Skip to main content

Rising Stars – Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του Final 8

Στα γραφεία της ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (29/2) η συνέντευξη Τύπου του Final 8 του Rising Stars, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 1-3 Μαρτίου στα Καλυβια.

Το παρών έδωσαν το μέλος του Δ.Σ της ΕΟΚ, Λάμπρος Τάκης, ο Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τσαρτσαρής, καθώς και οι Μαρία Κόρακα (Προϊσταμένη Υποδ/νσης Εταιρικής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Εθνικής Ασφαλιστικής), Γιάννης Καλαμπόκης (προπονητή της Εθνικής Παίδων) και του Βαγγέλης Ζούγρης.

Αναλυτικά:

Λάμπρος Τάκης: «Τα τελευταία τρία χρόνια η διοργάνωση αυτή αιτιολογεί την ονομασία Rising Stars όλο και περισσότερο, καθώς τα αναδυόμενα αστέρια φαίνονται περισσότερο μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι η τρίτη φορά που με κάποιες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες, διεξάγεται η διοργάνωση αυτή. Θέλουμε να βελτιώσουμε και αναδείξουμε τόσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές μέσα από αυτή την διαδικασία, να μην αφήσουμε να χαθούν ταλέντα και να δούμε και αθλητές από ομάδες που είναι πιο χαμηλής δυναμικότητας, εκτός των πρώτων θέσεων του ranking. Δίνουμε τη δυνατότητα να πλαισιώσουν τη διοργάνωση και άλλοι παίκτες και άλλες ομάδες. Επιπλέον βοηθά να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για τις εθνικές ομάδες, οι οποίες έχουν υποχρεώσεις το καλοκαίρι και μας δίνουν μια καλύτερη ώθηση να δημιουργήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Σας καλωσορίζουμε στην τελική φάση του πρωταθλήματος με τις οχτώ ομάδες, τους οχτώ συλλόγους που πήραν μέρος και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες.

Εμπλέκουμε όλες τις Ενώσεις, δίνουμε κίνητρο σε όλα τα σωματεία, γιατί στην επαρχία τα παιδιά θέλουν κίνητρο. Οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. Δημιουργείται κίνητρο όταν ξέρουν μέσα από τα προκριματικά μπορούν να πάρουν μέρος και αυτά σε μια τελική φάση.

Η πλειονότητα των τουρνουά στη διάρκεια της χρονιάς διεξάγεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέτος κάναμε κάποιες αγωνιστικές εκτός. Υπάρχει θέληση από Δήμους της περιφέρειας να φιλοξενήσουν τουρνουά και είναι σημαντικό, γιατί άρχισαν να βλέπουν ότι υπάρχει κινητικότητα και θέληση από τον κόσμο να δει το Rising Stars. Θα κινηθούμε ανάλογα και θα το διακλαδώσουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στην Κοζάνη, στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κώστας Τσαρτσαρής: «Ως ΕΟΚ και αναπτυξιακό πρόγραμμα, στόχος μας είναι να εξελίξουμε τα παιδιά μας. Να τους δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται για να προχωρήσουν στο αγωνιστικό και όχι μόνο κομμάτι, να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Σκεφτήκαμε να δώσουμε ένα εργαλείο στα παιδιά αυτά και σε εμάς. Το Rising Stars Εθική Ασφαλιστική το ξεκινήσαμε πιλοτικά με οχτώ ομάδες. Θέλαμε να δώσουμε ανταγωνιστικά παιχνίδια στα παιδιά μας, παιχνίδια που θα έβρισκαν ίσως μόνο στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Δώσαμε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να τα δει σε πανελλήνια εμβέλεια μέσα από το διαδίκτυο και την ευκαιρία σε εμάς και τους προπονητές να δούμε πως αντιδρούν σε υψηλό επίπεδο Αυξήσαμε τις ομάδες βάλαμε δύο μικτές ομάδες, γιατί θέλαμε να εμπλέξουμε τα ταλέντα όλης της χώρας, βάλαμε ξένες ομάδες για να έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει εκτός και κίνητρο. Το τουρνουά εκτινάχθηκε, το ακολούθησε όλος ο κόσμος και έγινε η ναυαρχίδα του αναπτυξιακού προγράμματος. Φέτος, κυμανθήκαμε στο ίδιο επίπεδο, βάλαμε μόνο μία ομάδα που είναι η μικτή U16, γιατί θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά μικρότερης ηλικίας να πάρουν μέρος να δώσουμε υψηλού επιπέδου παιχνίδια και η κίνηση αυτή στέφθηκε μα απόλυτη επιτυχία. Τώρα βρισκόμαστε στο Final 8, στο επιστέγασμα αυτής της σεζόν με τη συμμετοχή των συλλόγων που πήραν μέρος στο τουρνουά. Ο λόγος που επιλέξαμε τις ομάδες, είναι για να δώσουμε επιπλέον κίνητρο να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Ως ομοσπονδία έχουμε στόχο να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν σκέψεις για το μέλλον, έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Θεωρώ ότι το τουρνουά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπορούμε να κάνουμε πολλά για τα παιδιά μας και το ελληνικό μπάσκετ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εθνική Ασφαλιστική για την αρωγή της σε αυτό το πρόγραμμα και μαζί μπορούμε να πορευτούμε και να κάνουμε μεγάλα πράγματα.

