Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Πάει για ιστορικό ρεκόρ ο Τάουνς, ο Γκίλτζιους Αλεξάντερ ισοφάρισε το ρεκόρ του Κιριλένκο

Οι μάχες στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 αναμένονται μεγάλες και το superbasket.gr σας παρουσιάζει χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα από την OPTA.

Αναλυτικά:

Ιταλία-Δομινικανή Δημοκρατία

Οι δύο χώρες πήραν την νίκη στις πρώτες αγωνιστικές επί της Ανγκόλας και των Φιλιππινών αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι όποια επικρατήσει στην δεύτερη αγωνιστική, βρίσκεται με το 1.5 πόδι στην δεύτερη φάση του θεσμού.

Η Ιταλία νίκησε την Ανγκόλα με 81-67 και θα προσπαθήσει να κάνει το 2/2 κάτι που το είχε πετύχει και στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της, το 2006 και το 2019. 

Οι Ιταλοί έχουν σκοράρει περισσότερους από 80 πόντους στα τέσσερα από τα έξι τελευταία παιχνίδια τους στη διοργάνωση.

Jazz sign Italian forward Simone Fontecchio | ABC4 Utah

Ένα ιδιαίτερο στατιστικό από την πρώτη αγωνιστική ήταν ότι το 32% των πόντων της σκουάντρα ατζούρα ήρθε από την γραμμή των βολών (26/81).'

Ο Σιμόνε Φοντέκιο πέρα από πέντε ριμπάουντ στην πρεμιέρα με την Ανγκόλα, έβαλε και 19 πόντους. Θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος Ιταλός παίκτης από το 1990 που θα σκοράρει περισσότερους από 18 πόντους σε συνεχόμενα παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τελευταίος χρονικά που το κατάφερε ήταν ο Αντονέλλο Ρίβα με πέντε σερί αγώνες από το 1986 έως το 1990.

Μόλις δύο νίκες έχει η Δομινικανή Δημοκρατία κόντρα σε ευρωπαικές ομάδες (Φινλανδία 2014, Γερμανία 2019) και αυτές τις έκανε σε φάση ομίλων. Επίσης, η χώρα της Καραιβικής θέλει να κάνει στους πρώτους αγώνες το 2/2 μετά την διοργάνωση του 2019.

Ο αστέρας των Τίμπεργουλβς, Καρλ Άντονι Τάουνς είχε 26 πόντους και 10 ριμπάουντ στον αγώνα με τις Φιλιππίνες. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και στο ματς με την Ιταλία, τότε θα γίνει ο πρώτος παίκτης μετά τον Αντρέι Μπλα΄τσε που θα έχει πάνω από 20 πόντους και 10 ριμπάουντ στους δύο πρώτους αγώνες σε Μουντομπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι πάει να κάνει ένα ιστορικό ρεκόρ.

 

Αυστραλία-Γερμανία

Μόνο σε ένα αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει νικήσει η Αυστραλία την Γερμανία σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό το ματς έγινε το 2016 και τα "καγκουρό" επικράτησαν με 78-43, δηλαδή είχαν 35 πόντους διαφορά.

Σε φάση των ομίλων, η χώρα από την Ωκεανία έκανε το 3/3 στους τελευταίους χρονικά αγώνες με τις ευρωπαικές ομάδες. Ιδιαίτερα, σκόραραν 98 πόντους με αντίπαλο την Φινλανδία στην πρώτη αγωνιστική και ισοφάρισαν το ρεκόρ τους με τους περισσότερους πόντους που έχουν βάλει σε ευρωπαική χώρα σε αγώνα ομίλων του Μουντομπάσκετ. Είχαν ξαναβάλει 98 πόντους απέναντι στο Ισραήλ το 1986 (98-91).

Ο Πάτι Μιλς έγινε ο τρίτος σκόρερ των "καγκουρό" σε Παγκόσμιο Κύπελλο και χρειάζεται μόλις δέκα πόντους για να κάνει 300 τους πόντους του στην ιστορία της διοργάνωσης. Αυτό το έχουν πετύχει μόνο δύο συμπατριώτες του, ο Άντριου Γκέιζ και ο Φιλ Σμιθ. Ο 35χρονος γκαρντ των Χοκς έχει σε 15 αγώνες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο πάνω από δέκα πόντους και βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τον Πάου Γκασόλ (24 συνεχόμενα ματς) και τον Ντιρκ Νοβίτσκι (18 συνεχόμενα ματς).

