Skip to main content

Eurobasket Women: Η πορεία της Εθνικής Ελλάδας στην διοργάνωση

Η Εθνική Ελλάδας Γυναικών έχει κάνει το 4/4 στον προκριματικό της όμιλο για το Eurobasket 2023 και πρακτικά είναι με το ενάμιση πόδι στην διοργάνωση που φέτος θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Σλοβενίας και του Ισραήλ. Το superbasket.gr σας παρουσιάζει τις εμφανίσεις της γαλανόλευκης σε Eurobasket Women.

Αναλυτικά:

Το Eurobasket Women διοργανώνεται από το 1938, με την Σοβιετική Ένωση να έχει συνολικά τα περισσότερα μετάλλια με 21 χρυσά και ένα ασημένιο. Στην δεύτερη και στην τρίτη θέση βρίσκονται η Ισπανία με τέσσερα χρυσά, ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα και η Ρωσία με τρία χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα.

Η Εθνική Ελλάδας Γυναικών έχει συμμετοχή από το 2001 και από τότε έχει λείψει μόνο από την διοργάνωση το 2019. Καλύτερη θέση η 4η στα γήπεδα της Τσεχίας το 2017.

2001

Πρώτη συμμετοχή για την γαλανόλευκη στην διοργάνωση, με τον θεσμό να φιλοξενείται στην Γαλλία. Μια νίκη στον όμιλο επί της Τσεχίας (72-67) έναντι τεσσάρων ηττών και αποκλεισμός, με αποτέλεσμα να κατετάγει η επίσημη αγαπημένη στην 10η θέση.

2003

Το Eurobasket Women 2003 διοργανώθηκε στην Ελλάδα σε Πύργο, Αμαλιάδα και Πάτρα. Μια νίκη στον όμιλο επί του Ισραήλ έναντι τεσσάρων ηττών και αποκλεισμός. Στα ρεπεσάζ, η επίσημη αγαπημένη επικράτησε της Ουκρανίας (76-68) και της Ουγγαρίας (85-83) και για αυτό πλασαρίστηκε στην 9η θέση.


2005

Το Eurobasket Women 2005 φιλοξενήθηκε στην Τουρκία, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να σημειώνει και πάλι μία νίκη (επί της Γερμανίας) και τέσσερις ήττες στον όμιλο, ενώ στα ρεπεσάζ επικράτησε της Ρουμανίας (67-61) και ηττήθηκε από την Σερβία Μαυροβούνιο (79-65). Η γαλανόλευκη πήρε την 10η θέση.

2007

Με την διοργανώτρια Ιταλία, την Γαλλία και την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Ρωσία βρέθηκε στον όμιλο η Εθνική Ελλάδας, η οποία έκανε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες και κατετάγη στην 13η θέση.

2009

Ανέβηκε πολλά επίπεδα η Εθνική Ελλάδας στο Eurobasket 2009 της Λετονίας, στο οποίο πήρε την πέμπτη θέση. Τρίτη ήταν στον όμιλο η γαλανόλευκη με μία νίκη (Ουγγαρία) και δύο ήττες (Λετονία, Πολωνία), ενώ στην επόμενη φάση επικράτησε δύο φορές (Τσεχία, Σλοβακία) και γνώρισε μία ήττα από την Ισπανία. Συνολικά ήταν τέταρτη με δύο νίκες και τρεις ήττες και προκρίθηκε στα προημιτελικά, οπού ηττήθηκε από την Γαλλία με 51-49. Με δύο νίκες (Σλοβακία, Ιταλία) στις θέσεις κατάταξεις, η γαλανόλευκη πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση. MVP και πρώτη σκόρερ στην διοργάνωση η Εβίνα Μάλτση.

LAT/GRE – Maltsi, Greece clinch spot at 2010 FIBA World Championship for  Women - FIBA.basketball
2011

Μια νίκη (Λετονία) και δύο ήττες (Γαλλία, Κροατία) άφησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκτός συνέχειας στο Eurobasket 2011 της Πολωνίας και έμεινε στην 13η θέση.

2015

Με δύο νίκες (Ιταλία, Πολωνία) και δύο ήττες (Λευκορωσία, Τουρκία), η γαλανόλευκη προκρίθηκε από την πρώτη στην δεύτερη φάση, αλλά εκεί αποκλείστηκε στις διαφορές πόντων λόγω τριπλής ισοβαθμίας παρά τις δύο νίκες με Τσεχία και Μαυροβούνιο και την ήττα από την Γαλλία. Τέσσερις νίκες και τρεις ήττες, κάτι που έφερε την 10η θέση στην Εθνική Ελλάδας.

2017

Η Εθνική Ελλάδας έχει την καλύτερη της επίδοση στο Eurobasket Women 2017 της Τσεχίας με την τέταρτη θέση. Στην πρώτη φάση, η γαλανόλευκη πέτυχε μια νίκη (Σερβία) και δύο ήττες (Σλοβενία και Γαλλία), για αυτό και προκρίθηκε για τα play-in των προημιτελικών, οπού επικράτησε της Ρωσίας με 62-58, ενώ ακολούθησε και η νίκη επί του Τουρκίας στους "8" με 84-55. Οι ήττες από την Γαλλία (77-55) και το Βέλγιο (78-45), κατέταξαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην τέταρτη θέση.

Eurobasket γυναικών 2017: Σπουδαία επιτυχία η 4η θέση για την εθνική -  CNN.gr

2021

Στο τελευταίο χρονικά Eurobasket που έγινε το 2021 και διοργανώθηκε στην Ισπανία και στην Γαλλία, η Εθνική Ελλάδας γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες από Σερβία, Ιταλία και Μαυροβούνιο.