Skip to main content

Νίκλας στο Superbasket: «Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή μου παρέχει το καλύτερο για το μέλλον»

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 8ο πρωτάθλημα από την επανίδρυση του τμήματος μπάσκετ γυναικων κι έπειτα και ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Θάνος Νίκλας, μιλά στο Superbasket τόσο για τη σεζόν που πέρασε, όσο και για το μέλλον του στο Μεγάλο Λιμάνι. 

Σε ηλικία μόλις 38 ετών ο Έλληνας τεχνικός έχει ήδη στο παλμαρέ του 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, καθώς την πρώτη σεζόν αντικατέστησε τον Μάρτινς Ζίμπαρτς και κατόπιν «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό στους τελικούς, ενώ τη δεύτερη ξεκίνησε να χτίζει τον Ολυμπιακό σχεδόν από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 2023 Σταμάτη, Σταμολάμπρου, αλλά και οι ξένες αθλήτριες αποτέλεσαν παρελθόν, με τον Ολυμπιακό να κρατά έναν βασικό πυρήνα γηγενών αθλητριών ο οποίος εμπλουτίστηκε με νέες προσθήκες. Στο κομμάτι των ξένων άλλαξαν όλες, ενώ η Βίτολα επέστρεψε έπειτα από περίπου 1 χρόνο.

Η Ζιομάρα Μόρισον έπιασε λιμάνι, έχοντας συμμετοχές στην Ευρωλίγκα γυναικών, ωστόσο οι τραυματισμοί δεν την άφησαν να συνεισφέρει, με τον Θάνο Νίκλα να επιλέγει για αντικαταστάτριά της τη Ρεμπέκα Τόμπιν η οποία αναδείχθηκε σε MVP των τελικών της Α1 γυναικών. 

3 2 CHAMPSOLYMESA1 super SUPER

Για να φτάσει στους τελικούς πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έπρεπε να... «επιβιώσει» εσωτερικά και εξωτερικά από το σοκ του αποκλεισμού στους «8» του Κυπέλλου γυναικών από τον Παναθηναϊκό. Η... νέα version των ερυθρόλευκων όχι μόνο άντεξε τους κραδασμούς, αλλά αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια και αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να πάρει το πλεονέκτημα έδρας κάνοντας το 1-1 κόντρα στις πράσινες την κανονική περίοδο. 

Για όλη αυτή τη διαδρομή ο Θάνος Νίκλας μιλά στο Superbasket δίνοντάς μας κάθε διάσταση της σεζόν που ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τον Ολυμπιακό, στέλνοντας ταυτόχρονα τον Παναθηναϊκό για άλλη μια σεζόν στη 2η θέση και παρά τις ξένες παίκτριες που είχε όπως η Αλέιν και Τζόουνς.

Αναλυτικά η συζήτηση με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Θάνο Νίκλα: 

-Ποιο σημείο πιστεύεις ότι έκρινε την έκβαση των τελικών;

«Σίγουρα οι τελικοί αποτυπώνουν τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς. Δε μπορείς ξαφνικά σε 2 βδομάδες να άλλαξες πολλά σε τακτικό επίπεδο.

Αυτό που μετράει είναι πόσο συνεπής είσαι σε πράγματα που έχεις δουλέψει όλη τη σεζόν και η πνευματική προετοιμασία για δύσκολα παιχνίδια. Εμείς τακτικά αλλιώς ξεκινήσαμε τους τελικούς και αλλιώς τους τελειώσαμε λόγω της απουσίας της Βίτολα. Σίγουρα προσαρμόστηκαμε και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην άμυνα μας όπως και στο κομμάτι του πόσο σκληροί θα πρέπει να παρουσιάστουμε.

Στα περισσότερα παιχνίδια το καταφέραμε και μόνο στο τέταρτο τελικό δεν ανταποκρίθηκαμε όπως θα θέλαμε. Γενικά μας βοήθησε πολλή η σωστή τακτική μας όμως με το σωστό συνδιασμό ότι παίξαμε όλα τα παιχνίδια με ένταση και χωρίς συναισθήματα.

Δεν αφήσαμε μια καλή άμυνα να μας παρασύρει η μία καλή επίθεση να μας χαλάσει το μυαλό . Μείναμε στο ότι 40 λεπτα πρέπει να έχουμε σταθερή απόδοση, ένταση,και να κερδίσουμε κάθε προσωπική μονομαχία (άμυνα, ριμπάουντ, επίθεση)».

-Τι σημαίνει για μια ομάδα να αντιμετωπίζει τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των τελικών;

«Δυστυχώς φέτος στο κομμάτι τραυματισμών είχαμε ατυχία. Ξεκινήσαμε τη σεζόν με μικροπροβλήματα αλλά με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία της βασικής μας σέντερ η οποία στις αρχές τις προετοιμασίας μας χτύπησε και ουσιαστικά το Δεκέμβριο οδηγήθηκαμε σε αναγκαστική αλλαγή μιας και παίζαμε χωρίς μια ξένη.
Στη διάρκεια του δεύτερου τελικού χάσαμε τη βιτολα με σπασμένη μύτη και στην ουσία παίξαμε 3 παιχνίδια χωρίς αυτη. Δεν υπάρχει κάτι να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις που θα καλύψει την απουσία της παιχτριας. Κάθε παίχτρια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και της δική συνεισφορά.
 
Αυτό όμως που δε πρέπει να κάνεις για εμένα ποτέ είναι να μείνεις στο πρόβλημα. Λύση υπήρχε και έπρεπε να τη βρούμε σαν ομάδα..να αλλάξουμε τακτική, να δώσουμε αλλού προτεραιότητα,να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά κάποιες παιχτριες να βγάλουμε "αντίδραση" , να συσπειρωθούμε. Η λύση ήταν μπροστά μας και ήταν η ίδια η ομάδα .
Δεν αναφέραμε ποτέ ότι τώρα που δεν παίζει η Κίκι (σ.σ. Βίτολα) πρέπει να κάνουμε αυτό...»
 