Boomers' historic victory at the Tokyo Olympics hasn't sunk in yet, says Patty  Mills - ABC News

Η Γερμανία μόλις μια φορά είχε κάνει το 2/2 σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό το πέτυχε το 2006, επικρατώντας της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας. Με αντίπαλο την Ιαπωνία το 2023 έβαλε 81 πόντους, έχει ξανασκοράρει στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις 80 πόντους, αλλά ποτέ σε σερί αγώνες.

Ο Μόριτζ Βάνγκερ είχε 25 πόντους στο ντεμπούτο του στον θεσμό. Μόνο ο Ντιρκ Νοβίτσκι από την Εθνική Γερμανίας πέτυχε περισσότερους, με τους 30 πόντους στον πρώτο του αγώνα το 2002 με αντίπαλο την Κίνα. 

 

Μαυροβούνιο-Αίγυπτος

Μεγαλύτερη νίκη για το Μαυροβούνιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η επικράτηση του με 91-71 επί του Μεξικό, ενώ αν επικρατήσει της Αιγύπτου και κάνει το 2/2, τότε αυτό θα γίνει για πρώτη φορά για την χω΄ρα στν διοργάνωση.

Περισσότερα από δέκα τρίποντα είχαν οι βαλκάνιοι στα τελεταία τους πέντε ματς στον θεσμό, με την Αίγυπτο από την άλλη πλευρά, να έχει δεχθεί πάνω από διψήφιο αριθμό πόντων τριπόντων στους τελευταίους της τρεις αγώνες. 

Πρώτο double double για παίκτη του Μαυροβουνίου έκανε ο Νίκολα Βούτσεβιτς στο ματς με το Μεξικό με τους 27 πόντους και τα 10 ριμπάουντ.

Nikola Vucevic paces Montenegro in opening win versus Mexico - Eurohoops

Η Αίγυπτος έχει έξι ήττες στα τελευταία ισάριθμα ματς σε ομίλους του Μουντομπάσκετ με μέσο όρο διαφοράς 34 πόντους, ενώ μετράει δέκα ήττες σε δέκα αγώνες απέναντι σε ευρωπαικές ομάδες. 

 

Λίβανος-Καναδάς

Για τρίτη φορά στον θεσμό θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Καναδάς και ο Λίβανος που μετρούν από μία νίκη (Λίβανος-Καναδάς 81-71, 2010 και Λίβανος-Καναδάς 67-91, 2002).

Από το 1994 έχει να ξεκινήσει η χώρα της Βόρειας Αμερικής με 2/2, κάτι που θα το καταφέρει αν νικήσει τον Λίβανο. Απίστευτη εμφάνιση έκανε ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ στο Καναδάς-Γαλλία με τους 27 πόντους, τα 13 ριμπάουντ και τις έξι ασίστ και έγινε ο πρώτος μετά τον Αντρέι Κιριλένκο (Ρωσία-Βενεζουέλα, 2002) οπού στο ντεμπούτο του, είχε πάνω από 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και πέντε ασίστ. 

Shai Gilgeous-Alexander scores 23 points in Team Canada win

Πέντε σερί ήττες στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ο Λίβανος, αλλά ποτέ δεν έχει δεχθεί περισσότερες σερί ήττες στην ιστορία του στον θεσμό. Τρεις από τις τέσσερις τελευταίες είχαν και διαφορά μεγαλύτερη των 30 πόντων. 

Ο Σέρχιο Ελ Νταρβίς σκόραρε 19 πόντους στον αγώνα με την Λετονία και θα προσπαθήσει στο ματς με τον Καναδά να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Τζόε Βόνγκελ το 2002, ο οποίος είχε πάνω από 18 πόντους στους πρώτους του δύο αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο (21 πόντους με την Βραζιλία και 19 πόντους με το Πουέρτο Ρίκο).