Skip to main content

Σάκοτα: «Το που θα φτάσει η Ελλάδα θα παιχθεί στο τι απόδοση θα έχουν οι Playmakers»

Στον διαδικτυακό… αέρα του EOK WEB Radio φιλοξενήθηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα, με τον Σέρβο προπονητή να μιλά για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά ο Σάκοτα μίλησε:

Για την Εθνική Ελλάδος: «Έχω δει αρκετά παιχνίδια, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών. Εννοείται πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ‘μένα έχουν η Ελλάδα και η Σερβία. Η Εθνική αλλάζει αναγκαστικά. Όλοι περίμεναν κάποιους άλλους πρωταγωνιστές και ίσως να είναι άλλοι. Απ’ την άλλη, μπορεί να μειώνεται ο στόχος, αλλά αυτό είναι ευκαιρία για κάποια καινούργια παιδιά. Εγώ προσωπικά χάρηκα για τα 4 παιδιά που έχουν περάσει απ’ την ΑΕΚ, όπου θα ήταν 5, αλλά «κόπηκε» τελευταία στιγμή ο Τσαλμπούρης και σκέφτομαι πόσο χρήσιμοι θα ήταν αν είχαν μείνει στην ΑΕΚ. Βλέπω ότι θα λείπουν και κάποιοι έμπειροι παίκτες, ιδιαίτερα στη θέση «1». Ξέρουμε πολύ καλά την προσφορά και του Σλούκα και του Καλάθη και είναι πολύ δύσκολο στην επόμενη μέρα να βρεις παίκτες που είναι σίγουρα για μεγάλα πράγματα. Χωρίς Γιάννη, Σλούκα, Καλάθη, Ντόρσεϊ δε θα έβαζα την Ελλάδα τόσο ψηλά όσο θα ήταν μαζί τους, αλλά ίσως είναι καλό να φύγει αυτό το βάρος. Και στην Ισπανία πέρυσι κανένας δεν έδινε πολλές ελπίδες. Ο Λορέντζο έδωσε μια ποιότητα που κανείς δεν περίμενε, τους έφερε μέχρι την κατάκτηση. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί σε ομάδες όπως η Ελλάδα».

Για το «κλειδί» για την Εθνική: «Η Ελλάδα έχει έναν έμπειρο προπονητή, που ξέρει πώς θα μοιράσει το χρόνο και πώς θα κάνει τη χημεία. Στη θέση του playmaker, Μωραΐτης και Λούντζης δεν έχουν παίξει μεγάλα παιχνίδια και σίγουρα θέλουν βοήθεια για να μπουν σιγά-σιγά στο σύστημα. Εκεί παίζεται το πού θα φτάσει η Ελλάδα, στο τι απόδοση θα έχουν οι playmaker».

Για τις ΗΠΑ: «Τις ΗΠΑ τις είδαμε και στο φιλικό, το οποίο βέβαια είναι πάντα φιλικό. Ίσως να είναι διαφορετική όταν θα παίξει τα επίσημα, με τακτική και πράγματα που δεν παίζουν στο ΝΒΑ. Ξέρουμε ότι δεν είναι dream team, αλλά είναι πάρα πολύ καλοί όλοι αυτοί οι παίκτες. Σε όλα τα φιλικά παιχνίδια που έχω δει, έδειξαν στοιχεία, ήταν πολύ πιεστικοί στην άμυνα, έτρεχαν στον αιφνιδιασμό μετά από ριμπάουντ. Είναι κάτι πoυ τούς δίνει εύκολα καλάθια και αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα όταν παίζεις τέτοιου είδους παιχνίδια. Εννοείται πως η προσαρμογή στο παιχνίδι τους, έστω και στο φιλικό, θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα, γιατί υπάρχει μια εικόνα και εμπειρία. Σίγουρα ο Ιτούδης θα βγάλει κάποια συμπεράσματα που θα βοηθήσουν».

Για την απουσία του Γιόκιτς στη Σερβία και τα φαβορί του Παγκοσμίου: «Κάτι παρόμοιο είναι και με τον Γιάννη στην Ελλάδα. Είναι παίκτης που έχει πάρει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, εννοείται ότι κάθε άνθρωπος στη Σερβία περίμενε να τον δει στο Παγκόσμιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι ένας παίκτης που έπαιζε μέχρι πρόσφατα θα είχε την ίδια διάθεση να είναι πανέτοιμος για ένα Παγκόσμιο. Είναι και άλλοι απόντες όμως. Ο στόχος παραμένει υψηλός. Βλέποντας την Αμερική πώς παίζει αυτήν τη στιγμή, αλλά και τον Καναδά, δε μπορούμε να πούμε ότι είναι φαβορί η Σερβία. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τη θέση τους και ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν μεγάλα αποτελέσματα. Η Γαλλία είναι πάντα ψηλά, η Αυστραλία έχει δύναμη αλλά δεν αποδίδει στη διάρκεια, δεν έχουν σταθερά αποτελέσματα».