Είναι μελλοντικός στόχος να εμπλέξουμε όλους τους συλλόγους. Φέτος είχαμε μια προκριματική φάση με 30 ομάδες που διεκδίκησαν δύο θέσεις. Του χρόνου θέλουμε να διπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό. Να δώσουμε κίνητρο σε όλους τους συλλόγους που θέλουν να πάρουν μέρος. Να καθιερώσουμε το τουρνουά στη συνείδηση του κόσμου και να βγάλουμε κι άλλα παιδιά, όπως τον Βαγγέλη (Ζούγρη).

Έχουμε πάρει πράγματα από τη συμμετοχή των ξένων ομάδων. Ερχόμαστε σε επαφή με προπονητές και παίκτες με διαφορετικές κουλτούρες και αγωνιστικές σχολές, μαθαίνουμε πράγματα. Είχαμε κάποιες από τις κορυφαίες ακαδημίες της Ευρώπης και είχαμε και κάποια πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια. Πήραμε εικόνες σημαντικές για τις δικές μας ομάδες. Είναι από τα στοιχεία που έχει προσδώσει στο ελληνικό μπάσκετ».

Mαρία Κόρακα: “Η επιλογή στήριξης τοu προγράμματος Rising Stars, που μας δόθηκε μέσα από τη συνεργασία μας με την Ομοσπονδία που ξεκίνησε πέρσι, ήταν πολύ συνειδητή και στοχευμένη.
Δουλεύουμε με την ΕΟΚ πάνω σε ένα μήνυμα που λέει «Δύο Εθνικές-Μία Ομάδα» γιατί πραγματικά η Εθνική Ασφαλιστική και οι εθνικές ομάδες μπάσκετ μοιράζονται κοινές αξίες. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το Rising Stars γιατί μιλάμε για νέα παιδιά, νέους αθλητές, που μέσα από το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις προσπάθειές τους και τη δυναμική τους. Μέσα από αυτό το πρωτάθλημα, όπως είπε και ο κ. Τσαρτσαρής, μπορούν οι σύλλογοι και οι προπονητές να εντοπίσουν τα νέα ταλέντα και να βοηθήσουν τα παιδιά που συμμετέχουν να εξελιχθούν.

Βλέποντας τον Βαγγέλη (Ζούγρη) να μπαίνει σκέφτηκα ότι ο ίδιος ενσαρκώνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, αυτή την εξέλιξη. Δεν έχουμε να πούμε πολλά παραπάνω. Θέλουμε να ευχηθούμε στα παιδιά και στο πρωτάθλημα να συνεχίσει με αυτή τη δυναμική και να εξελίσσεται διαρκώς. Ως Εθνική Ασφαλιστική στηρίζαμε τον αθλητισμό συνεχίζουμε να το κάνουμε και είναι στρατηγική επιλογή να συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Το μπάσκετ είναι ένα αγαπημένο ομαδικό άθλημα και μέσα από συνεργασία μας με την ΕΟΚ έχουμε στόχο να βοηθήσουμε στο μέτρο που μας αναλογεί. Το Rising Stars είναι η επόμενη γενιά και θέλουμε να είμαστε εκεί για αυτήν”.