3 2 EKSODOSNIKLAS super

-Πως διαχειριστήκατε το γεγονός πως κάποιες παίκτριες έπρεπε να κάνουν βήματα μπροστά για να παίξουν παραπάνω χρόνο και να δώσουν παραπάνω πράγματα; Μπορεί να αλλάξει ο ρόλος κατά τη διάρκεια των τελικών;

«Ο ρόλος του παίχτη είναι δύσκολο να αλλάξει στους τελικούς . Είναι μικρός ο χρόνος για να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Σίγουρα ο χρόνος άλλαξε και ενώ κάποιες παιχτριες είχαν μικρότερο χρόνο συμμετοχής βρέθηκαν να έχουν παραπάνω λόγω των συνθηκών .

Αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά μια παίχτρια με κυρίως αμυντικό προσανατολισμό στην ομάδα, ξαφνικά θα γινόταν σκόρερ. Και αυτό θα ήταν και λάθος . Αξιοποιήσαμε το ρόλο της καθεμιάς στο έπακρο με σχήματα που μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο παιχνίδι αμυντικά αλλά και επιθετικά ταυτόχρονα.

Σίγουρα αυτό που έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε είναι ότι οι παιχτριες έδωσαν το 100% των δυνατοτήτων σου και απέδειξαν ότι σε μια ομάδα που είναι πρωταθλήτρια όλες έχουν επιλεγεί γιατί το αξίζουν και όλες μπορούν να κάνουν διάφορα ανάλογα με το ρόλο τους. Τους αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια για το γεγονός ότι δε προσπάθησαν να γίνουν κάτι άλλο αλλά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομάδα».

-Από την ώρα που ανέλαβες πριν ενάμιση χρόνο, μέχρι σήμερα ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου με την ομάδα;

«Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ 2 κομβικά σημεία υπήρξαν .και τα 2 ίδια εποχή Χριστούγεννα.

Ένα όταν ανέλαβα μετά τον αποκλεισμό του κυπέλλου που έπρεπε να αλλάξουμε πράγματα αλλά ταυτόχρονα όχι τα πάντα και να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Ήθελε ιδιαίτερο χειρισμό,σίγουρα έγιναν και λάθη αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους.

Και το άλλο πάλι τα Χριστούγεννα που πέρασαν που έπρεπε να διαχειριστούμε τη δύσκολη περίοδο και να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε φτιάξει είναι καλό σωστό και στο τέλος θα μας δικαιώσει. Νομίζω αυτά θα χαρακτήριζα δύσκολες στιγμές καθώς ειναξ στιγμές που έχεις να σηκώσεις τον εαυτό σου αλλά και την ομάδα χωρίς όμως να μεταδώσεις ότι υπάρχει πρόβλημα».

-Γιατί πιστεύεις ότι αμφισβητήθηκες τόσο εσύ, όσο και ο Ολυμπιακός φέτος;

«Δε θεωρώ ότι αμφισβητήθηκα. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια χώρα που όλα κρίνονται βάση αποτελέσματος. Εμείς μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Το ξέραμε και εμείς οι ίδιοι δε χρειαζόμασταν κάποιος να μας το πει. Όμως πέρυσι το καλοκαίρι πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την ομάδα αλλάξαμε παιχτριες σημαντικές μέχρι τότε και ανανεώσαμε το ρόστερ στο έπακρο.

Όλο αυτό είναι λογικό να θέλει και μια προσαρμογή και χρόνο να αποδώσει αυτό που μπορεί. Αν παίζαμε καλά μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά όχι σίγουρα θα έπρεπε να αναρωτηθούμε.

Έγινε το φυσιολογικό ψάχναμε τους ρόλους μας την ισορροπία μας και είχαμε σκαμπανεβάσματα. Δυστυχώς μας κόστισαν το κύπελλο αλλά ποτέ δε πίστεψα ότι δεν είχαμε πάρει τις σωστές αποφάσεις και ότι δε θα τα καταφέρουμε. Συνεχίσαμε να δουλεύουμε και να προσπαθούμε να αποδώσουμε αυτό που μας αρμόζει.

Μπορεί ακόμη και αυτό να μη το πετύχαμε στο επίπεδο που θέλαμε αλλά ήταν αρκετό να πάρουμε το πρωτάθλημα το βασικό μας στόχο... για εμένα λοιπόν ήταν φυσιολογικό να χρειαζόμαστε χρόνο . Δεν είναι εύκολο και δεν τον έχεις πολλές φορές όμως όταν πρέπει και εκεί που πρέπει οφείλεις να είσαι έτοιμος»!

3 2 APODYTHRIA CHAMPSOLY super

-Θες να παραμείνεις στον Ολυμπιακό και να σχεδιάσεις την επόμενη μέρα;

«Θέλω να μείνω στην ομάδα που θα μου παρέχει το καλύτερο για το μέλλον. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή το κάνει και ευτυχώς έχω την εμπιστοσύνη της διοίκησης να αλλάξω πράγματα ή να διορθώσω. Γι'αυτό το λόγο αναφέρω ότι νιώθω τυχερός που βρίσκομαι στο σύλλογο.

Η επόμενη μέρα δεν είναι ποτέ εύκολη γιατί απλά πρέπει να είναι καλύτερη από τη προηγούμενη. Αυτό όμως είναι οι δουλειά μας και αυτό θελουμε να κάνουμε»!