Skip to main content

ΕΟΚ, 3Χ3 - Συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία με τη ΔΕΗ

Η ΕΟΚ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο 3X3, με τις δυο πλευρές να προχωρούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Αναλυτικά η ενημέρωση από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας:

Το 3×3 κάνει άλματα μπροστά και η ΕΟΚ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ συνεργάστηκαν για να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε ένα κομμάτι του μπάσκετ που έχει ήδη κάνει μια τεράστια διαδρομή από τους δρόμους ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που αναπτύσσεται διαρκώς.

Η παρουσίαση της συνεργασίας έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΚ παρόντων του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, της διευθύντριας εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της ΔΕΗ, Σοφίας Δήμτσα και του προέδρου της επιτροπής για την ανάπτυξη του 3×3, Κωστή Ζομπανάκη.

Και οι τρεις στάθηκαν στη μοναδικότητα του 3×3 και στην ικανότητα που έχει να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, να τους οδηγεί να αθληθούν και να γνωρίσουν τον διπλανό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, δήλωσε:

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η χαρά, είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Ήρθαμε να παρουσιάσουμε μια συνεργασία για το πως τα επόμενα χρόνια η ΕΟΚ με ένα μεγάλο οργανισμό, τη ΔΕΗ θα κάνουμε πράξη αυτό που οραματιζόμασταν από πέρυσι. Το 3×3 είναι κάτι που μας άγγιζε και μας αγγίζει όλους. Όλη την ελληνική κοινωνία, τους πάντες. Τα σχολεία, τους μαθητές που θα έχουμε δράσεις έτσι κι αλλιώς, αγγίζει όλες τις ηλικίες. Όσοι αισθανόμαστε νέοι και μπορούμε να αθληθούμε  μας γυρνά στις μνήμες του παρελθόντος. Όλοι κάποια στιγμή παίξαμε 3×3. Και θα ξαναπαίξουμε. Η FIBA το προωθεί, το υποστηρίζει, όχι μόνο σε αγωνιστικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων. Είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα από το 5×5, είναι πιο άμεσο. Γιατί αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό. Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή, ώρα ηλικία, τάξη να παίξουμε. Να μας φέρει κοντά, να ενώσει την κοινωνία. Έχει μια εξωστρέφεια, μια χαρά και μετράει όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η επικοινωνία. Με τη συνεργασία και την υποστήριξή σας με την ενεργό συμμετοχή σας για τα επόμενα τρία χρόνια θα πάμε ψηλά το 3×3, θα βγάλει από το σπίτι τον κόσμο, θα τον φέρει στις πλατείες και στα σχολεία. Το καλοκαίρι θα βλέπουμε να παίζουν 3×3 και να βγαίνουν παρέα μετά. Θα μας ενώσει ως κοινωνία. Ο πρωταρχικός στόχος του αθλητισμού είναι να ενώσει τις κοινωνίες και τις ηλικίες. Πανευρωπαϊκά έχει αυτή την εξαιρετική δυναμική. Χαίρομαι πραγματικά που αντιληφθήκατε το όραμά μας και πιστέψατε σε εμάς και μαζί, με κοινές δράσεις θα το “απλώσουμε” σε όλη την κοινωνία.

Θα ήθελα να πω ακόμη πως ο Κωστής Ζομπανάκης, αυτός ήταν ο οραματιστής του 3×3. H σημερινή μέρα είναι δική του και εμείς τον υποστηρίζουμε. Χαιρόμαστε για το όραμα αυτό, γιατί αυτό σήμερα θα γίνει πράξη. Και νομίζω πως αυτή η τριάδα που είμαστε εδώ σήμερα, αντιπροσωπεύει αυτό που θα δώσουμε τα επόμενα τρία χρόνια σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας».

Η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της ΔΕΗ, δήλωσε:

«Θέλω να πω πως όντως ο κ. Ζομπανάκης ήταν ο άνθρωπος μας έφερε σε επαφή με το 3×3. Εμείς δεν το πολύ σκεφτήκαμε. Το αγκαλιάσαμε αμέσως. Μας ενδιαφέρει πολύ. Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που κλείνει 73 χρόνια ζωής. Ήταν, είναι και θα είναι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αφού συνδέεται με αυτήν. Δεν θα μπορούσε να λείπει από μια εθνική προσπάθεια του αθλήματος αυτού, που ξυπνά ωραίες αναμνήσεις. Είναι η μπασκέτα της γειτονιάς, η συνάντηση των φίλων και συμμαθητών, ο μπαμπάς με το γιο ή την κόρη σε μια μπασκέτα. Είναι γνώριμες εικόνες, ένας τρόπος να δείξουμε αυτό που πάντα κάναμε. Στηρίζουμε μια νέα γενιά, την ενέργεια, το ταλέντο της και της δίνουμε την ευκαιρία να αναδείξει τα ταλέντα, να αναδείξει τρόπους δράσης και επικοινωνίας διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Να βγουν από τα σπίτια, από κλειστές αίθουσες, από τους υπολογιστές και να κάνουν κάτι πιο βιώσιμο, να αναδείξει ταλέντα. Μένει η επαφή, ένας ωραίος τρόπος άθλησης και επικοινωνίας, ιδιαίτερα στις πόλεις. Πιστεύουμε πως είναι μια ενέργεια που θα δείξει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις γειτονιές. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το έργο της ΕΟΚ και τη νέα γενιά».

Ο Κωστής Ζομπανάκης, πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης του 3×3 της ΕΟΚ:

«Από τη μεριά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη (Λιόλιο) που με κάλεσε να συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια της ΕΟΚ να αναπτύξουμε το μπάσκετ 3×3. Εμφανίστηκε ξαφνικά… Εγώ το ήξερα ως street basketball, η FIBA το ονόμασε 3×3. Είναι κάτι που το συζητούσαμε. Να ευχαριστήσω τη ΔΕΗ για την ενίσχυση και τη συμαπράσταση και κυρίως γιατί κατάλαβε πόσο μεγάλο είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Μπήκατε στο… ισόγειο, τώρα πάμε να μεγαλώσουμε όλο αυτό. Να ευχαριστήσω εδώ και τον Χάρη (Σπηλιάκο) και την Τότα (Γκολφινοπούλου) που είναι η ψυχή της προσπάθειας αυτής. Όλοι νιώθουμε την ευθύνη και το βάρος να εκτελέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Μπορεί στη δική μας αντίληψη να… μαραθωνίζει με όλα αυτά τα events, αλλά μόνο η εικόνα του λιμανιού των Χανίων, λίγο πριν το καλοκαίρι, να παίζουν όλοι μπάσκετ, να βλέπουν όλοι μπάσκετ, από τον Γερμανό τουρίστα ως τον βοσκό, ήταν μαγική εικόνα και κάτι που μου αρέσει πολύ. Θα φέρει πολύ κόσμο κοντά στο μπάσκετ αυτή η προσπάθεια. Θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση του μπάσκετ και από αυτήν την πλευρά είναι κάτι μοναδικό που έχει αυτό το άθλημα. Είτε για καλό, είτε για κακό είμαι αυτός που είμαι και ως Έλληνας του εξωτερικού γνώρισα άλλους Έλληνες του εξωτερικού μέσα από το street basketball. Έτσι γνώρισα την Ελλάδα μου. Και όταν η γυναίκα μου μου είπε να παίξουν τένις τα παιδιά, είπα δεν θα παίξουν τένις, θα παίξουν μπάσκετ, γιατί έτσι θα γνωρίσουν άλλα παιδιά. Η κόρη βέβαια προτίμησε το ποδόσφαιρο, αλλά τι να κάνεις… Και θα πω και κάτι που δεν αρέσει ίσως. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε θέμα τα skills. Είμαστε λίγο overcoached. Το cross over, το floater, το hesitation δεν θα το μάθεις στην ομάδα, αλλά στο street basketball. Ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε κάποιο ταλέντα και από πλευράς ατομικών δεξιοτήτων μέσα από αυτή την προσπάθεια. Ελπίζω να συμβεί και αυτό».

*Όπως ανακοινώθηκε, οι πρωτοβουλίες της ΔΕΗ και της ΕΟΚ περιλαμβάνουν προγράμματα για παιδιά, εκδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας και αγώνες με έπαθλο τη συμμετοχή σε διεθνές τουρνουά.

Συγκεκριμένα:

3×3 Schools powered by ΔΕΗ

Το πρόγραμμα απευθύνεται στη μαθητική κοινότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ, που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται σε 20 διαφορετικούς δήμους της χώρας. Οι μαθητές βγαίνουν από τα σχολεία τους και παίζουν όλοι μαζί 3×3 στα γήπεδα της πόλης τους, εκπαιδευόμενοι βιωματικά στο άθλημα και παράλληλα στα οφέλη του αθλητισμού. Ήδη 900 παιδιά, ηλικίας από 11 έως 15 από τα σχολεία της Μεγαλόπολης, της Καρδίτσας, των Γιαννιτσών και της Καστοριάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΕΗ και συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Επόμενες πόλεις που θα φιλοξενήσουν το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ εντός του Μαίου, η Πτολεμαϊδα, η Λαμία, η Αλεξανδρούπολη, το Αλιβέρι, η Ελευσίνα και η Κοζάνη.

3×3 ΔΕΗ Street Basketball

Πρόκειται για πέντε διαφορετικά events 3×3 σε Σάμο, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, Ρόδο και Άρτα. Η ΔΕΗ μέσω της ΕΟΚ καλεί όλους τους φίλους του μπάσκετ ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το μοντέρνο, γρήγορο και δυναμικό άθλημα, να λάβουν μέρος σε ένα πολυδιάστατο αθλητικό γεγονός. Η σειρά 3Χ3 ΔΕΗ Street Basketball έχει ήδη ενταχθεί στην κατηγορία Lite Quest της FIBA, δίνοντας πρόκριση στη νικήτρια ομάδα σε ένα FIBA 3×3 Challenger.

3×3 Master Events

Η ΔΕΗ στηρίζει τη σειρά αγώνων 3×3 Master Events της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αττική, Βόλο και Καλαμάτα, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, όπου η συμμετοχή θα είναι ανοικτή, ενώ ο νικητής, θα κερδίσει και φέτος συμμετοχή σε έναν σταθμό του World Tour.

Μπάσκετ 3×3: από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το μπάσκετ 3×3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα του δρόμου» στον κόσμο και παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες των τριών παικτών, σε μία μπασκέτα, στο μισό γήπεδο. Νικήτρια είναι η ομάδα που προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού ή όποια φτάσει πρώτη στους 21 πόντους.

Παγκοσμίως, το μπάσκετ 3×3 παιζόταν σε γήπεδα και γυμναστήρια όλου του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις ΗΠΑ,  τουρνουά καλαθοσφαίρισης 3×3 και η τυποποίηση των κανόνων του. Tο 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη. Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3×3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα. Ολυμπιακό άθλημα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020, όπου το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κατέκτησε η Λετονία ενώ στις γυναίκες οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει Eθνικές Oμάδες 3×3 Aνδρών και Γυναικών (Open),  U23, U21 και U17. To 3×3 ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων, του ευρύτερου αθλητικού κοινού, όσο και από την άνοδο της χώρας και των εθνικών μας ομάδων στην κατάταξη της FIBΑ. Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη πρόκριση της Εθνική Ομάδας Γυναικών U23 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3×3.