Γιάννης Καλαμπόκης: «Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες να δώσω αρχικά και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο Final 8, να δούμε ανταγωνιστικά παιχνίδια. Είναι σημαντικό τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία να έχουν τόσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστικές συνθήκες και με το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά παιδιά σαν τον Βαγγέλη (Ζούγρη) να ξεχωρίσουν. Μας κάνει περήφανους η παρουσία του στην Εθνική Ανδρών. Η φετινή πρωτοτυπία έχει κάνει με την παρουσία μιας ομάδας Παίδων (γεν 2008), αφού όλοι έχουμε δεχθεί πως οι γενιές του2007 και του 2008 έχουν προσβληθεί ίσως περισσότερο από την διετή καραντίνα. Μέσα στη χρονιά θέλαμε να τους δώσουμε πιο ρεαλιστικές συνθήκες υψηλού επιπέδου αγώνων, γιατί το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 θα διεξαχθεί στη χώρα μας και θα συναντήσουν υψηλό ανταγωνισμό. Τους δώσαμε την ευκαιρία να καταλάβουν το επίπεδο και τι θα συναντήσουν στην ευρωπαϊκή ελίτ. Μπήκαν 27 παιδιά στους αγώνες αυτούς δεδομένων και κάποιων περιορισμών και είναι ένας τρόπος τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα για το καλοκαίρι. Είναι κάτι που δίνει κίνητρο σε πιο μικρά παιδιά για το μέλλον και παράλληλα κατανοούν τι προσπάθεια χρειάζεται για να φτάσουν εκεί που πρέπει.

Έχει σημασία να δώσουμε στα παιδιά ένα σενάριο του τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Τα μικρότερα παιδιά έχουν μεγάλο κέρδος κι αυτή ήταν η αρχική σκέψη, ότι μακροπρόθεσμα θα μας δώσει αποτέλεσμα. Σημασία έχει να μην χρειάζεται να κάνει όλες τις προσαρμογές σε ταχύτητα, δύναμη, μεγέθη το παιδί απευθείας το καλοκαίρι σε μια διοργάνωση. Να καλλιεργούμε σωστές συνήθειες και ρεαλιστικές συνθήκες και ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Είναι κάτι που χτίζεται πρώτα ως νοοτροπία ως τρόπος παιχνιδιού και μια φιλοσοφία εθνικής ομάδας. Όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι για μια υπέρβαση, γιατί σίγουρα θα βρούμε καλύτερους αντιπάλους. Είναι αδιαπραγμάτευτος όρος η καθημερινή υπέρβαση για να παίξει σε μια Εθνική Ομάδα ή σε υψηλό επίπεδο, κάτι που τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν νωρίς».

Βαγγέλης Ζούγρης: «Τα βασικά ειπώθηκαν, εγώ θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ΕΟΚ για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με στόχο να αυξήσει τον ανταγωνισμό στα πρωταθλήματα αυτών των ηλικιών και να ενώσει αυτές τις ομάδες, δίνοντας ευκαιρία να φανεί το ταλέντο των παιδιών. Βοήθησε πολύ όλα τα παιδιά και εμένα προσωπικά μου έδωσε παιχνίδια στα χέρια μου, μου έδωσε ευκαιρίες, μου έδωσε ήττες, μαθήματα, αξίες τις οποίες μόνο μέσα από το παιχνίδι θα μπορούσα να κατακτήσω. Μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω, να χάσω, να κερδίσω. Ήταν κομβικής σημασίας για να εξελιχθώ. Από εκεί και πέρα όπως είπατε η Δευτέρα και η συμμετοχή μου στην Εθνική Ανδρών ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην καριέρα μου. Στόχος μου είναι να μην μείνω σε αυτό. Πάντα θέλω κάτι παραπάνω, αυτό με έχει φτάσει εδώ και αυτό θα με κρατήσει και στο μέλλον.

Το μόνο που θα απαντήσω στην ερώτησή σας για το πως μπορεί ο Έλληνας παίκτης να ανταποκριθεί απέναντι σε πιο αθλητικούς αντιπάλους είναι αυτό που μας είπε ο κόουτς, Βασίλης Σπανούλης στον αγώνα με την Ολλανδία:  Τους Έλληνες τους διαχωρίζει η ψυχή και η μαχητικότητα. Δεν μετράει το ύψος, η δύναμη… Η ψυχή και το πάθος είναι πάνω από όλα. Ελπίζω και οι νέες γενιές να συνεχίσουν να παλεύουν ως Έλληνες με την ίδια τιμή με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και πιστεύω αυτό θα είναι το κλειδί για να ξεχωρίζουμε».