Skip to main content

Δήμητρα Ζαπονίδου - Όταν ανακαλύπτεις αυτό για το οποίο έχεις γεννηθεί γίνονται θαύματα (vid)

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ανακαλύπτουν κάπως... αργά αυτό για το οποίο έχουν γεννηθεί. Ωστόσο όταν αυτή η ανακάλυψη γίνεται συμβαίνουν θαύματα. Ένα από αυτά ήταν και η Δήμητρα Ζαπονίδου, με την πρώτη αρχηγό της Εθνικής  Ελλάδας να περνά στην αιωνιότητα ως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του μπάσκετ γυναικών της χώρας. 

Η Ζαπονίδου ήταν μια... Αντετοκούνμπο της παλιάς εποχής στο μπάσκετ γυναικών. Τα προσόντα της δεν ήταν υπερφυσικά, αλλά η θέλησή της για το μπάσκετ μεγάλη. Όταν μιλούσε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο η συγκίνησή της ήταν έκδηλη καθώς θυμάται πως είναι να ξεκινάς χωρίς να έχεις τα μέσα και να προοδεύεις με τη δουλειά σου. 

Δούλευε στο εργοστάσιο από τα ξημερώματα κι όμως πήγαινε με τα πόδια στην προπόνηση. Έραψε μόνη της το πρώτο της σορτσάκι για να τη δεχθούν σε προπόνηση... βόλεϊ, αλλά η φίλη της η Διαμάντω ήταν εκεί για να της δείξει το καλάθι και τη μπάλα του μπάσκετ. Έτσι από το αρχικό «Τι αηδία είναι αυτή η μπάλα;», περάσαμε σε μια μεγάλη παίκτρια, ίσως τη μεγαλύτερη της εποχής της. 

Επομένως ήταν και κάπως... μοιραίο η καλαθοσφαίριση να συναντήσει τον «Μήτσο» της όπως τη φώναζαν στα γήπεδα. Όταν λέμε για θέληση το εννοούμε! Τότε ακόμα και το πρωτάθλημα κρίνονταν σε ανοιχττά γήπεδα και η Ζαπονίδου δεν κάμφθηκε από αυτό.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ήταν γυναίκα στη δεκαετία του '50 που παίζει μπάσκετ, τότε μαζεύονται πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ζαπονίδου ήταν... γεννημένη να υπηρετήσει το κορυφαίο άθλημα. 

BALA ZAPO

Πολύ ταλέντο αλλά... πιο πολλή η δουλειά!

Πολλές μαρτυρίες θέλουν τη Ζαπονίδου να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει με τη μπάλα. Δεν ήταν μια καλή παίκτρια, δεν είναι ότι έβαζε πολλούς πόντους. Ήταν όλες οι κινήσεις τις που μαρτυρούσαν ένα πρωτοπόρο στοιχείο στο χώρο του μπάσκετ.

Περισσότερη όμως ήταν η δουλειά που έριχνε στο γήπεδο. Όπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της ξεκινούσε να πάει με τα πόδια στην προπόνηση. Από την Καλλιθέα μέχρι τη Νέα Σμύρνη η Ελληνίδα παίκτρια έκανε την... προθέρμανση και μετά ήταν έτοιμη να ακούσει τις οδηγίες του προπονητή της.

Αγωνίστηκε 10 χρόνια στον Πανιώνιο και ταυτίστηκε με την κυανέρυθρη φανέλα. Οι οπαδοί την τίμησαν με ειδική εκδήλωση και συναντήθηκε ξανά έπειτα από πολλά χρόνια με τον θρύλο του Ιστορικού, Φάνη Χριστοδούλου. 

Η Ζαπονίδου ήταν ηγετική φυσιογνωμία στο πρωτάθλημα Αθηνών - Πειραιώς του 1951 το οποίο ο Πανιώνιος το κατέκτησε αήττητος, με κύρια αντίπαλο το ιστορικό σωματείο του Σπόρτιγκ που μετέπειτα έμελε να γίνει η πρώτη δύναμη στο άθλημα με 21 πρωταθλήματα. Η τελική φάση του πρωταθλήματος διεξήχθη από τις 16 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1951 στο Γυμναστήριο του Σπόρτινγκ. Εκτός από τον Πανιώνιο, έλαβαν μέρος οι εξής ομάδες: Σπόρτινγκ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρμενική Αθηνών και Πειραϊκός Σύνδεσμος, με την υπερτοπική λίγκα να είναι ιδιαιτέρως δυνατή.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα η Ζαπονίδου δεν πήρε ποτέ γιατί αυτό ιδρύθηκε το 1967. Έτσι δεν συναντήθηκε με άλλα ταλέντα από όλη την Ελλάδα παρά μόνο στην Εθνική. 

BRABEIA ZAPO

Ηγέτης και... winner εντός και εκτός γηπέδων

Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών χρονολογείται στις 15 Απριλίου 1958, με τη Δήμητρα Ζαπονίδου να είναι η αρχηγός της ομάδας και τη γαλανόλευκη να συντρίβει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Λιβάνου με 68-32 στο ιστορικό κλειστό του Πανελλήνιου. 

Η Ζαπονίδου ήταν αρχηγός της ομάδας γιατί μπορούσε να σηκώσει το βάρος της πρώτης απόπειρας η Ελλάδα να βγει στον κόσμο και να γίνει γνωστή και για το μπάσκετ γυναικών. 

Είχε κίνητρο, φλόγα, πάθος και κύρος! Μπορούσε να υπηρετήσει τη νέα προσπάθεια και να σταθεί ως η πρώτη μεταξύ των συναθλητριών της.

Το ρεκόρ της είναι 31 πόντοι σε έναν αγώνα, αλλά το πνεύμα νικητή φαίνεται από μια διήγησή της σύμφωνα με την οποία το γήπεδο προσπαθεί να την επηρεάσει φωνάζοντας «δε μπορείς Ζαπονίδου» κι εκείνη παρά κάποιες συνεχόμενες άστοχες προσπάθειες αρχίζει και βάζει το ένα καλάθι μετά το άλλο με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να υπερκεράσει το εμπόδιο του Σπόρτιγκ στον τελικό και να πάρει το πρωτάθλημα.

Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, η προσφορά της στο μπάσκετ και ιδιαίτερα το μπάσκετ γυναικών έγινε γνωστή πολύ πολύ αργότερα, όταν οι κάμερες και τα φώτα έπεσαν πάνω της 40 χρόνια μετά την απόσυρσή της από τη δράση. 

Η Ζαπονίδου οδεύει στην τελευταία της κατοικία κι ενώ έχει γνωρίσει την αγάπη του κόσμου ως κορυφαία παίκτρια της εποχής της. Συναντήθηκε με προσωπικότητες όπως ο Γκάλης και ο Χριστοδούλου και της απονεμήθηκαν μεγάλες τιμές από τον Πανιώνιο αλλά και τον ΣΠΑΚΕ. 

Φεύγει και ενώ είναι ανάμεσα στις πρώτες που άνοιξαν νέους δρόμους στο μπάσκετ γυναικών της Ελλάδας.

 

Δείτε τη συνέντευξή της Ζαπονίδου στο TEDX: