Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Ασύλληπτη επίδοση από τον Ντόντσιτς, ο Γκίλτζιους Αλεξάντερ κυνηγάει το ιστορικό ρεκόρ του Ρίντ από το 1954

Τα δεύτερα ματς της δεύτερης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 θα γίνουν την Κυριακή (3/9). Διαβάστε τα στοιχεία της OPTA που θα σας βάλουν περαιτέρω στο κλίμα των αγώνων.

Αναλυτικά:

Γερμανία-Σλοβενία
 
Οι δύο χώρες ε΄χουν εξασφαλίσει την θέση τους στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.
 
Το μεγαλύτερο σερί της σε Παγκόσμιο Κύπελλο κάνει η Γερμανία με τις επτά συνεχόμενες νίκες, έχοντας φέτος επικρατήσει δύο φορές απέναντι σε ευρωπαικές ομάδες, κάτι που δεν είχε ξανακάνει στην διοργάνωση.
 
Η νασιονάλμανσαφτ είχε στον αγώνα με την Γεωργία εννέα παίκτες με τουλάχιστον ένα τρίποντο. Τα τελευταία 30 χρόνια, μόνο δύο χώρες είχαν περισσότερους παίκτες με τουλάχιστον ένα τρίποντο σε ένα αγώνα. Ο Καναδάς και η Γερμανία με δέκα παίκτες κόντρα στην Ιορδανία το 2019.
 
Ο Μάοντο Λο πέτυχε έξι στα έξι τρίποντα στον αγώνα με την Γεωργία, είχε δηλαδή ποσοστό 100%, κάτι που έχει να γίνει από τον Κάιρι Ίρβινγκ και την αναμέτρηση Σερβία-ΗΠΑ το 2014.
 
Τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες έχει η Σλοβενία, κάτι που δεν έχει ξανακάνει στον θεσμό. Η βαλκανική χώρα σκόραρε περισσότερους από 90 πόντους σε τρεις αγώνες φέτος, ενώ το είχε κάνει μόλις τέσσερις φορές στις προηγούμενες 22 αναμετρήσεις. 
 
Στους τέσσερις αγώνες, ο Λούκα Ντόντσιτς έχει περισσότερους από 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία 30 χρόνια.
 
 
Δομινικανή Δημοκρατία-Σερβία
 
Όλα είναι ανοιχτά στον όμιλο τους, με την Δομινικανή Δημοκρατία να ψάχνει την δεύτερη της νίκη κόντρα σε ευρωπαική ομάδα σε μία διοργάνωση. Αν το πετύχει, τότε θα το κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της.
 
Ο Καρλ Άντονι Τάουνς έβαλε 39 πόντους στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο, μόνο ο Ντιρκ Νοβίτσκι έχει σκοράρει περισσότερους πόντους σε ένα αγώνα στις τελευταίες έξι διοργανώσεις (47 πόντους, Ανγκόλα το 2006). Επίσης, έχει πάνω από δέκα ριμπάουντ στα τρία από τα τέσσερα τελευταία ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.
 
Η Σερβία επικράτησε του Πουέρτο Ρίκο με 94-77 και αν επικρατήσει της Δομινικανής Δημοκρατίας, τότε θα νικήσει δύο αμερικανικές ομάδες στο ίδιο τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κάτι που θα πρέπει να προσέξει η ομάδα του Πέσιτς είναι το ποσοστό εντός παιδίας, αφού στο ματς με την Ιταλία είχε μόλις 36.2%, το μικρότερο της στον θεσμό. 
 
 
ΗΠΑ-Λιθουανία
 
Οι δύο χώρες έχουν εξασφαλίσει τα εισιτήρια για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Τέταρτη φορά θα παίξουν μεταξύ τους, με τις ΗΠΑ να έχουν δύο νίκες (2010-2014) και με την Λιθουανία να έχει μία (1998). Η ομάδα που προηγήθηκε στο τέλος του ημιχρόνου στα προηγούμενα τρία ματς, επικράτησε στο τέλος του αγώνα. 
 
Η Team USA έχει 42 νίκες σε 48 αναμετρήσεις στο Μουντομπάσκετ στα τελευταία έξι τουρνουά. Οι πέντε από τις έξι ήττες έγιναν από ευρωπαικές χώρες. Επίσης, ο μοναδικός παίκτης των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, με διψήφιο αριθμό πόντων στους τέσσερις αγώνες είναι ο Άντονι Έντουαρντς.
 
Τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις έχει η Λιθουανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 με διαφορά 20 και περισσότερων πόντων. Μόνο το 2010 είχε επικρατήσει στους πρώτους πέντε αγώνες, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον θεσμό.
 
Ο γκαρντ της Εθνικής Λιθουανίας, Ρόκας Γιοκουμπάιτις είχε περισσότερους από 15 πόντους και 6 ασίστ στα τελευταία τρία παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. 
 
 
Ισπανία-Καναδάς
 
Όλα είναι ανοιχτά στον όμιλο τους. Πέντε νίκες η Ισπανία και μία επικράτηση για τον Καναδά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
 
Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ηττήθηκε από την Λετονία με 74-69 και αν ηττηθεί από τον Καναδά, τότε θα έχει δύο σερί αρνητικά αποτελέσματα για πρώτη φορά από το 1990 (είχε ηττηθεί από την Ελλάδα και από τις ΗΠΑ). 
 
Πάνω από 14 πόντους στα τέσσερα ματς έχει ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ με την Ισπανία, έχοντας κατά μέσο όρο 16.5 πόντους σε σύγκριση με τους επτά πόντους το 2019.
 
Ο Καναδάς έχει ηττηθεί στα τελευταία 15 ματς που έβαλε κάτω από 80 πόντους σε Μουντομπάσκετ, όπως έγινε και στην ήττα από την Βραζιλία (είχε μόλις 65 πόντους).
 
Ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ σκόραρε περισσότερους από 20 πόντους σε τρεις από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Ο μόνος Καναδός που είχε πάνω από 20 πόντους σε παραπάνω ματς ήταν ο Καρλ Ρίντ το 1954 με τέσσερις αναμετρήσεις.