Skip to main content

Κύπελλο Ανδρών – Ανοίγει η αυλαία του Final 8

Η καρδιά του Ελληνικού μπάσκετ θα κτυπά στην Κρήτη το επόμενο τετραήμερο. Η γιορτή ξεκινά με δύο αναμετρήσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Final 8 του Κυπέλλου Ανδρών ολοκληρώθηκε. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, εκεί που οκτώ ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας. Οι επτά πρώτες ομάδες τα βαθμολογίας του Α’ γύρου της Basket League, ανάμεσα τους ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός, αλλά και ο Πανιώνιος, που, όντας ο νικητής του UNICEF trophy, εκπροσωπεί και μάλιστα για δεύτερη σερί σεζόν, τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Η αυλαία του Final 8 ανοίγει με δύο… τοπικά ντέρμπι. Το ντέρμπι της Αθήνας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ.

Η κοινή ιδιαιτερότητα των δύο συγκεκριμένων αναμετρήσεων, είναι το ότι τα δύο ζευγάρια… συγκρούστηκαν μόλις πριν από λίγα 24ωρα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Basket League.  ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αγωνίστηκαν στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, με τους «πράσινους» να επικρατούν, παραμένοντας μόνοι πρώτοι στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ Άρης και ΠΑΟΚ διασταύρωσαν τα αγωνιστικά τους ξίφη στην αρένα του «Αλεξάνδρειου», με τον Αυτοκράτορα να επιβεβαιώνει την εξαιρετική του κατάσταση, απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.

Τώρα, οι τέσσερις ομάδες ανανεώνουν το ραντεβού τους για δύο «dejavu» παιχνίδια στο… ουδέτερο έδαφος της Κρήτης. Δύο παιχνίδια τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που προηγήθηκαν. Και αυτό γιατί μπορεί Παναθηναϊκός και Άρης να θεωρούνται τα φαβορί, αναφορικά με την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για νοκ άουτ παιχνίδια, με το κύπελλο να είναι κατ εξοχήν θεσμός των εκπλήξεων.

Η αρχή γίνεται στις 18:00 με την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Ο Εργκίν Αταμάν… τρίβει τα χέρια του με την εξαιρετική εικόνα του Κέντρικ Ναν, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια έχει πάρει στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό, ενώ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει, τόσο στον Ματίας Λεσόρ, παρά τον τραυματισμό του στο ματς των Άνω Λιοσίων, όσο, κυρίως, στον Κώστα  Σλούκα, ο οποίος ταξίδεψε με την «πράσινη» αποστολή στην Κρήτη και αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής στον προημιτελικό.

Αντίθετα, τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά για την ΑΕΚ. Η Ένωση περνάει ένα παρατεταμένο διάστημα ντεφορμαρίσματος, όπως απεικονίζεται στα συνεχόμενα αρνητικά της αποτελέσματα (Χάποελ Χολόν, Κολοσσός, Μούρθια, Παναθηναϊκός). Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ηλίας Ζούρος… πονοκεφαλιάζει με την απουσία του τραυματία Τίλμαν, ενώ εκτός παραμένει και ο Φλιώνης. Όσον αφορά τον Κουζμίνσκας, ταξίδεψε με την αποστολή της ομάδας, όμως δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

Τον «αθηναϊκό» προημιτελικό θα σφυρίξουν οι Πουρσανίδης, Αγραφιώτης και Κατραχούρας.

 

Λίγο μετά το φινάλε του πρώτου προημιτελικού, στις 21:00, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Άρη.

Ο δικέφαλος προέρχεται από το… στραπάτσο στο Αλεξάνδρειο, με τους «ασπρόμαυρους» να κοιτάζουν το ματς κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο και ως μία ευκαιρία για εκδίκηση. Στον αγωνιστικό τομέα, ο κόουτς Τακιανός δεν έχει κάποια απουσία της τελευταίας στιγμής να αντιμετωπίσει. Αντίθετα, ο Γιάννης Καστρίτης δεν μπορεί να υπολογίζει για ακόμα ένα παιχνίδι τον τραυματία Γκάλινατ, ενώ ανέτοιμος παρουσιάζεται ο Φίλλιος. Παρά τα προβλήματα τους, όμως, οι «κιτρινόμαυροι» δείχνουν σε τρομερή κατάσταση. Αυτό φάνηκε, τόσο από την νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, που έσπασε το εγχώριο σερί των «πράσινων», όσο από την νίκη – πρόκριση επί της Τρέντο, αλλά και τον θρίαμβο στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία τους απέναντι στον δικέφαλο, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Δηλαδή και να πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά και να πάρουν για τα καλά τον… αέρα του ΠΑΟΚ, ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.  

Τον προημιτελικό της Θεσσαλονίκης θα σφυρίξουν οι Παπαπέτρου, Τσολάκος και Τσιμπούρης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας:

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: 18:00

ΠΑΟΚ – Άρης: 21:00