αθλητές της δεκαετίας του 60 μπορούν να διοικήσουν την Ομοσπονδία, αλλά αθλητές του 90 και του 00 δεν μπορούν. Αυτό πρέπει να μας το απαντήσουν.